Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Indonesië vakantie

Start reis in Bogor en Cibadak

Je Indonesië vakantie start in Bogor op het eiland Java. In deze eerste dagen bezoek je de botanische tuin en ga je met locals wandelen door rijstvelden en dorpjes op het Javaanse platteland.

Dag 1 - Aankomst Bogor - Java

Bij aankomst op het vliegveld word je opgewacht door je privé-chauffeur. In ca. 3 uur brengt hij je naar een kleinschalig guesthouse aan de rand van Bogor. Geniet van de prachtige tuin, rivier en rijstvelden in de omgeving. Het guesthouse organiseert regelmatig educatieve programma's voor lokale scholieren. De staff van het hotel neemt je graag mee op een wandeling naar de nabijgelegen kampong, zodat je meteen in het lokale leven wordt ondergedompeld.

Dag 2 - Bogor

Vandaag bezoek je de botanische tuin in het hart van Bogor. Deze werd begin 19de eeuw opgericht en op het terrein tref je nog een oude, Nederlandse begraafplaats. Je kunt ook een blik werpen op de voormalige residentie van de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, nu een presidentieel paleis. Ben je geïnteresseerd in lokale ambachten en cultuur? Dan kun je vandaag ook een bezoek brengen aan werkplaatsen waar wajangpoppen en gamelan instrumenten worden gemaakt.

Dag 3 - naar Cibadak

Vandaag een korte rit van Bogor naar Cibadak. De komende 2 nachten slaap je opnieuw in kleinschalige accommodatie en ook weer met een prettig zwembad. Het hotel ligt tussen de rijstvelden en in een landelijke omgeving.

Dag 4 - Cibadak

Maak een mooie wandeling met de eigenaar van de accommodatie, Mr. Biet, door de omgeving van het hotel. Je passeert rijstvelden, dorpjes en kan een kleuterschool bezoeken, die mede door donaties van het hotel is gebouwd. Een heerlijke en relaxte dag vol platteland.

 Garuda Indonesia vliegt rechtstreeks op Jakarta, dit is de beste vliegroute naar Java. Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Gunung Padang en Bandung

Tijdens de lange reisdag van Cibadak naar Bandung zie je onderweg theeplantages en stop je bij de mysterieuze, archeologische plek Gunung Padang. In de drukke stad Bandung maak je met een lokale gids een interessante, historische stadswandeling.

Dag 5 - naar Bandung

Vandaag reis je van Cibadak naar Bandung. Het is een lange, maar bijzondere route, deels door de bergen en langs theeplantages. Onderweg bezoek je Gunung Padang: een mysterieuze plek van gestapelde stenen in de vorm van een piramide-berg. Er wordt wel beweerd dat het de oudste piramide ter wereld is, maar eigenlijk is er heel weinig over bekend. Aan het einde van de middag kom je aan in de drukke stad Bandung. Je slaapt in een hotel midden in de historische stad.

 Honderd kilometen ten zuiden van Jakarta bevindt zich de Cirata dam en het Cirate meer. De dam werd tussen 1984 en 1988 gebouwd voor het opwekken van hydro-elektriciteit. Op het meer bevinden zich honderden semi-permanente huisjes met drijvende viskweekbakken. Dit geeft het meer een leuk gezicht, vandaar dat een bezoekje hieraan de moeite waard is. Het is vooral aan te raden om dit meer bij zonsondergang te bezoeken.

 

 

Dag 6 - Bandung

Met een engelssprekende gids van een lokale erfgoedorganisatie maak je deze ochtend een historische stadswandeling door het oude centrum van Bandung. Je bezoekt musea, stadspleinen, oude gebouwen, de lokale markt en bekijkt historische restaurants.

 Vooral op Java is reizen met de trein erg goed te doen. De rest van het land loopt nog wat achter, maar Indonesië is hard aan het werk om het spoorwegnetwerk uit te breiden. In vrijwel alle grote steden op Java is er een station en kunt per trein in een relatief korte tijd grote afstanden reizen. De treinritten in Indonesië zijn veilig en onderweg kun je genieten van schitterende landschappen. Je zult ook veel oude, koloniale stations en spoorwegbruggen zien. Zorg er dus voor dat je je camera bij de hand hebt! Lees meer over reizen met openbaar vervoer in Indonesië

 

Borobudur en Yogyakarta

Dag 7 - naar Borobudur

Vandaag maak je misschien wel de mooiste treinrit van Indonesië: van Bandung naar Yogyakarta (je stapt 1 station eerder uit). De trein slingert door een landschap van bergen en rijstvelden en daalt langzaam af naar kustniveau. Onderweg passeer je oude spoorbruggen over diepe ravijnen. Je stopt in Kutoarjo. Hier brengt een auto je in ca. 1.5 uur naar een kleinschalig hotel op 1km afstand van de Borobudur tempel.

Dag 8 - Borobudur

Vandaag is het bezoek aan de Borobudur! Het is mogelijk om vooraf tijdslot-tickets te kopen, waarmee je de tempeltrappen kan beklimmen onder begeleiding van een gids. Het hotel biedt gratis gebruik van fietsen aan, zodat je naar de tempel kan fietsen en bijvoorbeeld ook het platteland rond de tempel kan verkennen. Optioneel biedt het hotel georganiseerde fietstrips aan. Het personeel van het hotel komt allemaal uit dorpen in de buurt en ze helpen je graag met alles tijdens je verblijf.

Dag 9 - naar Yogyakarta

Met een privé-chauffeur maak je vandaag een mooie rit van de Borobudur naar Yogyakarta met onderweg veel stops. De Mendut-tempel is een must see. Misschien wil je wel het museum over Javaanse cultuur Ullen Sentalu bezoeken en ook de bekende Prambanan-tempel zal zeker op het lijstje staan. In de loop van de middag kom je aan in Yogyakarta. Je verblijft de komende 3 nachten in een bijzonder hotel in de gezelligste wijk van Yogyakarta. Het hotel verbouwd z'n eigen groenten op de zolderverdieping en is deels gebouwd van hergebruikte bouwmaterialen.

Dag 10 - Yogyakarta

De fietstaxi's staan deze ochtend klaar om je een halve dag door de oude stad van Yogyakarta te rijden. De route gaat langs de kraton (paleis van de sultan), het waterpaleis en de Malioboro-straat en je kunt in overleg invullen waar je wilt stoppen. Na afloop kun je eventueel zelf wandelend de stad verkennen. Een heerlijke dag rondkijken en sfeer proeven!

Dag 11 - Yogyakarta

Vandaag heb je een kookworkshop bij een lokale kokkin. Uiteraard breng je eerst een bezoek aan de lokale markt om ingrediënten te kopen en ook de fijne kneepjes van het onderhandelen te leren. Daarna ga je gezamenlijk koken. Je helpt mee met het snijden, vijzelen en roeren en het eindresultaat is de lunch! Het is hier vaak de zoete inval, dus voor de lunch schuiven er nog wel meer mensen aan zodat er een gezellig samenzijn ontstaat. Recepten en instructies krijg je uiteraard mee naar huis. Zo kun je thuis nog eens nagenieten van je Indonesië vakantie. Vegetarisch of veganistisch eten is mogelijk!

 Bij het hotel word je opgehaald en worden jullie naar de lokale markt gebracht. Samen met de kok(kin) zullen jullie hier alle kruiden en verse ingrediënten inkopen voor de lunch die jullie samen gaan bereiden. Je zult onderweg ook een korte stop maken bij een rijstveld. Zo kunnen jullie zien hoe de rijst groeit. De kookcursus vind plaats in een lokaal huis in een klein dorpje voor een authentieke ervaring. Na samen gekookt te hebben kunnen jullie genieten van jullie vers bereidde maaltijd.

 

Laatste dagen op Java

In je laatste dagen op Java reis je van Yogyakarta deels per trein naar Malang. Vanuit hier ga je op avontuur naar de Bromo vulkaan: overdag per jeep naar het hotel op de kraterrand en in de ochtenduren naar het uitzichtpunt voor de zonsopkomst. Je overnacht daarna in het plantagegebied van Kalibaru en reist verder naar Banyuwangi, op het oostelijke puntje van Java. Je beklimt hier de Ijen-vulkaan, voordat je de ferryboot neemt naar Bali.

Dag 12 - naar Malang

De reisdag van Yogyakarta naar Malang gaat deels per trein en deels per auto. In Malang kun je de stadskampong Jodipan bezoeken, die bekend is vanwege de felle kleuren waarin deze wijk is beschilderd. Je slaapt deze avond in een prachtig en sfeervol erfgoedhotel.

Dag 13 - naar Bromo

Een jeep haalt je vandaag in Malang op bij je hotel. Vervolgens rijd je via 'de achterdeur' naar de Bromo vulkaan. Onderweg stoppen jullie bij de waterval Coban Pelangi en geniet je van vele mooie uitzichten. Door de zandvlakte rijd je de Bromo binnen, naar de actieve krater toe. Wandel de trappen op om een blik in de reusachtige krater te werpen. Overdag zijn er gelukkig maar weinig andere toeristen en daarmee is het aangenaam rustig. Als je alle indrukken in je hebt opgenomen ga je per jeep de andere kant de Bromo weer uit. Je slaapt deze avond in een hotel op de kraterrand, met een prachtig uitzicht over het landschap.

Dag 14 - naar Kalibaru

Sta in alle vroegte op voor een zonsopgang bij de Bromo. Wij zorgen dat er een jeep klaar staat die jullie naar het hoogste punt van de vulkaan rijdt. Na zonsopkomst ga je terug naar het hotel en stap je weer in de auto voor de rit naar Kalibaru. In de loop van de middag kom je aan in dit kleine dorp in de binnenlanden van Oost-Java. Je slaapt in een eenvoudig hotel met zwembad, veehouderij en gemengde plantage op het uitgestrekte terrein.

Dag 15 - Banyuwangi

Doe het deze ochtend rustig aan, of boek optioneel een plantagetour via het hotel. In de middag rijden jullie in ongeveer twee uur naar de laatste verblijfplaats op Java: Banyuwangi. Je slaapt in een prettig hotel aan zee, in huisjes tussen hoge kokosbomen.

 

Pemuteran en Tabanan

Dag 16 - naar Pemuteran - Bali

Opnieuw ga je een vulkaan beklimmen: dit keer de spectaculaire Ijen. De klim omhoog is pittiger dan de Bromo, maar het uitzicht op de actieve vulkaan, met stomende zwavelgaten, maakt het zeker de moeite waard. Optioneel kun je vroeger in de nacht vertrekken, om het zogenaamde 'Blue Fire' te zien. Daarna ga je naar de haven voor de overtocht naar Bali. De auto gaat de ferry op en de overtocht duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Op Bali is het dan nog een uurtje rijden naar Pemuteran waar je verblijft in een sfeervolle homestay. De eigenaar is betrokken bij een project om de koraaltuinen in de baai te herstellen en kan hier veel over vertellen.

Dag 17 - Pemuteran

Vandaag heb je een vrije dag. Ga met een boekje ontspannen aan het strand of leer de omgeving van Pemuteran te voet kennen. 

Dag 18 - snorkeltrip naar Menjangan Island

Vandaag maak je een snorkeltrip naar Menjangan Island. Dit is misschien wel de mooiste snorkel- (en duik) plek van Bali: de koraaltuinen rond het eiland Menjangan. Geniet van het koraal en de vele vissen hier. Wie weet kom je een zeeschildpad tegen tijdens het snorkelen!

Dag 19 - naar Tabanan

Vandaag reis je weer verder per privé-auto met chauffeur. Het is een prachtige route door de bergen, langs tempels en uitgestrekte rijstterrassen, naar een bijzondere ecolodge, diep in de binnenlanden van de regio Tabanan. Afhankelijk van beschikbaarheid kiezen we uit twee lodges, beide op een afgelegen locatie, hoog in de bergen, gelegen tussen het groen en de prachtige rijstvelden! Beide lodges hebben een uitgebreid duurzaamheidsprogramma, verbouwen hun eigen groenten en bieden veel lokale activiteiten aan, zoals wandelingen en workshops.

 Tabanan Bali Ecostay is misschien wel het mooiste eco-hotel van Indonesië. Alles aan dit hotel is goed: ze hebben eigen bronwater dat drinkbaar is, bieden werkgelegenheid voor lokale mensen, hebben zelf verbouwd voedsel en een grotendeels zelfvoorzienend restaurant, afval beperkt tot een minimum, zelf opgewekte energie, etc. En als klap op de vuurpijl ... een eigen waterval! Je kunt hier heerlijk in badderen. Je kunt een rondleiding krijgen over het terrein om de ins en outs van het hotel te ervaren. De kamers zijn deels open, zodat je altijd dicht bij de natuur bent!

Dag 20 - Tabanan

Vandaag heb je een vrije dag om bijvoorbeeld heerlijk erop uit te trekken. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk in de omgeving van de ecolodges. Sommige kun je zelf doen, de langere wandelingen kun je met een gids van het hotel maken. Er is ook een riviertje en een waterval op het complex waar je kunt zwemmen.

 

Ubud en Sidemen

Dag 21 - naar Ubud

Een reisdag per privé-auto met chauffeur van Tabanan naar Ubud. Onderweg zijn er weer mooie stops mogelijk: bij de tempel Batukaru en de bekende rijstvelden van Jatiluwih. Je komt in de loop van de middag aan bij het hotel in Ubud. Ook dit is weer een bijzonder ecohotel. Het hotel verbouwt zijn eigen groente en er zijn yoga-faciliteiten aanwezig. Vanuit het hotel kun je wandelend Ubud verkennen: het apenbos, het paleis, de markt, de musea en de vele winkeltjes en restaurants. 's Avonds zijn er dansvoorstellingen in het dorp, waar je naar toe kan gaan.

Dag 22 - Ubud

Vandaag zal je per fiets de binnenlanden van Bali verkennen. Je wordt per auto omhoog gereden richting de Batur vulkaan. Dan fiets je ca. 30 kilometer heuvelafwaarts terug naar Ubud. Onderweg passeer je rijstvelden, plantages en dorpjes en de gids stopt regelmatig om uitleg te geven over wat je onderweg tegenkomt. Je kunt een bezoek aan een familiehuis brengen, zien hoe mensen rijst planten of oogsten of zelfs een tempelceremonie tegenkomen. Dit is een join-in-tour, er kunnen dus ook andere fietsers bij zijn.

Dag 23 - Ubud

Vandaag bezoek je een lokale ecologische boerderij. Maak kennis met het lokale boerenleven. Je mag zelfs een dagje meewerken op de boerderij! Ook wordt er een heerlijke lokale lunch voor je verzorgd. Deze excursie is mogelijk bij minimaal 4 deelnemers.

Dag 24 - naar Sidemen

Per privé-auto met chauffeur reis je vandaag van Ubud naar Sidemen. Onderweg bezoek je enkele van de mooiste tempels van Bali: Tirta Empul met de heilige bron, Gunung Kawi tussen de rijstterrassen en Pura Kehen met de indrukwekkende poorten. In de loop van de middag kom je aan in Sidemen, een dorp tussen de rijstvelden in de binnenlanden van Oost-Bali. Je slaapt de komende 2 nachten in een heerlijk ecohotel aan de rivier. In het restaurant eet je weer de groenten, die van het hotelterrein komen, je zwemt in het frisse bronwater in het zwembad en geniet van de rust van het platteland.

Dag 25 - Sidemen

In Sidemen maak je een prachtige wandeling door de rijstvelden met een lokale gids. Je passeert de rivier, wandelt tussen de rijstvelden en over irrigatiekanaaltjes en ziet boeren hun dagelijkse werkzaamheden doen op hun velden.

Dag 26 - naar Sanur

Met privé-auto en chauffeur rijd je vandaag een interessante route via de oosthoek van Bali naar het strand van Sanur in het zuiden van het eiland. Onderweg zijn er veel stopmogelijkheden, onder andere bij het waterpaleis van Tirta Empul, de watertuinen van Ujung en de vorstelijke paviljoens in Klungkung. Sanur is de laatste plaats van jouw reis. Je bent hier al wel in het drukke en toeristische zuiden van het eiland, maar aan het strand van Sanur is het toch prettig toeven. Je verblijft in een prettig standaardhotel niet ver van het strand.

Dag 27 - Sanur

Vandaag heb je nog een dag om tot rust te komen. Geniet van de prachtige stranden en de zon! Of lig je liever aan het mooie zwembad van het hotel?

Dag 28 - Vertrek vanuit Bali

Helaas is de vakantie in Indonesië tot een einde gekomen. Je wordt vandaag opgehaald bij je hotel en naar het vliegveld in Denpasar gebracht. 

Doordat deze reis zo'n 4 weken duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Emile en Nettert je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

 

Vliegtickets rondreis Indonesië

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Indonesië boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Emile en Nettert geven je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Indonesië reis.

Ik ben benieuwd

Retour Amsterdam - Jakarta: uitstoot per luchtvaartmaatschappij (kg CO2 p.p.)

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Indonesië maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Indonesië

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Indonesië. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Indonesië

rondreis-indonesie

Beste reistijd Indonesië

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Indonesië vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2e-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.