Uitstoot van je reis naar Indonesië (kg CO2e)

Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Indonesië vakantie

Start reis in Bogor en Cibadak

Je Indonesië vakantie start in Bogor op het eiland Java. In deze eerste dagen bezoek je botanische tuinen, koloniale gebouwen en ga je op stap met een local om van de landschappen te genieten.

Dag 1 - Aankomst Bogor - Java

Bij aankomst op het vliegveld word je opgewacht door je chauffeur en je gids. In ca. 3 uur brengen zij je naar een kleinschalig guesthouse aan de rand van Bogor. Hier kan je de rest van de dag bijkomen van je vlucht. Je kunt er ook voor kiezen om samen met de gids kennis te maken met de nabijgelegen kampong.

Dag 2 - Bogor

Vandaag bezoek je de botanische tuin in het hart van Bogor. Deze werd begin 19de eeuw opgericht en op het terrein tref je nog een oude, Nederlandse begraafplaats. Je kunt ook een blik werpen op de voormalige residentie van de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, nu een presidentieel paleis. Ben je geïnteresseerd in lokale ambachten en cultuur? Dan kun je vandaag ook een bezoek brengen aan werkplaatsen waar wajangpoppen en gamelan instrumenten worden gemaakt. 's Middags kan je de dessa-wandeling naar de kampong naast het hotel maken en de huisindustrieën en het lokale leven zien. Je overnacht vannacht weer in het guesthouse.

Dag 3 - naar Cibadak

De chauffeur brengt je naar het station van Bogor. Hier stap je samen met je gids in de trein naar Cibadak, een paar haltes voor Sukabumi. Het is een rit van 1.5 uur door prachtig groene landschappen. Mr. Biet, de eigenaar van je volgende hotel, haalt je op bij het station. Je overnacht in Kampoeng Padi, een kleinschalig hotel, wat prachtig gelegen is tussen de rijstvelden.

Dag 4 - Cibadak

Maak een mooie wandeling met Mr. Biet door de omgeving van het hotel. Je passeert rijstvelden, dorpjes en bezoekt ook de kleuterschool, die mede door donaties van het hotel is gebouwd. Een heerlijke en relaxte dag vol platteland. Je overnacht weer in Kampoeng Padi.

 Garuda Indonesia vliegt rechtstreeks op Jakarta, dit is de beste vliegroute naar Java. Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Cianjur en Bandung

Per trein reis je verder naar Cianjur. Deze route gaat via Sukabumi naar Lampegan. Daar word je opgehaald door een chauffeur die je door het heuvelachtige landschap vol met theeplantages verder brengt naar Cianjur. Na deze stop ga je verder naar Bandung, met onderweg een tussenstop bij het stuwmeer van Cirata.

Dag 5 - naar Cianjur

Vandaag reis je verder per trein. Eerst naar Sukabumi, dan naar het kleine stationnetje Lampegan. Je passeert de langste spoortunnel van Indonesië, die in de koloniale tijd werd aangelegd. In Lampegan staat een chauffeur te wachten. Je rijdt door een heuvelachtig landschap met theeplantages zo ver het oog rijkt, naar een bijzondere archeologische plek. Op deze heuvel zijn steenformaties gevonden. Er wordt beweerd dat het een prehistorische plek is, een piramide die ouder zou zijn dan die van Egypte. Of het klopt weet nog niemand, maar het is heel bijzonder om over de stenen trappen omhoog te lopen en de duizenden steenformaties hier te zien.

Dag 6 - naar Bandung

Wandel na het ontbijt, met de jongens van de homestay, de kampong uit. Binnen een kwartier sta je tussen prachtige rijstvelden! Tijdens de rit naar Bandung stop je bij een bijzondere plek: het stuwmeer van Cirata. Hier drijven honderden viskweekbakken met semi-permanente huisjes: een stad op het water! Je vaart tussen de drijvende kweekbakken en je bezoekt een drijvende woning. Je verblijf in Bandung in het Savoy Homan hotel. In de koloniale tijd was dit het bekendste en modernste hotel van de stad. Nu is het een landmark gelegen in het midden van het oude centrum.

 Honderd kilometen ten zuiden van Jakarta bevindt zich de Cirata dam en het Cirate meer. De dam werd tussen 1984 en 1988 gebouwd voor het opwekken van hydro-elektriciteit. Op het meer bevinden zich honderden semi-permanente huisjes met drijvende viskweekbakken. Dit geeft het meer een leuk gezicht, vandaar dat een bezoekje hieraan de moeite waard is. Het is vooral aan te raden om dit meer bij zonsondergang te bezoeken.

 

 

Dag 7 - Bandung

Met een gids van een lokale erfgoedorganisatie maak je deze ochtend een historische stadswandeling door het oude centrum van Bandung. Je bezoekt musea, stadspleinen, oude gebouwen, de lokale markt en bekijkt historische restaurants.

 Vooral op Java is reizen met de trein erg goed te doen. De rest van het land loopt nog wat achter, maar Indonesië is hard aan het werk om het spoorwegnetwerk uit te breiden. In vrijwel alle grote steden op Java is er een station en kunt per trein in een relatief korte tijd grote afstanden reizen. De treinritten in Indonesië zijn veilig en onderweg kun je genieten van schitterende landschappen. Je zult ook veel oude, koloniale stations en spoorwegbruggen zien. Zorg er dus voor dat je je camera bij de hand hebt! Lees meer over reizen met openbaar vervoer in Indonesië

 

Borobudur en Yogyakarta

Dag 8 - naar Borobudur

Vandaag maak je misschien wel de mooiste treinrit van Indonesië: van Bandung naar Yogyakarta (je stapt 1 station eerder uit). De trein slingert door een landschap van bergen en rijstvelden en daalt langzaam af naar kustniveau. Onderweg passeer je oude spoorbruggen over diepe ravijnen. Je stopt in Kutoarjo. Hier brengt een auto je in ca. 1.5 uur naar een kleinschalig hotel op 1km afstand van de Borobudur tempel.

Dag 9 - Borobudur

Vandaag is het bezoek aan de Borobudur! Per fiets kun je er in de ochtend naar toe om de tempel te bezoeken nog voordat de grote massa's uit Yogyakarta aankomen. Na afloop maak je met een lokale gids een fietstocht door de dorpen en velden in de omgeving. Je ziet zo het dagelijkse leven van de bevolking. Vannacht verblijf je weer in hetzelfde hotel. Dit hotel is opgericht door een lokaal persoon en al het personeel komt ook uit dorpen in de buurt. Het is een fantastische plek om niet alleen de Borobudur te bezoeken, maar ook om het platteland per fiets te verkennen. De fietsen van het hotel zijn gratis te gebruiken, dus aarzel niet om ook zelf erop uit te gaan!

Dag 10 - naar Yogyakarta

Met een chauffeur maak je vandaag een mooie rit van de Borobudur naar Yogyakarta met onderweg veel stops. De Mendut-tempel is een must see, misschien wil je het museum over Javaanse cultuur Ullen Sentalu bezoeken en ook de bekende Prambanan-tempel zal zeker op het lijstje staan. In de loop van de middag kom je aan in Yogyakarta. Je verblijft de nacht in een kleinschalige accommodatie in de leukste wijk van Yogyakarta.

Dag 11 - Yogyakarta

Vandaag heb je een vrije dag om zelf de historische stad van Yogyakarta te verkennen. Per fietstaxi kun je de stad in, maar Yogyakarta is ook uitermate geschikt om wandelend te verkennen. Bezoek het paleis van de sultan, het waterpaleis en de interessante wijk hier omheen, de winkelstraat Malioboro met de grote markt en het VOC-fort Vredeburg. Een heerlijke dag rondkijken en sfeer proeven!

Dag 12 - Yogyakarta

Vandaag heb je een kookworkshop bij een lokale kokkin. Uiteraard breng je eerst een bezoek aan de lokale markt om ingrediënten te kopen en ook de fijne kneepjes van het onderhandelen te leren. Daarna ga je gezamenlijk koken. Je helpt mee met het snijden, vijzelen en roeren en het eindresultaat is de lunch! Het is hier vaak de zoete inval, dus voor de lunch schuiven er nog wel meer mensen aan zodat er een gezellig samenzijn ontstaat. Recepten en instructies krijg je uiteraard mee naar huis. Zo kun je thuis nog eens nagenieten van je Indonesië vakantie.

 Bij het hotel word je opgehaald en worden jullie naar de lokale markt gebracht. Samen met de kok(kin) zullen jullie hier alle kruiden en verse ingrediënten inkopen voor de lunch die jullie samen gaan bereiden. Je zult onderweg ook een korte stop maken bij een rijstveld. Zo kunnen jullie zien hoe de rijst groeit. De kookcursus vind plaats in een lokaal huis in een klein dorpje voor een authentieke ervaring. Na samen gekookt te hebben kunnen jullie genieten van jullie vers bereidde maaltijd.

 

Laatste dagen op Java

In je laatste dagen op Java reis je van Yogyakarta door naar Malang. Vanuit hier ga je op avontuur naar de Bromo vulkaan. Op verschillende manieren ga je de vulkaan bewonderen. Na dit avontuur reis je door naar Kalibaru, een klein plaatsje midden tussen de plantages. Vanaf hier ga je op een trip naar het Meru Betiri Nationaal Park en ga je met een gids op zoek naar schildpadden.

Dag 13 - naar Malang

Per trein reis je vandaag van Yogyakarta naar Malang; een rit van ongeveer 8 uur. Rond 4 uur 's middags kom je aan in Malang. Als er nog tijd is, kun je nog even de stadse kampong Jodipan bezoeken, die bekend is vanwege de felle kleuren waarin deze wijk is beschilderd.

Dag 14 - naar Bromo

Een jeep haalt je vandaag in Malang op bij je hotel. Vervolgens rijd je via 'de achterdeur' naar de Bromo vulkaan. Onderweg stoppen jullie bij de waterval Coban Pelangi en geniet je van vele mooie uitzichten. Door de zandvlakte rijd je de Bromo binnen, naar de actieve krater toe. Wandel de trappen op om een blik in de reusachtige krater te werpen. Overdag zijn er gelukkig maar weinig andere toeristen en daarmee is het aangenaam rustig. Als je alle indrukken in je hebt opgenomen ga je per jeep de andere kant de Bromo weer uit. Je overnacht vannacht in een klein hotel wat op de rand van de buitenste krater ligt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het landschap.

Dag 15 - naar Kalibaru

Sta in alle vroegte op voor een zonsopgang bij de Bromo. Wij zorgen dat er een jeep klaar staat die jullie naar het hoogste punt van de vulkaan rijdt zodat je niet weer hoeft te klimmen. Na zonsopkomst ga je terug naar het hotel en door naar het treinstation van Probolinggo. De trein brengt je in een paar uur naar het plaatsje Kalibaru. Rond het einde van de middag kom je hier aan. Het is een schitterend klein plaatsje dat zich midden tussen de plantages bevind, helemaal aan de oostkant van Java.

Dag 16 - Banyuwangi

's Ochtends heb je tijd om een plantagetour te doen via het hotel. De plantage stamt nog uit de Nederlandse tijd. Er worden rubber, kokosnoten en koffie verbouwd en verwerkt. Daarna rijden jullie in ongeveer twee uur naar Banyuwangi.

 

Pemuteran, West Bali Nationaal Park en Tabanan

Dag 17 - naar Pemuteran - Bali

Wie geen genoeg kan krijgen van vulkanen, kan in de ochtend de Iljen-vulkaan beklimmen. Daarna ga je naar de haven voor de overtocht naar Bali. De auto gaat de ferry op en de overtocht duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Op Bali is het dan nog een uurtje rijden naar Pemuteran waar je verblijft in een sfeervolle homestay. De eigenaar is betrokken bij een project om de koraaltuinen in de baai te herstellen en kan hier veel over vertellen.

Dag 18 - Pemuteran

Vandaag heb je tijd om te snorkelen. Dit kan bij de nieuwe koraaltuinen in de baai van Pemuteran (bij het hotel) of rond het eiland Menjangan dat voor de kust ligt (bereikbaar per boot).

Dag 19 - naar West Bali National Park

Vandaag maak je een trekking met een ranger in het West Bali National Park. Je gaat voor ongeveer twee uur wandelen. Het is een laagland bos, deels moerassig, deels semi-tropisch. Je wandelt door een fraai stuk bos, met lianen, grote bomen, veel vogelgeluiden, insecten en als je geluk hebt zie je verschillende apen-, herten- en/of eekhoornsoorten. Vanaf hier ga je met de auto naar de zee en maak je een boottocht langs uitgestrekte mangrovebossen. Wellicht kun je nog een nieuw mangrovestekje planten.

Dag 20 - naar Tabanan

Een relatief korte rit per auto vandaag, van Pemuteran via de binnenlanden van Bali naar het volgende hotel in het district Tabanan. Het hotel ligt hoog in de bergen, op een redelijk afgelegen locatie en tussen prachtige rijstvelden! Vannacht overnacht je in de Tabanan Bali Ecostay, misschien wel het mooiste eco-hotel van deze reis.

 Tabanan Bali Ecostay is misschien wel het mooiste eco-hotel van Indonesië. Alles aan dit hotel is goed: ze hebben eigen bronwater dat drinkbaar is, bieden werkgelegenheid voor lokale mensen, hebben zelf verbouwd voedsel en een grotendeels zelfvoorzienend restaurant, afval beperkt tot een minimum, zelf opgewekte energie, etc. En als klap op de vuurpijl ... een eigen waterval! Je kunt hier heerlijk in badderen. Je kunt een rondleiding krijgen over het terrein om de ins en outs van het hotel te ervaren. De kamers zijn deels open, zodat je altijd dicht bij de natuur bent!

Dag 21 - Tabanan

Vandaag heb je een vrije dag om bijvoorbeeld heerlijk erop uit te trekken. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk in de omgeving van de Ecostay. Sommige kun je zelf doen, de langere wandelingen kun je met een gids van het hotel maken. Er is ook een riviertje en een waterval op het complex waar je kunt zwemmen.

 

Ubud en Sidemen

Dag 22 - naar Ubud

Een reisdag per auto van Tabanan naar Ubud. Deze middag kun je alvast Ubud verkennen. Wandel rond het apenbos het stadje binnen en je merkt meteen dat je in een andere wereld terechtkomt: winkels, verkeersdrukte en toeristen. Overdag kan het een gekkenhuis zijn, maar 's avonds wordt het rustig: een prima moment om bijvoorbeeld een dansvoorstelling in het dorp te bezoeken. Je overnacht in een kleinschalige accommodatie buiten de drukte van Ubud.

Dag 23 - Ubud

Vandaag zal je per fiets de binnenlanden van Bali verkennen. Je wordt per auto omhoog gereden richting de Batur vulkaan. Dan fiets je ca. 30 kilometer heuvelafwaarts terug naar Ubud. Onderweg passeer je rijstvelden, plantages en dorpjes en de gids stopt regelmatig om uitleg te geven over wat je onderweg tegenkomt. Je kunt een bezoek aan een familiehuis brengen, zien hoe mensen rijst planten of oogsten of zelfs een tempelceremonie tegenkomen. Dit is een join-in-tour, er kunnen dus ook andere fietsers bij zijn.

Dag 24 - naar Sidemen

Per auto reis je vandaag van Ubud naar Sidemen. Onderweg kun je de mooie tempel Pura Kehen bezoeken, een van de belangrijkere tempels van het eiland. Verken deze middag Sidemen. Het is een klein dorp wat lijkt op Ubud rond 1990, voordat het grootschalige toerisme begon. Wandel door de rijstvelden, langs de dorpstempel en door de rustige straten.

Dag 25 - Sidemen

Een prachtige rit vandaag door Oost-Bali, het rustige deel van het eiland. Je hebt de auto met chauffeur ca. 8 uur tot je beschikking. Mogelijke tussenstops zijn: Tenganan (een Bali-Aga dorp, ofwel de oorspronkelijke Balinese bevolking), Ujung watertuinen (mooi paleiscomplex), Tirtagangga waterpaleis, salakvrucht-plantages, Sidemen ikatweef-fabriekje, Klungkung en/of de Goa Lawa vleermuizen tempel. Een dag die samen met de chauffeur naar wens is in te vullen.

 

Gili Asahan

Dag 26 - naar Gili Asahan - Lombok

Je begint vandaag met een transfer van ca. 2 uur naar de haven van Serangan in Zuid-Bali. Per snelboot steek je vervolgens in ongeveer 2 uur over naar het eiland Gili Gede in het zuidwesten van Lombok. Dan is het nog een keer overstappen op een klein bootje, dat je in ongeveer 30 minuten naar Gili Asahan brengt. Het is een flinke rit, maar dan ben je ook ergens! Gili Asahan is een heel stil en rustig eiland, met maar een paar hotelletjes en verder bijna geen toeristische ontwikkeling. De wateren rond het eiland zijn beschermd, zodat het koraal in goede staat is en blijft. Het eiland ligt echt ver weg van alle drukte en rumoer, maar de accommodatie is zeker comfortabel. Prima vertoeven hier! De rest van de dag heb je om bij te komen van de reis.

Dag 27 - Gili Asahan

Er is van alles mogelijk tijdens je verblijf op het eiland. Je kunt rondlopen of gaan snorkelen voor de deur. Maar je kunt ook boottochtjes organiseren en snorkelen op andere plekjes. Of misschien wil je duiken? Dat kan! De heuvels op het eiland zijn ook te beklimmen. Je hebt dan werkelijk een prachtig uitzicht. Goed voor zowel een zonsopgang als zonsondergang. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om te relaxen bij de zee terwijl je geniet van een lekkere cocktail.

Dag 28 - Gili Asahan

Vandaag heb je nog een dag om tot rust te komen. Geniet van de prachtige stranden en de zon!

Dag 29 - Vertrek vanuit Lombok

Helaas is de vakantie in Indonesië tot een einde gekomen. Je wordt vandaag opgehaald bij je hotel en naar het vliegveld gebracht. Het is 30 minuten varen naar het vaste land en dan nog eens 2 uur rijden naar het vliegveld van Lombok. Je Indonesië vakantie zit er op!

Doordat deze reis zo'n 4 weken duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Emile en Nettert je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

 

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Indonesië reis.

Ik ben benieuwd

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Indonesië maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Indonesië

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Indonesië. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Indonesië

rondreis-indonesie

Beste reistijd Indonesië

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Indonesië vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2e-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze maatregelen om veilig op vakantie naar Indonesië te gaan en onze speciale soepele boekingsvoorwaarden