Vegetarisch eten in Zuid-Afrika

  • Traditionele Braai
  • Lokaal en lekker
  • Multiculturele smaken
  • De beroemde bunny chow
  • Vegetarische restaurants

Traditionele Braai!

De Hollandse barbecue verbleekt naast een Zuid-Afrikaanse braai. Niet alleen het rooster is groter, ook de lappen vlees en de opgerolde boerenwors zijn van zo’n formaat dat je die gemakkelijk met z’n vieren kunt opeten. De Zuid-Afrikanen zijn zo gek op koeien- en varkensvlees, dat ze kip als vegetarisch beschouwen. Bij een echte braai wordt hooguit gebakken brood geserveerd. Een beetje saai als vegetariër. Word je uitgenodigd voor een traditionele braai? Ga! Maar maak eerst even een stop bij de lokale supermarkt voor zoete aardappel, maïskolven en – als je geluk hebt – vegetarische burgers. De Pick n Pay supermarktketen verkoopt een grote selectie vegetarische vleesvervangers van het merk Fry.

Slaap je ook een nachtje in een homestay? Geen zorgen. Bij de locals thuis kun je heerlijk vegetarisch eten in Zuid-Afrika. Zoals bij Mama Noks in de township bij Kaapstad.

Lokaal vegetarisch eten in Zuid-Afrika

Lokaal en lekker vegetarisch eten in Zuid-Afrika? Met al dat gebraai lijkt dat een mission impossible. Niets is minder waar. Veel traditionele gerechten zijn van zichzelf vegetarisch, al zullen de locals die nooit zo noemen. Vooral in de armere regio’s, zoals Transkei en gebieden in Kwazulu-Natal en Limpopo, zul je al snel zien dat de bewoners veel granen, peulvruchten en kool eten. Vlees is een luxeproduct dat nog niet zo lang geleden onbetaalbaar was voor het grootste deel van de bevolking. Kijk uit naar deze traditionele vegetarische gerechten:

  • Pap: gekookt wit maïsmeel dat vooral op het platteland en in de townships wordt gegeten. De pap alleen is wat saai en eet je het liefst met een pittige saus of gestoomde groenten. Pap is ook geschikt voor veganisten.
  • Chakalaka: een pittige groentesaus met witte bonen, paprika, ui en tomatensaus. Lekker met een portie pap. Chakalaka is veganistisch en ook te koop in blik.
  • Umgqusho: een Xhosa gerecht gemaakt van suikerbonen, gebroken maïs, ui, aardappelen en margarine. Meestal is de margarine veganistisch, maar vraag het voor de zekerheid als je liever geen dierlijke producten eet.
  • Linzen bobotie: oorspronkelijk wordt bobotie gemaakt met het overgebleven vlees van de vorige dag. Maar steeds meer restaurants serveren ook bobotie met linzen in plaats van gehakt. Linzenbobotie wordt meestal met ei bereid.

Multiculturele smaken in Zuid-Afrika

Na het afschaffen van de apartheid noemde Aartsbisschop Desmond Tutu Zuid-Afrika de rainbow nation. Hij bedoelde daarmee de samensmelting van verschillende culturen en mensen. Die regenboog aan smaken proef je ook in de keuken. Een Indiase curry is net zo Zuid-Afrikaans als een Ethiopische injera. Goed nieuws voor vegetariërs en veganisten, want als er echt niets op het menu staat is er altijd wel een Indiaas of Ethiopisch restaurant met veel lekkers in de buurt.

Geen vis, vlees en zuivel eten is het beste wat je kunt doen voor het milieu. Wij delen nog meer tips waarmee je de CO2-uitstoot van je reis kunt verkleinen. Goed bezig!

De beroemde Bunny Chow

Het ultieme vegetarisch eten in Zuid-Afrika is de zogenaamde bunny chow. Het is een uitgehold witbrood gevuld met een bonen- en aardappelcurry. De bunny chow is bedacht door de Indiërs die aan het begin van de negentiende eeuw naar Durban werden gehaald om daar op de suikerplantages te werken. Waarschijnlijk gebruikten ze het brood als trommel om hun curry’s mee naar het land te nemen. Het zou Zuid-Afrika niet zijn als er niet ook allerlei vleesvarianten van de bunny chow zijn bedacht. Maar het oorspronkelijk gerecht is vegetarisch, reuze lekker en in het hele land te krijgen. Net als groentesamosa’s trouwens!

Vegetarische restaurants

Hoewel de meeste Zuid-Afrikanen helemaal niets begrijpen van die gekke Europeanen die geen vis en vlees willen eten, groeit het bewustzijn in de grote steden steeds meer. Dat is goed nieuws, want dat betekent ook dat de vegetarische restaurants als paddenstoelen uit de grond schieten. Vooral in Kaapstad wordt het nog moeilijk kiezen. Onze favorieten? Onwaarschijnlijk goede burgers bij Lekker Vegan, prachtige gerechten bij de Kind Kitchen en gezond eten bij The Sunshine Food Co. Download de Happy Cow app voor een overzicht van alle vegetarische restaurants in Zuid-Afrika. Dat wordt smullen!

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Beste reistijd Zuid-Afrika

Een rondreis door Zuid-Afrika kan je in principe het hele jaar door goed maken. Lees meer over de beste reistijd Zuid-Afrika.

Duurzaam reizen in Zuid-Afrika

Wil je dat Zuid-Afrika en haar inwoners meeprofiteren van je bezoek? Dat kan! Duurzaam reizen in Zuid-Afrika is helemaal niet moeilijk. Het land heeft een groot aantal duurzame accommodaties, die aangesloten zijn bij de Fair Trade Tourism-organisatie. Kleinschalige slaapplekken met een bijzondere sfeer, die de natuur en cultuur in hun omgeving beschermen. Bovendien bieden we in Zuid-Afrika volop excursies waarbij je de locals en hun cultuur leert kennen. Ga fietsen in Soweto, slaap in een homestay in een township in Kaapstad en maak kennis met de Xhosa-cultuur in de Oost-Kaap. Ook als het gaat om safari’s kun je duurzame keuzes maken. Bewonder bijvoorbeeld de wilde stokstaartjes in een beschermd natuurgebied in de West-Kaap. Ook geven we je bij Better Places graag wat tips om duurzaam op reis te gaan!