Fietsen in Kaapstad: veiligheid voorop

Als Roland ons ophaalt bij ons hotel, begint hij met het belangrijkste aspect van deze fietstour: veiligheid. “Als je niet gewend bent aan een ebike, dan is het goed om even te oefenen”, zegt hij. Hij legt ons uit hoe de elektrische fiets werkt en we rijden even op en neer door de straat. “Rijd vandaag zoveel mogelijk in sport mode. Dat is het makkelijkst. Verder moet je vooral niet te hard willen fietsen. We hebben de tijd, we hoeven niet te racen.” Nadat hij ons heeft voorzien van gele hesjes en een helm zijn we er klaar voor. “Ik weet dat Hollanders een hekel hebben aan fietshelmen. Maar hier heb je geen fietspaden. Je kan maar beter opvallen”, zegt hij met een knipoog.

V&A Waterfront

We fietsen langs de kust, stoppen soms voor uitleg over een monument of een oude vuurtoren en trappen uiteindelijk de drukbezochte V&A Waterfront op. “Deze plek kan je als bezoeker van Kaapstad niet overslaan. Het is een beetje toeristisch, maar het is altijd gezellig”, vertelt Roland. “Ik laat het altijd graag aan mijn klanten zien. Dan kan je in de komende dagen zelf nog een keer langskomen om te shoppen of om een lekker ijsje te eten.”

Fietsen in Kaapstad past perfect bij het principe van slow travel. Hier lees je alles over de voordelen van langzaam reizen.

Regenbooghuisjes in Bo-Kaap

Na de Waterfront fietsen we door het centrum van de stad. Roland houdt ons goed in de gaten en geeft regelmatig instructies als we moeten oversteken. Steeds vaker komen we steile heuveltjes tegen, maar met de ebikes is dat kinderspel. Zonder moeite fietsen we als wielrenners omhoog. We rijden een wijkje binnen waar de kleuren van de regenboog tientallen huisjes sieren. “Welkom in de Bo-Kaap”, zegt Roland met een glimlach. “Dit is een wijk met een bijzonder verhaal.” Hij vertelt uitgebreid over de bewogen geschiedenis van de wijk. Over hoe dit ooit huurhuisjes voor slaven waren en hoe de wijk later vooral Islamitische bewoners aantrok. Tegenwoordig is het juist een hele hippe wijk. “Dit was lange tijd een arme township. Nu stijgen de prijzen hard en ben je blij als je hier een klein huisje kan betalen.”

Grote huizen in Oranjezicht

Na Bo-Kaap fietsen we verder omhoog. De machtige Tafelberg, die overal in Kaapstad zichtbaar is en dient als referentiepunt, komt steeds dichterbij. “Maar voor we verder omhoog gaan, wil ik jullie wijzen op een bijzondere boerderij en wijk: Oranjezicht. Dit gebied was eeuwenlang landbouwgrond, maar is nu een chique buitenwijk van Kaapstad.” Hij laat ons de voormalige boerderij zien en we rijden daarna verder door de wijk. We kijken onze ogen uit. Grote huizen, gebouwd in Victoriaanse stijl, staan statig langs de brede lanen waar we overheen rollen. Het uitzicht wordt steeds beter. “Wacht maar tot we boven zijn”, zegt Roland. “Het wordt nog veel mooier.”

Naast fietsen in Kaapstad is er nog veel meer te doen in de leukste stad van Zuid-Afrika. Wij zetten onze favorieten activiteiten op een rij.

Dan eindelijk de Tafelberg

Na Oranjezicht rijden we via een zandweggetje omhoog. “Je moet nu de vaart erin houden”, zegt Roland. “Ondanks de elektrische motor is het moeilijk om je balans te vinden als je stilstaat.” We zetten genoeg kracht en worden zowaar even uitgedaagd, maar als we eenmaal boven zijn, krijgen we de mooiste beloning die mogelijk is. Boven ons zien we de weg lopen waar honderden toeristen hun auto hebben geparkeerd voor de klim naar de top van de Tafelberg. Wij staan helemaal alleen op een klein, natuurlijk plateau. De wind suist over de heuvel en het uitzicht over de stad is fantastisch. Het enige geluid komt van twee mountainbikers die achter ons langs scheuren als we staan te genieten van de rust. “Dat is het echte werk”, zegt onze gids grappend. “Helaas ben ik daar te oud voor.”

Eerlijk verdiend bakkie

Even verderop drinken we een kop koffie. Door een weddenschap wie het eerst boven was, die Patrick heeft verloren, moeten wij de koffie betalen. Roland geniet tevreden van zijn eerlijk verdiende bakkie. “Hierna is het vooral omlaag”, zegt hij om Patricks pijn te verzachten. “We rijden straks door het deftige Camps Bay. Blijf dicht bij elkaar, want de wegen zijn smal en automobilisten rijden soms hard. Ook hier gaan we van het uitzicht genieten.”

Leer ook de andere kant van Kaapstad kennen en slaap eens een nachtje in een township. Een verblijf in deze bijzondere homestay in Zuid-Afrika vergeet je nooit meer!

De rijkdom van Camps Bay

Roland heeft geen woord teveel gezegd. Als we onze weg vervolgen, zijn de uitzichten over de stranden van Kaapstad ongelofelijk mooi. Witte schuimkragen rollen onder ons het goudgele zand op, strandgangers liggen te genieten op hun handdoek. “Hier komt de lokale bevolking om te zonnen. En als je echt geld hebt, dan woon je hier.” Na ons bezoek aan Mama Noks in de Township van een paar dagen geleden, lijkt Camps Bay een andere wereld. Het is echter maar een uurtje rijden naar de sloppenwijk. “Dat huis daarboven is vrij nieuw”, zegt Roland, wijzend naar een enorme villa bovenop de heuvel. “Elke slaapkamer heeft zijn eigen zwembad. Veel absurder wordt het niet.”

Half-day Cape Town city tour

Uiteindelijk rijden we aan het einde van de dag de stad weer in. Terwijl Roland de fietsen achter in zijn pickup laadt, wil hij graag van ons weten of we een leuke dag hebben gehad. “Geweldig”, antwoorden we. “We kunnen ons geen betere manier voorstellen om de stad te verkennen.” Tevreden kijkt de ondernemer ons aan. “Dat is fijn. Hebben jullie morgen tijd om een ritje te maken door Stellenbosch? Of één van de andere zeven tours die we aanbieden?” Lachend geven we hem een hand. “De volgende keer dat we Kaapstad bezoeken, kloppen we zeker weer bij je aan!”

Plan jouw reis naar Tanzania

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Tanzania? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Karin en Astrid, de reisexperts in Tanzania. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Karin en Astrid.

Benieuwd naar nog meer excursies in Zuid-Afrika?

Wil je na het lezen van dit blog ook gaan fietsen in Kaapstad? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met reisspecialist Judith. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk de voorbeelden voor een rondreis Zuid-Afrika of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Meer inspiratie opdoen voor Zuid-Afrika?

Nog niet helemaal zeker waar je volgende reis heen gaat? Wereldreizigers Daisy en Patrick zijn al meer dan twee jaar op reis en bezochten ook Zuid-Afrika. Neem een kijkje op hun website over duurzaam reizen en lees over de mooiste avonturen!