Do – Neem de tijd

Indonesië is groot en je kunt tientallen keren naar het land reizen zonder dat je alles ziet. De meeste reizigers hebben ambitieuze plannen, maar het is belangrijk om niet teveel te doen. Een paar tips zijn dus:

  • Kies een beperkt aantal eilanden en verken die op je gemak
  • Plan niet elke dag vol, zodat er ruime is voor rust of voor een onverwachte activiteit

Als je alleen maar bezig bent om van plek naar plek te reizen blijft er te weinig tijd over om Indonesië goed te leren kennen.

Do – Wees vriendelijk tegen de locals

Indonesiërs zijn erg vriendelijk en nieuwsgierig. Je wordt regelmatig aangesproken op straat, mensen willen graag met je op de foto en kinderen zwaaien je enthousiast toe langs de weg. Als je die vriendelijkheid beantwoordt, dan kan je dat verrassende ontmoetingen opleveren. Voor je het weet ben je eregast op een bruiloft of eet je mee tijdens een lokale lunch.

Do – Doe af en toe een workshop

Wil je meer leren over de Indonesische cultuur, dan is het erg leuk om een workshop te volgen. Denk bijvoorbeeld aan een kookworkshop, waarbij je leert om de lekkerste Indonesische gerechten te bereiden. In Yogyakarta kun je een creatieve workshop batikken volgen en ook op Ubud zijn er volop workshops te vinden. Heel leuk én leerzaam om te doen.

Benieuwd wat voor workshops je allemaal kunt doen tijdens je rondreis? Hier vind je een paar voorbeeld van de leukste excursies in Indonesië.

Tips Indonesië: Do – Ga fietsen in de binnenlanden

Of je nu op Bali, Lombok of Java bent: fietsen is altijd een goed idee. Je kunt kiezen voor verschillende tours, variërend van dagtochten tot meerdaagse fietsvakanties. Op de fiets kom je op plekken waar je anders niet zou komen. Je hebt alle tijd om het groene landschap in je op te nemen, te stoppen voor een praatje met de locals of om een verborgen tempeltje te ontdekken. Vanaf de fiets beleef je Indonesië op een heel nieuwe manier.

Do – Neem de trein op Java

Op Java kun je het beste per trein reizen. Dit is een duurzamere optie dan de auto en de bus en het is een relaxte manier van reizen. Je hoeft je niet in het chaotische verkeer van Java te storten, maar je kunt op je gemak het landschap aan je voorbij laten trekken.

Do – Zorg dat je geld bij locals terechtkomt

Indonesië is een arm land en het is voor de locals lang niet altijd makkelijk om zichzelf van levensonderhoud te voorzien. Daarom is het belangrijk dat je hen als reiziger zoveel mogelijk steunt. Doe bijvoorbeeld geen boodschappen in grote supermarkten, maar haal je spullen bij een lokaal winkeltje. Kies voor restaurants en hotels die door locals gerund worden en ga af en toe op pad met een lokale gids. Door de slapen in een homestay weet je zeker dat jouw euro’s goed besteed zijn.

Don’t – Boos worden

Geen goed idee: boos worden. Niet alles verloopt altijd even soepel in Indonesië en de cultuur is er nu eenmaal anders dan in Nederland. Dat kan soms frustrerend zijn, maar boos worden werkt alleen maar averechts. Blijf lachen, bewaar je geduld en blijf vriendelijk, want daar bereik je het meeste mee.

Don’t – Te blote kleding dragen

Indonesië is nog altijd een conservatief land en de mensen kleden zich ook zo. Van toeristen wordt hetzelfde verwacht. Op het strand in Bali kun je aantrekken wat je wilt, maar een van onze Indonesië tips is om goed na te denken over je kledingkeuzes als je ergens anders dan op het strand bent. Shirtjes die je schouders bedekken en rokken tot op de knie worden zeer op prijs gesteld.

Don’t – Plastic waterflesjes kopen

Net als veel andere ontwikkelingslanden heeft Indonesië een probleem met haar afvalverwerking. Daarom is het belangrijk dat reizigers zo min mogelijk afval veroorzaken. Tijdens een reis van twee weken drink je zo’n dertig plastic flesjes water. Zonde, want daar kun je heel gemakkelijk op besparen. Neem bijvoorbeeld een Dopper mee. Dat is een hervulbare waterfles die je op steeds meer plekken kunt bijvullen. Met de Refill My Bottle app kun je precies waar je jouw flesje kunt bijvullen met veilig drinkwater. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen filterfles mee te nemen. Wanneer er geen bijvulpunten zijn, kun je zelf het kraanwater filteren. Zo heb je nooit meer een reden om plastic flesjes te kopen op reis.

Wil je zelf ook ervaren hoe het is om in Indonesië te reizen?

Geef Emile en Nettert je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

Let op: De lokale reisexpert van deze bestemming spreekt geen Nederlands, de communicatie zal daarom in het Engels verlopen. Het is geen probleem als je zelf liever in het Nederlands schrijft.

Let op: Oostenrijk kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Let op: Op dit moment is het helaas niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kaapverdië

Let op: Vanwege de politieke situatie in Ethiopië is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: De verwachting is dat China vanwege corona pas in 2023 weer toeristen toelaat. Op dit moment is het daarom niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Mongolië.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kirgizië.

Let op: Vanwege de politieke situatie in Myanmar is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: Het is vanwege drukte niet mogelijk om een aanvraag te doen voor een rondreis door Kroatië met vertrek tot en met 10 augustus. Na 10 augustus is er wel weer beschikbaarheid. 

Let op: Het is vanwege drukte niet mogelijk om een aanvraag te doen voor een rondreis door Slovenië met vertrek tot en met 10 augustus. Na 10 augustus is er wel weer beschikbaarheid. 

Let op: Op dit moment is het helaas niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Maleisisch Borneo.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kosovo.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Moldavië.

Let op: Het is op dit moment wegens drukte niet mogelijk om een rondreis naar Noord-Portugal aan te vragen voor de maanden juli en augustus. Wil je toch in juli of augustus op vakantie? Dan is Italië een goed alternatief.

Momenteel bieden wij alleen rondreizen op maat naar Noord-Portugal aan. Bekijk hier onze voorbeeldreizen door het noorden van Portugal.

Let op: Helaas is het niet meer mogelijk om een aanvraag te doen voor een rondreis Costa Rica met vertrek in juli of augustus. De meeste hotels en huurauto's zijn volgeboekt. Wil je toch in juli of augustus op vakantie? Bekijk dan onze reizen naar Cuba of Zuid-Afrika .

Let op: Helaas is het niet meer mogelijk om een aanvraag te doen voor een rondreis Colombia met vertrek in juli of augustus. De beste hotels zijn volgeboekt. Wil je toch in juli of augustus op vakantie? Bekijk dan onze reizen naar Cuba of Guatemala.

Let op: Helaas is het niet meer mogelijk om een aanvraag te doen voor een rondreis Noordwest-Spanje met vertrek in juli of augustus. De meeste hotels en huurauto's zijn volgeboekt. In Noordoost- en Midden-Spanje is nog voldoende beschikbaarheid. 

Let op: Helaas is het niet meer mogelijk om een aanvraag te doen voor een rondreis Sicilië met vertrek in juli of augustus. De meeste hotels en huurauto's zijn volgeboekt. Voor juni en vanaf september is er nog voldoende beschikbaarheid. 

Let op: Helaas is het niet meer mogelijk om een aanvraag te doen voor een rondreis Sicilië met vertrek in juli of augustus. De meeste hotels en huurauto's zijn volgeboekt. In Sardinië is nog voldoende beschikbaarheid. 

Let op: het is op dit moment enkel mogelijk een actieve (wandel- en/of fiets-) reis door Zwitserland aan te vragen. 

Let op: Helaas is het niet meer mogelijk om een aanvraag te doen voor een rondreis Jamaica met vertrek in juli en augustus. Vanaf half augustus nemen we weer nieuwe aanvragen aan voor de periode vanaf september. Wil je toch in juli of augustus op vakantie? Bekijk dan onze reizen naar Cuba of Guatemala.

Let op: Wales kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Let op: Helaas is het niet meer mogelijk om een aanvraag te doen voor een rondreis Canada met vertrek in juli of augustus. Er zijn niet voldoende huurauto's en accommodaties meer beschikbaar. Voor een reis in het najaar of voor 2023 helpen onze reisexperts je graag verder! 

Let op: Helaas is het niet meer mogelijk om een aanvraag te doen voor een rondreis Mexico met vertrek in juli of augustus. Er is niet voldoende beschikbaarheid meer om een mooie rondreis samen te stellen. Voor reizen vanaf september helpt onze reisexpert je graag verder! 

Let op: Helaas is het niet meer mogelijk om een aanvraag te doen voor een rondreis Montenegro met vertrek in juli of augustus. Er zijn niet voldoende huurauto's en accommodaties meer beschikbaar. Voor reizen met vertrek op of na 25 augustus is er nog voldoende beschikbaarheid! 

Indonesië met kinderen

Indonesië is ook erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen. Gebruik bovenstaande tips voor Indonesië als je een mooie rondreis wilt maken. Emile en Nettert helpen je graag verder om je nog meer tips voor Indonesië te geven. Bekijk onze voorbeeld familiereis die het beste laat zien hoe je in Indonesië kunt reizen met kinderen.

Beste reistijd Indonesië

De beste reistijd voor een rondreis Indonesië is van juni tot en met september. Ook in maart, oktober en november is het goed mogelijk om een rondreis te maken. Lees hier meer over beste reistijd Indonesië.

Duurzaam reizen in Indonesië

Wil je meer lezen over duurzaam reizen in Indonesië? Bekijk onze blog over plasticvrij reizen met een aantal tips om in Indonesië ook verantwoordelijk op pad te gaan. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.