Een greep uit de leukste excursies volgens Emile en Nettert

  • Fietstocht op Bali
  • Beklim de Rinjani vulkaan op Lombok
  • Maak een trekking naar Belahragi op Flores
  • Een kookcursus met een lokale familie op Sulawesi
  • Snorkelen op de Molukken

Kruidenwandeling in Ubud

Je wordt bij je hotel in Ubud opgehaald en gaat ca. 3 uur met een lokale gids wandelen, inclusief een stop bij een organisch restaurant. Je leert tijdens deze wandeling over kruiden die in en rond de rijstvelden groeien en daarnaast wordt ook het systeem van rijstverbouwen en alles wat daarbij komt kijken uitgelegd. Je leert bijvoorbeeld over de kruiden waarmee een traditionele scrub wordt gemaakt om pijnlijke spieren na verrichte arbeid te verlichten. Tijdens de wandeling kun je alles aanraken en ruiken en kun je eetbare planten proberen. Ook kun je bijvoorbeeld een jonge kokosnoot drinken.

Excursies in Indonesië - Kookcursus in Ubud op Bali

Je wordt bij je hotel opgehaald en gaat eerst naar de lokale markt. Hier kopen jullie samen kruiden en andere ingrediënten in voor de lunch die jullie gaan bereiden. Je stopt ook nog even bij een rijstveld om te zien hoe de rijst groeit. De kookcursus vindt plaats in een lokaal huis in een dorpje buiten Ubud. Hier ga je je eigen lunch bereiden met behulp van de lokale kok. Als alles gereed is kun je het zelf uitproberen. Het recept krijg je mee naar huis!

Fietstour in Ubud op Bali

Je rijdt de flanken van de vulkaan Batur op, maar iets onder de kraterrand stap je op je fiets voor de tour van deze dag. Je fietst voornamelijk bergafwaarts, over kleine weggetjes. Onderweg geeft een gids uitleg over lokale planten en lokale gebruiken en rituelen. Er wordt regelmatig gestopt. In de buurt van Ubud heb je de keuze om het laatste stuk naar een klein restaurant nog met de fiets te doen, of om dit per auto af te leggen. De tocht eindigt met een lunch in het restaurant. Hierna word je teruggereden naar je hotel.

Reisblogger Karlijn deed de fietstour in Ubud en vond het een hoogtepunt van haar reis.

Tempeltour in Ubud op Bali

Bezoek enkele van de mooiste tempels rond Ubud in een halve dag. De chauffeur pikt je ’s morgens bij je hotel op. Vervolgens rijd je naar de tempel Gunung Kawi, ook wel de groene vallei geheten. Een lange trap tussen de rijstvelden brengt je naar de rivier op de bodem van de vallei. Van Gunung Kawi word je naar de tempel Tirta Empul gereden. Het is indrukwekkend om te zien hoe Balinese hindoes zich in het reinigende water dompelen en bidden op de pleinen van de tempel. Vanaf hier word je naar de beroemde tempelterrassen van Tegallalang gereden om hier rond te kijken en foto’s te nemen.

Fietsen in Tetebatu op Lombok

Op de fiets kom je op plekken die anders niet bereikbaar zijn. Fietsen is dan ook een mooie manier om het eiland Lombok te ontdekken. Je kunt kiezen voor een meerdaagse fietstocht, maar er zijn ook dagtochten mogelijk vanuit het bergdorpje Tetebatu. Kies je voor de meerdaagse variant, dan begin je in Senggigi. Je fietst zo’n dertig kilometer door het groene landschap, bezoekt een kroepoekfabriekje, een markt en dorpjes en de tempel van Lingsar. Je overnacht in Tetebatu. De tweede dag fiets je naar Mataram, door een prachtig gebied met rijstvelden en tabaksplantages. Op dag 3 fiets je langs tempels, dorpjes, rijstvelden en de kust en slaap je in Pelangan. De laatste dag rijd je terug naar Senggigi.

Oude ambachten op Lombok

Het dorp Tetebatu op Lombok is prachtig gelegen in een knalgroene, bergachtige omgeving met volop rijstterrassen en plantages. Je kunt hier mooie wandelingen maken met een lokale gids. Je loopt dwars door de rijstvelden, ziet hoe de rijstboeren hun land bewerken en bezoekt verschillende ambachtsdorpjes in de buurt. Je gaat naar Pringgasela om het weven te bekijken, naar Masbagik voor het aardewerk en naar Loyok voor het mandenweven. Je luncht in één van de dorpjes bij mensen thuis. Een mooie manier om het leven op het platteland in Lombok te leren kennen.

Beklim de Rinjani vulkaan op Lombok

Een van de gaafste dingen die je kunt doen op Lombok is de Rinjani vulkaan beklimmen! Het is een pittige klim naar boven, maar als je er eenmaal bent is het de moeite waard. Wat een uitzicht! Na een volle dag omhoog klauteren bereik je de rand van de vulkaan waar je ook zal overnachten. Links zie je de top van de Rinjani en onder je een knalblauw kratermeer met in het midden de actieve en rokende Barujari-vulkaan. Met een tentje kampeer je op de rand van de krater, een bijzondere beleving. Blogger Karlijn ging de uitdaging aan en beklom de Rinjani vulkaan. Hier lees je over haar ervaring tijdens de tocht en in deze blog geeft ze je tips voor de trekking.

Wil je meer inspiratie opdoen voor je rondreis door Indonesië? Kijk eens op onze inspiratie pagina!

Trekking naar Belahragi op Flores

Als je meer van de lokale traditionele Ngada-cultuur wilt zien, dan is deze light-trekking naar het dorp Belahragi (in de buurt van Bena) een interessante mogelijkheid. Het dorp ligt redelijk afgelegen en je moet ongeveer 1 uur een stijgend wandelpad oplopen om er te komen. Het dorp bestaat uit 2 parallelle rijen van ongeveer 16 huizen. Je wordt in het dorp op traditionele wijze verwelkomt, onder andere met een bamboefluit-concert en een ritueel waarbij voedsel aan de voorvaderen wordt aangeboden. Ook wordt er een lunch bereid. Na afloop keer je terug naar de auto en vervolg je je weg naar Ruteng.

Bezoek Tado-village

Op weg van Ruteng naar Labuan bajo kun je een bezoek brengen aan het dorp Tado. Tijdens deze excursie in Indonesië kun je kennismaken met de Manggarai-cultuur. In het dorp word je op traditionele wijze ontvangen en er zal een caci dans (zweep-dans) worden opgevoerd. In het dorp worden ook manden en matten geweven door de bewoners en je kunt zien hoe traditionele medicijnen worden gemaakt.

Snorkelen bij de 17 Islands Marine Park

Tussen Moni en Bajawa is het mogelijk om een uitstap van 2 nachten te maken naar het plaatsje Riung, gelegen aan de noordkust van Flores. Van hieruit kun je een snorkeltocht maken naar eilandjes in het 17 Islands Marine Park. Je snorkelt bij verschillende eilanden, geniet van een bbq-lunch op een van de eilanden en je ziet de vliegende honden die op een ander eiland wonen.

Kookcursus met een lokale familie in Makassar op Sulawesi

Je wordt opgehaald bij je hotel en samen met een Engelssprekende gids ga je naar de lokale markt in Makassar om ingrediënten te kopen voor de kookcursus. Daarna ga je naar het huis van de lokale familie waar je de maaltijd gaat bereiden. Je leert een aantal traditionele gerechten te koken. Na het koken kun je deze gerechten natuurlijk zelf op eten. Aan het einde van de kookcursus word je weer teruggebracht naar je hotel.

Houd je van koken en wil je meer weten over de vegatarische Indonesische keuken? Wij hebben wat tips op een rijtje gezet voor vegetarisch eten in Indonesië!

Excursies in Indonesië – Fietsen rondom Makassar

Je verlaat in de ochtend je hotel en wordt naar het beginpunt van de fietstocht gereden. Vervolgens stap je op de fiets en rijd je langs dorpjes en rijstvelden, je steekt een rivier over met de veerpont, drinkt koffie of thee bij de lokale mensen thuis en krijgt een lekkere Buginese lunch in een ander lokaal huis. Je fiets ongeveer 20 km over vlakke wegen. Je stopt af en toe voor een praatje met de lokale bevolking of om te kijken bij de huisnijverheid. Door de vele stops ben je pas in de namiddag terug in je hotel.

Local tour rondom Makassar

Vanaf Makassar rijd je naar het startpunt van de Maros trip. Je wandelt via rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische tekeningen. Onderweg bezoek je een lokale familie waar je heerlijke snacks krijgt voorgeschoteld. Daarna vaar je met de kano door een landschap van kalksteenrotsen terug naar de auto.

Kookworkshop met Mama Nelly in Saparua op de Molukken

Tijdens deze halve dag excursie in Indonesië breng je een bezoek aan de markt van Saparua. Je ontmoet hier Mama Nelly, die je gastvrouw zal zijn voor vandaag. Samen met haar doe je inkopen voor de lunch op de markt. Vervolgens neemt ze je met het openbaar vervoer mee naar haar woning in de kampong, waar ze je zal laten zien hoe traditionele Molukse gerechten als papeda en ikan kuning worden bereid.

Snorkelen bij Sawai op de Molukken

Met een boot vaar je de Salaway rivier op. Je gaat het oerwoud in, op zoek naar de lokale mensen die sago uit de sago-palm produceren. Sago is voor Molukkers een belangrijk basisvoedsel. Je vaart vervolgens terug naar zee en gaat naar een klein eilandje waar je kunt snorkelen en het koraal kunt bewonderen. Na de barbecue lunch kun je nog op andere plekken gaan snorkelen.

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.

Beste reistijd Indonesië

De beste reistijd voor een rondreis Indonesië is van juni tot en met september. Ook in maart, oktober en november is het goed mogelijk om een rondreis te maken. Lees hier meer over de beste reistijd Indonesië.