India reistips: plasticvrij reizen

  • Meest vervuilde land
  • Herbruikbare waterfles
  • SteriPen
  • Grayl waterfilter
  • Lifestraw GO 2 stages

Meest vervuilde land

Het water dat in India uit de kraan komt is niet veilig om te drinken. Zelfs de locals wagen zich er  op veel plaatsen niet aan. Mineraalwater in plastic flessen lijkt de enige oplossing. Helaas is India ook één van de meest vervuilde landen ter wereld. Er is een groot gebrek aan afvalbedrijven, kennis over recyclen en welwillendheid vanuit de lokale politiek om het probleem bij de kern aan te pakken. Plastic flessen eindigen in de natuur, in de zee of worden – in het beste geval – langs de weg verbrand. Genoeg reden om zo min mogelijk plastic flesjes te kopen op reis.

India reistips: neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Neem een herbruikbare waterfles mee op reis. Samen met onze lokale reisexpert Shalome stimuleren wij hoteleigenaren om watertanks met veilig drinkwater te plaatsen. Op veel plekken is dat al mogelijk en kun je gemakkelijk je waterfles vullen. Biedt het hotel nog geen tappunt? Dan kun je vragen of het personeel het water voor je kookt. Door het koken worden de bacteriën en virussen gedood en is het water veilig om te drinken. Een kopje koffie of thee wordt immers ook gemaakt van gekookt water. Als je slim bent vraag je de avond van tevoren of ze het gekookte water in de koelkast willen zetten. Dan is het de volgende ochtend lekker koud.

Duurzaam reizen: lees hier alle tips die jou kunnen helpen om duurzamer te reizen op een rijtje!

SteriPen

In een warm land als India moet je veel drinken. Het water van één fles is niet voldoende voor een hele dag sightseeing en steeds heen en weer reizen naar je hotel is ook geen optie. Daarom is het handig om ook een Steripen mee te nemen. Het kleine apparaatje gebruikt ultraviolet licht om bacteriën en virussen die in het water aanwezig kunnen zijn te doden. Je hebt een waterfles met een brede opening nodig om met de SteriPen door het water te kunnen roeren.

India reistips: Grayl waterfilter

Een andere veilige manier om je water te zuiveren: de grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. Het werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Lifestraw Go 2 stages

Nog zo’n handig hulpmiddel om water te zuiveren is Lifestraw Go. De hervulbare waterfles heeft een ingebouwd waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je daar aan zuigt komt het water door het filter vanzelf in je mond naar binnen. Na het vullen van je fles kun je het water meteen drinken. De Lifestraw Go kan tot 1.000 liter water zuiveren en heeft een inhoud van 0,65 liter. Daarna blokkeert het filter automatisch. Zo kun je nooit per ongeluk ongefilterd water drinken. Je kunt het filter vervangen en de fles gewoon blijven gebruiken. Het nadeel van de Lifestraw Go is dat het geen zware metalen, chemicaliën en virussen doodt. Virussen kun je chemisch uitschakelen met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen.

Naast plasticvrij reizen kan je nog meer doen om je impact te beperken. Lees hier over de CO2 uitstoot van reizen

Water in restaurants

In de betere restaurants in India krijg je standaard een glaasje water bij het eten geserveerd. Bijna alle restaurants hebben een waterfilter en gebruiken die voor het water wat ze aan hun gasten serveren. In principe is dat water gewoon veilig te drinken. Wil je liever geen risico nemen, dan kun je altijd vragen of de ober je waterfilter wil vullen met het gefilterd water. Dan weet je zeker dat het goed zit.

Nog meer India reistips tegen onnodig plastic

Naast het vermijden van plastic waterflessen, is er nog veel meer wat je kunt doen om het gebruik van onnodig plastic tegen te gaan. Wij zetten een paar handige tips voor je op een rijtje. Steeds vaker zien we dat hotels overstappen van plastic mini’s naar hervulbare zeepdispensers om het milieu te sparen. Maar ook jij kunt een steentje bijdragen door je eigen shampoo en douchegel in grote flessen mee te nemen. Dat scheelt een hoop onnodig plastic verbruik, want ongemerkt veroorzaken al die mini’s veel afval. Bovendien gebruik je dan ook nog eens je favoriete merk op vakantie. Over de lokale markt slenteren in India is een avontuur op zich. Neem dan vooral je eigen tasje mee. Als je een mooi souvenir en een lekkere snack wilt meenemen kun je ‘nee’ zeggen tegen het wegwerpzakje.

Er zijn in Nederland heel handige en superlichte, opvouwbare tasjes te koop. Rietjes lijken zo onschuldig, maar het is het meest gebruikte stukje wegwerpplastic. De gekleurde staafjes eindigen met miljarden tegelijk in de oceaan, met alle gevolgen van dien. Maak er daarom een sport van om drankjes zonder rietjes te bestellen. Heb je gevoelige tanden of kleine kinderen die veel knoeien? Neem dan zelf een herbruikbaar rietje van metaal of bamboe mee. Ben je gek op een ijskoud colaatje? Niet alleen water komt in plastic flessen, ook frisdrank wordt vaak in wegwerpflessen verkocht. Probeer daarom zoveel mogelijk te kiezen voor frisdranken in glazen flessen of uit blik.

Tijdens je reis door India is het ook belangrijk om kindvriendelijk te reizen. Hoe doe je dit? Lees onze tips over hoe je kindvriendelijk op reis kunt gaan.

Deel je eigen India reistips en je ervaringen

Wij vinden het heel leuk om te horen hoe jij tijdens je India rondreis het gebruik van plastic zoveel mogelijk hebt vermeden. Misschien heb je nog goede India reistips voor ons, die wij weer kunnen delen met onze reizigers? Laat het ons vooral weten via Instagram, Facebook of door te mailen naar [email protected].

Laat je wel eens een review achter op Tripadvisor of Google Reviews? Vermeld het dan ook vooral als een hotel de optie biedt om je eigen flesje bij te vullen. Zo bereiken we samen nog meer mensen in onze strijd tegen plastic afval!

Plan jouw reis naar India

Ben je op zoek naar een bijzondere India rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert in India. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Meer inspiratie voor je India rondreis

Wil je meer verhalen zoals dit India reistips blog lezen? En weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over incredible India of over de veelzijdige keuken van dit land. Reisbloggers Daisy en Patrick zijn echte India-fans en vertellen over hun liefde voor Mumbai op hun blog.