De Vietnamese loempia’s op de markt zijn best lekker. Maar je moet naar Vietnam als je de echte smaken van het culinaire land wil proeven. Wandelend door de krappe straten word je verleid met frisse geuren van verse munt en koriander. Dikke pluimen stoom hangen boven de kraampjes waar kilo’s noedels gegaard worden. Het sappige vlees en de verse vis worden op smaak gebracht met sojasaus, chilipepers, limoen en palmsuiker. Loopt het water je al in de mond? Lees dan snel verder en ontdek welke 10 Vietnamese gerechten je echt moet proberen tijdens je rondreis.
Dit is je lokale reisspecialist in Vietnam
"Chào, mijn naam is Sunny en ik woon al mijn hele leven in Vietnam, waar ik werk als Vietnam specialist. Geef me je wensen door en ik stuur je een voorstel op maat"
Pho, één van de lekkerste Vietnamese gerechten
Pho is met stip het populairste Vietnamese gerecht en behoort daarom tot een van onze favorieten. Je spreekt het uit als ‘fo’ en kunt het op elke straathoek krijgen. Het gerecht is zo populair dat er een hele website gewijd is aan alles wat met pho te maken heeft. Dat is best bijzonder, want het gerecht is eigenlijk heel eenvoudig: een kruidige bouillon met rijstnoedels, gebakken kip of rundvlees en heel veel verse kruiden. Het is niet duidelijk hoe het gerecht precies is ontstaan. Maar we weten wel waar de naam vandaan komt. De Franse kolonisten noemden de soep ‘pot au feu’, wat zoiets als ‘pan op het vuur’ betekent. Ze refereerden daarmee aan de lange kooktijd die nodig is voor de bouillon.
Banh mi
De beroemde banh mi is de perfecte samensmelting van de Franse en de Vietnamese keuken. De Franse baguette met knapperige korst en zachte binnenkant is belegd met gemarineerde vleeswaren, vis of tofu, verse en gepekelde groenten en chilisaus. De banh mi werd voor het eerst in het voormalige Saigon, nu Ho Chi Minhstad, gemaakt. Mr. en Mrs. Le waren halverwege de jaren ’50 het communistisch noorden ontvlucht en moesten een nieuw bestaan opbouwen in Saigon. In het noorden verkochten ze pho, maar daar was het in Saigon te warm voor. Dus bedachten ze iets anders. Ze zagen hoe weinig tijd de gehaaste stedelingen hadden en bedachten een gevuld broodje dat hun klanten onderweg op konden eten: de banh mi!
De Vietnamezen zien de banh mi als het symbool van de val van de Franse kolonisten. Hier lees je een uitgebreid artikel over de opmerkelijke geschiedenis van het Vietnamese broodje.
Goi cuon: gezonde Vietnamese gerechten
Goi cuon ken je misschien wel als het gezonde broertje van de gefrituurde loempia. Stukjes rundvlees, garnalen of gemarineerde tofu, sla, munt, koriander en dunne noedels opgerold in rijstpapier. Wat de verse loempia’s echt onweerstaanbaar maakt is de dressing die je erbij krijgt. De dip van hoisin, pinda’s, limoen en vissaus is de perfecte balans tussen zoet, zuur en zout. Goi cuon is ideaal als licht voorafje of verantwoorde snack en één van de gezondste Vietnamese gerechten uit dit lijstje. Omdat het rijstpapier na een tijdje hard wordt, weet je zeker dat de rolletjes vers gemaakt zijn.
Banh xeo, Vietnamese gerechten met een Frans tintje
Dat de Franse bezetting een grote invloed op de Vietnamese keuken heeft gehad, bewijst ook het volgende gerecht. Banh xeo is een gele, knapperige pannenkoek geïnspireerd op de Franse crêpe. De knalgele pannenkoek wordt gemaakt van rijstbloem en kokosmelk en dankt haar kleur aan de kurkuma die door het beslag geroerd wordt. Banh xeo betekent ‘sissende pannenkoek’ en verwijst naar het geluid dat het beslag maakt als het op de hete bakplaat uitgesmeerd wordt. De flinterdunne crêpe wordt opgerold met gekruid rundvlees of garnalen en taugé. Vietnamezen eten Banh xeo het liefst laat op de avond als snack op straat.
Banh xeo is typisch zo’n gerecht dat je thuis ook wilt blijven eten. Daarom is het zo leuk om een kookworkshop te volgen op reis.
Vers fruit op z’n Vietnamees
In het vruchtbare noorden van Vietnam groeien de lekkerste tropische vruchten. En dat zie je terug op straat. Verkopers hangen hun fietskarren vol met ananassen, vier soorten lychees, drakenvrucht, druiven en mango’s. Eet je de vruchten op z’n Vietnamees, dan dip je ze in een mengels van zeezout, suiker en chilivlokken. Het mengsel heet muoi ot en smaakt het best met verse ananas, stevige mango en meloen. Het zout versterkt de zoete smaak van het fruit, terwijl de chili een kick geeft aan de snack. Muoi ot met fruit is zo lekker, dat je het thuis ook gewoon blijft eten. Als je collega’s je voor gek verklaren, moet je ze gewoon eens laten proeven.
Eierkoffie
Eierkoffie klinkt viezer dan het is. Het is geen kopje koffie om ’s ochtends lekker mee op te staan, maar eerder een zoet toetje na de maaltijd. Het drankje wordt gemaakt van opgeklopt eigeel met suiker en sterke koffie. Na de Vietnamoorlog in 1975 was verse melk schaars en duur. De bewoners moesten op zoek naar een alternatief. Opgeklopt eigeel met suiker heeft een romige structuur en werd al snel een favoriete vervanger van melk. De Vietnamezen zijn zulke enorme zoetekauwen dat ze vandaag de dag ook gecondenseerde melk aan de eierkoffie toevoegen.
Bun cha
Bun cha is één van de bekendste Vietnamese gerechten en een favoriet onder de vleeseters. De stukjes varkensvlees worden op een vlammende barbecue gaar gebakken en geserveerd met rijstnoedels, sla en een kommetje visbouillon. De locals eten het gegrilde vlees het liefst als late lunch met een ijskoud biertje. Bun cha was tot voor kort een lokale favoriet, maar kreeg wereldwijde faam toen oud-president Obama samen met televisiechef Anthony Bourdain op een plastic krukje aanschoof voor het traditionele gerecht. De voormalig wereldleider wist niet wat hem overkwam: “oh my god, this is so good!”, was zijn oordeel over de Bun cha. Daar hebben wij niks aan toe te voegen.
Lau, Vietnamese gerechten om te delen
Lau is veruit het gezelligste gerecht in Vietnam. Midden op tafel staat een grote pan met een smaakvolle bouillon. Daaromheen allemaal bakjes en schaaltjes met gesneden groenten, vlees en vis. Het is de bedoeling dat je met z’n allen om de hot pot heen gaat zitten en de rauwe ingrediënten in kleine porties in de soep gaarkookt. Zie het als gourmetten op z’n Vietnamees. Voor vegetariërs is er ook een vleesloze variant. Dan krijg je een lau van paddenstoelenbouillon en tofu in plaats van vis en vlees.
Hier lees je wat de Vietnamese keuken nog meer te bieden heeft voor vegetariërs en veganisten.
Vietnamese gerechten - Banh khot
Net als lau heeft banh khot ook een verrassende overeenkomst met een Nederlands gerecht. Het zijn namelijk Vietnamese poffertjes. Voor banh khot wordt hetzelfde knalgele beslag gebruikt als voor banh xeo (zie nummer 4). Het beslag wordt eerst gemengd met stukjes bosui en mungbonen voor het in de poffertjespan gaat. Het grote verschil met de Hollandse variant is dat de banh khot maar aan één kant gebakken worden. Zo krijgen ze een knapperige onderkant en een zachte bovenkant. Elk pannenkoekje wordt belegd met een gebakken garnaal. Banh khot wordt vooral in het zuiden van Vietnam gegeten. Het liefst als ontbijt.
Chuoi boc nep nuong
Een moeilijke naam voor een simpele, maar o zo lekkere snack. Chuoi boc nep nuong is niets meer dan een halve banaan verpakt in plakkerige rijst met kokosmelk. De ingrediënten worden in een bananenblad gewikkeld en op een barbecue gebakken. Binnen de kortste keren ruikt de hele straat naar kokos en gebakken banaan. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Cambodja, maar is zo populair bij de buren dat de Vietnamezen denken dat ze het zelf hebben bedacht. De zoete snack is het lekkerst met geroosterde pinda’s en kokosschaafsel.
Plan jouw reis naar Vietnam
Ben je op zoek naar een bijzondere Vietnam rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sunny, de reisexpert in Vietnam. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sunny.
Vietnam met kinderen
Wil je graag een verre reis maken met je kinderen? Dan is een familiereis Vietnam een aanrader. Vietnam biedt volop afwisseling en je kunt je reis zo actief maken als je zelf wilt. Onze lokale reisspecialist Sunny heeft volop ervaring met het organiseren van Vietnam reizen met kinderen en ze helpt je graag om jullie droomreis op maat samen te stellen. Zo kun je samen met je kinderen de heerlijke Vietnamese gerechten uitproberen!
Beste reistijd Vietnam
Een rondreis door Vietnam kan je in principe het hele jaar door goed maken. Lees meer over de beste reistijd Vietnam.
Duurzaam reizen in Vietnam
Als het om vervoer gaat, kun je in Vietnam heel makkelijk duurzaam reizen. Het treinnetwerk is uitgebreid en de treinen zijn prima, dus de trein is een uitstekend alternatief voor binnenlandse vluchten. Een stuk duurzamer dan vliegen én veel leuker. Zo zie je landschappen veranderen en maak je in de trein makkelijk contact met de locals. Ook fietsen is in Vietnam erg populair. In de groene Mekong Delta biedt Better Places meerdaagse fietstochten aan, waarbij je overnacht in homestays bij mensen thuis. In het noorden kun je prachtige wandelingen maken, met overnachtingen in de dorpen van bergstammen. Dat is nog maar een greep uit de bezienswaardigheden met de locals die je in Vietnam kunt ondernemen. Een mooie manier om kennis te maken met bijzondere culturen en het dagelijkse leven in Vietnam. Het is ook slim om zo min mogelijk plastic te gebruiken op rondreis in Vietnam.