Ribaneng Lodge, een bijzonder hotel in Lesotho

  • Werk creëren 
  • Cultuur beschermen
  • Geen winkels
  • Ongerepte natuur
  • Een ervaring om nooit meer te vergeten

Het is lastig rijden

Met mijn handen strak om het stuur geklemd en een extra paar ogen naast me om uit te kijken naar grote stenen en gaten in de weg, bikkelen we over de grindweg richting Ribaneng Lodge in Lesotho. Af en toe moeten we stoppen om de adembenemende omgeving in ons op te nemen. De eindeloze valleien liggen bezaaid met ronde, lemen huisjes met rieten daken. Af en toe passeren we een bewoner te paard. De zon schijnt, maar voor de Lesothanen is het winter. Ze dragen mutsen en hebben dikke lappen omgeslagen. Het is niet makkelijk om hier te rijden. Gelukkig maakt de omgeving alles goed.

Werk creëren en de cultuur beschermen

Toen Mphomeli Emmanuel in 2013 de Lodge opende had hij één doel voor ogen: “Ik wil werk creëren voor de mensen in mijn prachtige dorp.” De Lesothaanse ondernemer had al snel door dat zijn dorp interessant is voor toeristen. “Het is hier ontzettend mooi en ongerept. De mensen leven nog volgens oude tradities, maar ze zijn ook erg arm. Door toeristen uit te nodigen ontstaat er werkgelegenheid en hebben de bewoners een reden om hun erfgoed te beschermen. De toeristen komen tenslotte om kennis te maken met onze cultuur en tradities.”

Zuid-Afrika is al tijden een populaire bestemming, maar wist je dat er nog zat plekjes van de gebaande paden zijn waar je het land pas écht leert kennen?

Traditionele huisjes met westers comfort

Bij aankomst worden we opgewacht door Michael, de manager van Ribaneng Lodge. Zijn glimlach is zo groot, dat je vanzelf gaat meelachen. We slapen in een traditioneel, rond huisje met een westerse, comfortabele inrichting. Overdag en na tien uur ’s avonds is er geen elektriciteit. Op het nachtkastje staat een olielamp voor als we willen lezen voor het slapengaan. In de tuin lopen tientallen kalkoenen vrolijk te kakelen. Ribaneng Lodge ligt bovenop een heuvel. We kijken uit over dorpjes, akkers, kuddes schapen en paarden. Morgen gaan we de omgeving verkennen tijdens een lange wandeling. Ik kan niet wachten!

Ribaneng Lodge Lesotho - Geen winkels

De volgende ochtend krijgen we een uitgebreid ontbijt in het kleine restaurant. Gebakken tomaat en champignons, bonen in tomatensaus en geroosterd brood. Net wat we nodig hebben voor de trektocht vandaag. Michael stelt ons voor aan onze gids, Thabo. “Dat betekent geluk”, zegt hij trots als hij onze handen schudt. Samen met Thabo gaan we naar het enige winkeltje in het dorp om wat ingrediënten te kopen voor de lunch, het diner en ontbijt voor de volgende dag. “In het dorp zijn geen winkels. De mensen eten van het land”, legt Thabo uit.

Met Better Places boek je een reis die de wereld een beetje mooier kan maken. Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Ongerepte natuur en mobiele telefoons

Als onze bagage en het eten op het paard is gehesen, kunnen we gaan. Thabo en het paard, Sunshine, gaan ons voor. Na een half uur lopen laten we de grindweg achter ons en wandelen we over smalle paadjes door prachtige landschappen, over kabbelende riviertjes en langs kleine dorpjes. Nu snap ik wat Mphomeli met ‘ongerept’ bedoelt. Hier kunnen auto’s niet komen en leven de mensen zoals ze dat al honderden jaren doen. Behalve de mobiele telefoons dan. Die hebben hun weg naar de meest afgelegen gebieden in Lesotho allang gevonden.

Mysterieuze verrekijker

Na bijna vijf uur wandelen komen we aan in het dorp waar we vanavond slapen. De kinderen zagen ons al van ver aankomen en rennen enthousiast op ons af. Terwijl Thabo de spullen naar onze hut brengt en Sunshine laat grazen op een veldje verderop, vermaken de kinderen zich met onze verrekijker. Om en om verbazen ze zich over het mysterie dat zich achter de kijkgaatjes afspeelt. Als de zon langzaam achter de bergtoppen verdwijnt, komen de eerste herders terug met hun kuddes schapen. De vrouwen trekken zich terug in de huisjes om het avondeten te bereiden. Thabo legt uit dat de witte vlag boven één van de hutjes betekent dat de bewoners zelfgebrouwen bier verkopen. Wij lusten wel een glaasje.

De Ribaneng Lodge is een heel bijzonder hotel in Lesotho, maar tijdens je rondreis met Better Places krijg je de mogelijkheid om in nog meer bijzondere accommodaties te verblijven.

Maïsmeel en gestoofde kool

Met een kop verrassend lekker gemberbier schuiven we aan bij het gezin dat vanavond voor ons kookt. We hebben moeder Mamohale onze ingrediënten gegeven. We zingen en oefenen Engelse woordjes met haar zoons, terwijl zij traditionele pap van maïsmeel, gestoofde kool en aardappelcurry klaarmaakt. De simpele maaltijd is met zoveel liefde en plezier gemaakt, zelfs Thabo moet toegeven dat hij zelden zo lekker eet. Die avond slapen we op dunne matrasjes onder dikke, wollen dekens. Ik verbaas me erover hoe goed de lemen muur de nachtkou buiten houdt. Ik vouw een kussen van mijn jas en handdoek en val meteen in een diepe slaap.

Een ervaring om nooit meer te vergeten

Als we rond zeven uur onze hut uit komen is het leven in het dorp al volop bezig. De kinderen spelen vlakbij onze hut, in de hoop dat ze weer even met de verrekijker mogen spelen. De herders zijn druk in de weer om de pasgeboren lammetjes bij hun moeders te krijgen. Terwijl Thabo Sunshine klaarmaakt voor de wandeling terug naar Ribaneng Lodge, maken wij een simpel, maar voedzaam ontbijt. Voor we gaan komt het dorpshoofd onze handen schudden. Hij wil zeker weten dat we een mooie tijd hebben gehad in zijn dorp. Ik verzeker hem dat we deze ervaring nooit meer gaan vergeten.

Ribaneng Lodge Lesotho: Ga voorbereid op reis

De Ribaneng Lodge is een kleinschalig en authentiek gastenverblijf, ver van de gebaande paden af. Je begeeft je écht tussen de bewoners. Een bijzondere ervaring, die niet voor iedereen bestemd is. Als je weet wat je kunt verwachten ga je voorbereid op reis. Hier lees je onze tips:

  • Het is geen probleem om vegetarisch of veganistisch te eten in de Ribaneng Lodge en in het dorp. Het is wel belangrijk om dat op tijd door te geven.
  • Heb je specifieke dieetwensen? Dan is het slim om zelf boodschappen mee te nemen. In Ribaneng is de keuze beperkt.
  • De bedden in Ribaneng Lodge zijn erg comfortabel. Maar in het dorp slaap je op dunne matjes op de grond.
  • Het dorp is afgelegen en erg primitief. Het toilet is een gedeelde putlatrine in een metalen hokje. Er is geen douche of stromend water.

De activiteiten worden door lokale gidsen georganiseerd. Het kan zijn dat niet alles zo strak georganiseerd is als we gewend zijn in Nederland. Het enthousiasme waarmee het personeel werkt maakt dat meer dan goed.

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Beste reistijd Zuid-Afrika

Een rondreis door Zuid-Afrika kan je in principe het hele jaar door goed maken. Lees meer over de beste reistijd Zuid-Afrika.

Meer inspiratie opdoen voor Zuid-Afrika?

Nog niet helemaal zeker waar je volgende reis heen gaat? Daisy heeft al ontzettend veel gezien van de wereld en schrijft graag over haar avonturen. Neem een kijkje op haar website en bekijk al de avonturen van Patrick en Daisy!