Zuid-Afrika is het land waar je krokodillen, struisvogels en koedoes op safari ziet en dezelfde avond van het menu bestelt. Zie jij dat niet zitten en wil je liever vegetarisch eten in Zuid-Afrika? Lees dan snel verder hoe je de vleescultuur in dit bijzondere land overleeft en toch een smakelijke rondreis maakt. Onze lokale reisspecialist Judith geeft je de beste tips voor een vegetarische rondreis in Zuid-Afrika!

Daisy
Door: Daisy Scholte
Ondernemer, reisjournalist en kookboekenauteur

Bij Better Places stel je je rondreis Zuid-Afrika samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

1. Traditionele Braai!

De Hollandse barbecue verbleekt naast een Zuid-Afrikaanse braai. Niet alleen het rooster is groter, ook de lappen vlees en de opgerolde boerenwors zijn van zo’n formaat dat je die gemakkelijk met z’n vieren kunt opeten. De Zuid-Afrikanen zijn zo gek op koeien- en varkensvlees, dat ze kip als vegetarisch beschouwen. Bij een echte braai wordt hooguit gebakken brood geserveerd. Een beetje saai als vegetariër. Word je uitgenodigd voor een traditionele braai? Ga! Maar maak eerst even een stop bij de lokale supermarkt voor zoete aardappel, maïskolven en – als je geluk hebt – vegetarische burgers. De Pick n Pay supermarktketen verkoopt een grote selectie vegetarische vleesvervangers van het merk Fry.

Slaap je ook een nachtje in een homestay? Geen zorgen. Bij de locals thuis kun je heerlijk vegetarisch eten in Zuid-Afrika. Zoals bij Mama Noks in de township bij Kaapstad.

2. Lokaal vegetarisch eten 

Lokaal en lekker vegetarisch eten in Zuid-Afrika? Met al dat gebraai lijkt dat een mission impossible. Niets is minder waar. Veel traditionele gerechten zijn van zichzelf vegetarisch, al zullen de locals die nooit zo noemen. Vooral in de armere regio’s, zoals Transkei en gebieden in Kwazulu-Natal en Limpopo, zul je al snel zien dat de bewoners veel granen, peulvruchten en kool eten. Vlees is een luxeproduct dat nog niet zo lang geleden onbetaalbaar was voor het grootste deel van de bevolking. Kijk uit naar deze traditionele vegetarische gerechten:

3. Heerlijke gerechten

  • Pap: gekookt wit maïsmeel dat vooral op het platteland en in de townships wordt gegeten. De veganistische pap alleen is wat saai en eet je het liefst met een pittige saus of gestoomde groenten. 
  • Chakalaka: een pittige groentesaus met witte bonen, paprika, ui en tomatensaus. Chakalaka is veganistisch en ook te koop in blik.
  • Umgqusho: een Xhosa gerecht gemaakt van suikerbonen, gebroken maïs, ui, aardappelen en margarine. Meestal is de margarine veganistisch, maar vraag het voor de zekerheid als je liever geen dierlijke producten eet.
  • Linzen bobotie: oorspronkelijk wordt bobotie gemaakt met het overgebleven vlees van de vorige dag, maar het kan ook met linzen in plaats van gehakt. Linzenbobotie wordt meestal met ei bereid.

4. Multiculturele smaken in Zuid-Afrika

Na het afschaffen van de apartheid noemde Aartsbisschop Desmond Tutu Zuid-Afrika de rainbow nation. Hij bedoelde daarmee de samensmelting van verschillende culturen en mensen. Die regenboog aan smaken proef je ook in de keuken. Een Indiase curry is net zo Zuid-Afrikaans als een Ethiopische injera. Goed nieuws voor vegetariërs en veganisten, want als er echt niets op het menu staat is er altijd wel een Indiaas of Ethiopisch restaurant met veel lekkers in de buurt.

Geen vis, vlees en zuivel eten is het beste wat je kunt doen voor het milieu. Wij delen nog meer tips waarmee je de CO2-uitstoot van je reis kunt verkleinen. Goed bezig!

5. De beroemde Bunny Chow

Het ultieme vegetarisch eten in Zuid-Afrika is de zogenaamde bunny chow. Het is een uitgehold witbrood gevuld met een bonen- en aardappelcurry. De bunny chow is bedacht door de Indiërs die aan het begin van de negentiende eeuw naar Durban werden gehaald om daar op de suikerplantages te werken. Waarschijnlijk gebruikten ze het brood als trommel om hun curry’s mee naar het land te nemen. Het zou Zuid-Afrika niet zijn als er niet ook allerlei vleesvarianten van de bunny chow zijn bedacht. Maar het oorspronkelijk gerecht is vegetarisch, reuze lekker en in het hele land te krijgen. Net als groentesamosa’s trouwens!

6. Vegetarische restaurants

Hoewel de meeste Zuid-Afrikanen helemaal niets begrijpen van die gekke Europeanen die geen vis en vlees willen eten, groeit het bewustzijn in de grote steden steeds meer. Dat is goed nieuws, want dat betekent ook dat de vegetarische restaurants als paddenstoelen uit de grond schieten. Vooral in Kaapstad wordt het nog moeilijk kiezen. Onze favorieten? Onwaarschijnlijk goede burgers bij Lekker Vegan, prachtige gerechten bij de Kind Kitchen en gezond eten bij The Sunshine Food Co. Download de Happy Cow app voor een overzicht van alle vegetarische restaurants in Zuid-Afrika. Dat wordt smullen!

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.