Paspoort en visum

Voor onze reizen naar Sri Lanka moet je een visum aanvragen. Dit kun online regelen via een ETA formulier (Electronical Travel Authorisation). Deze kun je tot uiterlijk een week voor vertrek aanvragen via de ETA website. Het visum kost $35,- per persoon en is 30 dagen geldig. Let op: de betaling kan online alleen per creditcard worden voldaan.

Indien je langer dan 30 dagen naar Sri Lanka gaat kun je daar tegen een toeslag een visum voor krijgen.

Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na terugkomst uit Sri Lanka.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.

Laat VisumCentrale je helpen bij het aanvragen van je visum

Een visum aanvragen is vaak lastig en kost vaak veel tijd. Better Places werkt voor de visumbemiddeling daarom samen met VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas. VisumCentrale richt zich op een uitgebreide dienstverlening ten aanzien van informeren én ondersteunen bij het aanvragen van (soms complexe) visa. De website heeft up-to-date Nederlandstalige visuminformatie, en bij iedere stap binnen het aanvraagtraject kun je telefonisch en/of via e-mail een beroep doen op deskundig advies. VisumCentrale onderhoudt zeer korte lijnen met ambassades en de medewerkers beschikken over het hoogste kennisniveau. Uiteraard worden gegevens en documenten vertrouwelijk behandeld. Vraag je visum nu aan via www.visumcentrale.nl/betterplaces

Gezondheid en vaccinaties

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.

Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl.  Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Maak een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl

Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

Geld en pinnen

De nationale munteenheid van Sri Lanka is de Rupee (LKR). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Rupee eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.

Je kunt in alle grote steden wel pinautomaten vinden. Het kan zijn dat een automaat defect is, dus zorg dat je ook wat contant geld op zak hebt. Kleingeld is altijd handig voor het betalen van taxi’s, tuktuks etc. Je kunt geld wisselen in hotels, maar beter is dit te doen bij een wisselkantoor. Creditcards worden ook steeds meer geaccepteerd.

Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.

Tijdsverschil

In Sri Lanka is het gedurende de zomertijd 3,5 uur later als in Nederland. In de wintertijd komt hier een uur bij, en is het dus 4,5 uur later.

Elektriciteit

Het voltage in Sri Lanka is 230 Volt. Aangezien er 2 verschillende soorten stopcontacten zijn, is het meenemen van een wereldstekker een must. Omdat de stroom nogal vaak uit kan vallen, is het meenemen van een zaklamp ook handig, maar meestal zijn er ook voldoende kaarsen en olielampen in de hotels aanwezig.

Kleding

Het is vanwege het klimaat aan te raden dunne, lichte kleding mee te nemen. Te blote schouders en blote benen zijn niet gewenst, dus neem T-shirts en broeken tot over de knieën mee. Een shirt met lange mouwen kan met name ‘s avonds prettig zijn; niet alleen omdat het dan kan afkoelen, maar ook tegen de muggen.

Tijdens een bezoek aan een tempel is het verplicht de schouders en knieën te bedekken. Hoofddeksels moet je afnemen en schoenen horen ook uitgedaan te worden. Je mag ook je vinger of de punt van je voet nooit naar de Boeddha’s of andere beelden wijzen.

Meer praktische informatie Sri Lanka?

Wil je nog meer informatie over Sri Lanka zelf? Bekijk de informatie van Te Gast In en bestel de reisgids online.

Duurzaam reizen Sri Lanka

Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.