De beste reistijd Sri Lanka wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Sri Lanka. Wellicht vind je het daarnaast fijn als het niet te druk is tijdens je Sri Lanka vakantie. Voor Sri Lanka zelf is het ook beter als het toerisme over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor de beste reistijd Sri Lanka niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten de schoolvakanties naar Sri Lanka te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexpert Lea, die in Sri Lanka woont, geeft je graag advies over de beste reistijd voor je Sri Lanka reis. Daarbij kijkt zij niet alleen naar het klimaat, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de Beste Reistijd Sri Lanka.

De beste reistijd Sri Lanka is van februari t/m april. Ook in de overige maanden kun je prima een Sri Lanka rondreis maken. Wil je naar het strand, dan heb je van november t/m april het beste weer aan de stranden aan de zuid- en westkust, en van mei t/m oktober aan de stranden aan de de oost- en noordoostkust.

Sri Lanka Klimaat

beste reistijd sri lanka

Sri Lanka is een eiland met een combinatie van verschillende tropische klimaten: regenwoud klimaat, het tropisch savanneklimaat en het tropische moessonklimaat. Gemiddeld liggen de temperaturen in Sri Lanka het hele jaar rond de 30 graden Celsius. In de heuvels is het over het algemeen iets koeler dan in de rest van het land. Met name in de wintermaanden kan het rondom Nuwara Eliya ’s avonds en ’s nachts erg fris zijn.

Sri Lanka heeft twee moessonperiodes. De zuidwestmoesson, ook wel yala genoemd, duurt van half mei tot eind september. Tijdens deze moesson blijft het in het noordoosten en oosten van Sri Lanka vrij droog, doordat het gebied beschermd ligt door de bergen. De noordoostmoesson, ook wel maha genoemd, duurt van oktober tot half april en zorgt voor regen in het oosten en noordoosten van het land. Van oktober tot en met december komen op het hele eiland vaker regenbuien voor. Ook in de droge tijd kan er regen vallen.

De beste reistijd Sri Lanka is van februari t/m april. In deze maanden valt in het hele land de minste regen. Ook in de overige maanden kun je prima een Sri Lanka rondreis maken, houd alleen wel rekening met iets onvoorspelbaarder weer. Voor wat betreft de stranden, globaal kun je zeggen dat je van november t/m april het beste weer hebt aan de stranden aan de zuid- en westkust, en van mei t/m oktober aan de stranden aan de de oost- en noordoostkust. Maar ook buiten deze maanden is het geregeld goed weer op de stranden. Het regent zelden de hele dag, vaak valt de regen in de vroege ochtend of ’s avonds laat.

Drukte

beste reistijd sri lanka

November t/m februari en juli en augustus zijn de drukste maanden in Sri Lanka. Tijdens de overige maanden is het rustiger. En dat terwijl maart en april de meest ideale weersomstandigheden hebben!

Speciale Evenementen

beste reistijd sri lanka

April: Sinhala and Hindu New Year Festival
Dit festival betekent het einde van de oogstperiode en start van een nieuw jaar. Het festival duurt zeven dagen. De Sri Lankanen trekken hun mooiste kleding aan en er worden traditionele gerechten geserveerd. Een prachtig moment om de cultuur even helemaal in je op te nemen.

Mei: Wesak Festival
Het Wesak festival is een driedaags festival waarin Boeddha’s geboorte, verlichting, dood en terugkomst wordt gevierd. Dit festival is in de meeste boeddhistische landen een officiële feestdag. Er vinden tijdens deze viering meerdere optochten en processies plaats.

Juli – augustus: Esala Perehara – Kandy
Esala Perehara in Kandy is een van de oudste en grootste boeddistische festivals van Sri Lanka. Het festival met dansers, jongleurs, muzikanten, vuurspuwers en uitbundig versierde olifanten is een een bijzondere ervaring!

Oktober: Diwali Festival
Diwali is een van de grootste festivals op de Hindoe kalender en staat bekend als het festival van het licht. Het wordt gevierd door hindoes over het hele eiland. Tijdens het festival worden vele lichtjes aangestoken, ter ere van de Godin Laxmi, godin van rijkdom en geluk.

Plan jouw reis naar Sri Lanka

Ben je op zoek naar een bijzondere Sri Lanka reis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.

Sri Lanka met kinderen

Wil je graag naar Sri Lanka reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Sri Lanka met kinderen.

Reiservaringen Sri Lanka

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Sri Lanka op TrustpilotRondreis of Reviews.