De impact van je Costa Rica reis

Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier maakt, als het op een verantwoorde manier gebeurt. Daarom organiseren we rondreizen door Costa Rica met een focus op duurzaamheid. Zo heb jij een onvergetelijke ervaring en de mensen daar inkomsten uit het toerisme, zonder dat het ten koste gaat van hun leefomgeving. 

Positieve Impact


Bij de positieve impact kijken we onder meer naar de hotels waar onze reizigers slapen, hoeveel gidsen en chauffeurs er aan het werk zijn en welke excursies er geboekt zijn.

Bekijk de impact score

De echte prijs van vliegen

De echte prijs van vliegen

Basisprijs ticket
€1000
Verborgen kosten klimaatverandering
€410
Verborgen kosten luchtvervuiling
€93
Echte Prijs
€1583

Tips voor een duurzame Costa Rica reis

Er zijn vele manieren waarop ook jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Bekijk al onze tips voor duurzaam reizen. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je verzameld om te laten zien hoe je tijdens je reis door Costa Rica prachtige duurzame ervaringen kan opdoen. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Duurzaam reizen in Costa Rica

Reizen is geweldig en toerisme draagt bij aan de economische welvaart in een land. Maar reizen brengt ook risico’s met zich mee voor natuur en lokale gemeenschappen. Daarom is het goed om tijdens je reis regelmatig voor duurzame opties te kiezen. Duurzaam toerisme draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen, op de juiste manier omgaan met dieren, zo min mogelijk milieuvervuiling, kleinschaligheid, werkgelegenheid voor locals.

Bekijk onze meest duurzame reisroute door Costa Rica. Een reis naar bijzondere plekken met unieke excursies en overnachtingen in kleinschalige hotels en lodges middenin de natuur.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Er zijn allerlei manieren waarop we met onze reizen samen een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld. Eind september 2015 is er door de Verenigde Naties een wereldwijde agenda aangenomen die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Er zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) vastgesteld om de wereld tot een betere plek te maken in 2030. Costa Rica staat bekend om zijn biodiversiteit. 'Doel 15 - Behoud biodiversiteit' is dan ook ontzettend belangrijk voor deze bestemming.

Behoud biodiversiteit

De biodiversiteit in Costa Rica is enorm en samen kunnen we ervoor zorgen dat deze ook in de toekomst blijft bestaan en dat reizigers kunnen blijven genieten van de overweldigende natuur. Bezoek juist de minder bekende nationale parken, zoals Volcán Tenorio en Caño Negro. Doordat het hier minder druk is, kun je extra van de prachtige natuur genieten. Bovendien help je het toerisme beter verspreiden over het land. Zo voorkom je overtoerisme. Ook zijn er in Costa Rica verschillende projecten waar men zich inzet voor de bescherming van kwetsbare natuurgebieden en diersoorten, zoals schildpadden en jaguars. Door deze projecten te bezoeken ondersteun je hun werk. Wat denk je van het Jaguar Rescue Centre in Playa Chiquita of het Reserva Playa Tortuga in Ojochal. 

Lokale ervaringen

Tijdens onze duurzame rondreizen in Costa Rica worden zoveel mogelijk lokale gidsen ingezet. We bieden diverse bijzondere onderdelen aan waar je bijvoorbeeld bij de lokale gemeenschap overnacht, zoals het bezoek aan Yorkin of een bijzondere excursie maakt. Zo bieden we een excursie aan die georganiseerd is door een lokale vrouwengroep, Isla Chira. Ook kan je overnachten bij de Bribri Indianen, waar je kennis maakt met hun tradities en manier van leven. Hier leer je ook op traditionele wijze chocolade maken en proef je van een typische lokale lunch. Zo kom je in contact met de lokale bevolking en met jouw bezoek steun je ook de lokale gemeenschap. 

Duurzame accommodaties

Wij maken gebruik van kleinschalige hotels waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. De meeste accommodaties zijn gebouwd van natuurlijke materialen volgens lokale architectuur en staan midden in de natuur. Het eten is overheerlijk en komt uit de omgeving. Wil je de natuur van Costa Rica echt beleven, dan is een verblijf in een eco-lodge een aanrader. Costa Rica heeft een groot aantal prachtig gelegen hotels die ook nog eens duurzaam werken. Ze zijn gebouwd van natuurlijke materialen en beschikken vaak over een duurzaamheidskeurmerk.

Duurzaam naar Costa Rica

Bij een verre vakantie zorgt de vliegreis naar de bestemming voor het grootste deel van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt. Zeker als je gebruik maakt van kleinschalige, duurzame accommodaties, eet in lokale restaurantjes en niet al teveel kilometers aflegt. Vaak kun je met een aantal simpele stappen de CO2 uitstoot van je reis flink verlagen, zonder dat dit ten koste gaat van je reisplezier.