Wegwerpplastic dat in de natuur belandt is een wereldwijd probleem. Daar wil je op reis natuurlijk niet aan bijdragen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk: het kraanwater in de meeste landen is niet drinkbaar. Wij hebben goed nieuws. Het kraanwater in Zuid-Afrika kun je wel veilig drinken! Geen reden dus om plastic flesjes mineraalwater te kopen. Met deze duurzame reistips om plasticvrij door Zuid-Afrika te reizen ontdek je wat je nog meer kunt doen.
Dit is je lokale reisspecialist in Zuid-Afrika
"Hoi, mijn naam is Judith en ik woon al jaren in Zuid-Afrika. Ik ben Zuid-Afrika specialist en heb veel ervaring in het organiseren van individuele Zuid-Afrika reizen. Geef me je wensen door en ik stuur je een voorstel op maat."
Better Places bans the bottle
Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven onze lokale reisspecialisten je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.
- Veilig drinkwater in Zuid-Afrika
- Overal fris mineraalwater
- Zelf je kraanwater filteren
- Meer tips voor minder plastic
Zuid-Afrika heeft veilig drinkwater
Het kraanwater in Zuid-Afrika is drinkbaar. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken bij het spoelen na het tandenpoetsen, ijsklontjes in je frisdrank en gewassen rauwkost bij het diner. In sommige landelijke gebieden is het water minder betrouwbaar. In dat geval wordt het altijd vermeld door de accommodatie en bieden ze meestal gefilterd water als alternatief. Het kan zijn dat het kraanwater in Zuid-Afrika een smaakje heeft. Dat zegt niks over de veiligheid, maar je kan het simpelweg niet lekker vinden. In dat geval zijn er tal van oplossingen, waarvoor je geen plastic flesje hoeft te kopen.
Fris mineraalwater in het hele land
Op rondreis door het warme Zuid-Afrika moet je veel water drinken. Dat geldt niet alleen voor toeristen, ook de bewoners moeten genoeg vocht binnenkrijgen. In Zuid-Afrika maken ze je dat wel heel gemakkelijk. Supermarkten en benzinestations in het hele land bieden tappunten met mineraalwater aan. Voor omgerekend zes eurocent per liter kun je jouw hervulbare waterfles vullen met fris en soms zelfs koud water. Dat lees je goed: zes eurocent voor een liter! Neem dus vooral je hervulbare flesje mee op reis. Reis je met een huurauto? Dan kun je aan het begin van je reis een grote vijf-liter fles water kopen en die onderweg steeds opnieuw bijvullen. In samenwerking met onze lokale reisexpert bieden ook steeds meer lodges bijvulpunten met fris mineraalwater.
Plasticvrij reizen Zuid-Afrika: Zelf je kraanwater filteren
Heeft het water een smaakje of vertrouw je het toch niet helemaal? Dan kun je het kraanwater zelf filteren. Hoe? Met een handige filterfles. De Water-To-Go is een stoere fles met een ingebouwd filter. Je kunt de fles vullen met kraanwater en het meteen opdrinken. Het water wordt gefilterd voor het door de drinktuit naar buiten komt. De Water-To-Go filtert smaken, geuren, bacteriën, virussen, parasieten en sommige zware metalen. De Lifestraw Go werkt volgens hetzelfde principe: je zuigt het water door het filter naar boven. Vind je het handig om het gefilterde water over te gieten naar andere drinkflessen? Dan kun je kiezen voor de Grayl. Ook deze filterfles haalt alle nare geurtjes, smaken en ziekteverwekkers uit het water. Niet door een drinktuit, maar door een vacuümfilter naar beneden te drukken. Met deze filterflessen kun je tijdens een lange trekking zelfs water uit de rivier drinken. Mits die niet door een industrieel gebied stroomt, waar mogelijk chemicaliën worden gedumpt.
CO2-uitstoot van jouw reis zoveel mogelijk te verkleinen.
Zo min mogelijk plastic gebruiken is één van de manier om duurzaam te reizen. Wij geven nog meer tips om deMeer tips voor het verminderen van plastic afval
Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:
- Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
- Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
- Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
- Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.
Spread the word!
Wij vinden het heel leuk om te horen hoe jij op reis plastic afval zoveel mogelijk probeert te vermijden. Misschien heb je zelf nog goede Zuid-Afrika reistips voor ons? Dan delen wij die weer met onze reizigers. Laat het ons vooral weten via Instagram, Facebook of door te mailen naar [email protected]. Deel foto’s van het bijvullen van je fles op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.
Laat je wel eens een review achter op Tripadvisor of Google Reviews? Vermeld het dan ook vooral als een hotel de optie biedt om je eigen flesje bij te vullen. Zo bereiken we samen nog meer mensen in onze strijd tegen plastic afval!
Jouw tips voor het verminderen van het gebruik van plastic
Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via Facebook of Instagram of mail ons op [email protected] .