Alle handige informatie over Spanje bij elkaar met onder andere tips voor deze bestemming en praktische informatie over onder meer gezondheid op reis, veiligheid en geldzaken.

Spanje bestemmingsinfo


Of je nou wilt zonnebaden op het strand, een stedentrip naar een sfeervolle stad wilt maken of de bergen in wilt duiken: Spanje heeft het allemaal. Op deze pagina vind je bestemmingsinfo over Spanje, zodat jij voorbereid en zorgeloos op vakantie kunt gaan. Wat is bijvoorbeeld de beste reistijd om naar Spanje te gaan en hoe zit het met de taal? Je vindt deze nuttige informatie over Spanje hier.
 

Ligging van Spanje


Spanje ligt in Zuid-Europa, op het Iberisch Schiereiland. Het land grenst in het westen met Portugal en in het noorden met Frankrijk. De bergen van de Pyreneeën vormen grotendeels een natuurlijke grens met Frankrijk. Spanje grenst verder aan zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee. De hoofdstad van Spanje is Madrid.
Naast het vasteland behoren er ook nog verschillende eilandgroepen bij Spanje: de Balearen in de Middellandse Zee (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera) en de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan.
 

Beste reistijd voor Spanje


Je kunt Spanje eigenlijk het hele jaar door wel bezoeken, afhankelijk van wat je wilt doen. Algemeen gezien is de beste periode voor Spanje van april tot en met oktober. In de zomermaanden is het bijvoorbeeld erg druk in het zuiden en het noordoosten van Spanje, maar in Centraal-Spanje valt het mee met de drukte. Wil je een actieve reis in Spanje maken, met veel wandelen en/of fietsen? Dan zijn de beste maanden doorgaans mei, juni, september en oktober. Als je niet afhankelijk bent van schoolvakanties kun je het beste in het laagseizoen naar Spanje reizen om de drukte te vermijden.

 

Taal in Spanje


Spanje heeft meerdere officiële talen. In het merendeel van het land wordt Castiliaans gesproken, wat wij doorgaans Spaans noemen. In het Spaans wordt dit aangeduid met “español” of “castellano”. Daarnaast zijn het Catalaans, het Baskisch, het Galicisch en het Aranees officiële regionale talen in Spanje. Daarnaast zijn twee niet-officiële regionale talen in Spanje het Aragonees en het Asturisch.

In principe kun je jezelf prima redden met Engels of Frans als je een rondreis in Spanje maakt. Maar Spanjaarden zullen het zeker waarderen als je een paar woordjes en zinnetjes Spaans leert. 
 

Veiligheid in Spanje

Spanje is een veilig vakantieland. Het is een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa, met name in de zomermaanden. Zowel op het vasteland van Spanje als de Spaanse eilanden zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Op toeristische plekken zoals de Spaanse kust en steden zoals Barcelona en Valencia moet je wel op jouw spullen letten. Met name op drukke plekken zijn zakkenrollers actief.
Bekijk van tevoren het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor updates. Bovendien houden onze Spaanse reisspecialisten je voor én tijdens jouw reis in Spanje op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Je kunt altijd bij hen terecht als je vragen hebt over Spanje. 
 

Vervoer naar Spanje


Er zijn verschillende manieren om naar Spanje te reizen. Er gaan directe vluchten naar veel Spaanse steden. Denk aan de hoofdstad Madrid, Barcelona, Alicante, Sevilla, Málaga en Bilbao. 
Maar je hoeft niet met het vliegtuig te reizen als je naar Spanje wilt gaan. Het is ook mogelijk om met de auto naar Spanje te rijden. Binnen 2 dagen ben je al in Spanje en onderweg kun je bij mooie plekken stoppen. In dit artikel delen we tips wat je mee moet nemen en welke routes je kunt nemen als je met de auto naar Spanje gaat.
Het is ook mogelijk om met de trein naar Spanje te reizen. Dit is de meest duurzame optie om in Spanje te arriveren. Bovendien duurt de reis minder lang dan dat je misschien denkt: na 12 uur reizen kun je al in het centrum van Barcelona staan. 

Plan jouw reis naar Spanje

Ben je op zoek naar een bijzondere Spanje rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob, Alba, Richard of Debora, de reisexperts in Spanje. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Rob, Alba, Richard of Debora.