Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Noordoost-India vakantie

Start reis in Dibrugarh

Je Noordoost-India vakantie start in Delhi, waar je per vliegtuig aankomt. Op je dag van aankomst heb je de hele dag de tijd om de stad te ontdekken. Hierna vlieg je door naar Dibrugarh. Hier kan je van alles ondernemen, zoals zien hoe de thee geplukt wordt of een bezoek brengen aan de lokale theefabriek. De volgende stop is Majuli Eiland. Onderweg hiernaartoe is er de mogelijkheid om de zeldzame Gangesdolfijn te spotten.

Dag 1 - Aankomst Delhi

Je rondreis start in Delhi. Na aankomst op de luchthaven van Delhi, word je opgewacht en naar een fijn guesthouse in de stad gebracht. Je kunt de hele dag naar eigen inzicht besteden. Bezoek bijvoorbeeld de oude stad, met zijn nauwe straatjes, het Rode Fort, de prachtige Jama moskee, en kleurrijke bazaars waar het een gekrioel is van toeterende riksja's, motortaxi's, fietsen, auto's en winkelende mensen. Ook Connaught Place met zijn vele restaurants koffietenten en winkels is de moeite waard. Jan kan ook een dagexcursie voor je regelen naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Delhi, zoals de oude stad, Humayuns Tombe, Qutb Minar, India Gate en de Lotus Tempel. 

Dag 2 – vlucht Dibrugarh

Na aankomst op Dibrugrah Airport word je naar  een uiterst rustieke en zeer goed geconserveerde theebungalow gebracht. In de eerste helft van de negentiende eeuw woonde hier de manager van de thee-plantage, nu is het een uiterst sfeervol en luxueus hotel. Het is opgetrokken uit hout en vakwerk en staat op palen, een voorzorgsmaatregel tegen de wilde olifanten, koningscobra’s, tijgers en luipaarden die vroeger - en nog steeds wel - ‘s nachts over het terrein lopen.

Dag 3 – Dibrugarh

Volop mogelijkheden vandaag. Je kunt zien hoe het thee plukken in zijn werk gaat en een bezoek brengen aan de lokale theefabriek waar de thee wordt verwerkt, of een wandeling maken over het rivierstrand van de majestueuze Brahmaputra. Ook kun je een bezoek brengen aan een klein Thais dorpje, Namphake, gelegen op een kleine 2 uur rijden van Dibrugarh. De bewoners, zowel monniken als leken, bewaren hun oorspronkelijke cultuur erg goed. Het dorpje laat het zien hoe Assam veel van zijn culturele roots aan immigratie van volkeren uit Zuidoost-Azië te danken heeft.

Dag 4 - naar Majuli Eiland

Na een vroeg ontbijt rijd je naar Neemati Ghat, aan de oever van de Brahmaputra (een rit van 140 km/ongeveer 3 uur). Onderweg stop je in Sibsagar bij beroemde paleiscomplexen uit de tijd van de Ahums . Met een veerboot steek je de Brahmaputra over naar Majuli Island. Onderweg is er kans op het waarnemen van de zeldzame Gangesdolfijnen. Deze rivierdolfijnen leven niet alleen in de Ganges, maar ook in de Brahmaputra. Majuli Island is een stukje ongeschonden Assamees platteland met weinig verkeer. Op Majuli Eiland slaap je in bamboehutten gemaakt in de stijl van de huizen van de Mishing-stam, de belangrijkste bevolkingsgroep op Majuli. De Mishing komen oorspronkelijk uit Tibet en leven van de verbouw van natte rijst en de visvangst.

 Op Majuli Island verblijf je in een kleinschalige homestay, gerund door een lokale familie. Je slaapt hier in hutten gemaakt van bamboo en leem, ontworpen in de traditionele Assamese stijl. De bamboo groeit ter plekke, want in Assam heeft bijna iedereen zijn eigen bamboebosje, en leem is uiteraard ruim voorhanden. Een duurzamere bouwstijl is bijna niet mogelijk. Al je groenten, rijst en melkproducten komen uit Jyoti’s tuin of de koeien van de buren. Jyoti en zijn vrouw kunnen je veel vertellen over het lokale leven op Majuli Island.

Dag 5 - Majuli Eiland

Majuli is een een paradijs voor watervogels, dus als je in vogels geïnteresseerd bent, kun je hier je hart ophalen. Maar het staat vooral bekend om zijn Satra’s. Dit zijn kloosters waar hindoe-monniken leven die het Vaishnavisme aanhangen. Dit is een sekte gesticht door Sankar Dev in de 17e eeuw. Zij wonen samen in kibboets-achtige kloosters waar zij gezamenlijk op het veld werken, bidden en dansen. De dansen die zij uitvoeren zijn heel apart, en uitgeroepen tot een Unesco Wereld Erfgoed. Aan het einde van de ochtend zullen de monniken van één van deze satra’s voor je dansen, en je daarna trakteren op een Assamese (vegetarische) maaltijd. Na de lunch maak je een fietstocht over het platteland in het noorden van het eiland. Je komt door vele kleine dorpjes van de Mishing (of Missing)-stam die hier leeft en rijdt over kleine dijkjes die doen denken aan Nederland.

 Vandaag bezoek je enkele satra’s. Deze hindoekloosters vormen oases van rust en vrede op het platteland van Majuli. Het feit dat het district Majuli de laagste misdaadcijfers heeft van heel Assam wordt mede aan de aanwezigheid van deze kloosters toegeschreven. De monniken bidden niet alleen maar doen ook aan zang, dans en theater. Deze kunstvormen zijn uniek en de satra’s zelf kunnen in leven blijven mede dankzij de financiële bijdragen die wij aan de satras leveren.

 KLM en Jet Airways vliegen rechtstreeks op Delhi, dit is de beste vliegroute naar India. Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Along en Daporijo

Je gaat naar Along. Dit dorpje is gelegen in het gebied van de Adi-Gallong, de belangrijkste stam hier. Hier ga je ook kennis maken met hun manier van leven en maak je een wandeling rond het dorp. Daarna vervolg je je reis naar Daporijo. Hier vestigt de Tagin stam zich in het dorp Sippi, de belangrijkste stam in deze regio. 

Dag 6 - naar Along

Je verlaat Majuli en rijdt noordwaarts. Het eiland wordt aan de noordkant door een veel kleinere rivier begrensd, die je met een brug oversteekt. Na korte grensformaliteiten bij de grens tussen Assam en Arunachal Pradesh rijd je naar Along in Arunachal Pradesh. Het smalle weggetje slingert omhoog tussen beboste bergen en langs kleine dorpjes, veelal geheel of nagenoeg geheel bestaande uit huizen van bamboe. Een idyllische aanblik, die sterk doet denken aan scenes in Laos of Noordwest-Vietnam.
Indien je niet al te laat in Along arriveert, is er nog tijd voor bezoek aan een dorp van de Adi-Gallong, de belangrijkste stam in dit gebied.

 In Along verblijf je in een prachtig vormgegeven homestay, dat bekend staat om zijn gastvrijheid. Het ligt aan de rand van een klein dorpje buiten Along en kijkt uit over een weidse vallei omgeven door dichte jungle. De accommodatie is onderdeel van een boerderij waar rijst en andere granen, groenten en fruit verbouwd worden. Afhankelijk van het seizoen, krijg je verse sinaasappels, kiwi’s en ananas bij het ontbijt, uiteraard allemaal biologisch. Je kunt hier mooie wandelingen maken door de velden en het leven van de locals in hun bamboehuizen ervaren.

Dag 7 - Along

Vlakbij Along ligt het dorp Kabu, waar je kennis maakt met de manier van leven van de Adi Galong. Na een wandeling rond het dorp begin je met een wandeling van een kleine 15 km in de richting van het dorp Paya. Daar zal de auto je ophalen voor de rit terug naar je hotel.

Dag 8 – naar Daporijo

Na een vroeg ontbijt begin je aan wat volgens velen een van de mooiste routes van Noordoost-India is. Je rijdt door eindeloze, met bos en bamboe bedekte groene bergen, en door kleine gehuchten van traditionele huizen geheel gemaakt van bamboe en rotan. Ongeveer 14 km voor Daporijo bezoek je het dorp Sippi, dat wordt bewoond door de Tagin stam. De Tagins zijn de belangrijkste stam in het gebied rond Daporijo. Deze zijn in het algemeen aanhangers van Donyi Polo, de god van de maan en de zon die wordt vereerd door de meeste animistische stammen van Arunachal Pradesh. Twee groepen van Tagin - de Nga en Mara - zijn onder invloed van het Tibetaanse boeddhisme gekomen.

Dag 9 – Daporijo

Vandaag bezoek je een aantal dorpen in omgeving. Na een korte rit met de auto, maak je een mooie wandeling door een prachtig archaïsch landschap, met bossen, bamboe bosjes, weilanden en kleine gehuchten van de Tagin. Rond lunchtjid keer je terug naar je hotel in Daporijo. In de middag kun je een bezoek brengen aan de lokale markt van Daporijo, die fungeert als een regionaal centrum voor de afgelegen dorpen van het district.
 

 Tijdens deze reis bezoek je regelmatig kleine dorpjes van lokale minderheden. Noordoost-India heeft de grootste verscheidenheid aan etnische groepen van hele Azië. De meeste hiervan hebben hun wortels ver buiten India, in Tibet, Myanmar, Thailand, Cambodja of zelfs Vietnam. Al deze groepen hebben hun eigen taal of dialect, cultuur, landbouwmethoden en gebruiken. Alleen al in Arunachal Pradesh zijn er 26 verschillende echte talen. Met het oog op de gevoeligheden die hier spelen – een gids uit Assam wordt min of meer als een buitenlander beschouwd – huren wij bij dorpsbezoeken vrijwel altijd een lokale gids in, naast de meereizende gids. Deze lokale gids spreekt de taal, kent de mensen en zal je veelal meenemen naar zijn eigen familiehuis. Hiermee draag je ook bij aan de lokale economie van kleine, traditionele gemeenschappen die het moeten stellen zonder ‘bezienswaardigheden,’ hotels of of homestays.

 Benieuwd waar je overnacht tijdens je Assam India rondreis? Met Better Places verblijf je in kleinschalige en bijzondere accommodaties. Met deze reis overnacht je vaak in homestays bij de mensen thuis. Bekijk voorbeelden van de sfeervolle hotels die we in Assam India gebruiken.

 

Ziro en Nameri National Park

De reis gaat verder naar Ziro. Onderweg kom je langs vele traditionele dorpjes gelegen in dik beboste bergen. Tijdens je verblijf in Ziro bezoek je de tribale dorpen die in de omgeving liggen. Na je bezoek aan dit dorp reis je verder naar Nameri National Park. Hier ga je mooie wandelingen maken en spot je misschien de zeldzame witvleugelboseend.

Dag 10 - naar Ziro

Vandaag staat een lange, maar mooie rit op het programma naar het dorp Ziro. Je komt langs vele kleine traditionele dorpjes, tegen een achtergond van de dikbeboste bergen. In dit gebied worden zowel Tagins als Nyisi. Nyisi betekent 'volk van het land' of 'de mensen'. Met ongeveer 300.000 mensen zijn ze de grootste stam van Arunachal Pradesh. Hun taal behoort tot de Sino-Tibetaanse taalgroep. Polygamie komt veel voor onder de Nyisi. Het is een teken van een hogere sociale status en economische stabiliteit. In Ziro verblijf je in een gezellig familiepension. 's Avonds kun je de lokale markt bezoeken. Ziro ligt op 1700 m en het kan hier verrassend koud zijn, met name 's nachts. 

Jan kan in de bergen ten noorden van Ziro een tweedaagse trektocht organiseren waarbij je slaapt bij mensen thuis in een afgelegen en oorspronkelijk dorpje. Als je dit wilt, laat het Jan weten. Het programma wordt dan een dag langer.
 

Dag 11 - Ziro

Vandaag breng je de hele dag door in de omgeving van Ziro en bezoek je tribale dorpen. Ziro is een van de meest traditionele gebieden in Arunachal Pradesh en is gelegen in een schilderachtige vallei genaamd ‘Apatani Plateau’, omringd door met naaldbomen begroeide bergen. Het is de thuisbasis van de Apatani-stammen. De oudere mannen binden het haar op in een knot en tatoeëren de gezichten. Apatani vrouwen dragen houten neuspluggen en ook gezicht-tatoeage. De jongere generaties van de Apatani zijn echter met deze praktijken gestopt. De Apatani verbouwen rijst, veelal in combinatie met viscultuur (op onder water gezette rijstvelden).

Dag 12 - naar Nameri NP

Na het ontbijt staat een lange rit op het programma naar het Nameri National Park. Eerst daal je af naar de riviervlakte van Assam en vervolgens, na het passeren van het theestadje Tezpur, ga je weer de heuvels in. De rit eindigt net voor de Arunachal grens in de uitlopers van de Himalaya, waar het prachtige Nameri Nationaal Park ligt. Je verblijft in een soort safaritent met rieten dak, bedden, en en-suite badkamer net even buiten het park.

 Nabij Nameri National Park overnacht je in een accommodatie die niet voor niets Eco Camp heet. Het is in eigendom bij een niet-commerciele stichting, de Assam Bhoreli Angling and Conservation Association (ABACA). Je slaapt hier in ruime, milieuvriendelijke ‘safaritenten’ met een bamboebalustrade en -dak en een privé badkamer. De keuken gebruikt rijst, aardappelen, groenten en fruit van de omwonende boeren en alle personeel, inclusief het management, komt uit de regio. Maar het meeste bijzondere aan Eco Camp is toch de ligging: middenin het bos, op loopafstand van het park. Enorme neushoornvogels broeden in een boom op het terrein en als je vroeg opstaat, kun je wilde olifanten langs de toegangspoort zien lopen.

Dag 13 - Nameri NP

Zowel in de ochtend als in de namiddag ga je te voet het park in. In de ochtend wandel je langs de noordoever van de Borelli-rivier naar een klein meertje. Met het nodige geluk kun je hier de zeer zeldzame witvleugelboseend waarnemen. In de namiddag maak je een rondwandeling waarbij je dieper in het park doordringt. Naast talloze vogels en enkele hertesoorten die op deze wandeling gespot kunnen worden, is er een reële kans op ontmoetingen met wilde olifanten. Ook is het mogelijk om (optioneel) een raftingtocht op de Borelli-rivier te doen onder begeleiding van professionele rafting instructeurs. Onderweg heb je kans om enkel zeldzame diersoorten te zien, zoals wilde buffels, beren en de zeldzame ibisbill.
 

 Nameri Nationaal Park is anders dan de andere parken in Assam. Het ligt op de rand van de stroomvlakte van de Brahmaputra en de voetheuvels van de Himalaya. De flora en fauna zijn een afspiegeling hiervan. Je vindt er vogelsoorten van de vlakte zoals de Bengaalse trap en wilde olifanten, maar ook vogels van bergrivieren zoals de ibissnavel, verschillende soorten vorkstaarten en de zeldzame nevelpanter. Om al dit moois te zien, ga je te voet het park in want wegen zijn er niet in Nameri. Uiteraard gaat hierbij een parkwachter mee, en als je wilt ook een gespecialiseerde natuurgids. Hiermee, en met de entree voor het park, draag je weer bij aan het inkomen van de lokale bevolking.

 

Dirang en Tawang

Je India reis vervolgt zich de Himalaya in. Hierbij zie je grote veranderingen in het landschap om je heen. Hier kan je ook nog de Bhutanese invloeden zien die in India aanwezig zijn. Daarna ga je verder naar Tawang, gelegen rond de 3000m. In dit gebied is er een volledig eigen cultuur en landschap. Hierdoor lijkt het alsof je even Tibet of Bhutan binnen bent geslopen. 

Dag 14 - naar Dirang

Je vervolgt je India Assam en Arunachal Pradesh rondreis en gaat noordwaarts de Himalaya in. Het landschap verandert daarbij dramatisch. Bij voldoende tijd kun je de Dirang Dzong bezoeken en rondlopen op de kleine lokale markt van Dirang. Hoewel de dzong van Dirang vervallen en vrij klein is, is het als verschijnsel toch interessant. Dzongs zijn een Bhutanees en Zuid-Tibetaans fenomeen. In het verleden waren zij een combinatie van lokaal administratiekantoor (‘provinciehuis’), burcht en boeddhistisch klooster. Deze dzong toont aan hoe dit gebied in het verleden onder Bhutanese invloed stond.

 Nabij Dirang en Bomdilla slaap je in Anu Homestay. Anu en haar echtgenoot behoren tot de lokale Sherdukphen, een bevolkingsgroep die zijn oorsprong in Tibet vindt. Hier zul je voor het eerst op deze reis een Tibetaans-boeddhistische sfeer ervaren, en ook de hartelijkheid die zo kenmerkend is voor de boeddhistische Himalayabewoners.

Dag 15 - naar Tawang

Vandaag staat wederom een lange rit op het programma, naar Tawang. Tawang ligt rond de 3000 m, en de omgeving vormt dan ook een enorm contrast met de gebieden die je eerder bezocht hebt tijdens je India Assam en Arunachal Pradesh reis. Halverwege de reis steek je de 4140 m hoge Sela Pass over, de hoogste berijdbare pas in het noordoosten van India. In de wintermaanden kan hier sneeuw en ijs liggen. Eenmaal over de Sela Pass ben je in een regio met een geheel eigen cultuur en landschap. Cultureel gezien, lijkt het alsof je in Tibet of Bhutan bent. 
 

Wat een goed concept! Je treedt direct in contact met de reisagent, Jan in dit geval, en kunt al je wensen bespreken en ombouwen tot een maatwerk reis.

Lees meer ervaringen van reizigers naar Noordoost-India. 

Dag 16 - Tawang

De komende twee dagen kun je Tawang en zijn omgeving verkennen. Tawang Gompa is het grootse Tibetaans-boeddhistische klooster buiten Tibet. Het 370 jaar oude klooster vormt het middelpunt van een rijkelijk met kloosters, tempels en pelgrimsplaatsen gezegend gebied. Opvallend is ook het grote aantal nonnenkloosters. Alleen al rondom de stad Tawang liggen er drie. De streek wordt bewoond door de Sherdukphen en Monpa, beide groepen van Tibetaanse oorsprong. De levenswijze van deze mensen doet sterk denken aan de aangrenzende streek in Bhutan. Ze bouwen natuurstenen huizen met een bovenbouw van vakwerk en verbouwen gierst, gerst en boekweit. Tawang was ook de plaats waar de Dalai Lama naartoe vluchtte toen hij Tibet in 1959 moest verlaten. In 1997 kwam hij terug om het gerenoveerde Tawang Gompa in te wijden. De omgeving van Tawang staat al sinds begin twintigste eeuw onder Brits en later Indiaas bestuur, maar dit wordt door China betwist. Tijdens de grensoorlog tussen China en India van 1962 wisten de Chinezen dit gebied kortstondig te veroveren. Sindsdien heeft het Indiase leger zich hier prominent verschanst.

Dag 17 - Tawang

Vandaag kun je diverse kleinere gompa’s in de omgeving bezoeken. Ook kun je de stupa van Gorsam bezoeken, niet ver van de plaats waar de Dalai Lama India binnenkwam in 1959, toen hij Tibet moest ontvluchten, en Urgelling, de geboorteplaats van de 6e Dalai Lama.

 

Beëindig je positieve impact reis in Kaziranga

Vanuit de Himalaya daal je af door de stroomvlakte van de Brahmaputra. Zo bereik je de rivier waaraan het Kaziranga National Park zich bevindt. Dit park is één van de kroonjuwelen van de Indiase natuurbescherming, voornamelijk voor de Indiase neushoorn. Je gaat dit park tweemaal per jeep verkennen met een gespecialiseerde natuurgids. Van hieruit reis je naar Guwahati. Hier pak je het vliegtuig naar Delhi, waar je beste Noordoost-India vakantie eindigt.

Dag 18 - naar Bomdilla

Na het ontbijt rijd je weer zuidwaarts, naar Bomdilla, even zuidelijk van Dirang. Bomdilla is een gezellig dorp met een tweetal interessante boeddhistische tempels die de moeite van een bezoek zeker waard zijn.

 Maak kennis met Jan, de lokale reisspecialist. Jan woont in India en heeft veel ervaring in het organiseren van individuele reizen in de Indiase Himalaya en in Bhutan. Hij kan je reis helemaal op maat voor je samenstellen

Dag 19 - naar Kaziranga

Vandaag is een lange rijdag. Verder afdalend door de stroomvlakte van de Brahmaputra bereik je een grote brug over de rivier. Aan de andere kant ligt Kaziranga, waar je de nacht doorbrengt. Kaziranga N.P. is één van de kroonjuwelen van de Indiase natuurbescherming. Het is ingesteld voor de bescherming van de Indiase (eenhoornige) neushoorn. In 1908, toen Kaziranga tot Reserved Forest werd verklaard, waren hier nog minder dan 15 exemplaren van in leven, nu zijn het er meer dan 2400. Dit is te danken aan een voor India zeer ongebruikelijke strikte bescherming waarbij een ware oorlog gevoerd moest en moet worden met stropers die het op de hoorn gemunt hebben. Deze heeft goed uitgepakt, en niet alleen voor de neushoorns, wat je morgen zult ontdekken. 

Dag 20 - Kaziranga

Vandaag zal je het park tweemaal per jeep verkennen. Er gaat een gespecialiseerde natuurgids mee die de dieren op zijn duimpje kent en ze van verre weet te spotten. In Kaziranga kunnen de grootste populaties aan wilde buffels, wilde olifanten en moerasherten (barasingha) van Azië worden waargenomen. Daarnaast vind je hier zeldzame, endemische diersoorten zoals de Hoolock gibbon die alleen in Assam en Bhutan voorkomt, en maar liefst 500 vogelsoorten, dit is veel meer dan in heel Duitsland. En de tijger…? Kaziranga heeft ook de hoogste dichtheid aan tijgers van alle parken in Azië, maar de tijger laat zich niet zomaar zien. Onze ervaring leert dat de kans ongeveer 10% is. Dus wie weet. 

 Kaziranga Nationaal Park is een prachtig voorbeeld van succesvolle natuurbescherming. Wilde olifanten, neushoorns, tijgers, wilde buffels en 500 verschillende vogelsoorten leven hier in ecoparadijs dat twintig maal zo groot is als de Hoge Veluwe. Het is geen peuleschil om een dergelijk park te beschermen en onderhouden in een land als India. Illegale houtkap en landbouw en vooral stroperij zijn de grootste bedreigingen. Om dit het hoofd te bieden, wordt het park dag en nacht bewaakt door zo’n 1300 parkwachters. Met de entree- en camerakosten die je betaalt als je het park bezoekt, draag je bij aan de kosten van het parkonderhoud, met name de salarissen van de parkwachters. Daarnaast is een verplichte bijdrage aan een sociaal fonds voor de parkwachters. Bovendien leeft een legertje van chauffeurs van de ‘jeepsafaris’ in het park. Al met al draag je dus flink bij aan de lokale economie als je Kaziranga bezoekt. En daarmee versterk je de boodschap aan de lokale bevolking dat natuurbescherming loont. Zonder deze boodschap zou Kaziranga al lang niet meer bestaan.

Dag 21 - vlucht Guwahati-Delhi

Je rijdt verder westwaarts over National Highway no. 1 naar Guwahati, de hoofdstad van Assam. Met ruim 3 miljoen inwoners is dit verreweg de grootste stad in het Noordoosten. Een gestage stroom van ‘immigranten’ uit alle noordoostelijke deelstaten trekt jaarlijks naar Guwahati om hier werk of scholing te vinden. De stad heeft dan ook last van groeistuipen, met als belangrijkste kenmerk verkeersfiles. Na een lunch in of nabij de stad word je afgezet op de luchthaven van Guwahati voor de vlucht terug naar Delhi. De meeste vluchten van Delhi naar Europa vinden laat in de nacht tot zeer vroeg in de ochtend plaats. Desgewenst kan reisexpert Jan een dagkamer voor je regelen in Delhi, om de tijd tot de vlucht naar huis te overbruggen. Ook kan hij een tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Delhi voor je regelen. Geef Jan je wensen door en hij regelt het graag voor je. 

 Doordat deze reis zo'n 3 weken duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Jan je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

 

Financiële garanties veilig reizen Better Places SGR veilig reizen Better Places Calamiteitenfonds

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Vliegtickets rondreis Noordoost-India

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Ladakh boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2e-uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Jan geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

 

Eerlijke reiswijzer logo.

Bekijk de positieve en negatieve impact van de India reis.

Ik ben benieuwd

 

 

Retour Amsterdam - Delhi: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e en non-CO2)

 

Bron: TIM & NLR

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Noordoost-India maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling

 

beste reistijd Noordoost India

Beste reistijd Noordoost-India

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Ontdek hoe je met een paar simpele tips minder wegwerpplastic kan gebruiken en ga plasticvrij op reis tijdens je Noordoost-India vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2e-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2e-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.