Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Suriname vakantie

Start reis in Paramaribo

Je Suriname vakantie start in Paramaribo, waar je per vliegtuig aankomt. Het is heel leuk om de stad per fiets te verkennen! Daarna reis je verder naar Commewijne, een landelijk district dat bekend staat als plantagegebied.

Dag 1 - Aankomst Paramaribo

Vandaag begint je Suriname vakantie. Op de luchthaven wordt je opgehaald en naar je accommodatie in Paramaribo gebracht. Je landt meestal in de middag of begin van de avond. Je verblijft in een kleinschalig hotel met zwembad, in een knusse straat in de binnenstad. Deze buurt wordt gekenmerkt door vele houten panden.

Dag 2 - Paramaribo

Het historische centrum van Paramaribo is prima te verkennen op de fiets, zeker op zondag als het rustig is op de wegen. Daarom ga je er vandaag op uit met de fiets om de stad beter te leren kennen!. De koloniale panden behoren tot het UNESCO werelderfgoed en ieder pand heeft zijn eigen verhaal. Na de tour kun je de huurfiets meenemen en zelf nog op pad gaan.

Dag 3 - naar Commewijne

Gewapend met een duidelijk routeboekje ga je vandaag op weg naar district Commewijne, een landelijk district dat bekend staat als plantagegebied. Onderweg zijn er interessante bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Je overnacht in Plantage Marienbosch. De plantage ligt aan de rechteroever van de Commewijnerivier en is alleen per boot bereikbaar. De fietsen kunnen mee op de boot.

Dag 4 - Commewijne en Marienbosch

Vandaag kun je naar eigen inzicht besteden. Zo kun je een aantal voormalig plantages in de omgeving bezoeken. Rust en Werk is een veeteeltbedrijf en garnalenkwekerij, Johan en Margaretha een vriendelijk dorpje met voornamelijk hindoestaanse bewoners, en Frederiksdorp is omgebouwd tot resort met zwembad. Naast dat je de geschiedenis in dit gebied leert kennen, ervaar je ook het dagelijks leven in de plattelandsdorpjes.

 Uniek aan Marienbosch is de authentieke sfeer, het huis dateert uit 1747 en behoort aan een familie die het plantagehuis volledig heeft gerenoveerd en onderhoudt. Rondom het huis zijn vele vruchtbomen. Je hebt echt het gevoel even terug te gaan in de tijd, een bijzondere ervaring. De eigenaar of beheerder zal ook aanwezig zijn en je mee op pad nemen en meer over het gebied en de historie vertellen.

Dag 5 - terug naar Paramaribo

Vandaag fiets je weer terug naar Paramaribo. Dat kan via dezelfde route of via een andere, iets langere route. Je kunt dan nog een bezoek brengen aan natuurpark Peperpot en komt rechtstreeks in de binnenstad van Paramaribo uit. Heb je genoeg gefietst? Dan is het ook altijd nog te regelen om met de boot terug naar Paramaribo te gaan.

 Surinam Airways, KLM en TUI Fly vliegen rechtstreeks op Suriname, dit is de beste vliegroute naar Suriname. Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Bigi Pan en Uitkijk

Je gaat naar Bigi Pan, gelegen in het westen van Suriname. Onderweg doorkruis je verschillende districten met als eindbestemming natuurlijk Bigi Pan, een groot natuurgebied. Hierna reis je weer terug richting Paramaribo met een tussenstop in Uitkijk. Hier heb je geen vast programma en kan je je dag zelf invullen.

Dag 6 - naar Bigi Pan

Vanuit Paramaribo wordt je helemaal naar het westen van het land gebracht. Tijdens de rit kom je door verschillende districten: landbouw district Saramacca (Groningen), vervolgens koloniaal Coronie, en daarna rijstdistrict Nickerie. De bestemming van de rit is natuurgebied Bigi Pan. Dit waterrijke natuurgebied staat bekend om vele vogelsoorten zoals Rode ibissen en Flamingo’s. In de avond kan je bij helder weer genieten van een prachtige sterrenhemel. Je overnacht in een lodge midden op het water.

Dag 7 - naar Uitkijk

Tijdens het verblijf op Bigi Pan staan er een aantal boottochten op het programma, waarbij je vogels en kaaimannen kunt spotten. Ook maak je een vaartocht naar de Atlantische Oceaan. Bigi Pan strekt zich uit langs de kust van Coronie en Nickerie en is 67000 hectare groot. De natuur is zeer afwisselend, met onder andere veel mangrove. In het gebied broeden ook veel vogels en wordt daarom ook wel de kraamkamer van Suriname genoemd. Na de lunch vaar je terug naar het begin punt waar de transfer weer klaar staat om terug in oostelijke richting te rijden. Je gaat niet helemaal terug naar Paramaribo maar naar het dorpje Uitkijk, net voorbij Groningen.

 In het dorpje Uitkijk verblijf je in een homestay aan een rustig zandweggetje langs de Saramaccarivier. Op deze rustige plek kom je helemaal tot rust. De eigenaren hebben paarden, koeien, geiten, kippen, eenden en honden. Ook hebben ze kleine uitspanning waar de locals een biertje komen doen en tori’s (verhalen) uitwisselen.

Dag 8 - Uitkijk

Er is geen vast programma tijdens je verblijf hier, zo kan je optimaal op het tempo van dit gebied meegaan. Een beetje vissen, hangmathangen, of een ritje in de buurt met de eigenaren. Wil je de handen uit de mouwen steken, dan kun je helpen met de dieren. Of  maak je liever een leuk boottochtje over de rivier?

Dag 9 - naar Paramaribo

Het openbaar vervoer is in Suriname best wel een belevenis! Behalve dat je goed moet weten welke bus je moet hebben, bevind je je echt tussen de lokale bevolking. Gelukkig kunnen de eigenaren van je verblijf je precies vertellen hoe laat en waar de bus langskomt richting Paramaribo. Het kan wat krap zijn, en er wordt vaak gestopt. Maar het is niet ver, en erg leuk om een keertje te doen!

 Tijdens deze reis doe je een aantal trajecten met het openbaar vervoer. Reizen met openbaar vervoer is een avontuur, waarbij je makkelijk contact maakt met de lokale bevolking. In het binnenland bestaat het vervoer uit korjalen. Vrijwel al het vervoer buiten Paramaribo wordt voor je verzorgd in de vorm van gedeelde bussen en boten of korte ritten met een taxi-transfer. Ook maak je een mooie fietstocht.

 

Palulu, Brownsberg en Brokopondo

De reis vervolgt zich naar Palulu. Hier verblijf je vlakbij de Surinaamse jungle en kan je dus 's ochtends wakker worden met junglegeluiden. Hierna ga je verder naar het Brownsberg Natuurreservaat. Hier maak je een wandeling door de mooie natuur en slaap je in een klamboe op de berg. Vanaf Brownsberg vaar je naar het Brokopondo stuwmeer, de volgende bestemming op je reis.

Dag 10 - naar Palulu

Vandaag ga je weer met eigen vervoer naar Palulu Jungle Camping. Deze sfeervolle camping ligt in de buurt van de internationale luchthaven. In overleg is het mogelijk om onderweg nog een tussenstop te maken, zoals bijvoorbeeld bij de vlindertuin in Lelydorp. Dit is het savannegebied en hier zijn vele recreatieoorden die in het weekend druk gezocht worden door Surinamers. Doordeweeks is het rustiger, en kun je optimaal genieten van de natuur en de koele kreek om in te zwemmen. Je overnacht in een tentje (met matras), en krijgt zo alle geluiden van de natuur mee!

 De Eco Jungle Camping beschikt over een buitenkeuken en goed sanitair, respect voor de omgeving staat hier hoog in het vaandel. Je slaapt in een comfortabel tentje met matras onder een authentieke hut, of in een luchtig huis waardoor je toch écht in de natuur verblijft. Wie weet spot je wel een aapje vanaf het balkon! ’s Avonds geniet je bij het kampvuur van de jungle geluiden.

Dag 11 - Palulu

Je wordt wakker met de heerlijke rust op Palulu Jungle Camping en de geluiden van de Surinaamse jungle. Geniet nog even van een rustige vrije dag of maak een wandeling in de savanne jungle. Deze wandeling brengt je naar Berlijn, weer zo’n verrassend dorpje met authentieke sfeer waar je bijna geen toerist tegen zult komen.

Dag 12 - naar Brownsberg

Je beste Suriname vakantie gaat verder. De bus haalt je vroeg op bij Palulu camping en rijdt naar Brownsberg Natuurreservaat. Vanaf de berg heb je prachtig uitzicht over het Brokopondo stuwmeer. Brownsberg staat bekend om de prachtige flora en fauna. Tijdens de wandeling naar de watervallen kun je kikkers, vlinders, apen en misschien wel slangen spotten. Je overnacht vanavond in een hangmat met klamboe op de berg.

Dag 13 - naar Brokopondo

Vanaf Brownsberg wandel je naar de Wittikreek voor een frisse duik. De wandeling gaat verder naar het stuwmeer, een pittige wandeling. In dit gebied wordt veel aan goud zoeken gedaan. Rond het middaguur stap je in de kajak en vaar je het Brokopondo Stuwmeer op naar een onbewoond eilandje. Hier worden tentjes opgezet en een kamp gebouwd, waarna er nog wat tijd is om te zwemmen en relaxen. In de avond is het genieten van de prachtige sterrenhemel.

Dag 14 - naar Bergendal

Vandaag ga je heerlijk kajakken op het magische stuwmeer. Het Brokopondo stuwmeer is ondergelopen in de jaren 50, hele dorpen zijn hiervoor verhuist. In het stuwmeer steken de oude boomtoppen nog boven het water uit, waar je tussendoor kajakt. Een geweldige ervaring! Bij Ston Island komen we weer aan het vaste land, tijd voor een laatste duik en een welverdiende lunch. Vervolgens wordt je naar Bergendal Resort gebracht voor een comfortabele nacht in mooie kamer met douche met warm water! Het resort heeft een zwembad en goed restaurant.

 In het Brokopondo gebied niet ver van Brownsberg en het stuwmeer ligt het comfortabele Bergendal Resort aan de Surinamerivier. Genieten van de natuur maar toch van alle gemakken voorzien. De lokale gemeenschappen zijn actief betrokken bij elk aspect van het resort en dragen bij aan de charme en gastvrijheid van het Bergendal resort.

 

3-daagse hike naar Pingpe

Je gaat verder naar het Boven Surinamegebied. Hier maak je een mooie boottocht langs kleine dorpjes. Het is het gebied van de Saramaccaners, die er overigens nog steeds wonen. Daarna maak je je klaar voor een hike van 3 dagen naar Pingpe

Dag 15 - naar Pingpe

Je reist verder naar het Boven Surinamegebied. Eerst met de bus tot aan Atjoni, en daar over in de Korjaal (kano van uitgeholde boomstam) voor een mooie boottocht langs dorpjes en stroomversnellingen. In dit gebied hebben de weggelopen slaven zich eeuwen geleden gevestigd. Het is de stam van de Saramaccaners, en zij wonen hier nog steeds.

Dag 16 - 3-daagse hike

Vanaf Bergendal rijd je per gedeelde transfer in ongeveer 2 uur naar het korjaalhaventje Atjoni, waar je ontdekkingstocht door dit bijzondere gebied begint. Een korjaal brengt je naar de overkant van de rivier om te beginnen aan de eerste wandeling van ongeveer 13 km. Gedurende de hele tocht draag je je eigen bagage. De tocht brengt je langs verschillende Marrondorpen aan de rivier. Wanneer je van dorp naar dorp loopt kun je in de dichtbeboste jungle vogels, apen en bijzondere planten tegen komen. De eerste dag eindigt bij Gunsi, waar je ook zal overnachten. Na aankomst kun je heerlijk bijkomen in de stroomversnelling.

Dag 17 - 3-daagse hike

Op de tweede dag ga je dieper het Boven Suriname gebied in. Na een stuk met de korjaal gaat de tocht verder met een wandeling van ongeveer 11 km. Je passeert het Saramaccaanse dorp Pikinslee, waar je de cultuur beter leert kennen met een bezoek aan het Saramaccaanse museum. Na de lunch wandel je door het dorp. Wie weet kun je helpen met het stampen van rijst of het bakken van cassave brood! Het laatste traject van de dag gaat naar Botopassi, waar je de tweede nacht slaapt. Na deze inspannende dag is niets zo lekker als een duik in de frisse rivier onder het genot van een koud drankje.

Dag 18 - 3-daagse hike

De laatste 10 km van de wandeltocht op de derde dag brengt je naar eindbestemming Pingpe. Je komt steeds dieper in de jungle, in dit gebied komen maar weinig toeristen. Onderweg kom je nieuwsgierige dorpsbewoners en kinderen tegen, die een praatje maken of je de weg wijzen. Je komt al op tijd aan bij Pingpe Resort, waar een heerlijke lunch voor je klaar staat. Als de tijd het toelaat breng je een bezoek aan de Tapawatra watervallen. Dit is een van de bekendste stroomversnellingen in Suriname. Maar ook bij Pingpe Resort zelf kun je heerlijk zwemmen in de rivier.

 

Beëindig je positieve impact reis in Paramaribo

 

Dag 19 - naar Paramaribo

Vandaag kun je nog een laatste keer genieten van de rivier, want na het ontbijt neem je de boot terug naar Atjoni. Nu besef je pas hoe ver je eigenlijk het binnenland in gegaan bent! Bij Atjoni is er tijd om iets te drinken en te eten, waarna je verder reist naar Paramaribo (3,5 uur vanaf Atjoni). De komende nachten in Paramaribo verblijf je in een leuk eco-resort.

Dag 20 - Paramaribo

Je bent terug in Paramaribo en verblijft in een leuk hotel in het hartje van de stad. Het koloniale herenhuis waar de receptie, bar en restaurant gesitueerd zijn geeft het hotel een bijzondere uitstraling. Het hotel is gelegen pal aan de rivier. Dit zorgt voor een heerlijk verkoelende bries. Het knusse zwembad geeft uitzicht over de rivier. Rondom het hotel is er veel groen wat veel vogels aantrekt. En hoewel het zeer centraal gelegen is, is het hier heerlijk tot rust komen. Als gast van Eco Torarica kun je ten alle tijden gebruik maken van de faciliteiten van het op steenworp afstand gelegen Torarica Resort, zoals de sauna, het zwembad en de tennisbanen.

Dag 21 - Paramaribo

Een vrije dag of optioneel een kookworkshop. Een laatste vrije dag of optioneel een zeeschildpadden avondtour (alleen mogelijk in het seizoen feb-juli). De avondboottocht brengt je naar een strand waar zeeschildpadden aan land komen om eieren te leggen. Een prachtig natuurwonder om te mogen aanschouwen.

 De kookworkshop wordt gegeven door een Surinaamse dame, die vele gerechten heerlijk klaarmaakt. Tijdens de kookworkshop word je meegenomen op een culinaire reis, waarbij leren, proeven en eten, maar vooral gezelligheid de boventoon voeren! Je gaat koken en bent tegelijk te gast in de keuken van een Surinaams gezin. De gerechten die je gaat bereiden zijn afkomstig uit de Javaanse, Creoolse of Hindoestaanse keuken.

Dag 22 - Vertrek uit Paramaribo

Vandaag word je weer naar de luchthaven gebracht voor de terugreis naar Amsterdam, waar je de volgende ochtend weer aankomt. Hopelijk heb je genoten van je Suriname vakantie

 Doordat deze reis zo'n 3 weken duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Lizet je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Let op: De lokale reisexpert van deze bestemming spreekt geen Nederlands, de communicatie zal daarom in het Engels verlopen. Het is geen probleem als je zelf liever in het Nederlands schrijft.

Let op: Oostenrijk kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Let op: Op dit moment is het helaas niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kaapverdië

Let op: Vanwege de politieke situatie in Ethiopië is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: De verwachting is dat China vanwege corona pas in 2023 weer toeristen toelaat. Op dit moment is het daarom niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Mongolië.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kirgizië.

Let op: Vanwege de politieke situatie in Myanmar is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: Op dit moment is het helaas niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Maleisisch Borneo.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kosovo.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Moldavië.

Let op: het is op dit moment enkel mogelijk een actieve (wandel- en/of fiets-) reis door Zwitserland aan te vragen. 

Let op: Wales kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Let op: Helaas is het tot en met eind augustus niet mogelijk om een aanvraag te doen voor een rondreis door Panama. 

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Suriname maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Suriname

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Suriname. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Suriname

Beste reistijd Suriname

Beste reistijd Suriname

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Suriname vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze maatregelen om veilig op reis te kunnen gaan en onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.