Cultureel Java

Java is het belangrijkste eiland van Indonesië: hier bevindt zich de hoofdstad Jakarta. Met 141 miljoen inwoners woont meer dan de helft van de totale bevolking van Indonesië op Java. Op Java ontdek je de koloniale geschiedenis van dichtbij. Oudere bewoners spreken nog steeds een beetje Nederlands. Wie goed oplet ziet dat sommige huizen Hollandse daken hebben en in het Batavia café in Jakarta hangt nog altijd een grote foto van de Oranjes. De leukste stad van Java is het culturele Yogyakarta. Er is daar ontzettend veel te doen. Maar ook de Bromovulkaan, de Borobudur tempel en de botanische tuinen in Bogor mag je niet missen. Het geheim van Java? Het verrassend rustige dorpje Kalibaru, waar je uren kunt wandelen door weelderige plantages.

Voordelen van reizen op Java

De infrastructuur op Java is heel goed. Dit is het enige eiland waar je comfortabel met de trein kunt rondreizen. Het eiland heeft een rijke geschiedenis en er valt veel te ontdekken over de koloniale geschiedenis met Nederland. Er is genoeg te doen voor jong en oud.

Nadelen van reizen op Java

Doordat er zoveel mensen wonen kan het erg druk zijn. De steden zijn vaak bomvol en erg vervuild. De meeste reizigers laten Jakarta het liefst zo snel mogelijk achter zich.

Bekijk deze voorbeeldreis over Java en Bali voor reizen met maximale positieve impact.

Gastvrij Bali

Het eiland Bali is zó bekend dat sommige mensen denken dat het een land op zich is. Je zou kunnen zeggen dat Bali het eigenwijze broertje van de rest is. Hier is alles net even anders. Is het de hindoe-cultuur? Komt het door het toerisme? Of zijn het de gastvrije bewoners die het eiland zo aantrekkelijk maken? Één ding is zeker: op Bali verveel je je nooit. Maak een fietstocht door de rijstvelden; leer de ins en outs van de Indonesische keuken tijdens een kookcursus of ga voor een ontspannen massage naar een van de vele salons. Een echte aanrader? Volgens sommige reizigers heeft Ubud door de massa’s toeristen haar charme verloren. Er zijn simpelweg teveel souvenirwinkeltjes en tourbussen. Sidemen daarentegen is nog amper ontdekt en minstens zo mooi!

Voordelen van reizen op Bali

Bali is één van de bekendste eilanden van Indonesië en daardoor goed ontwikkeld. Het is makkelijk om je te verplaatsen en activiteiten te organiseren. Er is voor elk type reiziger iets te doen. De bewoners zijn bijzonder gastvrij.

Nadelen van reizen op Bali

Het is moeilijk om buiten de gebaande paden te reizen.

Bekijk deze voorbeeld familiereis naar Java, Bali en de Gili eilanden.

In dit blog vertellen wij hoe je de hoogtepunten van Indonesië bezoekt en tegelijkertijd de drukte vermijdt. Dat is niet alleen leuker voor jezelf, je gaat ook overtoerisme tegen.

Weelderig Lombok

Veel reizigers komen op Lombok niet verder dan de bekende Gili-eilanden. Dat is jammer. Want het kleine broertje van Bali is het ontdekken meer dan waard! Lombok is groen en weelderig. Hier leven de mensen buiten en in hechte gemeenschappen. Je bezoekt kleine dorpjes in het binnenland en leert hoe de lokale bewoners leven. De sportieveling gaat surfen op de perfecte golven aan de zuidkust. Stiekem zijn de stranden van Lombok veel mooier dan die op Bali. Het grote geheim van Lombok is het ecodorp Setanggor. De bewoners nemen je graag mee op ontdekkingstocht door hun omgeving.

Voordelen van reizen op Lombok

Het eiland is klein en overzichtelijk. Daardoor kun je veel doen in een korte tijd. Een bezoek aan Lombok is goed te combineren met Bali of Flores.

Nadelen van reizen op Lombok

Zonder privéchauffeur of eigen vervoer is rondreizen lastig. Het natuurpark rondom Mount Rinjani is in het regenseizoen van januari tot en met maart gesloten.

Mooiste eilanden van Indonesië – Flores

Flores is Portugees voor ‘bloemen’. Maar de voormalige kolonisten hadden het beter vulkaneneiland kunnen noemen. Op Flores vind je maar liefst 17 vulkanen! De meest bekende is de inactieve vulkaan Kelimutu, met 3 kratermeren die elk een andere kleur hebben. Het vulkanische landschap zorgt voor spectaculaire natuur. En de nabijgelegen Komodo-eilanden zijn de enige plek in de wereld waar je de zeldzame komodovaraan kunt zien. Niet alleen natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op het bloemeneiland. Op Flores bezoek je traditionele dorpen waar de bewoners nog altijd volgens eeuwenoude rituelen en tradities leven.

Voordelen van reizen op Flores

Op de populaire Komodo-eilanden na, is Flores een stuk minder toeristisch dan Java en Bali. Het is het perfecte eiland om prachtige wandeltochten te maken.

Nadelen van reizen op Flores

De afstanden tussen belangrijke bezienswaardigheden zijn vrij groot. In het regenseizoen zijn niet alle plekken bereikbaar.

Laat je inspireren door de mooiste bezienswaardigheden in Indonesië. Wij zetten ze voor je op een rij.

Mooiste eilanden van Indonesië - Sumatra

Sumatra is een van de grootste eilanden van de archipel en ook een van de groenste. Een groot deel van het eiland is nog bedekt met (regen)woud. Daarnaast vind je er vulkanen, bergmeren en ruige berglandschappen. Ook cultureel gezien is Sumatra een aanrader. Er leven veel verschillende bevolkingsgroepen waarvan de Batakkers en de Minangkabauers met hun kleurrijke cultuur en architectuur de bekendste zijn. Sumatra is hét eiland als je op relatief eenvoudige wijze orang-oetans wilt zien. Als je helemaal van de gebaande paden af wilt, bezoek dan Aceh, waar de natuur prachtig is en de mensen erg vriendelijk. Of sluit je reis af aan de stranden van Pulau Weh, waar je ook prima kunt duiken.

Voordelen van reizen op Sumatra

Sumatra is landschappelijk en cultureel erg afwisselend en niet zo heel erg toeristisch. Je kunt heel makkelijk orang-oetans en olifanten zien.

Nadelen van reizen op Sumatra

De reisafstanden zijn lang en de wegen bochtig. De standaard van de accommodaties is een stuk lager dan op Java en Bali.

Bekijk deze voorbeeldreis die je over de mooiste plekken van Sumatra brengt.

Mooiste eilanden van Indonesië – Sulawesi

Sulawesi is een van de minst bezochte eilanden terwijl het volgens kenners misschien wel het mooiste eiland van Indonesië is. De natuur is ruig, grillig en zeer afwisselend, met mooie kusten, rijstvelden, regenwoud en eindeloze berglandschappen. Dit is hét eiland om te bezoeken als je van duiken en snorkelen houdt. De Togian-eilanden en Bunaken zijn wereldberoemd. Houd je van (animistische) culturen bezoek dan het mooie Torajaland met zijn boeiende vooroudercultuur of wandel tussen megalithische beelden in de Bada-vallei. Sulawesi wordt niet bepaald overlopen door toeristen en er zijn zelfs gebieden waar het toerisme écht nog in opkomst is. Bezoek bijvoorbeeld de Wakatobi- eilanden voor een kennismaking met het authentieke vissersleven en eersteklas duikplekken.

Voordelen van reizen op Sulawesi

Authentiek reizen zonder veel andere toeristen. Prachtige natuur en ongerepte cultuur. Een aantal van de beste duik-en snorkelplekken van Indonesië.

Nadelen van reizen op Sulawesi

Lange reisdagen en een toeristische infrastructuur die nog in de kinderschoenen staat. Sulawesi is erg groot, dus trek zeker een maand uit als je alles wilt zien.

Waar Java en Bali last hebben van de drukte, kan Sulawesi juist wel wat extra bezoekers gebruiken. Hier lees je wat overtoerisme is en hoe je het voorkomt.

Mooiste eilanden van Indonesië – Sumba

Sumba is echt een eiland voor fijnproevers, die de traditionele cultuur van Oost- Indonesië willen leren kennen. Verwacht hier geen tempels, rijstvelden of regenwouden, want dit is echt een heel ander stuk Indonesië. Tussen prachtig rollende graslanden liggen dorpen verscholen met een heel bijzondere huizenbouw en adat (traditionele cultuur) waarin animisme een grote rol speelt. De ikat doeken, stoffen die op een heel arbeidsintensieve manier geweven worden en in heel Indonesië beroemd zijn, zijn de meest zichtbare uitingsvorm van deze bijzondere levenswijze. Sumba biedt daarnaast prachtige, ongerepte stranden en heldere watervallen.

Voordelen van reizen op Sumba

Een kennismaking met een bijzondere levenswijze en prachtige authentieke dorpjes. De stranden zijn waanzinnig mooi en nagenoeg verlaten. Je zult op Sumba heel weinig andere toeristen tegenkomen.

Nadelen van reizen op Sumba

Verwacht op Sumba geen rijstvelden die zo typerend zijn voor Indonesië. Met name in de buurt van riviermondingen komen zoutwater krokodillen voor. Vraag daarom altijd eerst aan de lokale bevolking of het veilig is om te zwemmen, voordat je enthousiast de zee in rent.

De mooiste eilanden van Indonesië – laat je inspireren

Meer lezen over de mooiste eilanden van Indonesië? Laat je inspireren door de blog van Stop and Stare. Of lees meer over de mooiste stranden van Indonesië.

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.

Beste reistijd Indonesië

De beste reistijd voor een rondreis Indonesië is van juni tot en met september. Ook in maart, oktober en november is het goed mogelijk om een rondreis te maken. Lees hier meer over de beste reistijd Indonesië.