De beste reistijd Nicaragua wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Nicaragua. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Nicaragua te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexpert Ernesto, die al zijn leven lang in Nicaragua woont, geeft je graag advies.

De beste reistijd Nicaragua is in de droge periode, in de maanden november t/m maart. In de overige maanden kun je ook prima een rondreis Nicaragua maken, echter in oktober kan er erg veel regen vallen en in april kan het enorm heet zijn.

Nicaragua Klimaat

beste reistijd Nicaragua

Het klimaat van Nicaragua bestaat uit een variatie van drie tropische klimaten. Het noordwesten en het oosten hebben een tropisch regenwoudklimaat, het centrale deel en het zuidwesten hebben te maken met een tropisch moessonklimaat en tropisch savanneklimaat.

Het bergachtige gebied dat door het midden van Nicaragua loopt verdeelt het land in drie zones. Het laagland zijn de gebieden tot en met een hoogte van 750 meter en dit zijn de warmste gebieden van Nicaragua. In maart en april kan het hier gemakkelijk 35 graden worden. In de kustgebieden ligt deze temperatuur iets boven de dertig graden, en dit is vergelijkbaar in het centrale hoogland, dat hoogtes kent tussen de 750 en 1600 meter. De hoogste plekken in Nicaragua wordt het koudland genoemd. Dit gebied heeft een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 tot 24 graden, terwijl het kwik ‘s nachts kan dalen naar tien tot vijftien graden gemiddeld.

Nicaragua behoort tot de natste landen van Centraal Amerika. Het centrale deel van Nicaragua kent een echt regenseizoen, waarbij in de zomerperiode verreweg de meeste neerslag valt. De droge tijd loopt van november tot en met april. In het noordwesten en in het oosten zijn de verschillen binnen een jaar veel kleiner en is er over het algemeen geen sprake meer van een echt regenseizoen en een duidelijke droge periode.

Nicaragua ligt tevens in een gebied dat gevoelig is voor orkanen. De oostelijke helft van het land ligt binnen het bereik van tropische stormen, tropische depressies en orkanen. Tijdens het orkaanseizoen, dat duurt van juni tot december, is er kans op zware regenval, storm en vloedgolven als gevolg van orkaan activiteit. Hoewel de kans dat er een depressie die uitgegroeid is tot een orkaan in volle koers op Nicaragua afstevent niet zo groot is, bestaat er wel een aanzienlijke kans op flinke regenval waarbij de grote hoeveelheden die binnen een etmaal vallen kunnen leiden tot overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen. Vooral op plekken waar het tropisch regenwoud gekapt is voor export of om plaats te maken voor veeteelt, aangezien de grond hier gevoeliger voor problemen als gevolg van wateroverlast.

De beste reistijd Nicaragua is het droge seizoen, van november tot en met maart. Tijdens deze maanden kun je volop genieten van zonnige en warme dagen. Vind je een verfrissende bui op zijn tijd geen probleem? Kies dan voor het Nicaraguaanse regenseizoen van mei tot september. De maand juli wordt ook wel de kleine zomer genoemd en dan is het relatief vaak droog. April is erg heet, en in oktober regent het over het algemeen erg veel. Ongeacht in welke periode van het jaar je reist, zal het tijdens je reis wel eens regenen. Nicaragua is niet voor niets gezegend met prachtige natuur!

Beste reistijd Nicaragua: drukte

beste reistijd Nicaragua

De drukste maanden in Nicaragua zijn november t/m april en juli – augustus, het grootste gedeelte van het jaar dus, maar Nicaragua is niet heel toeristisch, dus je zal niet met toerisme overspoeld worden. De rustigere perioden zijn tijdens de maanden mei – juni en september – oktober. Op oktober na, is in deze maanden een rondreis Nicaragua prima te doen, al zal het weer niet altijd ideaal zijn.

Speciale Evenementen

beste reistijd Nicaragua

Januari: Vieringen San Sebastian
Tijdens de maand januari vinden er vooral in de departementen Masaya en Carazo vieringen ter ere van San Sebastian plaats. Dit is een mooie kans om de lokale cultuur te ervaren.

Mei: Festiviteiten in Bluefields
In mei vinden gedurende een week festiviteiten plaats in Bluefields aan de Caribische kust. Er zijn optochten en feesten te vinden door de hele stad.

September: Nationale feestdagen
14 en 17 september zijn nationale feestdagen in Nicaragua waarop er in steden door het hele lang optochten te vinden zijn.

December: Gritería
Elk jaar, op 7 december vindt de grootste religieuze festiviteit van Nicaragua plaats, genaamd Gritería. De grootste van allemaal vindt plaats in León.

Mei – december: zeeschildpadden
In de periode van mei t/m december komen vele zeeschildpadden aan land aan de Pacifische kust om de nestelen.

Plan jouw reis naar Nicaragua

Ben je op zoek naar een bijzondere Nicaragua rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ernesto, de reisexpert in Nicaragua. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ernesto.

Nicaragua met kinderen

Wil je graag naar Nicaragua reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ernesto, onze lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Nicaragua met kinderen.

Nicaragua reiservaringen

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Nicaragua op Reisgraag of Rondreis.