Alle handige informatie over Slovenië bij elkaar met onder andere tips voor deze bestemming en praktische informatie over onder meer gezondheid op reis, veiligheid en geldzaken.

Ligging van Slovenië


Slovenië ligt precies op de grens tussen de Balkan en centraal Europa. Met noorderbuur Oostenrijk deelt het een prachtig stukje Alpenlandschap. In het zuiden grenst Slovenië aan Kroatië en in oost en west wordt een stukje grens gedeeld met Hongarije en met Italië. De hoofdstad van het land is Ljubljana.
 

Beste reistijd

In Slovenië vindt je nogal uiteenlopende klimaten en landschappen. Aan de kust heeft Slovenië een mediterraan klimaat, met milde winters en niet al te hete zomers. In het binnenland zijn de winters veel strenger en de zomers net wat warmer, doordat daar een gematigd zeeklimaat heerst. De Alpen zijn ’s winters koud en er valt flink wat sneeuw. Hier vind je een gematigd landklimaat. 

Slovenië bestemmingsinfo: klimaat

Wat de beste reistijd is voor Slovenië ligt eraan wat je in het land wilt doen. Voor wintersport kun je tussen november en februari terecht. Wandelen en bezig zijn in de natuur met volop herfstkleuren en nog genoeg zonnige dagen, kan in september en oktober. Ook het voorjaar is perfect als je graag veel wil ondernemen. De temperaturen zijn aangenaam genoeg, maar het is nog niet té warm om te wandelen of fietsen. Juli en augustus zijn de drukste maanden in Slovenië en de warmste. Heb je keus, ga dan liever lekker rustig buiten het hoogseizoen.

Taal en geldzaken


In Slovenië wordt Sloveens gesproken. Deze Slavische taal is sterk verwand aan Kroatisch en de andere talen op de Balkan. Op school is Engels een verplichte taal, waardoor er goed Engels gesproken wordt. In de grensgebieden zijn veel mensen tweetalig. Betalen doe je in Slovenië gewoon met de Euro, lekker makkelijk. Er zijn voldoende pinautomaten, waar je met je Nederlandse pas geld uit de muur kunt halen.
 

Reizen naar Slovenië


Slovenië behoort tot de EU. Je reist er in een lange dag met de eigen auto naartoe. Vergeet niet om vooraf je vignet voor de Oostenrijkse snelweg te regelen, zodat je aan de grens zo door kunt rijden. Er gaan directe vluchten vanaf Schiphol, maar reizen met de trein is een heel relaxt en veel duurzamer alternatief. Als je met de nachttrein naar Slovenië reist, kom je uitgerust aan en spaar je bovendien een overnachting uit. Het regelen van je treintickets kan je doen via The Train Traveller. Zij helpen met het vinden van de handigste en makkelijkste route voor jou. 
 

Plan jouw reis naar Slovenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Slovenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nejc of Ruud, de reisexperts in Slovenië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nejc of Ruud.