Voordelen van reizen met de auto naar Slovenië

Ervaar de vrijheid van een eigen auto
Maak mooie stops onderweg
Bepaal je eigen route
Je reis begint al als je vertrekt

Fijne stops als je met de auto naar Slovenië gaat

Ondanks dat het mogelijk is om in een lange dag met de auto naar Slovenië te rijden, is het zoveel relaxter om de route in twee delen te knippen. Er zijn langs de route erg fijne stops, waar je een dag of zelfs twee dagen kunt doorbrengen. In het romantische Lahntal in Duitsland kun je bijvoorbeeld de meest fotogenieke vakwerkstadjes en kastelen bezoeken, een middag kanoën op de Lahn of jezelf helemaal onderdompelen in de geschiedenis van Goethe. Rijd je liever op de eerste dag wat verder zuidelijk, dan zijn heeft sprookjesachtig Beieren meer kastelen en daarnaast schitterende berglandschappen te bieden. Ook een korte citytrip in het statige, Oostenrijkse Salzburg is een optie.

Je route in Slovenië zelf bepalen

Slovenië is geen groot land en de reisafstanden zijn te overzien. Toch is het handig vooraf na te denken over de meest logische route. Was je tussenstop op de heenweg vrij noordelijk, dan is het logisch om niet te ver door te rijden zodra je de grens over bent. De Julische Alpen zijn dan een prima eerste uitvalsbasis om de bergen en fotogenieke meren in het noorden te verkennen. Stopte je juist vrij zuidelijk op de heenweg, dan is het een goed idee om je rondreis door Slovenië zo zuidelijk mogelijk te beginnen, bijvoorbeeld aan de kust bij Piran. Vergeet het uiterste Noordoosten van het land niet te bezoeken, het is er prachtig en nog niet zo toeristisch. Hier kun je het traditionele boerenleven van Slovenië beleven en je vindt er een fijne mix van cultuur en natuur. Houd je van wijn, dan zit je in deze regio ook goed.

De auto checken, inpakken en wegwezen

Onderweg naar Slovenië maak je veel kilometers op de snelweg. Eenmaal in het land zelf zul je behalve snelwegen ook veel van de bochtige provinciale wegen zien. Zeker in de bergen zijn de wegen soms best uitdagend. Wel een prettig idee dat je auto onder al deze omstandigheden precies doet wat jij wilt en dat de reis veilig verloopt. Zorg in elk geval voor voldoende profiel op de banden en goedwerkende remmen, of laat bij je garage een uitgebreidere zomercheck doen. Het is aan te raden een reserveband of reparatie spuitbus voor lekke banden mee te nemen. Twee gevarendriehoeken en veiligheidshesjes zijn verplicht om bij je te hebben. Reservelampen en een verbanddoos zijn aan te raden. Wat je verder ook meeneemt, zorg zeker voor kleding voor alle weersomstandigheden. Zelfs als het in het Zuidwesten en Oosten van het land warm en zonnig is, kan het in de bergen een stuk frisser en wispelturig zijn.

Is met de auto naar Slovenië rijden niks voor jou? Wat dacht je van een reis met de trein naar Slovenië? Dat is niet alleen heel ontspannen, je kunt onderweg ook een paar mooie stops maken. 

Tol vignetten

Zowel voor Slovenië zelf als voor Oostenrijk, waar je doorheen rijdt, heb je een tol vignet nodig. In Oostenrijk kun je kiezen voor een geldigheid van tien dagen of twee maanden, waarbij twee keer tien dagen voordeliger is dan twee maanden. Slovenië heeft een vignet voor een week of een maand. Beide vignetten kun je al voor vertrek, digitaal aanschaffen. Dat scheelt weer wachttijd bij een verkooppunt aan de grens. Wil je in Duitsland overnachten onderweg naar Slovenië, of op de terugweg huis? Dan is er kans dat je een milieusticker nodig hebt. De meeste milieuzones zijn in de stad, maar op enkele plekken heb je er ook buiten de stad eentje nodig. Handig om dat vooraf even te checken.

Rijden in Slovenië

De snelwegen in Slovenië zijn goed onderhouden en veilig. De kwaliteit van de bergwegen is wisselend. Vooral net na de winter is er geregeld schade, die uiteindelijk altijd wel weer hersteld wordt. Toch is wijs om rustig aan te doen op smalle, bochtige wegen. Vanwege het rijgedrag van de Slovenen valt dat niet altijd mee. Er wordt flink doorgereden, ook in de bergen, aangezien zij de bochtjes allemaal wél kennen. Laat je niet opjagen en kies ervoor om op een plek waar dat kan even te stoppen als je graag rustig van de mooie landschappen geniet. Overigens is het goed om er rekening mee te houden dat parkeren rond de meren van Bled en Bohinj lastig kan zijn in het hoogseizoen. Kom vroeg op de dag om de ergste drukte te vermijden of kies een accommodatie ter plaatse met eigen parkeergelegenheid

Boek je hotels onderweg via Bookdifferent

Voor het boeken van je hotelovernachtingen onderweg naar je bestemming, raden we Bookdifferent aan. Bij Bookdifferent boek je de meest duurzame accommodaties. Elke accommodatie wordt door Bookdifferent gecontroleerd op duurzaamheid. Bovendien wordt de CO2 voetafdruk van elke accommodatie getoond. Zo reis èn overnacht je super duurzaam!

Vergelijk je CO2 uitstoot

Op de site van Green Tickets kun je prijzen, reistijd en de CO2 uitstoot van verschillende manieren om te reizen vergelijken.

Meer inspiratie voor je autoreis

Wil je meer inspiratie voor je autoreis naar en door Oost-Europa? Lees meer over slow travel.

Beste reistijd Slovenië

Je plant je reis naar Slovenië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Slovenië.