Ontdek het bruisende Hanoi in Vietnam

  • Rijd door het bizarre verkeer
  • Levendig straatleven
  • Streetfood in Hanoi
  • Fietsen rond West Lake
  • Tempels en musea

Scooter, scooters, scooters

Het eerste wat opvalt wanneer je in Hanoi aankomt is het verkeer. Hoe is het mogelijk dat iedereen kris kras door elkaar rijdt en toch op zijn of haar juiste eindpunt arriveert? Je kunt je in Hanoi al amuseren door een tijdje te kijken hoe de scooters en auto’s elkaar al toeterend voorbij razen. Een aanrader is toch om zelf deel te nemen aan dit bizarre verkeer. Je zult merken dat het werkt! Scooters ontwijken je behendig en oversteken gaat het best als je langzaam loopt en niet stopt.

Het straatleven van Hanoi in Vietnam

Alle mensen in Hanoi leven op straat. Als je door de straten van Hanoi wandelt krijg je van alles mee over het leven van de Vietnamezen. Deuren staan wagenwijd open waardoor je een idee krijgt over hoe de Vietnamezen wonen. Mensen zitten buiten voor hun huis op plastic krukjes waar ze gezellig bijkletsen met hun buren. Daarnaast verkopen ze natuurlijk ook eten en drinken en laten ze hun krukje even voor lief om klanten te helpen, waarna ze weer gaan zitten en het gesprek luid verder gaat. Ook vind je op vele plaatsen in de stad “outdoor kappers”. Een spiegel aan een muur, een schaar en een klant. Meer hebben ze in Hanoi niet nodig om een kapperszaak te runnen. Vrouwen lopen door de stad, met op hun hoofd een rieten punthoed en aan de hand een fiets met  twee grote manden gevuld met fruit. Nog iets bijzonders is de lange stok die vrouwen op hun schouder dragen met aan de uiteinden twee manden gevuld met etenswaren. Waar je ook bent in Hanoi, je kunt overal iets lekkers scoren.

Er zijn plekken in Vietnam waar zoveel toeristen komen, dat de lokale bewoners er last van hebben. Met deze tips kun je overtoerisme voorkomen.

Streetfood Hanoi Vietnam

Over eten gesproken: streetfood! Hanoi staat erom bekend. En terecht, want in het oude gedeelte van de stad vind je om de paar meter een eettentje. Uiteraard kun je buiten aanschuiven aan een tafeltje op een laag stoeltje (een heuse uitdaging voor de lange Nederlanders onder ons!). Een tip: probeer zoveel mogelijk verschillende gerechten uit. Bestel de traditionele noodle soep, verse springrolls, hotpot, fried noodles/rice, tofu, enz. Genoeg keuze! Dit alles uiteraard onder het genot van een Hanoi biertje.

Fietsen rond West Lake

Ja zelfs in het drukke Hanoi zijn er plekken waar je kunt bijkomen en even kunt ontsnappen aan de drukte van de binnenstad. Een aanrader is West Lake. Een groot meer iets ten noorden van het oude centrum. Hier kun je een fiets huren voor een paar euro. De tocht rond het meer is zo’n 18 km en is heerlijk verfrissend. Het meer zorgt voor een frisse wind en schonere lucht. Perfect ter afwisseling van het drukke centrum. Ook langs deze weg zijn genoeg eettentjes te vinden. Probeer een kokosnoot en rust even uit op een stoeltje met uitzicht op het meer.

Word je helemaal enthousiast van dit artikel over Hanoi in Vietnam? Bekijk dan eens Vietnam hoogtepunten voorbeeldreis voor nog meer reisinspiratie.

Tempels en musea in Hanoi

Hanoi biedt genoeg bezienswaardigheden voor een aantal dagen. Van vele tempels tot interessante musea. Als je meer wilt weten over de indrukwekkende geschiedenis van Vietnam zijn er verschillende opties. Voorbeelden zijn een bezoek aan het museum van de geschiedenis, het museum van de oorlog, het Ho Chi Minh museum en mausoleum en de indrukwekkende Hoa Lo gevangenis. Bijzonder, is ook het bezoeken van de vele tempels en pagodes die Hanoi biedt. De mooie tuinen van de Tempel van de Literatuur, de Tempel op één Pilaar, de Tran Quoc Pagode en de felrood gekleurde brug die leidt naar de Ngoc Son Tempel op een eiland in het Hoan Kiem meer. De avonden zijn alles behalve saai in Hanoi. Struin elke zaterdag en zondag avond over de avondmarkt in het oude centrum of bezoek het grappige waterpoppen theater.

Plan jouw reis naar Vietnam

Ben je op zoek naar een bijzondere Vietnam rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sunny, de reisexpert in Vietnam. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sunny.

Vietnam met kinderen

Wil je graag een verre reis maken met je kinderen? Dan is een familiereis Vietnam een aanrader. Vietnam biedt volop afwisseling en je kunt je reis zo actief maken als je zelf wilt. Onze lokale reisspecialist Sunny heeft volop ervaring met het organiseren van Vietnam reizen met kinderen en ze helpt je graag om jullie droomreis op maat samen te stellen.

Beste reistijd Vietnam

Je kunt Vietnam het hele jaar door bezoeken. De droge tijd loopt van november tot april, maar ook dan kan er nog steeds een bui vallen. Lees meer over debeste reistijd Vietnam.

Meer inspiratie voor je Vietnam rondreis

Wil je weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de bezienswaardigheden. Reisblogger Robert van Traveljunks is ook in Hanoi geweest en schreef er een leuk artikel over.