Tamara en Joost vonden het niet makkelijk om de bestemming voor hun eerste verre reis te bepalen. Uiteindelijk kozen ze voor een land met prachtige natuur: Costa Rica. Ze wilden graag in Costa Rica 2 weken rondreizen. Samen met de lokale reisspecialiste van Better Places, stelden ze hun droomreis samen. Hieronder vertellen Tamara en Joost over hun ervaringen in Costa Rica.

Keuze voor Costa Rica

Tamara en Joost lieten heel wat bestemmingen de revue passeren voordat ze voor Costa Rica kozen. “Costa Rica had uiteindelijk de combinatie van natuur en cultuur die we zochten”, vertelt Tamara. “We hebben ook even getwijfeld over de manier van reizen, maar toen mijn vriend Better Places vond, sprak ons dat meteen aan. Bij Better Places konden we samen met een Nederlandse reisspecialiste die in Costa Rica woont zelf onze reis samenstellen. Dat we ter plekke een contactpersoon hadden vonden we ook een fijn idee.”

Goed advies 

De lokale reisspecialist van Better Places in Costa Rica bedacht samen met Tamara en Joost een prachtige reis, waarin ze Costa Rica 2 weken lang zouden verkennen. “We kregen goed advies over wat we zeker niet mochten missen”, zegt Tamara. “Ze wist precies welke activiteiten we het beste op welke plek konden gaan doen. Je hebt in Costa Rica bijvoorbeeld op verschillende plaatsen ziplines, kabelbanen waarmee je over het regenwoud vliegt. Zelf hadden we waarschijnlijk een willekeurige, toeristische plek gekozen, maar omdat zij er woont, tipte ze de mooiste plaats om dat te doen. Dat vond ik de grootste toegevoegde waarde van Better Places: zij kennen het land heel goed en dat zorgt voor bijzondere ervaringen.”

"De lokale reisspecialist kent bijzondere plekken die je zelf niet vindt"

Talloze dieren

Tamara vindt het lastig om de hoogtepunten van de reis te benoemen. Elke locatie had weer haar eigen charme. “Tortuguero National Park was in elk geval één van onze favorieten”, vertelt ze enthousiast. “De reis er naartoe was al geweldig, want we reisden met een boot door het regenwoud naar onze lodge. Onderweg spotten we luiaards, kaaimannen en talloze vogels. ’s Avonds zagen we hoe groene zeeschildpadden uit zee kwamen om hun eieren te leggen. Dat was zo mooi. In het regenwoud van Monteverde liepen we over hangbruggen dwars door de jungle en vlogen we aan ziplines boven het regenwoud. Dat we een walvis en haar jong zagen tijdens een boottocht aan de Pacifische kust was ook een hoogtepunt.”

Natuur beschermen

Behalve van de natuur genoten Tamara en Joost ook van de contacten met de Costa Ricanen. Ze vonden het mooi om te zien hoe bewust de mensen bezig zijn met het behoud van de natuur. “Zelfs in de armste dorpjes scheiden ze het afval”, zegt Tamara. “Costa Rica heeft geen leger en het geld dat daarmee wordt bespaard gaat naar educatie rond natuurbehoud. Onze gids bij de zeeschildpaddentour vertelde dat hij de zoon is van stropers, die naar Costa Rica kwamen om schildpadden te vangen. Hij leerde op school hoe belangrijk het is dat de dieren behouden blijven en nu werkt hij aan de bescherming van de natuur. In één generatie is een grote verandering gerealiseerd. Dat zagen we zelf terug bij de zeeschildpadden: we mochten geen foto’s maken of lampjes meenemen en we kregen goede instructies. De dieren mochten echt geen last van ons hebben.”

Slapen in eco-lodges

Ook de lodges en hotels tijdens deze Costa Rica 2 weken reis bevielen Tamara en Joost prima. In Monteverde sliepen ze in een eco-lodge met uitzicht op een natuurpark en op het strand van Manuel Antonio in oude zeecontainers die waren omgebouwd tot luxe hotelkamers. “De hele reis was geweldig geregeld”, zegt Tamara. “Onze transfers stonden steeds op tijd klaar en als we een extra excursie wilden doen, hoefden we alleen maar een app’je te sturen. Costa Rica is echt een aanrader. Jungle, stranden, vulkanen, gave activiteiten en prachtige dieren: de diversiteit is enorm. Je wordt je er hier bewust van hoe mooi de natuur is en hoe belangrijk het is om daar verantwoord mee om te gaan.”

Plan jouw reis naar Costa Rica

Ben je op zoek naar een bijzondere Costa Rica rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Miranda, de reisexpert in Costa Rica. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Miranda.

Costa Rica inspiratie

Tortuguero was één van de favoriete plekken van Tamara en Joost. Lees meer over Tortuguero op de pagina van Rondreis.