Uitstoot van je reis naar Suriname (kg CO2e)

Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Suriname vakantie

Start reis in Paramaribo

Je Suriname vakantie start in Paramaribo, waar je per vliegtuig aankomt. Het is heel leuk om de stad per fiets te verkennen! Daarna reis je verder naar Commewijne, een landelijk district dat bekend staat als plantagegebied.

Dag 1 - Aankomst Paramaribo

Vandaag begint je Suriname vakantie. Op de luchthaven wordt je opgehaald en naar je accommodatie in Paramaribo gebracht. Je landt meestal in de middag of begin van de avond. Je verblijft in een kleinschalig hotel met zwembad, in een knusse straat in de binnenstad. Deze buurt wordt gekenmerkt door vele houten panden.

Dag 2 - Paramaribo

Het historische centrum van Paramaribo is prima te verkennen op de fiets, zeker op zondag als het rustig is op de wegen. Daarom ga je er vandaag op uit met de fiets om de stad beter te leren kennen! De koloniale panden behoren tot het UNESCO werelderfgoed en ieder pand heeft zijn eigen verhaal. Na de tour kun je de huurfiets meenemen en zelf nog op pad gaan of lekker ontspannen in het hotel. 

Dag 3 - naar Commewijne

Gewapend met een duidelijk routeboekje ga je vandaag op weg naar district Commewijne, een landelijk district dat bekend staat als plantagegebied. Onderweg zijn er interessante bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Je overnacht in Plantage Marienbosch. De plantage ligt aan de rechteroever van de Commewijnerivier en is alleen per boot bereikbaar. De fietsen kunnen mee op de boot.

Dag 4 - Commewijne en Marienbosch

Vandaag kun je naar eigen inzicht besteden. Zo kun je een aantal voormalig plantages in de omgeving bezoeken. Rust en Werk is een veeteeltbedrijf en garnalenkwekerij, Johan en Margaretha een vriendelijk dorpje met voornamelijk hindoestaanse bewoners, en Frederiksdorp is omgebouwd tot resort met zwembad. Naast dat je de geschiedenis in dit gebied leert kennen, ervaar je ook het dagelijks leven in de plattelandsdorpjes.

Uniek aan Marienbosch is de authentieke sfeer, het huis dateert uit 1747 en behoort aan een familie die het plantagehuis volledig heeft gerenoveerd en onderhoudt. Rondom het huis zijn vele vruchtbomen. Je hebt echt het gevoel even terug te gaan in de tijd, een bijzondere ervaring. De eigenaar of beheerder zal ook aanwezig zijn en je mee op pad nemen en meer over het gebied en de historie vertellen.

Dag 5 - terug naar Paramaribo

Vandaag fiets je weer terug naar Paramaribo. Dat kan via dezelfde route of via een andere, iets langere route. Je kunt dan nog een bezoek brengen aan natuurpark Peperpot en komt rechtstreeks in de binnenstad van Paramaribo uit. Heb je genoeg gefietst? Dan kun je eventueel ook met de boot terug naar Paramaribo gaan. Je overnacht in hetzelfde hotel als de eerste 2 nachten van deze reis. 

 Surinam Airways, KLM en TUI Fly vliegen rechtstreeks op Suriname, dit is de beste vliegroute naar Suriname. Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Bigi Pan en Linde's Lust

Je gaat naar Bigi Pan, gelegen in het westen van Suriname. Onderweg doorkruis je verschillende districten met als eindbestemming natuurlijk Bigi Pan, een groot natuurgebied. Hierna reis je door naar Linde's Lust. Hier heb je geen vast programma en kan je je dag zelf invullen.

Dag 6 - naar Bigi Pan

Vanuit Paramaribo wordt je helemaal naar het westen van het land gebracht. Tijdens de rit kom je door verschillende districten: landbouw district Saramacca (Groningen), vervolgens koloniaal Coronie, en daarna rijstdistrict Nickerie. De bestemming van de rit is natuurgebied Bigi Pan. Dit waterrijke natuurgebied staat bekend om vele vogelsoorten zoals Rode ibissen en Flamingo’s. In de avond kan je bij helder weer genieten van een prachtige sterrenhemel. Je overnacht in een jungle camp. 

Dag 7 - Bigi Pan

Tijdens het verblijf op Bigi Pan staan er een aantal boottochten op het programma, waarbij je vogels en kaaimannen kunt spotten. Ook maak je een vaartocht naar de Atlantische Oceaan. Bigi Pan strekt zich uit langs de kust van Coronie en Nickerie en is 67000 hectare groot. De natuur is zeer afwisselend, met onder andere veel mangrove. In het gebied broeden ook veel vogels en wordt daarom ook wel de kraamkamer van Suriname genoemd.

Dag 8 - Naar Linde's Lust

Nog 1 dag in Bigi Pan. Het kampje ligt aan de rivier waar verder geen andere toeristen komen, met een prachtig ponton aan de rivier. Je kunt hier zwemmen of vissen, of maak vandaag een spannende boswandeling. De jungle is hier nog echt ongerept, dus de kans op bijzondere dieren
en planten is groot! Na de lunch vaar je terug naar het begin punt waar de transfer weer klaar staat om je naar Linde's Lust te brengen. 

Dag 9 - Linde's Lust

Landgoed Linde's Lust is gebouwd in koloniale stijl, prachtig gelegen en zelfvoorzienend! Er worden zoveel mogelijk producten van het land zelf gebruikt. Op de citrus plantage en in de moestuin wordt van alles verbouwd: een helpende hand is altijd welkom. Als je maaltijden wilt laten verzorgen, wil Linde dit graag van te voren weten zodat ze voor je kan koken. Tijdens je verblijf op Landgoed Linde's Lust kun je ervoor kiezen om helemaal niks te doen en lekker in de hangmat een boek lezen, maar Linde heeft ook diverse leuke contacten in de buurt om iets te ondernemen. Zo kun je een bezoek brengen aan het Luiaarden-opvangcentrum, Kalebaskreek of Batavia. Ook kun je een cursus mandenvlechten volgen in het dorp Colombia of een expositie over de Surinaamse geschiedenis bezoeken.

Dag 10 - naar Paramaribo

Vandaag worden jullie vanaf Linde's Lust per gedeelde transfer in ongeveer anderhalf uur weer naar Paramaribo gebracht. Je slaapt in het inmiddels bekende hotel. 

Linde werkt aan een project om het eenmalig gebruik van plastic tegen te gaan: van bananenstam tot stof. Op de plantages rondom Linde’s Lust worden bananenstammen verzameld. Door het persen van de stammen blijven vezels over waar stof van gemaakt wordt. Vrouwen uit de Kalebaskreek vermaken deze stof tot boodschappentassen. Vraag de eigenaresse naar het project om te zien hoe het in zijn werk gaat.

 

Palulu, Brownsberg en Brokopondo

De reis vervolgt zich naar Palulu. Hier verblijf je vlakbij de Surinaamse jungle en kan je dus 's ochtends wakker worden met junglegeluiden. Hierna ga je verder naar het Brownsberg Natuurreservaat. Hier maak je een wandeling door de mooie natuur en slaap je in een klamboe op de berg. Vanaf Brownsberg vaar je naar het Brokopondo stuwmeer, de volgende bestemming op je reis.

Dag 11 - naar Brownsberg

Je beste Suriname vakantie gaat verder. Vanuit Paramaribo rijdt je in ongeveer 2,5 uur naar Brownsberg Natuurreservaat. Vanaf de berg heb je prachtig uitzicht over het Brokopondo stuwmeer. Brownsberg staat bekend om de prachtige flora en fauna. Tijdens de wandeling naar de watervallen kun je kikkers, vlinders, apen en misschien wel slangen spotten. Je overnacht vanavond in een hangmat met klamboe op de berg.

Dag 12 - naar Brokopondo

Vanaf Brownsberg wandel je naar de Wittikreek voor een frisse duik. De wandeling gaat verder naar het stuwmeer, een pittige wandeling. In dit gebied wordt veel aan goud zoeken gedaan. Rond het middaguur stap je in de kajak en vaar je het Brokopondo Stuwmeer op naar een onbewoond eilandje. Hier worden tentjes opgezet en een kamp gebouwd, waarna er nog wat tijd is om te zwemmen en relaxen. In de avond is het genieten van de prachtige sterrenhemel.

Dag 13 - naar Palulu

Vandaag ga je heerlijk kajakken op het magische stuwmeer. Het Brokopondo stuwmeer is ondergelopen in de jaren 50, hele dorpen zijn hiervoor verhuist. In het stuwmeer steken de oude boomtoppen nog boven het water uit, waar je tussendoor kajakt. Een geweldige ervaring! Bij Ston Island komen we weer aan het vaste land, tijd voor een laatste duik en een welverdiende lunch. Na de lunch laden jullie de kano's op de trailer en vertrekken jullie richting Palulu

Dag 14 - Palulu

Je wordt wakker met de heerlijke rust op Palulu Jungle Camping en de geluiden van de Surinaamse jungle. Geniet nog even van een rustige vrije dag of maak een wandeling in de savanne jungle. Deze wandeling brengt je naar Berlijn, weer zo’n verrassend dorpje met authentieke sfeer waar je bijna geen toerist tegen zult komen.

Bij de Eco Jungle Camping staat respect voor de omgeving hoog in het vaandel. Je slaapt in een comfortabel tentje met matras onder een authentieke hut, of in een luchtig huis waardoor je toch écht in de natuur verblijft. Wie weet spot je wel een aapje vanaf het balkon! ’s Avonds geniet je bij het kampvuur van de jungle geluiden. 

 

3-daagse hike naar Pingpe

Je gaat verder naar het Boven Surinamegebied. Hier maak je een mooie boottocht langs kleine dorpjes. Het is het gebied van de Saramaccaners, die er overigens nog steeds wonen. Daarna maak je je klaar voor een hike van 3 dagen naar Pingpe

Dag 15 - naar Pingpe en 3-daagse hike

Vanaf Palulu rijd je per gedeelde transfer in ongeveer 3 uur naar het korjaalhaventje Atjoni, waar je ontdekkingstocht door dit bijzondere gebied begint. Een korjaal brengt je naar de overkant van de rivier om te beginnen aan de eerste wandeling van ongeveer 13 km. Gedurende de hele tocht draag je je eigen bagage. De tocht brengt jullie langs verschillende Marrondorpen aan de rivier. Wanneer je van dorp naar dorp loopt kun je in de dichtbeboste jungle vogels, apen en bijzondere planten tegenkomen. De eerste dag eindigt bij Gunsi waar je ook overnacht. Na aankomst kun je heerlijk
bijkomen in de stroomversnelling.

Dag 16 - 3-daagse hike

Op de tweede dag ga je dieper het Boven Suriname gebied in. Na een stuk met de korjaal gaat de tocht verder met een wandeling van ongeveer 11 km. je passeert het Saramaccaanse dorp Pikinslee, waar jullie de cultuur beter leren kennen met een bezoek aan het Saramaccaanse museum. Na de lunch wandel je door het dorp, wie weet kunnen jullie helpen met het stampen van rijst of het bakken van cassave brood. Het laatste traject van de dag gaat naar Botopassi, waar je de tweede nacht slaapt. Na deze inspannende dag is niets zo lekker als een duik in de frisse rivier en genieten van een koud drankje.

Dag 17 - 3-daagse hike

De laatste 10 km van de wandeltocht op de derde dag brengt je naar eindbestemming Pingpe. Je komt steeds dieper in de jungle, in dit gebied komen maar weinig toeristen. Onderweg kom je nieuwsgierige dorpsbewoners en kinderen tegen, die een praatje maken of je de weg wijzen. Je komt al op tijd aan bij Pingpe Resort, waar een heerlijke lunch voor je klaar staat. Als de tijd het toelaat breng je een bezoek aan de Tapawatra watervallen. Dit is een van de bekendste stroomversnellingen in Suriname. Maar ook bij Pingpe Resort zelf kun je heerlijk zwemmen in de rivier.

Dag 18 - naar Knini Paati

Nog een laatste keer kun je op de vierde dag genieten van de rivier, want na het ontbijt neem je de boot terug naar Atjoni. Nu besef je pas hoe ver je eigenlijk het binnenland in gegaan bent! Bij Atjoni is er tijd om iets te drinken en te eten, waarna je verder reist naar Kninipaati, een eiland middenin de Ferulasi Sula. De naam Knini Paati komt van het Saramaccaanse woord 'kindie' (knie) en paati (eiland). Je slaapt in een resort dat wordt gerund door lokale werknemers uit de omliggende dorpen. De combinatie van kleinschaligheid, maar toch ook het comfort van fijne huisjes, een zwembad en een bar maakt het een heerlijke plek om te zijn!

Dag 19 - Knini Paati

Tijdens je verblijf op Knini Paati zijn er een aantal activiteiten waar je aan mee kunt doen. Maak een dorpswandeling door een nabijgelegen Marrondorp, waar je het leven van de bewoners aan de oever van de rivier mee maakt. Hoe zij omgaan met hun medicinale planten leer je tijdens een jungle wandeling. De gids neemt je in de avond mee de rivier op om kaaimannen te spotten en in stilte te luisteren naar de geluiden van het Amazonewoud. Er is genoeg tijd om een duik te nemen in het zwembad of de sula en daarna heerlijk te ontspannen bij de lodge op het terrasje in de hangmat.

Dag 20 - Naar Domburg

Op de laatste dag vertrekken jullie na een vroege lunch weer richting Atjoni om vanaf daar door te reizen naar Domburg. 
De guesthouse ligt middenin het uitgestrekte Domburg aan een van de vele gemoedelijk zandweggetjes. Een stukje rustiek tropisch platteland. De eigenaren delen naast hun erf ook graag hun verhalen over Suriname met je. Het is een plek waar je heerlijk tot rust komt en de omgeving kunt verkennen met een fiets. 

 

Beëindig je positieve impact reis in Peperpot en Paramaribo

 

Dag 21- Domburg

Het hart van Domburg vind je aan de Suriname Rivier op het plein, overschaduwd door Mahony bomen en omringd door Javaanse 'warungs'. Dit zijn eettentjes, waar je de lekkerste Surinaamse bami, saoto ei of nasi kunt uitproberen. Deze warungs zijn voornamelijk tot aan de lunch geopend. Aan het water kun je heerlijk uitwaaien en genieten van de boten die langs varen. Vooral in het weekend, wanneer ook een kleine markt wordt gehouden, is het hier gezellig druk!

Tijdens je verblijf zijn er ook diverse uitstapjes mogelijk zoals een bezoek aan Jodensavanne, Birds paradise, Vlindertuin, Paraflor botanical garden of een sightseeing tour in Domburg met een boottochtje over de Suriname rivier naar de voormalige plantage Laarwijk

Dag 22 - Naar Peperpot

Vandaag word je vanaf Domburg per privé transfer in ongeveer 1,5 - 2 uur naar Peperpot gebracht. Je verblijft in een boutique hotel op de oudste koffie- en cacaoplantages langs de Surinamerivier. Het hotel grenst aan de bosrand van Peperpot Nature Park. Een ideale plek om de plantage en het wildlife te ontdekken, lopend, per fiets of per kano.

Dag 23 - Peperpot

Het Peperpot Nature Park is 1730 hectare groot en behoorde tot de meest bloeiende koffie- en cacao plantages van Suriname. In het Education Centre aan de andere kant van het park kom je meer te weten over de geschiedenis van het gebied, maar ook over de natuur die je er nu kunt vinden! Huur vooraf een kano of fiets en verken vandaag zelfstandig het natuurpark waar nog verrassend veel dieren te spotten zijn.

Dag 24 - Naar Paramaribo

Vandaag word je per gedeelde transfer naar Paramaribo gebracht. Vandaag staat een kookworkshop op het programma. Bij een Surinaamse kokkin thuis word je meegenomen op een culinaire reis, waarbij proeven en gezelligheid de boventoon voeren. Tijdens het koken word
je alles verteld over de ingrediënten en de oorsprong van het gerecht. Sommige authentieke Surinaamse gerechten hebben een erg mooie geschiedenis. Het leukste van alles is natuurlijk het eten van jullie zelf bereidde maaltijd! 

 

Dag 25- Vertrek uit Paramaribo

Vandaag word je weer naar de luchthaven gebracht voor de terugreis naar Amsterdam, waar je de volgende ochtend weer aankomt. Hopelijk heb je genoten van je Suriname vakantie

Doordat deze reis zo'n 3 weken duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Lizet je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

 

Vliegtickets rondreis Suriname

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Suriname boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Lizet geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid. 

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Suriname reis.

Ik ben benieuwd

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Suriname maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Suriname

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Suriname. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Suriname

Beste reistijd Suriname

Beste reistijd Suriname

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Suriname vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2e-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.