Uitstoot van je reis naar Nicaragua (kg CO2e)

Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Nicaragua vakantie

Start je reis bij Tisey natuurreservaat

Je Nicaragua vakantie start in Matagalpa, waar je per vliegtuig aankomt. Afhankelijk van je aankomsttijd kan je de stad gaan bewonderen. In deze eerste dagen bezoek je het natuurreservaat Tisey, waar je de groene bergen gaat bewonderen en kennismaakt met vriendelijke boeren.

Dag 1 - Aankomst in Managua

Je komt vandaag aan in Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Een chauffeur wacht je op en brengt je in enkele minuten naar je hotel. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je de omgeving wat ontdekken.

Dag 2 - naar Tisey

Nadat je hopelijk wat bent bijgekomen van de reis, ga je vandaag richting het noorden van het land. De accommodatie waar je verblijft is perfect voor het ontdekken van de natuur, en je kunt vanaf hier de zon prachtig onder zien gaan achter de bergen.

Dag 3 - Tisey

Je brengt een bezoek aan La Garnacha, een gemeenschap in de buurt die er een duurzame leefwijze op nahoudt. Er wordt hier onder andere kaas, koffie, kruiden en honing geproduceerd, en tevens maken ze natuurlijke medicijnen. Na een heerlijke zelfgemaakte lunch ontmoet je Don Alberto, een man die het grootste deel van zijn leven prachtige natuurlijke muurschilderingen kerfde in de rotsen bij zijn boerderij.

 KLM vliegt met 1 tussenstop via Panama Stad naar Managua. Dit is zijn de beste vliegtickets naar Nicaragua. Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Cerro el Arenal

Je blijft in het noorden, maar verplaatst je wel naar een ander natuurreservaat. De komende dagen zullen in het teken staan van meer leren over het verbouwen van gewassen, maar je trekt ook je wandelschoenen aan om op zoek te gaan naar wilde dieren die in het nevelwoud leven.

Dag 4 - naar Cerro el Arenal

Je ontmoet vandaag weer een aantal nieuwe mensen met een bijzonder verhaal. Las Cureñas is een groep ondernemers en getalenteerde vrouwen die besloten om een unieke werkplaats voor zwart aardewerk te openen. Je leert hier zowel de geschiedenis als hoe je potten moet bakken. Voordat je bij het boerderijhotel van de komende dagen aankomt, stop je ook nog bij een fair trade koffiewinkel.

Dag 5 - Cerrro el Arenal

Waarschijnlijk word je vanochtend al vroeg wakker door het gezang van de vele vogels. De locatie van het hotel zorgt ervoor dat je uitstekende kansen hebt vogels te spotten. Je leert vandaag ook meer over hoe de boerderij werkt en hoe lokale gemeenschappen omgaan met het verbouwen van gewassen.

Dag 6 - Cerro el Arenal

Trek je wandelschoenen maar aan! Vandaag staat er een wandeling op het programma waarbij je het nevelwoud gaat ontdekken. Het woud is het meest toegankelijke nevelwoud van Nicaragua, maar het is wel een wild gebied. Met een beetje geluk kun je hier dieren spotten als brulapen, agouties,
pekari's en luiaards.

 

La Corona, Matagalpa & Hato Nuevo

Je krijgt in La Corona een complete onderdompeling in de lokale cultuur en verblijft in een homestay. In Matagalpa leer je meer over natuurbehoud en over de traditionele keuken van Nicaragua. Vervolgens zet je deze beste Nicaragua vakantie voort naar de Pacifische kant, waar je weer een compleet ander ecosysteem gaat verkennen. 

Dag 7 - naar La Corona

Naarmate de reis vordert, krijg je meer verbondenheid met het land. De komende dagen staan in het teken van een homestay. In La Corona blijf je bij een lokale familie, zodat je je kunt onderdompelen in de cultuur. Grote kans dat dit een van de hoogtepunten van je Nicaragua vakantie gaat zijn!

Dag 8 - La Corona

Nadat je wakker bent geworden, breng je ook vandaag nog de hele dag bij je lokale familie door. Je leert alles over de boerengemeenschap. Dit gebied staat bekend om haar koffie, en je krijgt dan ook een uitleg over alles wat er schuilgaat achter dat kopje zwart goud. Koffie zal nooit meer hetzelfde zijn!

 

Dag 9 - naar Matagalpa

Je brengt vandaag grotendeels door in de omgeving van het biologische station Agualí. Door middel van activiteiten en training wordt bewustzijn gecreëerd voor de natuur en vooral het behoud ervan. Je maakt een wandeltocht naar het beste uitzichtpunt van Matagalpa, en vervolgens doe je mee met een traditionele kookles voordat je kunt genieten van een prachtige zonsondergang. 

Dag 10 - naar Hato Nuevo

Je verruilt het berglandschap en reist naar de Pacific. De komende 2 nachten breng je door in Hato Nuevo. Je ziet al snel dat deze omgeving compleet anders is dan wat je tot nu toe hebt gezien; het is een tropisch droog woud.

Dag 11 - Hato Nuevo

Je hebt een vrije dag om te genieten van de rust van het privéreservaat en de accommodatie. Er zijn echter voldoende activiteiten beschikbaar voor de mensen die daar behoefte aan hebben. Wat dacht je van een wandeling naar de Cosiguina vulkaan, of een bezoek aan de rivierdelta van Padre Ramos waar je al kajakkend op zoek kunt gaan naar beesten die in dit mangrovegebied leven?

Door een verblijf in een homestay maak je op een leuke manier kennis met de inwoners van een land en hun dagelijkse leven. Daarnaast betekent Community Based Tourism in Nicaragua veel voor de lokale bewoners.

 

Koloniale steden León en Granada

Deze dagen staan in het teken van koloniale steden. De stad met de grootste kathedraal van Midden-Amerika versus de oudste koloniale stad op het vasteland van Latijns-Amerika. Je doet echter nog veel meer dan alleen cultuur snuiven; wat dacht je van kajakken, sandboarden en ziplinen?

Dag 12 - naar León

Het is tijd om gedag te zeggen tegen de gastfamilie. Je reist verder naar het zuiden. Je maakt vandaag een tocht per kajak door het mangrovegebied van Isla Juan Venado, waar je onderweg watervogels, leguanen, kaaimannen en zelfs zeeschildpadden kunt tegenkomen. Prachtige zonsondergangen, zwemmen en het strand: wat wil je nog meer?!

Dag 13 - León

Cerro Negro is misschien de jongste en de laagste vulkaan van Nicaragua, maar hij is actief. Daarnaast biedt het een van de meest begeerde activiteiten van het land: sandboarden! De wandeling naar de top duurt niet meer dan een uur, en van bovenop de vulkaan heb je uitzichten op een hele vulkanische keten en een deel van de Stille Oceaan. Vervolgens glijd je in zeer korte tijd op een plank weer naar beneden.

Dag 14 - León

Vandaag heb je nog een vrije dag, die je kunt gebruiken om de stad verder te ontdekken. De universiteitsstad León is gebouwd in koloniale stijl en er is een hoop erfgoed te ontdekken. Liefhebbers kunnen een stadstour met gids maken, die je alles vertelt over de stad met haar imposante kathedraal.

Dag 15 - naar Granada

Je maakt een kleine omweg om Los Pueblos Blancos te bezoeken. Dit zijn kleine stadjes waar de meest folkloristische en artistieke mensen uit Nicaragua wonen. Aardewerk maken van klei, de meest kleurrijke planten en artistiek handwerk zullen deel uitmaken van je vandaag. Vervolgens bezoek je een vulkaan met een enorme krater die ook wel de bijnaam “de mond van de hel” heeft. Je eindigt de dag in Granada.

Dag 16 - Granada

Weer een nieuw avontuur tijdens deze Nicaragua vakantie: vandaag ga je eropuit om te ziplinen! In het bos nabij de Mombacho vulkaan vind je een parcours in de boomtoppen waar je al hangend aan een tuigje doorheen zoeft. In de middag ben je weer terug in Granada.

Dag 17 - Granada

Je hebt vandaag een dag vrij, zodat je op alle gemak de stad kunt verkennen. De kerken en oude koloniale gebouwen zijn de moeite waard te ontdekken. Vanaf de toren vanaf de kerk La Merced heb je een mooi uitzicht over de stad.

 

Het eiland Ometepe

De komende dagen breng je door op Isla de Ometepe. Groene natuurparken met wilde dieren, natuurlijke vulkanische baden, rivieren waar je op kunt kajakken en stranden waar je heerlijk kunt ontspannen zijn de woorden die dit relaxte eiland het beste omschrijven.

Dag 18 - naar Isla de Ometepe

Je gaat vandaag naar het prachtige eiland Ometepe. Nadat je het meer van Nicaragua bent overgestoken met de veerboot, kun je een van de belangrijkste plaatsen van het eiland bezoeken. Natuurpark Charco Verde heeft een bijzondere groen meer, waar veel verschillende vogelsoorten leven. Er is een wandelpad langs de oevers van het meer door het tropisch droogbos. In de natuurlijke bron Ojo de Agua kun je een duik maken en genieten van de kalmte & warmte van het water. Sluit je dag af in het populaire Punta Jesus Maria voor een van de beste uitzichten op de vulkanen op het eiland.

Dag 19 - Isla de Ometepe

Vandaag kom je in aanraking met een verborgen kant van Ometepe. De Istián rivier is een pittoreske watertuin, en een geweldige kans om de divere watervogels die hier leven te spotten. Met een kajak verken je samen met een gids zowel de rivier als het eiland.

Dag 20 - Isla de Ometepe

Op Ometepe is nog veel meer te doen. Optionele activiteiten die je kunt ondernemen zijn onder andere een bezoek aan een koffieboerderij, een bezoek aan een pre-Colombiaans museum waarbij je meer over de vroegere bewoners leert, wandeltochten naar de top van een berg of vulkaan, of een paardrijdtocht.

Dag 21 - Isla de Ometepe

Voor Timo en Ursula was Isla de Ometepe hun favoriete bestemming van de reis. Ze leggen in hun reisverslag graag uit waarom, en delen ook hoe zij de rest van hun reis hebben ervaren.

 

Beëindig je positieve impact reis bij Laguna de Apoyo

Een ontspannen einde van de reis vind je hier bij Laguna de Apoyo. Het grote kratermeer biedt voldoende activiteiten, maar ook ontspanning; net waar je zin in hebt. Het is ongeveer een uur rijden naar de luchthaven van Managua, waar deze Nicaragua vakantie eindigt.

Dag 22 - naar Laguna de Apoyo

De bestemming voor vandaag is Laguna de Apoyo, het grootste kratermeer van het land. Het meer heeft een doorsnede van maar liefst 6 kilometer. Dit is een heerlijke plek om te zwemmen en relaxen, maar ook wandelingen in het tropische bos zijn zeer de moeite waard.

Dag 23 - Laguna de Apoyo

Je hebt nog een vrije dag om te genieten van het kratermeer, of van het hotel. Je kunt zwemmen in het meer, of als je liever actief doet, kun je er ook voor kiezen eropuit te trekken met een kajak.

Dag 24 - vertrek vanuit Managua

Het is nog een korte rit naar de luchthaven, waar je afscheid neemt van de chauffeur en je op kunt maken voor de terugreis naar huis. Deze beste Nicaragua vakantie is helaas ten einde gekomen.

Deze reis duurt langer dan onze meeste Nicaragua reizen. Op deze manier heb je langer de tijd om het land te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Ernesto je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

 

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Nicaragua maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Nicaraga

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Nicaragua. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Nicaragua

beste reistijd Nicaragua

Beste reistijd Nicaragua

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Nicaragua vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2e-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.