Een tour door Mumbai met Reality Tours & Travel

Reality Tours & Travel start in 2005 met tours in de grootste sloppenwijk van Azië: Dharavi. Het doel is om een kijkje te geven in het echte leven van de bewoners, kansen te creëren voor de locals en te investeren in de gemeenschap. Zo worden de rondleidingen alleen door jongeren uit de wijk gegeven. Na de eerste tours worden de gidsen overspoeld met complimenten. Dat blijft niet onopgemerkt; nog geen jaar na de oprichting wordt Reality Tours & Travel al opgenomen in de Lonely Planet van India als aanrader voor een tour door Mumbai. Kort daarop volgt het volgende succes. De bedenkers van Reality Tours & Travel bouwen een wijkcentrum in de sloppenwijk, waar kinderen Engelse lessen en computertrainingen kunnen volgen. Het gaat zo goed dat ze de stichting ‘Reality Gives’ oprichten.

Night Tour door Mumbai en dineren bij de mensen thuis

Wij hebben ons aangemeld voor het avondprogramma in Mumbai met als afsluiting een diner bij een familie thuis. Het is 5 uur ’s middags als we worden opgehaald door onze gids Jitu en een chauffeur. “Voor deze tour hebben we een auto nodig”, zegt Jitu als hij ziet dat we de auto niet hadden verwacht. “Mumbai is te groot om te lopen.”

Water filteren op reis is makkelijker dan je denkt. Wij hebben de opties voor je op een rijtje gezet, zodat je makkelijker plasticvrij kan reizen tijdens je reis door India.

Onze lokale gids Jitu tijdens de Mumbai

Als we ons een weg banen door de drukke stad vertelt Jitu hoe hij gids is geworden. Als 15-jarige jongen werkt hij in de recyclingindustrie als hij een groep toeristen met een gids uit zijn wijk ziet langskomen. “Ik dacht; dat wil ik ook!” Jitu meldt zich bij het kantoor van Reality Tours & Travel en mag op gesprek komen. Jitu heeft maar een half uur pauze van zijn werk en rent zo snel als hij kan naar de andere kant van de wijk voor het belangrijke gesprek. “Ik mocht meteen aan de slag.” Inmiddels is Jitu onderdeel van het interieur. “Ik doe alle tours die Reality biedt. Vandaag neem ik jullie mee langs een paar belangrijke ontmoetingsplekken in mijn stad.”

Chowpatty Beach

De chauffeur stopt de auto aan de kant van de weg, aan het einde van de beroemde Marine Drive. We stappen uit en Jitu gaat ons voor het strand op. Links zien we een klein foodcourt. De geur van Indiase gerechten vult de avondlucht. Recht voor ons spreidt zich een breed stuk zand uit waar honderden mensen genieten van de aangename temperatuur. “Hier ontmoeten vrienden en families elkaar na een lange dag werken. Het is een fijne plek om te ontspannen of een hapje te eten. Je moet echt de traditionele dosa of de pani puri eens proberen.”

Wil je het lokale eten van dichtbij meemaken? Lees dan hier onze blog over Indiaas eten en eten bij de lokale bevolking!

Heilige plaatsen

We vervolgen onze weg en komen uit bij het heilige water van Banganga Tank. Volgens een eeuwenoude legende staat dit water in verbinding met de heilige rivier de Ganges, in het noorden van India. “Hindoes geloven dat dit water helende krachten heeft.” Langs de trappen staan kleine huisjes, waar kaarsen de kleurrijke beelden van Indiase Goden verlichten. De gele gloed van de zwakke straatverlichting geeft een bijzondere sfeer. Vanavond is het rustig langs het water. “Tijdens het festivalseizoen zijn hier duizenden mensen, die zich onderdompelen in het heilige water.”

Eten bij de locals na de tour door Mumbai

Het is al ver voorbij Hollandse etenstijd als de chauffeur richting de familie rijdt, waar wij vanavond blijven eten. In het kleine appartement zijn drie vrouwen druk in de weer in de keuken. Opa ontfermt zich over zijn kleinzoon. De vaders van de 2 gezinnen die hier wonen zijn nog niet thuis. Het moet een drukke bedoening zijn met 2 echtparen, kleine kinderen en opa en oma in een driekamerappartement. “Zo gaat dat in India,” verklaart Jitu. We nemen plaats op een kleedje langs de muur op de grond. De dames hebben een Indiase thali voor ons bereid. Een van de gastvrouwen zet zilverkleurige metalen borden voor onze voeten neer. De ander vult ze met een stevige schep witte rijst. De curry’s, dahl, salade, yoghurt en papadum volgen. Voorovergebogen en etend met onze rechterhand genieten we van het kruidige eten. “You need more spicy?” klinkt het uit de keuken. Het is alsof we al jaren bij het gezin over de vloer komen.

Als Vegetariër ben je in India aan het juiste adres. Lees hier alles over Vegetarisch eten in India.

Een lichtshow met Britse roots

Met een volle maag en een geweldige herinnering stappen we weer in de auto. “Onze laatste stop is het Centraal Station. En die is ’s avonds op z’n mooist!” Tijdens de rit vertelt Jitu over zijn favoriete plekken in Mumbai en het leven in India. Zijn kennis is indrukwekkend en zijn nieuwgierigheid aanstekelijk. Plotseling stopt hij met praten en wijst recht vooruit.

Het is niet lastig om het station te onderscheiden in de duisternis. Felle kleuren verlichten het klassieke gebouw. Het station is gebouwd in de tijd dat de Britten in India nog de scepter zwaaide. Qua architectuur had het zo in Manchester kunnen staan. Maar dit prachtige station is het kloppende hart van Mumbai. De vrolijke lichtshow kleurt elke avond de buitenmuren en is al net zo bont als stad en haar bewoners zelf. Een prachtige afsluiter van een leerzame tour door Mumbai.

Plan jouw reis naar India

Ben je op zoek naar een bijzondere India rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert in India. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Meer inspiratie voor je India rondreis

Wil je meer lezen over India en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste lokale ervaringen van onze lokale reisexpert of over veelzijdige Indiase keuken. Reisblogger Daisy is een echte India-fan en is er al vaak geweest. Lees meer over haar geweldige avonturen.