Tips voor een zorgeloze rondreis 

 Kraanwater is niet drinkbaar
Goed uitkijken bij het oversteken
Eet zoveel mogelijk vegetarisch
Reis naar het onontdekte noorden
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Sri Lanka is een soft India

Sri Lanka wordt ook wel ‘soft India’ genoemd. Het klopt. De landen kennen veel gelijkenissen. Je kan er cultuur snuiven, gaan voor een avontuurlijke natuurwandeling of kiezen voor een paar rustige dagen aan het strand. Locals verplaatsen zich per tuktuk, trein of bus en er wordt veel getoeterd op straat. Toch zijn er ook grote verschillen. Het tropische Sri Lanka is relatief klein en heel overzichtelijk. Het toerisme is goed ontwikkeld en je kunt in korte tijd een groot deel van het land ontdekken.

Veilig water drinken

Het water dat in Sri Lanka uit de kraan komt is niet drinkbaar. De lokale bevolking is zelf ook voorzichtig met het drinken van kraanwater. Zorg ervoor dat het water gekookt of gefilterd is of maak gebruik van een sterilisator. Vraag ook altijd na of ijsklontjes, milkshakes, ijsjes en verse fruitsappen gemaakt zijn met gefilterd water.

Voedselveiligheid op vakantie

De Sri Lankaanse keuken lijkt veel op de Indiase keuken en bestaat vooral uit rijst en een heel scala aan curry’s. De meeste gerechten worden gemaakt van lokale producten. Ook de vele groente- en fruitsoorten die het land rijk is komen uit Sri Lanka zelf. Het is niet verstandig om fruit dat op straat verkocht en gewassen wordt te eten. Fruit met schil kun je prima op de markt kopen, schillen en opeten. Hetzelfde geldt voor rauwe groenten. Met vlees en vis moet je altijd oppassen. Dat wordt vaak in de volle zon, bij hoge temperaturen op de lokale markt verkocht. Ze voldoen daarom niet aan de hygiënestandaarden die wij gewend zijn. Om de risico’s om ziek te worden te verkleinen is het slim om zoveel mogelijk vegetarisch te eten. Eet je toch vlees of vis, zorg er dan voor dat het op hoge temperatuur goed doorbakken is. Het kan voorkomen dat je lichaam de eerste dagen moet wennen aan de kruiden, specerijen en oliën die gebruikt worden.

Een kookworkshop met de locals is de leukste manier om kennis te maken met de Sri Lankaanse keuken.

Het verkeer in Sri Lanka

Je veiligheid in Sri Lanka staat voorop! Het verkeer in Sri Lanka is chaotisch. Zeker in de grote steden zoals Colombo is het druk en lawaaierig. Er wordt veel getoeterd en het lijkt wel alsof regels niet bestaan. Bussen, riksja’s, tuktuk’s, taxi’s en personenauto’s maken allemaal gebruik van dezelfde weg. Goed uitkijken dus bij het oversteken. Taxi’s en tuktuk’s zijn veilig en worden door zowel de lokale bevolking als toeristen veel gebruikt. Door hoge belastingtarieven op auto’s zijn taxi’s steeds vaker hybrides. Veel beter voor het milieu en een comfortabele manier om je door Sri Lanka te verplaatsen.

Treinreizen Sri Lanka

Met de trein reizen in Sri Lanka is een avontuur op zich. De rit tussen Kandy en Ella is één van de mooiste treinreizen ter wereld. De treinen in Sri Lanka zijn een populaire en veilige manier om je te verplaatsen. Zakkenrollen komt zelden voor en de trein zelf is comfortabel. Zeker als je kiest voor een hogere klasse coupé. Het is aan te raden om je treinkaartje op tijd te reserveren. Er zitten geen deuren in de treinen en toeristen hangen graag uit het open gat voor een selfie. Helaas komen daarbij elk jaar tientallen mensen om het leven. Vanuit het raampje naast je stoel heb je ook een prachtig uitzicht.

In Sri Lanka maak je één van de mooiste treinreizen ter wereld! Wij vertellen je er meer over in dit blog.

De burgeroorlog

Tot 2009 woedde er in Sri Lanka een vreselijke burgeroorlog tussen de Tamils en de Singalezen. Inmiddels is de rust wedergekeerd. In de jaren vlak na de oorlog werd reizen naar Jaffna sterk afgeraden. Maar van de spanningen en militaire aanwezigheid is niks meer te merken. Er wordt hard gewerkt aan het stimuleren van toerisme in het noorden van Sri Lanka. Er zijn goede verbindingen met de grootste stad Jaffna, zowel met de trein als over de weg. Het aantal hotels en andere accommodaties groeit. Het onontdekte noorden is veilig voor reizigers en zeker de moeite waard.

Zo reis je veilig door Sri Lanka

Sri Lanka is een bijzonder land met prachtige natuur en een zeer gastvrije bevolking. Verschillende religies en bevolkingsgroepen leven al jaren samen op het eiland. Hoewel er af en toe spanningen ontstaan tussen de verschillende groepen, merk je daar als toerist doorgaans weinig van. Geweld en criminaliteit tegen toeristen komt zelden voor. Tijdens het regenseizoen kan het extreem hard regenen. Dat kan zorgen voor overstromingen en landverschuivingen. Zorg dat je op de hoogte bent van het laatste nieuws voor je naar Sri Lanka gaat. Met een goede voorbereiding en een dosis gezond verstand is Sri Lanka een heel veilige reisbestemming.

Plan jouw reis naar Sri Lanka

Ben je op zoek naar een bijzondere Sri Lanka reis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.

Beste reistijd Sri Lanka

De beste reistijd voor Sri Lanka is van februari t/m april, maar ook in de andere maanden is reizen door Sri Lanka goed te doen. Lees meer over de beste reistijd Sri Lanka.

Duurzaam reizen in Sri Lanka

Sri Lanka is een prachtig land dat jaarlijks veel reizigers trekt. Een mooie plek om te overnachten bij lokaal gerunde accommodaties, theeplantages te bezoeken en te wandelen door ongerepte landschappen. Sri Lanka heeft ook verschillende gezellige homestays, waar je even deel uitmaakt van het leven van lokale families en prachtige ecolodges waar zorg voor de natuur voorop staat.

Meer inspiratie voor je Sri Lanka rondreis

Wil je meer lezen over Sri Lanka en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Reisblogger Karlijn reist de hele wereld rond en heeft ook in Sri Lanka veel gezien. Lees meer over haar reiservaringen in Sri Lanka.