De 6 leukste Fair Trade accommodaties in Zuid-Afrika

  • Umlani Bushkamp
  • Three Tree Hill Lodge
  • Zeekoe Guest Farm
  • Kololo Game Reserve
  • Mama Noks
  • Antrim Villa

1. Umlani Bushkamp: Verantwoord slapen in de wildernis

Maak je een rondreis Zuid-Afrika, dan ga je natuurlijk op safari. Zuid-Afrika heeft talloze bijzondere Fair Trade safari accommodaties en Umlani Bushcamp is er daar één van. Umlani ligt in Greater Kruger National Park en je slaapt hier in sfeervolle huisjes. Verantwoord toerisme staat bij Umalani hoog in het vaandel. De huisjes zijn gebouwd met natuurlijke materialen in traditionele Zuid-Afrikaanse stijl. De meeste medewerkers komen uit gemeenschappen in de buurt en zij kunnen rekenen op goede werkomstandigheden. Umlani draait vrijwel geheel op zonne-energie, koopt producten lokaal in en doet er alles aan om zo min mogelijk afval te produceren.

2. Fair Trade accommodaties Zuid-Afrika: Three Tree Hill Lodge

De Drakensbergen vormen één van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Afrika en een verblijf hier is dan ook erg de moeite waard. Zeker als je verblijft in de prachtige Three Tree Hill Lodge, gelegen in een schitterend landschap. In deze kleinschalige, sfeervolle lodge werken mensen uit de Zulu-gemeenschap vlakbij, die ter plekke worden opgeleid door de eigenaren van de lodge. Je kunt bij Three Tree Hill Lodge heerlijk eten en de gerechten worden bereid met lokaal gekweekte producten. Een relaxed verblijf na een dag stevig wandelen in de Drakensbergen.

Overnacht je in Zuid-Afrika bij accommodaties met een Fair Trade certificaat, dan kun je erop rekenen dat je slaapt in een kleinschalig hotel dat duurzaam en eerlijk werkt. FTT wil zo onder andere zorgen dat ook de lokale bevolking profiteert van het toerisme. De medewerkers krijgen een eerlijk salaris en hun werkomstandigheden zijn goed. Vaak komen ze uit de buurt van de accommodatie. FTT-hotels werken bovendien milieuvriendelijk, zijn gebouwd met duurzame materialen en zetten zich in om water- en energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. De accommodaties richten zich actief op behoud van natuur en cultuur. Better Places werkt samen met verschillende accommodaties in Zuid-Afrika die een Fair Trade Tourism-certificaat hebben.

3. Zeekoe Guest Farm

Langs de R62, de langste wijnroute ter wereld, ligt De Zeekoe Guestfarm. Dit is een mooi gerestaureerde koloniale boerderij van zo’n 150 jaar oud. Je kunt kiezen uit luxe kamers en huisjes en de omgeving is schitterend. Je kunt die natuurlijk zelf ontdekken, maar er zijn ook bijzondere excursies te boeken. Ga bijvoorbeeld samen met een gids op zoek naar wilde meerkatten, die je normaal gesproken zelden ziet. De Zeekoe heeft een eigen zoutwaterzwembad en het restaurant serveert zelfgekweekte biologische producten en lokale specialiteiten. Een lokaal wijntje hoort er natuurlijk ook bij.

4. Kololo Game Reserve: Kindvriendelijk overnachten

Reis je door Zuid-Afrika met kinderen, dan is Kololo Game Reserve een ideale plek om een paar dagen door te brengen. Kololo ligt in de provincie Limpopo en is malariavrij. Je kunt er fietsen en wandelen tussen klein wild en op safari gaan om de Big Five te vinden. Kololo Game Reserve werkt volgens Fair Trade-principes. Dat betekent onder andere dat het lokale team eerlijk betaald krijgt en mensenrechten, lokale cultuur en milieu gerespecteerd worden. De medewerkers worden goed opgeleid en de accommodatie heeft een eigen beading-project: de medewerkers van Kololo maken sieraden die in de winkel van Kololo verkocht worden.

Naast deze prachtige Fair Trade accommodaties in Zuid-Afrika zijn er nog genoeg andere bijzondere verblijven. Onze lokale reisspecialist Judith deelt haar favorieten.

5. Homestays in heel Zuid-Afrika

Wil je graag zorgen dat je geld direct bij de lokale gemeenschap terecht komt, overnacht dan in homestays. Better Places werkt samen met homestays in heel Zuid-Afrika en een verblijf staat garant voor een unieke ervaring. Je helpt er niet alleen de locals mee, maar je leert hun dagelijkse leven en cultuur ook nog eens van heel dichtbij kennen. Een unieke ervaring!

Reisjournalisten Daisy en Patrick reisden jarenlang de wereld over en bezochten toen ook Zuid-Afrika. Ze delen graag hun reisverhalen over de meest bijzondere plekjes.

6. Antrim Villa in Kaapstad

Antrim Villa in Kaapstad is een 17e-eeuwse Victoriaanse landhuis, dat is verbouwd tot een prachtig guesthouse met hoge plafonds, lichte kamers en houten vloeren. De stijl is strak en smaakvol, met Afrikaanse accenten, warme aardetinten en natuurlijke materialen als sisal en bamboe. Antrim Villa ligt tien minuten van de stranden van Camps Bay en Clifton, maar heeft ook een eigen zoutwaterzwembad.

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Voorbeelden van Zuid-Afrika hotels

Deze hotels zijn een voorbeeld van de hotels en lodges die in Zuid-Afrika die gebruikt zouden kunnen worden tijdens een reis. Alle hotels worden geboekt op basis van beschikbaarheid van de accommodatie ten tijde van de boeking.

Duurzame hotels Zuid-Afrika

In het toerisme zijn er wereldwijd meer dan zeventig keurmerken voor accommodaties. Deze eco-labels dragen allemaal op hun eigen manier bij aan het verduurzamen van de toeristische sector. Wij werken in Zuid-Afrika zoveel mogelijk met bedrijven die zijn aangesloten bij Fair Trade Tourism , een onafhankelijke organisatie die eerlijk en verantwoord ondernemen in de toeristenindustrie stimuleert. Alleen bedrijven die aan strenge criteria voldoen mogen dit kwaliteitslogo voeren.