Is duurzaam reizen in Zuid-Afrika eigenlijk wel mogelijk? Om er te komen, moet je tenslotte een vervuilende vlucht nemen. Helemaal niet meer vliegen is ook geen oplossing, omdat reizen veel goeds kan brengen, mits het op de juiste manier gebeurt. Het is belangrijk om bewuste keuzes te maken en te zoeken naar milieuvriendelijke alternatieven, zowel tijdens de reis als op de bestemming.
Bij het samenstellen van onze reizen in Zuid-Afrika maakt onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat we met onze reizen een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur hebben. Waar mogelijk streven we naar een minimale negatieve impact op het klimaat. Met de uitgebreide impactscore kunnen we zien waar onze reizen door Zuid-Afrika een positieve bijdrage leveren en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Zuid-Afrika. Op deze pagina geven we je een uitgebreide toelichting bij de impact scores voor onze reizen in Zuid-Afrika.
Het belang van toerisme in Zuid-Afrika
Als meest populaire bestemming van Zuidelijk Afrika trekt Zuid-Afrika jaarlijks miljoenen bezoekers. Het toerisme is dan ook van groot belang voor het land. Niet alleen draagt toerisme bij aan de economie, zoals werkgelegenheid, maar het speelt ook een belangrijke rol in het beschermen van de natuur. Toeristen dragen bij aan natuurbehoud door het betalen van de toegangsprijzen van nationale parken. Daarnaast speelt toerisme een belangrijke rol in de bescherming van cultureel erfgoed. Ook bevordert toerisme de bewustwording en waardering van lokale tradities en culturen.
criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Zuid-Afrika. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Zuid-Afrika in 2024.
Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van deOvernachtingen
Met vijf punten scoort Zuid-Afrika maximaal op het gebied van 'overnachtingen' in de Eerlijke Reiswijzer, mede dankzij het ruime aanbod aan kleinschalige en duurzame hotels. Zo verblijf je in Zuid-Afrika vaak in guesthouses, lodges of camps midden in de natuur tussen de wilde dieren. In Zuid-Afrika werken wij voornamelijk met bedrijven die zich hebben aangesloten bij Fair Trade Tourism, een onafhankelijke organisatie die eerlijk en verantwoord ondernemen in de toeristenindustrie stimuleert. Door voor deze accommodaties te kiezen, draag je bij aan de stimulering van de lokale economie. Om te bepalen of een accommodatie voldoet aan onze eisen voor duurzaam en sociaal ondernemen, hebben we een lijst met criteria voor duurzame hotels opgesteld.
Berg en Dal Main Camp is een duurzame accommodatie gelegen in het hart van het Kruger National Park. In de buurt van het kamp worden vaak luipaarden en hyena's gespot en daarnaast is het een uitstekend startpunt voor verschillende Game Drives. Verder heeft de accommodatie er alles aan gedaan om zich zoveel mogelijk aan te passen aan het bestaande landschap, en zo de natuur niet te verstoren.
Excursies
Zuid-Afrika is een land met een verscheidenheid van landschappen, wat de excursies in Zuid-Afrika erg uniek maken. Naast de safari's zijn er ook verschillende andere type activiteiten die reizigers kunnen ondernemen, zoals het bezoeken van verschillende historische en culturele bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld het indrukwekkende Kasteel de Goede Hoop of de Cango Caves. Bij Better Places streven wij ernaar om een zo groot mogelijke positieve impact te hebben op de lokale bevolking. Daarom bieden wij zogenaamde 'meet-the-locals' excursies aan, waarbij Zuid-Afrikaanse ondernemers activiteiten organiseren voor toeristen. Wij proberen zulke excursies zoveel mogelijk op te nemen in de reisvoorstellen. In Kaapstad kun je bijvoorbeeld een Township tour ondernemen, waarin je het echte Zuid-Afrikaanse leven beleeft. Door de vescheidenheid aan excursies is het ook niet gek dat Zuid-Afrika met een score van 4 hoog scoort op dit onderdeel.
Lokale chauffeur
Zuid-Afrika scoort 3 punten op de inzet van lokale chauffeurs. Hoewel veel reizigers ervoor kiezen om het land zelfstandig per huurauto te verkennen, werken we tijdens game drives veel samen met lokale gidsen en chauffeurs.
Natuur en cultuur
Het is geen verassing dat Zuid-Afrika met een score van 4 hoog scoort op het onderdeel natuur en cultuur in de Eerlijke Reiswijzer. Zuid-Afrika is een echte natuurbestemming met voor vele reizigers als absoluut hoogtepunt het Kruger National Park. Door het bezoeken van dit park draag je als reiziger bij aan natuurbehoud en de bescherming van wilde dieren. Je betaalt namelijk entrance fees, die al gauw kunnen oplopen tot omgerekend 25 euro per dag. Deze entrance fees worden direct geïnvesteerd in de instandhouding van het park. Daarnaast zijn veel Nationale Parken ook rijk aan cultureel erfgoed, zoals grotschilderingen.
Slow Travel
We stimuleren onze klanten om zo lang mogelijk op reis te gaan. Want hoe langer je reist, hoe groter je positieve impact is. Bovendien biedt het reizigers een betere ervaring, aangezien ze langer in een land of regio blijven en zo de plek beter ervaren. Dat noemen we slow travel.
Zuid-Afrika ligt in zone 3. Voor reizen naar bestemmingen in zone 3 hebben wij als doelstelling om een minimale reisduur van 12 dagen te halen. Uiteraard hebben wij liever dat de reizen naar Zuid-Afrika langer duren. Voor Zuid-Afrika is de gemiddelde reisduur 23 dagen. Hiermee scoort Zuid-Afrika 4 punten op de Eerlijke Reiswijzer.
We werden altijd aangenaam verrast door de sfeervolle, kleinschalige accommodaties, die allemaal verschillend van karakter waren. Van bijzondere huisjes op een boerderij tot een kleurrijk guesthouse in een rustige wijk van Kaapstad, alles was even leuk. Dat vond ik een grote meerwaarde van reizen met Better Places.
Wat we nog meer doen
Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten en minder wegwerpplastics te gebruiken.
Vegetarisch eten in Zuid-Afrika
Vegetarisch of veganistisch eten is één van de makkelijkste en meest effectieve manieren om je persoonlijk impact op het klimaat te verkleinen. Zuid-Afrikanen zijn gek op braaien, grote lappen vlees worden op grote roosters gegrilld. Het lijkt daarom ook moeilijk om vegetarisch te eten in Zuid-Afrika. Gelukkig zijn veel Zuid-Afrikaanse gerechten oorspronkelijk plantaardig, en kun je als vegetariër of veganist alsnog genieten van de Zuid-Afrikaanse keuken.
Plasticvrij reizen
Bij Better Places vinden wij het belangrijk om plasticvrij reizen te stimuleren. In Zuid-Afrika is het kraanwater van goede kwaliteit en kun je dit gewoon drinken. Wij raden onze reizigers aan om hun eigen hervulbare drinkfles mee te nemen, om zo niet afhankelijk te zijn van plastic waterflesjes. Verder adviseren wij onze reizigers hun eigen boodschappentas mee te nemen.
Een van de verborgen parels van Zuid-Afrika is het Augrabies National Park, gelegen in de Noordkaap. Hoewel het minder bekend is, is een bezoek zeker de moeite waard! Het park biedt een van de oudste landschappen van Afrika, met als hoogtepunt de indrukwekkende 56 meter hoge waterval, die een adembenemend contrast vormt met het dorre Karoo-landschap. Dit park was ook het decor voor de BBC-serie ‘Walking with Cavemen’.
Impact op het klimaat
Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij stimuleren onze reizigers om zoveel mogelijk te kiezen voor het minst schadelijke transport. Hier lees je wat je nog meer kan doen om de CO2e-uitstoot van reis te minimaliseren.
CO2e-uitstoot van de vlucht
De retourvlucht van Amsterdam naar Kaapstad veroorzaakt 1159 CO2e per persoon. Je vliegt dan economy class met een rechtstreekse lijnvlucht. De vlucht naar Kaapstad is onvermijdelijk. Daarom adviseren we onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichterbij huis. Verder heb je ook invloed op je uitstoot door te kiezen voor de minst vervuilende vlucht, zoals hieronder wordt weergegeven. Zo kun je beter voor een directe vlucht van KLM kiezen dan een vlucht met overstap van British Airways of Turkish Airlines. De verschillen in uitstoot kunnen ook worden veroorzaakt door het vliegtuigtype. Oudere vliegtuigtoestellen zijn logischerwijs vervuilender dan nieuwe toestellen, zoals je kan lezen in de blog duurzaam vliegen.
Retour Amsterdam - Kaapstad: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e)
Bron: Google Flights
Non CO2e-effecten door vliegen
Naast CO2e komen bij vliegtuigen ook andere schadelijke stoffen vrij. Denk aan stikstofoxiden en waterdamp. Op bepaalde hoogtes kan door stikstofoxide ozon ontstaan, met smog als gevolg. Waterdamp bevriest rond tien kilometer hoogte. De ijskristallen van de bevriezing vormen de vliegtuigstrepen die je wel eens ziet. Veel strepen vormen als het ware een deken die ervoor zorgt dat er minder warmte terugstraalt van de aarde naar de ruimte. Zo hebben ze een opwarmend effect. Het is niet duidelijk hoe groot de bijdrage van deze zogenaamde non CO2e-effecten is op het opwarmen van de aarde.
Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.