De adembenemende natuur en grote variatie aan landschappen van Slovenië zijn dé reden om naar dit groene, bergachtige land af te reizen. En goed nieuws; het is ook nog eens heel goed te doen met de auto naar Slovenië af te reizen. Zo hoef je niet te vliegen, bespaar je jezelf de kosten van een huurauto en kan je onderweg een paar leuke tussenstops maken. Lees alles wat je moet weten als jij met de auto naar Slovenië gaat.
Reisexpert Ruud - Auteur
"Met ruim 15 jaar reis- en werkervaring in Slovenië is deze regio voor mij een tweede thuis. Als enthousiast wandelaar, antroploog én vader van drie kinderen, weet ik de reis samen te stellen die precies bij jou past." – Ruud, reisexpert Slovenië
Voordelen van een autorondreis
Alle vrijheid om je eigen route en tempo te bepalen | |
Maak mooie stops onderweg | |
Duurzamer dan vliegen | |
Ook goed bereikbaar met elektrische auto | |
Je vakantie begint al als je thuis instapt |
Ruim 86% van onze reizigers kiest ervoor om met de eigen auto naar Slovenië te reizen. Hiervan zijn er steeds meer reizigers (17%) die met hun elektrische auto op pad gaan. Ook kiest ruim 10% voor de trein. Slechts 3% van onze reizigers vliegt naar Slovenië.
Retour Amsterdam - Ljubljana: uitstoot per persoon per vervoersmiddel (kg CO2e)
(Elektrische) auto o.b.v. 4 personen per auto
Bron: Greentripper & Google Flights
Fijne stops als je met de auto naar Slovenië gaat
Ondanks dat het mogelijk is om in een lange dag met de auto naar Slovenië te rijden, is het zoveel relaxter om de route in twee delen te knippen. Er zijn langs de route erg fijne stops, waar je een dag of zelfs twee dagen kunt doorbrengen. In het romantische Lahntal in Duitsland kun je bijvoorbeeld de meest fotogenieke vakwerkstadjes en kastelen bezoeken, een middag kanoën op de Lahn of jezelf helemaal onderdompelen in de geschiedenis van Goethe. Rijd je liever op de eerste dag wat verder zuidelijk, dan heeft sprookjesachtig Beieren meer kastelen en daarnaast schitterende berglandschappen te bieden. Ook een korte citytrip in het statige, Oostenrijkse Salzburg is een optie.
Je route zelf bepalen
Slovenië is geen groot land en de reisafstanden zijn te overzien. Toch is het handig vooraf na te denken over de meest logische route. Maak je op de heenweg al vrij noorderlijk een tussenstop, dan is het logisch om niet te ver door te rijden zodra je de grens over bent. De Julische Alpen zijn dan een prima eerste uitvalsbasis om de bergen en fotogenieke meren in het noorden te verkennen. Stop je juist vrij zuidelijk op de heenweg, dan is het een goed idee om je rondreis door Slovenië zo zuidelijk mogelijk te beginnen, bijvoorbeeld aan de kust bij Piran. Vergeet het uiterste noordoosten van het land niet te bezoeken, het is er prachtig en nog niet zo toeristisch.
De auto checken, inpakken en wegwezen
Onderweg naar Slovenië maak je veel kilometers op de snelweg. Eenmaal in het land zelf zul je behalve snelwegen ook veel van de bochtige provinciale wegen zien. Zeker in de bergen zijn de wegen soms best uitdagend. Wel een prettig idee dat je auto onder al deze omstandigheden precies doet wat jij wilt en dat de reis veilig verloopt. Zorg in elk geval voor voldoende profiel op de banden en goedwerkende remmen, of laat bij je garage een uitgebreidere check doen. Het is aan te raden een reserveband of reparatie spuitbus voor lekke banden mee te nemen. Twee gevarendriehoeken en veiligheidshesjes zijn verplicht om bij je te hebben.
met de trein naar Slovenië kunt? Dat is niet alleen heel duurzaam en ontspannen, je kunt onderweg ook mooie stops maken.
Wist je dat je ook heel goedTolvignetten
Zowel voor Slovenië zelf als voor Oostenrijk, waar je doorheen rijdt, heb je een tolvignet nodig. In Oostenrijk kun je kiezen voor een geldigheid van tien dagen of twee maanden, waarbij twee keer tien dagen voordeliger is dan twee maanden. Slovenië heeft een vignet voor een week of een maand. Beide vignetten kun je al voor vertrek digitaal aanschaffen. Wil je in Duitsland overnachten onderweg naar Slovenië, of op de terugweg huis? Dan is er kans dat je een milieusticker nodig hebt. De meeste milieuzones zijn in de stad, maar op enkele plekken heb je er ook buiten de stad eentje nodig. Handig om dat vooraf even na te kijken.
Autorijden in Slovenië
De snelwegen in Slovenië zijn goed onderhouden en veilig. De kwaliteit van de bergwegen is wisselend. Vooral net na de winter is er geregeld schade, die uiteindelijk altijd wel weer hersteld wordt. Toch is wijs om rustig aan te doen op smalle, bochtige wegen. Er wordt door Slovenen vaak flink doorgereden, ook in de bergen. Laat je niet opjagen en kies ervoor om op een plek waar dat kan even te stoppen als je graag rustig van de mooie landschappen geniet. Overigens is het goed om er rekening mee te houden dat parkeren rond de meren van Bled en Bohinj lastig kan zijn in het hoogseizoen. Kom vroeg op de dag om de ergste drukte te vermijden of kies een accommodatie ter plaatse met eigen parkeergelegenheid
Met een elektrische auto
Heb je een elektrische of hybride auto? Dan kun je prima naar Slovenië rijden. Slovenië is een van onze populairste bestemmingen voor een rondreis met elektrische auto. De meeste oplaadpunten vind je in en rondom de hoofdstad Ljubljana, maar ook op andere plekken zijn er laadpunten en op verzoek kan je bij veel accommodaties opladen. De afstanden in Slovenië zijn bovendien niet zo groot, dus je kunt je reis makkelijk afstemmen. Ruud en Nejc, de lokale reisspecialisten in Slovenië, stellen op maat een reis voor je samen zodat je ook met je elektrische auto comfortabel op pad kunt.
Plan jouw reis naar Slovenië
Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Slovenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nejc of Ruud, de reisexperts in Slovenië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nejc of Ruud.
Bekijk meer voorbeeldreizen
Veelgestelde vragen over met de auto naar Slovenië
Hoe lang duurt de autoreis van Nederland naar Slovenië?
Hoe lang je autoreis duurt, hangt af van de route die je kiest. De afstand tussen Utrecht en de Sloveense grens is zo'n 1200 kilometer via Duitsland en Oostenrijk. Reken daar ruim 12 uur voor zonder verkeersdrukte en tussenstops. Het is verstandig om minimaal één overnachting te plannen onderweg, zodat je uitgerust achter het stuur zit.
Kun je met een elektrische auto naar Slovenië rijden?
Ja, Slovenië is een heel geschikt land om met een elektrische auto of hybride auto naartoe te gaan. Veel van onze reizigers kiezen ervoor om met de elektrische auto naar Slovenië te rijden. In en rondom de steden zijn voldoende laadpunten en omdat de afstanden kort zijn is een route prima te plannen. Onderweg van en naar Slovenië kom je door Duitsland en Oostenrijk, wat allebei landen zijn met een goed ontwikkeld netwerk van laadpunten.
Wat is de beste reistijd voor een autoreis naar Slovenië?
De beste reistijd voor Slovenië met de auto is van mei t/m oktober. Met name het voorjaar en najaar zijn gunstig voor een rondreis. Het klimaat is dan mild en het is een stuk rustiger dan in de zomermaanden. In de wintermaanden valt er in delen van Slovenië veel sneeuw en is het land zelfs geschikt voor een wintersportvakantie. Een rondreis per auto is dan alleen aan te raden met de juiste voorbereiding en goede winterbanden.