1. De African Ivory Route

Rijd je vanuit Kruger National Park naar het noorden, dan wacht je de African Ivory Route. Hier beginnne we de aanbevelingen voor Zuid-Afrika van de gebaande paden. Deze route is nog onbekend bij de meeste reizigers en je hebt hiervoor een 4WD nodig. De African Ivory Route ligt in de provincie Limpopo en de route leidt door maar liefst 54 natuurreservaten, globaal van Masebe naar Waterberg Reserve, langs Makuya Park en naar het westen van Kruger National Park. Onderweg rijd je door bergen en over open vlakten, je spot met een beetje geluk de Big Five en je slaapt in eco-safarikampen, die duurzaam werken. Het Nthubu Safari Camp in Masebe Game Reserve is hier een goed voorbeeld van. Je krijgt hier ook alle kansen om kennis te maken met lokale gebruiken en culturen en om bijvoorbeeld oude bushman-tekeningen te bewonderen. De African Ivory Route is dan ook een prachtige mix van natuur, cultuur én avontuur.

2. Zuid-Afrika van de gebaande paden: Homestay

Zuid-Afrika staat bekend om haar natuur en wilde dieren, maar ook op cultureel gebied is het land enorm veelzijdig. Wil je graag meer over lokale culturen leren, slaap dan in gastvrije homestays. Die vind je in heel Zuid-Afrika, maar de afgelegen TAHS-SA African Homestay is extra bijzonder. Deze homestay ligt in de noordelijke provincie Limpopo en je brengt hier meestal twee dagen door. Je wordt enthousiast ontvangen door de bewoners van het dorp en maakt van dichtbij kennis met de lokale Venda-cultuur. Je proef lokale gerechten, leert over Venda-dansen en gebruiken en maakt even deel uit van de Venda-tradities. Een bijzondere ervaring en de kans is groot dat je tijdens je verblijf volop nieuwe vrienden maakt.

3. De prachtige Oost-Kaap

Tussen de steden Durban en Port Elizabeth ligt een gebied wat de meeste reizigers overslaan: de Oost-Kaap. Een prachtig gebied met een turbulente geschiedenis, waar de Xhosa hun tradities en gebruiken nog altijd springlevend houden. In de Oost-Kaap zijn vroeger hevige oorlogen uitgevochten tussen de boeren en de Xhosa en de boeren, de Engelsen en de Nederlanders. De Oost-Kaap is ook het gebied waar Nelson Mandela en Steve Biko vandaan komen. Je leert hier dan ook veel over de geschiedenis van Zuid-Afrika. De Oost-Kaap heeft verder prachtige stranden, is ideaal voor surfers en heeft mooie natuurparken, zoals het Tsitsikamma National Park. Daar kun je ook fair trade-canopy tours doen, waarbij je hoog tussen de bomen zweeft. Bovendien vind je in de Oost-Kaap volop leuke plaatsjes, zoals Coffee Bay, Graaff-Reinet en Port St. Johns. Een prachtig gebied om elke dag nieuwe avonturen te beleven.

Er zijn in Zuid-Afrika veel mooie lodges en kleinschalige hotels. Judith zet de meest bijzondere overnachtingen op een rijtje.

4. Spot de wilde meerkat bij Oudtshoorn

Natuurlijk wil je graag de Big Five zien tijdens je reis Zuid-Afrika, maar er zijn ook volop andere dieren die je aandacht verdienen. De meerkat bijvoorbeeld! Vanuit Oudtshoorn kun je een bijzondere excursie maken waarbij je wilde meerkatten gaat spotten. Je gaat ’s ochtends vroeg met een gids op pad en wacht vervolgens tot de meerkatten uit hun holletjes komen. Dit verlegen diertje zie je normaal gesproken niet zo snel en dit is een prachtige kans om ze in hun natuurlijke omgeving te bewonderen.

Het leukste van reizen is eigenlijk het ontmoeten van de locals. De lokale reisspecialist Judith geeft je graag wat tips om tijdens je rondreis in Zuid-Afrika écht contact met de lokale bevolking te kunnen maken.

5. Ontmoet de Zulu in Umhlanga

Umhlanga is de beste strandbestemming in het zuidoosten van Zuid-Afrika en een plek waar nog niet zoveel reizigers komen. Natuurlijk kun je hier genieten van de mooie stranden en de ruige Dolphin Coast, maar het gebied heeft nog iets extra’s te bieden: je kunt hier uitgebreid kennis maken met de Zulu-cultuur. In de Vallei van de duizend heuvels ontmoet je je gastgezin, dat je graag meer leert over de Zulu-tradities. Je bezoekt verschillende projecten, een traditionele genezer, leert Zulu-dansen en proeft lokale gerechten. Een mooie manier om echt in contact te komen met de locals in dit deel van Zuid-Afrika.

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Beste reistijd Zuid-Afrika

Een rondreis door Zuid-Afrika kan je in principe het hele jaar door goed maken. Lees meer over de beste reistijd Zuid-Afrika.

Duurzaam reizen in Zuid-Afrika

Wil je dat Zuid-Afrika en haar inwoners meeprofiteren van je bezoek? Dat kan! Duurzaam reizen in Zuid-Afrika is helemaal niet moeilijk. Het land heeft een groot aantal duurzame accommodaties, die aangesloten zijn bij de Fair Trade Tourism-organisatie. Kleinschalige slaapplekken met een bijzondere sfeer, die de natuur en cultuur in hun omgeving beschermen. Bovendien bieden we in Zuid-Afrika volop excursies waarbij je de locals en hun cultuur leert kennen. Ga fietsen in Soweto, slaap in een homestay in een township in Kaapstad en maak kennis met de Xhosa-cultuur in de Oost-Kaap. Ook als het gaat om safari’s kun je duurzame keuzes maken. Bewonder bijvoorbeeld de wilde stokstaartjes in een beschermd natuurgebied in de West-Kaap. Ook geven we je bij Better Places graag wat tips om duurzaam op reis te gaan!