Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Suriname vakantie

Start reis in Paramaribo

Je Suriname vakantie start in Paramaribo, waar je per vliegtuig aankomt. Het is heel leuk om de stad per fiets te verkennen! Daarna reis je verder naar Commewijne, een landelijk district dat bekend staat als plantagegebied. Hierna fietsen jullie door naar Natuurpark Peperpot.

Dag 1 - Aankomst Paramaribo

Vandaag begint je Suriname vakantie. Op de luchthaven wordt je opgehaald en naar je accommodatie in Paramaribo gebracht. Je landt meestal in de middag of begin van de avond. Je verblijft in een kleinschalig hotel met zwembad, in een knusse straat in de binnenstad. Deze buurt wordt gekenmerkt door vele houten panden.

Dag 2 - Paramaribo

Het historische centrum van Paramaribo is prima te verkennen op de fiets, zeker op zondag als het rustig is op de wegen. Daarom ga je er vandaag op uit met de fiets om de stad beter te leren kennen! De koloniale panden behoren tot het UNESCO werelderfgoed en ieder pand heeft zijn eigen verhaal. 

Dag 3 - naar Commewijne

Gewapend met een duidelijk routeboekje ga je vandaag op weg naar district Commewijne, een landelijk district dat bekend staat als plantagegebied. Onderweg zijn er interessante bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Je overnacht in Plantage Marienbosch. De plantage ligt aan de rechteroever van de Commewijnerivier en is alleen per boot bereikbaar. De fietsen kunnen mee op de boot.

Dag 4 - Commewijne en Marienbosch

Vandaag kun je naar eigen inzicht besteden. Zo kun je een aantal voormalig plantages in de omgeving bezoeken. Rust en Werk is een veeteeltbedrijf en garnalenkwekerij, Johan en Margaretha een vriendelijk dorpje met voornamelijk hindoestaanse bewoners, en Frederiksdorp is omgebouwd tot resort met zwembad. Naast dat je de geschiedenis in dit gebied leert kennen, ervaar je ook het dagelijks leven in de plattelandsdorpjes.

Uniek aan Marienbosch is de authentieke sfeer, het huis dateert uit 1747 en behoort aan een familie die het plantagehuis volledig heeft gerenoveerd en onderhoudt. Rondom het huis zijn vele vruchtbomen. Je hebt echt het gevoel even terug te gaan in de tijd, een bijzondere ervaring. De eigenaar of beheerder zal ook aanwezig zijn en je mee op pad nemen en meer over het gebied en de historie vertellen.

Dag 5 - Peperpot

Vandaag fiets je van Marienbosch naar Peperpot. Vanuit Frederiksdorp fietsen jullie in zuideliijke richting door district Commewijne, de route brengt jullie naar Natuurpark Peperpot waar jullie doorheen fietsen en aan de ander kant uitkomen bij jullie hotel voor de komende twee nachten. 

Dag 6 - Peperpot

Vandaag heb je een vrije dag in Peperpot. Je hotel ligt op een ideale locatie om het district Commewijne, de plantages en de natuur in het park te verkennen. Huur vooraf een kano of fiets en ontdek het natuurpark op eigen tempo, waar verrassend veel dieren te zien zijn. Ontspan bij het zwembad of boek vooraf een gezondheidsmassage van twee uur. In restaurant Pepre Patu kun je de hele dag terecht voor lokale en internationale gerechten

Dag 7 - terug naar Paramaribo

Vanuit Peperpot fiets je naar Meerzorg, niet ver van de Wijdenboschbrug. Hier steek je met de fiets per boot de Surinamerivier over en komt uit in het hart van Paramaribo. Vanaf daar fiets je in ongeveer tien minuten naar het fietsverhuurbedrijf.

 Surinam Airways en KLM vliegen rechtstreeks op Suriname, dit is de beste vliegroute naar Suriname. Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Bigi Pan en Linde's Lust

Je gaat naar Bigi Pan, gelegen in het westen van Suriname. Onderweg doorkruis je verschillende districten met als eindbestemming natuurlijk Bigi Pan, een groot natuurgebied. Hierna reis je door naar Linde's Lust. Hier heb je geen vast programma en kan je je dag zelf invullen.

Dag 8 - naar Bigi Pan

Vanuit Paramaribo wordt je helemaal naar het westen van het land gebracht. Tijdens de rit kom je door verschillende districten: landbouw district Saramacca (Groningen), vervolgens koloniaal Coronie, en daarna rijstdistrict Nickerie. De bestemming van de rit is natuurgebied Bigi Pan. Dit waterrijke natuurgebied staat bekend om vele vogelsoorten zoals Rode ibissen en Flamingo’s. In de avond kan je bij helder weer genieten van een prachtige sterrenhemel. Je overnacht in een jungle camp. 

Dag 9 - Bigi Pan

Tijdens het verblijf op Bigi Pan staan er een aantal boottochten op het programma, waarbij je vogels en kaaimannen kunt spotten. Ook maak je een vaartocht naar de Atlantische Oceaan. Bigi Pan strekt zich uit langs de kust van Coronie en Nickerie en is 67000 hectare groot. De natuur is zeer afwisselend, met onder andere veel mangrove. In het gebied broeden ook veel vogels en wordt daarom ook wel de kraamkamer van Suriname genoemd.

Dag 10 - Naar Linde's Lust

Nog 1 dag in Bigi Pan. Het kampje ligt aan de rivier waar verder geen andere toeristen komen, met een prachtig ponton aan de rivier. Je kunt hier zwemmen of vissen, of maak vandaag een spannende boswandeling. De jungle is hier nog echt ongerept, dus de kans op bijzondere dieren
en planten is groot! Na de lunch vaar je terug naar het begin punt waar de transfer weer klaar staat om je naar Linde's Lust te brengen. 

Dag 11 - Linde's Lust

Landgoed Linde's Lust is gebouwd in koloniale stijl, prachtig gelegen en zelfvoorzienend! Er worden zoveel mogelijk producten van het land zelf gebruikt. Op de citrus plantage en in de moestuin wordt van alles verbouwd: een helpende hand is altijd welkom. Als je maaltijden wilt laten verzorgen, wil Linde dit graag van te voren weten zodat ze voor je kan koken. Tijdens je verblijf op Landgoed Linde's Lust kun je ervoor kiezen om helemaal niks te doen en lekker in de hangmat een boek lezen, maar Linde heeft ook diverse leuke contacten in de buurt om iets te ondernemen. Zo kun je een bezoek brengen aan het Luiaarden-opvangcentrum, Kalebaskreek of Batavia. Ook kun je een cursus mandenvlechten volgen in het dorp Colombia of een expositie over de Surinaamse geschiedenis bezoeken.

Dag 12 - naar Paramaribo

Vandaag worden jullie vanaf Linde's Lust per gedeelde transfer in ongeveer anderhalf uur weer naar Paramaribo gebracht. Je slaapt in het inmiddels bekende hotel. 

Dag 13 - Paramaribo

Vandaag volg je een kookworkshop. De rest van de dag is vrij en kun je naar eigen wens invullen.

Linde werkt aan een project om het eenmalig gebruik van plastic tegen te gaan: van bananenstam tot stof. Op de plantages rondom Linde’s Lust worden bananenstammen verzameld. Door het persen van de stammen blijven vezels over waar stof van gemaakt wordt. Vrouwen uit de Kalebaskreek vermaken deze stof tot boodschappentassen. Vraag de eigenaresse naar het project om te zien hoe het in zijn werk gaat.

 

Brokopondo, Brownsberg en Palulu

De reis vervolgt zich naar Brokopondo waar je in een kano stapt. Hierna ga je verder naar het Brownsberg Natuurreservaat. Hier maak je een wandeling door de mooie natuur en slaap je midden in de natuur. Vanaf Brownsberg ga je naar Palulu, de volgende bestemming van je reis.

Dag 14 - Brokopondo Stuwmeer

Je beste Suriname vakantie gaat verder. Je vertrekt vanuit Paramaribo en na een rit van ongeveer 2,5 uur kom je bij de stuwdam aan. Bij de dam aangekomen ga je over in de kano. Je vaart over dit immense meer met zijn honderden eilanden. Aan het einde van de ochtend kom je op het eiland om te lunchen. In de middag kan je zwemmen of lekker in de hangmat liggen. Aan het einde van de middag verlaat je het stuwmeer en ga je de Brownsberg op. Eenmaal op de top heb je prachtig uitzicht over het stuwmeer. Je overnacht in een kamp midden in de natuur.

Dag 15 - Brownsberg

De volgende ochtend, na een bijzondere nacht bovenop de berg, verken je de Brownsberg verder en maak je een wandeling naar de watervallen in het natuurpark. De Leoval is binnen een half uur wandelen te bereiken. De Ireneval ligt wat verder, en de wandeling is pittiger, maar eenmaal daar kun je heerlijk afkoelen. Later dineer je weer op de berg onder de mooie sterrenhemel.

Dag 16 - naar Palulu

Na het ontbijt maak je nog een wandeling en vertrek je na de lunch naar Palulu (circa 1,5 uur rijden). 

Dag 17 - Palulu

Je wordt wakker met de heerlijke rust op Palulu Nature Lodge. Geniet nog even van een rustige vrije dag of maak een wandeling in de savanne jungle. Deze wandeling brengt je naar Berlijn, weer zo’n verrassend dorpje met authentieke sfeer waar je bijna geen toerist tegen zult komen.

 

3-daagse hike naar Pingpe

Je gaat verder en maakt een 3-daagse hike naar Pingpe. Tijdens deze tocht maak je ook ook kennis met de lokale bewoners en de Marrondorpen. Vervolgens reis je door naar Knini Paati, waar je verschillende activiteiten kan doen. 

Dag 18 - naar Pingpe en 3-daagse hike

Vanaf Palulu rijd je per gedeelde transfer in ongeveer 3 uur naar het korjaalhaventje Atjoni, waar je ontdekkingstocht door dit bijzondere gebied begint. Een korjaal brengt je naar de overkant van de rivier om te beginnen aan de eerste wandeling van ongeveer 13 km. Gedurende de hele tocht draag je je eigen bagage. De tocht brengt jullie langs verschillende Marrondorpen aan de rivier. Wanneer je van dorp naar dorp loopt kun je in de dichtbeboste jungle vogels, apen en bijzondere planten tegenkomen. De eerste dag eindigt bij Gunsi waar je ook overnacht. Na aankomst kun je heerlijk bijkomen in de stroomversnelling.

Dag 19 - 3-daagse hike

Op de tweede dag ga je dieper het Boven Suriname gebied in. Na een stuk met de korjaal gaat de tocht verder met een wandeling van ongeveer 11 km. je passeert het Saramaccaanse dorp Pikinslee, waar jullie de cultuur beter leren kennen met een bezoek aan het Saramaccaanse museum. Na de lunch wandel je door het dorp, wie weet kunnen jullie helpen met het stampen van rijst of het bakken van cassave brood. Het laatste traject van de dag gaat naar Botopassi, waar je de tweede nacht slaapt. Na deze inspannende dag is niets zo lekker als een duik in de frisse rivier en genieten van een koud drankje.

Dag 20 - 3-daagse hike

De laatste 10 km van de wandeltocht op de derde dag brengt je naar eindbestemming Pingpe. Je komt steeds dieper in de jungle, in dit gebied komen maar weinig toeristen. Onderweg kom je nieuwsgierige dorpsbewoners en kinderen tegen, die een praatje maken of je de weg wijzen. Je komt al op tijd aan bij Pingpe Resort, waar een heerlijke lunch voor je klaar staat. Als de tijd het toelaat breng je een bezoek aan de Tapawatra watervallen. Dit is een van de bekendste stroomversnellingen in Suriname. Maar ook bij Pingpe Resort zelf kun je heerlijk zwemmen in de rivier.

Dag 21 - naar Knini Paati

Nog een laatste keer kun je op de vierde dag genieten van de rivier, want na het ontbijt neem je de boot terug naar Atjoni. Nu besef je pas hoe ver je eigenlijk het binnenland in gegaan bent! Bij Atjoni is er tijd om iets te drinken en te eten, waarna je verder reist naar Kninipaati, een eiland middenin de Ferulasi Sula. De naam Knini Paati komt van het Saramaccaanse woord 'kindie' (knie) en paati (eiland). Je slaapt in een resort dat wordt gerund door lokale werknemers uit de omliggende dorpen. De combinatie van kleinschaligheid, maar toch ook het comfort van fijne huisjes, een zwembad en een bar maakt het een heerlijke plek om te zijn!

Dag 22 - Knini Paati

Tijdens je verblijf op Knini Paati zijn er een aantal activiteiten waar je aan mee kunt doen. Maak een dorpswandeling door een nabijgelegen Marrondorp, waar je het leven van de bewoners aan de oever van de rivier mee maakt. Hoe zij omgaan met hun medicinale planten leer je tijdens een jungle wandeling. De gids neemt je in de avond mee de rivier op om kaaimannen te spotten en in stilte te luisteren naar de geluiden van het Amazonewoud. Er is genoeg tijd om een duik te nemen in het zwembad of de sula en daarna heerlijk te ontspannen bij de lodge op het terrasje in de hangmat.

 

Beëindig je positieve impact reis in Houttuyn

 

Dag 23 - Houttuyn

Vanuit Kninipaati reis je naar Houttuyn, waar je je reis afsluit in een wellnessresort. Een ideale plek om te genieten van natuur, comfort en ontspanning.

Dag 24 - Houttuyn

Wil je vandaag nog op pad? Paraflor Botanical Garden is een aanrader voor een halve dag. Tijdens een rondleiding ontdek je een tuin vol bijzondere bloemen en planten.

Dag 25 - Vertrek naar luchthaven

Vandaag word je weer naar de luchthaven gebracht voor de terugreis naar Amsterdam, waar je de volgende ochtend weer aankomt. Hopelijk heb je genoten van je Suriname vakantie

Doordat deze reis zo'n 3 weken duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Lizet je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

 

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid. 

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

Vliegtickets rondreis Suriname

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Suriname boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2e-uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Lizet geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Eerlijke reiswijzer logo.

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Suriname reis.

Ik ben benieuwd

Retour Amsterdam - Paramaribo: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e en non-CO2)

 

Bron: TIM & NLR

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Suriname maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Suriname

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Suriname. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Suriname

Beste reistijd Suriname

Beste reistijd Suriname

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Suriname vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2e-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2e-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.