1. Eten in Indonesië – Leer rendang maken op Sumatra

Geen rijsttafel is compleet zonder rendang. Het populaire gerecht van gemarineerd rundvlees in kokos kun je werkelijk overal in Indonesië krijgen. Oorspronkelijk komt rendang uit West-Sumatra, waar het door de Minang als feestmaal tijdens bruiloften en ceremoniën gegeten wordt. Tijdens de kookworkshop in de Harau Vallei bezoek je eerst een lokale markt, waar je de juiste ingrediënten verzamelt. Vervolgens leer je zelf rendang maken volgens het originele recept. Bruiloft of niet, je mag je smakelijke creatie lekker zelf oppeuzelen. Na afloop van de workshop maak je een wandeling door de prachtige omgeving.

2. Eten in Indonesië – Kookworkshop in Ubud op Bali

Nieuwsgierig naar het geheim van lekker eten in Indonesië? Chefkok Puspa en haar man Wayan ontvangen je met open armen in hun prachtige Balinese familiehuis. Je merkt aan alles dat de enthousiaste Puspa een professionele kok is. In haar tuin, achter het grote kookeiland, vertelt ze in geuren en kleuren over de ingrediënten die de Balinese keuken zo bijzonder maken. Hakken, snijden, mixen, roeren, bakken en barbecueën; in de keuken van Puspa wordt hard gewerkt. Het resultaat is een uitgebreid buffet van alle gerechten die je samen hebt gemaakt. Dat is smullen! Eet je liever geen vis en vlees of ben je ergens allergisch voor? Geen wens is Puspa te moeilijk. Ze past de gerechten graag voor je aan.

Indonesië is een feestje voor vegetariërs en veganisten, als je tenminste weet waar je op moet letten.

3. Koken met Mama Nelly op de Molukken

Waar de meeste mensen elke dag rijst eten in Indonesië, hebben de Molukkers liever papeda. Dat is een glazige pap van palmzetmeel. Papeda heeft van zichzelf niet veel smaak en wordt daarom klaargemaakt met kruidige groenten, vis en schaaldieren. Ben je benieuwd naar dit bijzondere gerecht? Dan kun je op het Molukse eiland Saparua op bezoek bij Mama Nelly. De vriendelijke gastvrouw neemt je mee naar de lokale markt, waar je inkopen doet voor de lunch. Eenmaal terug in haar woning in de kampong ga je samen aan de slag en maak je een traditionele Molukse lunch, inclusief papeda en gestoomde kokoskoekjes. Jammie!

4. Koffie en kokosolie maken op Lombok

In Tetebatu op Lombok runt de ambitieuze mister Mu een kleinschalige homestay achter het huis van zijn moeder. Tijdens je verblijf maak je kennis met de hele familie. Moeder Mu nodigt je uit om samen koffie te branden. Wees gewaarschuwd: met de hand bonen malen klinkt makkelijker dan het is. Maar het resultaat mag er zijn. Niets zo lekker als je zelf gebrouwen koffie. Heb je de smaak te pakken? Dan kun je langs bij Mu’s schoonzus. Zij leert je hoe je zelf kokosolie maakt. Je kijkt je ogen uit als haar man een 20 meter hoge boom in klimt om de kokosnoten te plukken.

Slapen bij mister Mu is niet alleen heel erg leuk. Je helpt ook de familie en de rest van het dorp vooruit.

5. Koffieplantage bezoeken op Flores

Echte koffieliefhebbers zijn helemaal in hun element op Flores. Rondom het toeristische plaatsje Bajawa liggen tientallen weelderige koffieplantages. Hier worden de bonen voor onder andere Max Havelaar geoogst. Tussen de groene struiken leer je van een lokale gids hoe je ziet wanneer een koffiebes rijp is voor de pluk. Bij een kleine koffiebranderij even verderop ga je stap voor stap het proces van bes tot koffie langs. Ze gebruiken geen grote machines: alles gebeurt hier met de hand. Na afloop geniet je samen met de dorpelingen van een vers gebrouwen bakkie en een uitgebreide lunch.

6. Smakelijke fietstocht op Sumatra

Ben je altijd al benieuwd geweest hoe tofu wordt gemaakt? En wil je wel eens weten waar bruine suiker vandaan komt? Dan is dit je kans! Tijdens deze fietstour in Bukit Lawang op Sumatra maak je een paar smakelijke stops. Zo fiets je door dorpen waar gewassen al honderden jaren op dezelfde manier worden gekweekt en verwerkt. Je bezoekt een huis waar de bewoners nog altijd zelf hun tofu maken en je ziet met eigen ogen hoe palmsuiker gemaakt wordt. Onderweg krijg je een uitgebreide lunch in een lokaal restaurant.

In Ubud op Bali kun je ook een prachtige fietstocht maken. Karlijn van Karlijntravels vertelt je er alles over.

7. Bijzonder en lekker uit eten in Indonesië

Gelukkig kun je tijdens je rondreis ook af en toe achterover leunen en je lekker laten verwennen door de kok. Als echte foodie stap je niet zomaar het eerste de beste restaurant binnen. Wil je iets bijzonders proeven in Indonesië? Ga dan naar één van onze favoriete restaurants, zoals het Balinese Casa Luna van topkok Janet de Neefe. In de Sumba Hospitality Foundation worden de maaltijden met veel enthousiasme door lokale studenten gemaakt. In Mila’s Restaurant in Yogyakarta neem je plaats in een groene oase en geniet je van gezonde en smaakvolle maaltijden. Wat dacht je van het veganistische Give Café, waar je dubbel geniet van een Indonesische rijsttafel in de wetenschap dat alle winst naar het goede doel gaat.

8. Kroepoek en tempeh op Java

Niet alleen Hollanders zijn gek op kroepoek. In Indonesië eten de bewoners de knapperige crackers het liefst bij elke maaltijd. Garnalen, cassave, aardappel en rijst; hier vind je kroepoek in alle soorten en maten. Tijdens een relaxte tour in een ouderwetse fietstaxi in Pangandaran leer je alles over de productie van kroepoek. Onderweg zie je ook hoe de bewoners tempeh en kokossuiker maken. Geen zorgen, het is niet alleen kijken tijdens deze excursie. Je mag ook af en toe wat proeven.

In de Sumba Hospitality Foundation kun je niet alleen lekker eten, je kunt er ook blijven slapen in een energie-neutrale designbungalow.

9. Eten bij de bewoners thuis

Waar eet je nou nóg lekkerder dan in een goed restaurant? Bij de mensen thuis natuurlijk! Daar gebruiken ze een geheim ingrediënt: liefde en aandacht. Via Resirest boek je een plekje aan tafel bij een lokaal gezin in Indonesië. Het mooie is dat je niet alleen ontzettend verwend wordt, maar dat je ook een kijkje krijgt in het echte leven van de bewoners. Tijdens de gesprekken aan tafel leer je meer over Indonesië dan de gemiddelde reisgids je kan vertellen. En dat allemaal onder het genot van een heerlijke, huisgemaakte maaltijd.

10. Kruidenwandeling op Bali

Je groenten kunnen nog zo vers zijn, zonder kruiden en specerijen wordt een maaltijd maar een flauwe hap. De Indonesische keuken zit boordevol smaakmakers, zoals gember, citroengras, kardemom en kurkuma. Wayan neemt je mee door de omgeving van Bangli, vlakbij Ubud, en laat je proeven, voelen en zien wat voor heerlijks er allemaal in de omgeving groeit. Intussen bereidt zijn vrouw een uitgebreide maaltijd waar al die kruiden en specerijen in samenkomen. Na de kruidenwandeling staat er een geurige rijsttafel op je te wachten.

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.

Ook kennis maken met de Indonesische keuken?

Zin gekregen om ook lekker te gaan eten in Indonesië? Je reis in Indonesië kun je in overleg met reisspecialist Emile samenstellen. Geef Emile je wensen door en ontvang vrijblijvend een reisvoorstel op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer voorbeelden voor een rondreis Indonesië of de beste reistijd Indonesië.

Meer inspiratie voor je Indonesië rondreis

Wil je meer lezen over Indonesië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van onze lokale reisexpert of over de off the beaten track plekken in dit land. Reisbloggers Daisy en Patrick reizen de hele wereld rond en hebben ook in Indonesië erg veel gezien. Lees meer over hun geweldige avonturen.