De beklimming van de Rinjani

Rinjani-trekking 1: twee dagen, één nacht

 

Vind je het voldoende om twee dagen te lopen en hoef je niet per se de top van de Rinjani te halen? Dan is deze trekking ideaal. Je loopt vanuit de dorpen Senaru of Sembalun naar de kraterrand, vanwaar je het uitzicht hebt dat je van de foto’s kent: de vulkaankrater met de vulkaantop in de verte en de kleinere kraters in het blauwe meer. Voor veel mensen is dit het hoogtepunt van de trekking, dus het is zeker een goede optie als je drie dagen hiken te lang vindt.

Hoe ziet de tweedaagse trekking eruit?

Je vertrekt vanuit de dorpen Senaru of Sembalun. Senaru geldt als de beste optie, omdat je bij deze route het mooiste uitzicht over de krater hebt. Bovendien heb je het voordeel dat je lang in de schaduw loopt en dat is erg prettig in de tropische hitte van Lombok. De Senaru-route heeft als nadeel dat hij erg zwaar is, want je klimt op dag 1 maar liefst 2000 meter, tot een hoogte van 2639. De volgende dag daal je dezelfde route weer af en dat is een intense aanslag op je spieren, die je een week na je klim nog voelt.
 

Een steile klim naar de Rinjani-krater

De klim naar boven is opgedeeld in verschillende trajecten: van het registratiepunt loop je naar Pos 1, Pos 2, Pos 3 en uiteindelijk de kraterrand. Dat loopt fijn, want zo kun je je steeds op de volgende Pos richten en lijkt de hele klim wat beter behapbaar. Het eerste stuk is nog goed te doen, maar daarna is het alleen maar klimmen, over een gladde, stoffige ondergrond en tussen de tropische bossen. Gelukkig bereiden je gids en dragers onderweg een geweldige lunch voor je en kun je zo even opladen. Het allerlaatste stuk naar boven (reken erop dat je zo’n acht uur aan het lopen bent), klim je boven de wolken tot aan de kraterrand. 
 

Overnachten met uitzicht op de Rinjani

Je slaapt deze nacht in een tentje aan de rand van de krater. Dat betekent genieten van zonsondergang boven de vulkaan en bij helder weer zie je in de verte Mount Agung op Bali en de Gili-eilanden liggen. Het kamperen op de Rinjani is verder heel basic: je hebt een tweepersoonstentje, een dun matje en een slaapzak. Je gaat buiten naar de wc, in de tijdelijke toilettent die voor je wordt opgezet. Na het eten kruip je snel je tent in, want het wordt ijskoud op de vulkaan. De volgende ochtend sta je weer vroeg op voor zonsopkomst en na het ontbijt wacht de steile tocht naar beneden. Tijd voor een welverdiende douche!
 

Naast het beklimmen van de Rinjani-vulkaan op Lombok zijn er nog meer avontuurlijke activiteiten die je niet wilt missen tijdens je reis. In deze blog worden de mooiste bezienswaardigheden in Indonesië gedeeld! 

Rinjani-trekking 2: drie dagen, twee nachten en hiken naar de top

 

Wil je de top van de Rinjani beklimmen? Dan heb je drie dagen nodig. In dat geval begin je de trek in het dorp Sembalun. Je loopt op dag 1 naar de kraterrand, om daar in een tent te overnachten. Om twee uur ’s nachts word je wakker gemaakt, om de klim naar de top van de Rinjani te starten. Het doel: bij zonsopkomst op de top staan. Het is heel belangrijk om deze klim niet te onderschatten. Je loopt in het donker, over de ondergrond met veel los lavagesteente en de klim is enorm steil. Zeker als het ook nog waait is het een heel zware tocht en niet iedereen haalt dan ook de top.

Na zonsondergang weer naar beneden

Haal je het wel? Dan wacht je natuurlijk een onvoorstelbaar indrukwekkend uitzicht over de vulkaan, het kratermeer en eigenlijk over heel Lombok. Alle inspanningen meer dan waard! Na de zonsopkomst loop je terug naar je tent, om daar te ontbijten. Vervolgens begin je de drie uur durende afdaling naar het kratermeer, waar je in de hotsprings je spieren wat rust kunt geven. Na die pauze klim je steil omhoog naar de kraterrand aan de kant van Senaru, om daar te overnachten. De volgende ochtend loop je na zonsopkomst naar beneden, waar je je intensieve trekking eindigt in het dorp Senaru.
 

Rinjani-trekking 3: trekking van vier dagen en drie nachten 

 

De trekking in vier dagen

Zie je het programma van trekking twee niet zitten, maar wil je wel naar de top? Dan kun je de trek ook in vier dagen maken. Op dag 1 klim je vanuit Sembalun naar de kraterrand, waar je overnacht. De tweede dag klim je naar de top van de Rinjani en daal je vervolgens af naar het kratermeer. Ook daar kampeer je een nacht. Op dag drie loop je naar de kraterrand aan Senaru-kant. Daar overnacht je en op dag 4 daal je af naar Senaru. Het nadeel is dat je bij deze tocht drie nachten moet kamperen, maar qua fysieke belasting is de extra dag heel fijn. 

Praktische tips Rinjani-trekking Lombok

  • Zorg voor goede wandelschoenen en wandelsokken. Je loopt over los gesteente en gladde ondergrond en alle steun is welkom. Een wandelstok is ook geen overbodige luxe, zeker op de weg naar beneden.
  • Neem warme kleren mee, want het wordt ’s avonds ijskoud op de kraterrand. Klim je naar de top, dan vertrek je midden in de nacht, als de temperatuur op z’n laagst is. Thermo-ondergoed en een muts komen goed van pas.
  • Tijdens deze trek heb je dragers die de kampeerspullen en het eten naar boven dragen, maar je persoonlijke spullen draag je zelf. Neem zo min mogelijk mee, maar zorg wel voor een schoon setje kleding. Je wordt nat van het zweet en de trek is enorm stoffig, dus iets schoons aantrekken is ’s avonds wel zo prettig. 
  • Zorg voor voldoende snacks, zoals energierepen, chocolade of nootjes. Alle extra energie is welkom. 
  • Vergeet je hoofdlampje niet! Alleen al noodzakelijk als je ’s nachts naar buiten moet voor een toiletbezoek.
  • Loop in je eigen tempo en laat je niet opjagen door je reisgenoten. Dit is écht een hele zware klim en je redt het alleen als je loopt op de manier die bij jou past.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Emile en Nettert je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

 

Beste reistijd Indonesië


De beste reistijd voor een rondreis Indonesië is van juni tot en met september. Ook in maart, oktober en november is het goed mogelijk om een rondreis te maken. Lees hier meer over beste reistijd Indonesië.

Duurzaam reizen in Indonesië


Wil je meer lezen over duurzaam reizen in Indonesië? Bekijk onze blog over plasticvrij reizen met een aantal tips om in Indonesië ook verantwoordelijk op pad te gaan. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.