De adembenemende natuur en grote variatie aan landschappen van Slovenië zijn dé reden om naar dit groene, bergachtige land af te reizen. Omdat het ov lang niet op alle plekken van het land komt, is het ideaal om er eigen vervoer te hebben. Qua afstand is het een prima idee om gewoon met je eigen auto naar Slovenië af te reizen. Zo hoef je niet te vliegen en bespaar je jezelf de kosten van een huurauto. Bovendien ben je geheel onafhankelijk, van de eerste tot de laatste minuut van je vakantie. Mooi bijkomend voordeel van met de auto naar Slovenië rijden, is dat je onderweg een paar leuke stops kunt inlassen. Lees alles wat je moet weten als jij met de auto naar Slovenië gaat reizen.

Voordelen van reizen met de auto naar Slovenië

Ervaar de vrijheid van een eigen auto
Maak mooie stops onderweg
Bepaal je eigen route
Je reis begint al als je vertrekt

Fijne stops als je met de auto naar Slovenië gaat

Ondanks dat het mogelijk is om in een lange dag met de auto naar Slovenië te rijden, is het zoveel relaxter om de route in twee delen te knippen. Er zijn langs de route erg fijne stops, waar je een dag of zelfs twee dagen kunt doorbrengen. In het romantische Lahntal in Duitsland kun je bijvoorbeeld de meest fotogenieke vakwerkstadjes en kastelen bezoeken, een middag kanoën op de Lahn of jezelf helemaal onderdompelen in de geschiedenis van Goethe. Rijd je liever op de eerste dag wat verder zuidelijk, dan heeft sprookjesachtig Beieren meer kastelen en daarnaast schitterende berglandschappen te bieden. Ook een korte citytrip in het statige, Oostenrijkse Salzburg is een optie.

Je route in Slovenië zelf bepalen

Slovenië is geen groot land en de reisafstanden zijn te overzien. Toch is het handig vooraf na te denken over de meest logische route. Was je tussenstop op de heenweg vrij noordelijk, dan is het logisch om niet te ver door te rijden zodra je de grens over bent. De Julische Alpen zijn dan een prima eerste uitvalsbasis om de bergen en fotogenieke meren in het noorden te verkennen. Stopte je juist vrij zuidelijk op de heenweg, dan is het een goed idee om je rondreis door Slovenië zo zuidelijk mogelijk te beginnen, bijvoorbeeld aan de kust bij Piran. Vergeet het uiterste Noordoosten van het land niet te bezoeken, het is er prachtig en nog niet zo toeristisch. Hier kun je het traditionele boerenleven van Slovenië beleven en je vindt er een fijne mix van cultuur en natuur. Houd je van wijn, dan zit je in deze regio ook goed.

De auto checken, inpakken en wegwezen

Onderweg naar Slovenië maak je veel kilometers op de snelweg. Eenmaal in het land zelf zul je behalve snelwegen ook veel van de bochtige provinciale wegen zien. Zeker in de bergen zijn de wegen soms best uitdagend. Wel een prettig idee dat je auto onder al deze omstandigheden precies doet wat jij wilt en dat de reis veilig verloopt. Zorg in elk geval voor voldoende profiel op de banden en goedwerkende remmen, of laat bij je garage een uitgebreidere zomercheck doen. Het is aan te raden een reserveband of reparatie spuitbus voor lekke banden mee te nemen. Twee gevarendriehoeken en veiligheidshesjes zijn verplicht om bij je te hebben. Reservelampen en een verbanddoos zijn aan te raden. Wat je verder ook meeneemt, zorg zeker voor kleding voor alle weersomstandigheden. Zelfs als het in het Zuidwesten en Oosten van het land warm en zonnig is, kan het in de bergen een stuk frisser en wispelturig zijn.

Is met de auto naar Slovenië rijden niks voor jou? Wat dacht je van een reis met de trein naar Slovenië? Dat is niet alleen heel ontspannen, je kunt onderweg ook een paar mooie stops maken. 

Tol vignetten

Zowel voor Slovenië zelf als voor Oostenrijk, waar je doorheen rijdt, heb je een tol vignet nodig. In Oostenrijk kun je kiezen voor een geldigheid van tien dagen of twee maanden, waarbij twee keer tien dagen voordeliger is dan twee maanden. Slovenië heeft een vignet voor een week of een maand. Beide vignetten kun je al voor vertrek, digitaal aanschaffen. Dat scheelt weer wachttijd bij een verkooppunt aan de grens. Wil je in Duitsland overnachten onderweg naar Slovenië, of op de terugweg huis? Dan is er kans dat je een milieusticker nodig hebt. De meeste milieuzones zijn in de stad, maar op enkele plekken heb je er ook buiten de stad eentje nodig. Handig om dat vooraf even te checken.

Rijden in Slovenië

De snelwegen in Slovenië zijn goed onderhouden en veilig. De kwaliteit van de bergwegen is wisselend. Vooral net na de winter is er geregeld schade, die uiteindelijk altijd wel weer hersteld wordt. Toch is wijs om rustig aan te doen op smalle, bochtige wegen. Vanwege het rijgedrag van de Slovenen valt dat niet altijd mee. Er wordt flink doorgereden, ook in de bergen, aangezien zij de bochtjes allemaal wél kennen. Laat je niet opjagen en kies ervoor om op een plek waar dat kan even te stoppen als je graag rustig van de mooie landschappen geniet. Overigens is het goed om er rekening mee te houden dat parkeren rond de meren van Bled en Bohinj lastig kan zijn in het hoogseizoen. Kom vroeg op de dag om de ergste drukte te vermijden of kies een accommodatie ter plaatse met eigen parkeergelegenheid

Reizen met een elektrische of hybride auto in Slovenië

Heb je een elektrische of hybride auto? Dan kun je prima naar Slovenië rijden. Slovenië zelf heeft zo’n 230 oplaadpunten waar je je elektrische auto kunt opladen. De meeste hiervan vind je in en rondom de hoofdstad Ljubljana, maar ook op andere plekken zijn er laadpunten. De afstanden in Slovenië zijn niet zo groot, dus je kunt je reis makkelijk afstemmen op de beschikbare oplaadpunten.

Ben je op zoek naar een overzicht van plekken waar je je auto op kunt laden? Download dan de app Chargemap, voor IOS en Android. Op deze site zie je bij welke hotels in Europa je je auto kunt opladen. Onze lokale reisspecialist in Slovenië geeft je graag advies over het reizen met een elektrische auto in Slovenië.
 

Reizigers Erna en Michel gingen het avontuur aan om met de elektrische auto op vakantie te gaan door Slovenië. Lees hier meer over hun positieve reiservaring!

Plan jouw reis naar Slovenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Slovenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nejc of Ruud, de reisexperts in Slovenië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nejc of Ruud.

Meer inspiratie voor je autoreis

Wil je meer inspiratie voor je autoreis naar en door Oost-Europa? Lees meer over slow travel.

Beste reistijd Slovenië

Je plant je reis naar Slovenië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Slovenië.