Uitstoot van je reis naar Guatemala (kg CO2e)

Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

De beste Guatemala route

Start reis in Antigua

Je beste Guatemala vakantie start in Antigua. Hier bezoek je een echte koffieplantage en ga je de omgeving ontdekken. Ook is er de mogelijkheid om zelf op stap te gaan.

Dag 1 - Aankomst in Guatemala

Deze beste Guatemala route gaat vandaag van start. Na aankomst op het vliegveld van Guatemala Stad word je opgehaald en in een privéauto naar Antigua gereden. Afhankelijk van het verkeer is dit 1 tot 1,5 uur rijden. De komende 3 nachten slaap je in Antigua.

Dag 2 - Antigua

Bezoek vandaag een echte koffieplantage. Een gids laat je de plantage zien en geeft je een uitgebreide uitleg over het koffieproces, en proef uiteraard ook een goede kop koffie! De middag kan je vrij besteden in de stad. Bezoek de prachtige kerken en ruïnes, wandel door de kleurrijke straatjes en ontdek de vele gezellige boetiekjes en cafés.

 Wist je dat er in Guatemala ook koffie wordt geproduceerd? In Antigua kan je daardoor niet alleen genieten van een goede kop koffie in een van de vele cafeetjes, maar in de directe omgeving kan je ook verschillende koffieplantages bezoeken. Vanuit de stad reis je met een truck naar de plantage. Een gids vertelt je over de koffieplantage en geeft je een uitgebreide uitleg over het koffieproces. Je ziet hoe de koffiebonen groeien en wat er daarna mee gebeurt. Blijf na afloop zeker even hangen voor een goede kop koffie met wat lekkers!

Dag 3 - Antigua

In de ochtend maak je een tour door de omgeving rondom Antigua. Na een korte rit vanaf het hotel kom je bij een lokale macadamiaboerderij aan, waar je een korte rondleiding krijgt. De rit wordt vervolgd door kleine dorpjes en koffievelden, naar San Antonio Aguas Calientes. Hier verzorgen ze een presentatie bij Carolina's weefcoöperatie en leer je van alles over de prachtige textiel. Er is ook tijd om in de winkel rond te kijken. Hierna keer je terug in Antigua, waar je rond 12 uur weer afgezet wordt bij het hotel. De middag heb je wederom de tijd om zelf op pad te gaan in Antigua.

 Er gaan geen directe vluchten naar Guatemala. Air France vliegt via Atlanta, dit is de beste vliegroute naar Guatemala. Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Panajachel en Santa Cruz

Via Chichicastenango reis je door naar het hoofddorp aan het meer Atitlán, Panajachel. Hier maak je een leuke boottocht over het meer langs verschillende dorpjes. Hierna vervolg je je reis naar Santa Cruz. Hier beleef je een culturele dag in San Juan la Laguna en maak je kennis met de lokale bevolking.

Dag 4 - naar Panajachel

Vandaag reis je van Antigua naar Chichicastenango. Dit inheemse dorp staat bekend om de grootste markt met handwerkproducten uit de regio, een kleurrijk geheel! Je ervaart hier een traditioneel Mayadorp en kunt de producten uit de regio bewonderen. Als je graag een souvenir mee naar huis neemt, dan is dit de plek om het te kopen. Het geld dat je besteedt komt zo direct bij de maker terecht. Na een paar uur vrije tijd om over de markt te lopen, brengt de chauffeur je naar Panajachel, het hoofddorp aan het meer van Atitlán.

Dag 5 - Panajachel

Een leuke dag vandaag, want je gaat varen over het meer! Je wordt in het hotel opgehaald voor een tour over het meer van Atitlán. Het is een complete tour die je in een bootje langs 3 dorpjes aan het meer brengt. Je zal zien dat elk dorpje totaal verschillend is, met zijn eigen karakter, lokale ambacht en bezienswaardigheden. De lokale gids vertelt je er alles over. Rond half 4 uur wordt je weer afgezet in Panajachel.

Dag 6 - naar Santa Cruz

Vanuit Panajachel neem je zelf een bootje naar Santa Cruz. Hier kom je aan bij een prachtig eco-hotel aan de rand van het meer. De komende twee nachten van deze Guatemala route blijf je in dit hotel slapen. Je kunt ervoor kiezen om de middag lekker bij het hotel te besteden en te genieten aan het zwembad, in het restaurant en van de zonsondergang op je terras.

Dag 7 - Santa Cruz

Je wordt opgehaald in het hotel, en vanuit het haventje vaar je in een privébootje naar San Juan la Laguna. Vandaag is een culturele dag met een compleet programma. Je begint met een tour door het dorpje waar vele muurschilderingen te vinden zijn met een spirituele betekenis in de Maya cultuur. Daarna heb je de keuze uit een aantal verschillende activiteiten. Lunch is inbegrepen bij een lokale familie. Aan het eind van de middag vaart het bootje je weer terug naar het hotel in Santa Cruz.

 Aan het meer van Atitlán beleef je een bijzondere culturele dag met een lokale organisatie die zich inzet voor het behoud van de Mayatradities in dit gebied. Door met hun op pad te gaan draag je bij aan dit mooie project en zal je op een unieke wijze kennismaken met de cultuur en lokale bevolking aan het meer. Je hebt de keuze uit verschillende activiteiten. Zo kan je een ochtend op pad gaan met een Maya visser, je eigen sjaal maken tijdens een weefworkshop, een prachtige wandeling maken over een oud Maya pad of een kookles volgen. Welke activiteit je ook kiest, je steunt rechtstreeks de locals die je ontmoet en bent na afloop een hele bijzondere ervaring rijker.

 

Quetzaltenango en Nebaj

De volgende bestemming is Quetzaltenango, de thuisbasis van Petra. Hier verblijf je bij een lokale familie en kom je dus echt in contact met het leven van de Guatemalteken. Daarna reis je verder naar Nebaj, waar je ook gaat genieten van de natuur van Guatemala.

Dag 8 - naar Quetzaltenango

De reis gaat verder, je reist met privévervoer naar Quetzaltenango (ook wel Xela genoemd), thuisbasis van Petra. Dit is de tweede grote stad van Guatemala en hier slaap je twee nachten in een familiehotel dat al sinds 1892 bestaat, gelegen in het centrum van de stad. Het is een mooi koloniaal gebouw en er is een tuin, restaurant en gezellige bar.

Dag 9 - Quetzaltenango

Quetzaltenango ligt in het hart van de hooglanden en heeft een zeer rijke Maya cultuur. Vandaag maken jullie daarmee kennis tijdens een ochtendtour die uit twee delen bestaat. Je bent rond 1 uur weer terug in Quetzaltenango. In de avond geniet je van een diner en overnachting bij een lokaal gastgezin.

 In de Guatemalteekse hooglanden liggen vele inheemse dorpjes door het landschap verspreidt. Deze tour brengt je naar de meest interessante dorpjes, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan en waar je het echte lokale leven kunt ervaren. In het dorpje Cantel bezoek je een glasblaasfabriek, waar ze met gerecycled glas prachtige producten maken. Je vervolgt de tour naar Zunil, waar je de kerk en een weefcoöperatie bezoekt. In het plattelandsdorpje Almolonga leer je vervolgens over de Guatemalteekse landbouw. Je eindigt de tour met een heerlijk ontspannen bezoek aan de warmwaterbronnen Fuentes Georginas.

Dag 10 - naar Nebaj

Vanuit Quetzaltenango reis je vandaag naar Nebaj. Met privévervoer gaat de tocht dwars door de binnenlanden en gebergtes van Guatemala met prachtige uitzichten en kleine dorpjes, maar ook sommige stukken over slechte weg. Nebaj is een inheems dorp in de Ixil driehoek, het gebied dat zwaar geleden heeft in de 36-jarige burgeroorlog van Guatemala en waar nu community based tourism in opkomst is. Je komt op deze manier echt in contact met de lokale bevolking en ontmoet hen op een manier waar zowel jij als zij van profiteren. Hier voelt het alsof je teruggaat in de tijd, met locals die in kenmerkende klederdracht hun ambachten beoefenen. In Nebaj slaap je twee nachten in een eenvoudig hotel, in een 2-persoonskamer met badkamer en ontbijt.

Dag 11 - Nebaj

De volgende dag ga je met een lokale gids het inheemse dorp Cocop verkennen. Dit is een prachtige wandeling door de natuur langs beekjes en meertjes en prachtige uitzichtpunten. Ook Cocop is een zeer traditioneel dorp. Op de terugweg van Cocop naar Nebaj loop je door het gehucht Rio Azul, waar een soort natuurlijke lagunes te zien zijn. De wandeling vandaag duurt in totaal zo'n 6 uur, met een afstand van 9 kilometer. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld.

 

Coban en Lanquín

Je reis gaat verder naar Coban wat vlakbij een natuurgebied ligt. Hier heb je de kans om de nationale en zeldzame vogel, de Quetzal, te spotten. Daarna vervolg je je reis naar Lanquin. Hier bezoek je het Nationaal Park Semuc Champey.

Dag 12 - naar Coban

Je zet je Guatemala route voort, en er wacht een reisdag van Nebaj naar Coban. Een uur ten zuiden van Coban ligt een prachtig natuurgebied, de habitat van de nationale en zeldzame vogel de Quetzal. Je verblijft in een rustiek hotel midden in het natuurgebied, naast het officiële park “Biotopo del Quetzal”.

Dag 13 - Coban

Vandaag heb je een vrije dag in het hotel. Het is een prachtige plek om de natuur te bewonderen. Naast het hotel ligt het nationaal park waar je vanuit het hotel zo naartoe kunt lopen. Je betaalt hier zelf de entree en kunt ervoor kiezen om een lokale gids in te huren. Er zijn verschillende wandelpaden gemarkeerd die door het nevelwoud leiden en hopelijk spot je onderweg een Quetzal! De lokale gids zal je hiermee kunnen helpen. Maar ook als de Quetzal zich niet laat zien; het park is prachtig.

Dag 14 - naar Lanquín

Er staat vandaag een korte route gepland; in zo'n 3 uur reis je naar Lanquín, in de prachtige groene omgeving van de nevelwouden van Guatemala. In Lanquín verblijf je twee nachten in een ecolodge, omgeven door de mooie natuur.

 In Lanquín verblijf je in een eco lodge, gelegen midden in de natuur. Je slaapt hier in een sfeervolle cabaña (houten huisje), omringd door de groene heuvels van de Alta Verapaz. In de grote tuin en aan het kabbelende riviertje is het heerlijk ontspannen en kom je in een hangmat even helemaal tot rust. De lodge wordt bovendien gerund door een team van locals dat elke avond in het restaurant een uitgebreid (voornamelijk vegetarisch) buffet op tafel zet met ingrediënten uit de moestuin.

Dag 15 - Lanquín

Vandaag staat de tour op het programma waarvoor je naar dit gebied bent gekomen; Nationaal Park Semuc Champey. Dit is een natuurlijk gevormde brug van kalksteen waarop zich turkoois gekleurde poelen hebben gevormd, en onder de oppervlakte stroomt de rivier Cahabon. Dit is een excursie van een hele dag, waarbij je begint met de grotten van Kan- Ba. Dit grottenstelsel heeft veel water, dus hier ga je doorheen door te zwemmen, klimmen, klauteren en glijden met alleen een kaarsje in je hand als verlichting (deze activiteit is optioneel). Daarna ga je naar Semuc Champey zelf, waar je naar het uitzichtpunt kunt klimmen en kunt zwemmen in de turkooizen waterpoelen. Tenslotte kun je een stuk “tuben” over de rivier in banden. Een avontuurlijke dag!

 

Tikal en Rio Dulce

Tikal Nationaal Park is je volgende bestemming op deze reis. Je verblijft hier in een lodge middenin de jungle, maakt een sunrise tour en krijgt een uitgebreide rondleiding door het park. Daarna vervolg je je reis naar Rio Dulce, bekend om zijn flora, fauna en canyons. Hier staat dan ook een boottour op de planning.

Dag 16 - naar Tikal

Je hebt vandaag een reisdag. De rit van Lanquín naar Tikal is een lange rit. In Tikal verblijf je in een lodge in het nationale park zelf, middenin de jungle. De ruïnes liggen op loopafstand van het hotel en je hoort bij zonsopkomst en zonsondergang de brulapen, een van de hoogtepunten van deze Guatemala route!

Dag 17 - Tikal

Met een privégids (Engelstalig) maak je de sunrise tour, met vertrek om 4:00 uur vanuit het hotel. Deze tour leidt in het donker naar tempel IV, die je gaat beklimmen om de zon op te zien komen. Een spectaculair plaatje! Daarna volgt een uitgebreide tour door Tikal om de hoogtepunten van het park te bekijken. De gids kan jullie onderweg alles vertellen over de mysterieuze bouwwerken van de Maya’s en het leven dat zich hier heeft afgespeeld. Een ontbijtbox is inbegrepen, met een picknick op de Gran Plaza van Tikal. Rond 11 uur ben je weer terug in het hotel en heb je vrijaf.

 De Mayaruïnes in Tikal vormen een hoogtepunt tijdens je rondreis Guatemala. Door deze bijzondere plek met een lokale gids te bezoeken komt de plek echt tot leven en krijg je een kijkje in het leven dat zich hier al die eeuwen geleden heeft afgespeeld. De lokale gidsen in Tikal kunnen je bovendien niet alleen wegwijs maken in de wereld van de Maya’s, maar vertellen ook over de ongerepte jungle waarin de ruïnes zich bevinden. Van zeldzame boomsoorten tot het spotten van vogels en brulapen: je gids maakt een bezoek aan Tikal tot een onvergetelijke ervaring!

Dag 18 - naar Río Dulce

Vandaag reis je naar Rio Dulce, dichtbij de Caribische kust. Vanaf het hotel in Tikal word je opgehaald en in privévervoer reis je in zo'n 4 uur naar Rio Dulce. Je verblijft in een ecolodge, vlakbij het dorp maar toch middenin de jungle aan de rivier. In de lodge heb je de rest van de dag vrij om lekker te relaxen in het tropische klimaat. Je slaapt hier twee nachten.

Dag 19 - Río Dulce

Rio Dulce staat bekend om zijn flora, fauna en canyons in de rivier, dus vandaag ga je een mooie boottour maken. Deze begint bij het hotel en brengt je tot aan Livingston, een dorpje aan de kust waar je echt het Caribische Guatemala ervaart.

 Tijdens deze tour vaar je van Rio Dulce naar Livingston. Je vaart langs een vogeleiland, het kasteel van San Felipe en ziet vele lokale vissers in hun kano ́s voorbijtrekken. Ook spot je veel pelikanen en andere tropische vogels. In Livingston, het enige dorp van de Garifuna stam in Guatemala, is er de gelegenheid voor een wandeling en een lunch, waarna de boot je weer terug brengt naar het hotel.

Dag 20 - Río Dulce

Vandaag kan je nog een dagje genieten van het fijne klimaat aan de Caribische kant van Guatemala. Je kunt ervoor kiezen om aanvullende excursies te maken naar bijvoorbeeld Finca Paraiso, maar een dag bij het hotel is ook een optie. Je kunt hier watersporten beoefenen of lekker genieten aan het zwembad.

 

Beëindig je positieve impact reis in Guatemala Stad

 

Dag 21 - naar Guatemala Stad

Na Rio Dulce is het tijd voor vertrek richting de hoofdstad. De hotelboot brengt je terug naar het vasteland van Rio Dulce, waar je chauffeur je naar Guatemala Stad brengt.

Dag 22 - Vertrek vanuit Guatemala

Deze beste Guatemala route is helaas afgelopen. Het hotel brengt je op de aangegeven tijd naar het vliegveld voor vertrek naar Nederland.

 Doordat deze reis zo'n 3 weken duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Petra je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

 

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Guatemala reis.

Ik ben benieuwd

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Guatemala maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Guatemala

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Guatemala. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Guatemala

beste reistijd Guatemala

Beste reistijd Guatemala

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Guatemala vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2e-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.