Koken met de locals

Een reis naar Thailand is niet compleet zonder dat je hebt geleerd hoe je iconische gerechten zoals curry en pad thai moet bereiden. Via Better Places’ reisspecialist Seb beland ik bij de Sompong Thai Cooking School, een kleinschalige kookschool in de wijk Silom. De kookschool ligt verscholen in een zijstraatje van het hectische Silom Road en wordt gerund door lokale koks. Zij leren je in één dagdeel de beginselen van het Thaise koken, zodat je na afloop naar huis gaat met een flinke dosis kennis over de lokale keuken. Een beter souvenir kan je je eigenlijk niet wensen, want op die manier kun je ook thuis genieten van de lekkerste Thaise gerechten.

Snuffelen op de lokale markt

Mijn Thaise kookcursus begint met een bezoekje aan de lokale markt. Onder leiding van kok Prin lopen we in kleine groepjes door de kleurrijke markthal, waar de groenten en fruit hoog liggen opgestapeld. Citroengras, koriander en gember herken ik wel, maar er zijn een heleboel producten die ik nog niet eerder heb gezien. Prin neemt gelukkig de tijd en laat met veel enthousiasme zien welke ingrediënten we vandaag gaan gebruiken. Ik zie hoe verse kokoscrème en kokosmelk wordt gemaakt, krijg uitleg over de verschillende kruiden en na afloop mag ik zelf nog even rondkijken.

Wil je de straat op en de lekkerste streetfood in Bangkok proeven? Ga op pad met een local en ontdek de leukste plekjes.

De Thaise keuken: van rode curry tot mango met kleefrijst

Terug in de kookschool ligt voor iedereen een schort, kookboekje, scherp mes en een groot hakblok klaar. We worden verdeeld in groepjes van vier en tezamen vormen we een bonte verzameling van mensen en culturen, met bijna alle Aziatische nationaliteiten vertegenwoordigd. Ik deel mijn tafel met een Taiwanees gezin en met z’n vieren gaan we aan de slag met de verschillende gerechten: rode curry, salade van omelet, kip uit de wok en mango met kleefrijst. Rode curry staat hier in Thailand op bijna elke menukaart, en mango met kleefrijst herken ik van de markt in Chinatown. Heel leuk om deze gerechten nu zelf te gaan bereiden.

Een kookworkshop is ontzettend leuk om te doen met kinderen. Wij geven vijf redenen waarom Thailand de ideale bestemming is voor een gezinsvakantie.

Hard werken

Het meeste werk gaat bij de deze gerechten in de voorbereiding zitten. Er moet flink gehakt, geplet en gesneden worden, maar eenmaal achter ons eigen gasstelletje is het eten binnen een mum van tijd klaar. Vooral het maken van de rode curry is een flinke klus, eerst moeten alle ingrediënten zo klein mogelijk worden gesneden om vervolgens tot egale pasta te worden gemalen in de vijzel. Gelukkig kun je de pasta thuis ook met de staafmixer maken, want als onervaren kok ben je met de vijzel wel even bezig. Gelukkig kunnen we met z’n vieren regelmatig afwisselen om onze spieren een beetje rust te gunnen.

En hoe smaakt de Thaise keuken?

Na een ochtendje winkelen, snijden, roerbakken en heel veel lachen om de gezellige kok Prin is het tijd voor het belangrijkste onderdeel van de kookcursus: het proeven van de gerechten. Iedereen heeft zijn eigen gerechtjes gemaakt en de tafel staat vol met mooie schaaltjes vol geurige curry’s en wokschotels. Het smaakt allemaal net zo lekker als bij de echte Thaise eetstalletjes op straat, maar de ervaring is onvergetelijk.

Plan jouw reis naar Thailand

Ben je op zoek naar een bijzondere Thailand rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Seb, de reisexpert in Thailand. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Seb.

Meer inspiratie voor lekker eten in Thailand?

Ben je vegetariër of veganist of houd je gewoon erg van vegetarisch eten? Dan is Chiang Mai een absolute must-go! Deze stad in het noorden van Thailand heeft een enorme hoeveelheid overheerlijke vegetarische en veganistische restaurants. Ben je benieuwd naar de lekkerste gerechten in Thailand? Reisblogger Stéphanie vertelt je er alles over in haar blog.