5 redenen om Maleisisch Borneo te bezoeken

  • Overweldigende natuur
  • Wilde dieren spotten
  • Schitterende onderwaterwereld
  • Veel avontuur
  • Lekker eten en bijzondere cultuur

1. Maleisisch Borneo tips: de overweldigende natuur

Als je gek bent op ongerepte natuur, dan is Maleisisch Borneo je plek. De provincies Sabah en Sarawak barsten van de nationale parken, het een nog mooier dan het andere. In het noorden van Sarawak ligt bijvoorbeeld Mulu National Park, met schitterende jungle, ondergrondse grotten en kalkstenen pieken. Langs de Kinabatangan Rivier vind je prachtige oerbossen, talloze wilde dieren en zeldzame vogelsoorten. Als je gek bent op stranden is Tanjung Datu National Park een aanrader. Ook Bako National Park is prachtig, met maar liefst zeven verschillende ecosystemen in één park. Een mooie plek om indrukwekkende junglewandelingen te maken.

2. Wilde dieren spotten

Maleisisch Borneo is een ideale bestemming als je graag wildlife wilt spotten. Zo kun je in Bako National Park de beroemde neusapen zien en natuurlijk wil je ook graag proberen om orang-oetans te bekijken. Dat kan op maar weinig plekken ter wereld. Wil je er zeker van zijn dat je ze ziet, ga dan naar Sepilok en het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre, waar de apen tijdelijk worden opgevangen. Ga je liever voor 100% wilde orang-oetans? Dan is Batang Ai de beste keuze. Je vaart eerst diep de jungle in en maakt dan een meerdaagse trekking, op zoek naar deze bijzondere apensoort. Een pittige tocht, maar erg de moeite waard. In de omgeving van de Kinabatangan-rivier kun je met een beetje geluk dwergolifanten zien en op verschillende eilanden, zoals Libaran Island, kun je meemaken hoe zeeschildpadden aan land komen om hun eieren te leggen.

Wil je zoveel mogelijk lokale excursies opnemen in je Maleisisch Borneo reis? Bekijk dan deze voorbeeldreis met maximale positieve impact.

3. Schitterende onderwaterwereld

Heb je de mooiste parken van Maleisisch Borneo gezien, dan is het tijd om de onderwaterwereld te gaan verkennen. Tijdens je reis Maleisisch Borneo zijn er talloze prachtige snorkel- en duikplekken om uit te kiezen. Voor de kust van Kota Kinabalu liggen prachtige tropische eilandjes waar je geweldig kunt snorkelen tussen het kleurrijke koraal en ontelbare vissoorten. Zeker fijn in combinatie met een paar uurtjes relaxen op een mooi wit strand! Ben je een duiker? Plan dan genoeg tijd in in de provincie Sabah. Hier vind je onder andere Sipadan, één van de beste duikplekken ter wereld.

4. Maleisisch Borneo tips: een groot avontuur

Het mooie van reizen door Maleisisch Borneo is dat je je reis zo avontuurlijk kunt maken als je maar wilt. Je kunt prachtige meerdaagse jungle trekkings maken, de hoge berg Mount Kinabalu beklimmen, maar ook makkelijke wandelingen maken, in een fluisterboot de rivier afzakken en relaxen aan het strand. Of natuurlijk kiezen voor een combinatie van avontuurlijke activiteiten en ontspannen! Maleisisch Borneo is mede daarom ook met kinderen een fijne reisbestemming. Voor hen zijn de jungle en de vele wilde dieren een schitterend avontuur en je kunt je reis helemaal op hun tempo en wensen afstemmen.

5. Ook lekker eten en cultuur

Maleisisch Borneo staat bekend om haar prachtige natuur, maar ook qua cultuur is er genoeg te beleven. Zo kun je van dichtbij kennis maken met de locals, door te overnachten in sfeervolle homestays. Je maakt dan even deel uit van een gewone familie in Maleisisch Borneo. Je kunt ook kookworkshops volgen en gaan fietsen in de omgeving van Kuching. Zo fiets je door kleine dorpen en langs gezellige markten. Ben je gek op lekker eten, dan kun je in Maleisisch Borneo je hart ophalen. Probeer lokale gerechten bij eettentjes op straat en proef bijvoorbeeld pansuh, kip gekookt in bamboe. Zo leer je niet alleen de natuurschatten van Maleisisch Borneo kennen, maar ook de unieke cultuur.

Plan jouw reis naar Maleisisch Borneo

Ben je op zoek naar een bijzondere Maleisisch Borneo rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nick, de reisexpert in Maleisisch Borneo. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nick.

Maleisisch Borneo met kinderen

Maleisisch Borneo is volgens Nick bovendien erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen. De bezienswaardigheden in Maleisisch Borneo zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de vele dieren en zich ongetwijfeld vermaken met een canopy tour. Het strand is een goede afsluiter van de reis, waar je vaak goed kunt snorkelen. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis.

Beste reistijd Maleisisch Borneo

Je kunt Maleisisch Borneo het hele jaar door bezoeken. De droge tijd loopt van maart tot en met oktober, maar ook dan kan er nog steeds een bui vallen. Lees meer over de beste reistijd Maleisisch Borneo.

Duurzaam reizen in Maleisisch Borneo

De unieke regenwouden van Maleisisch Borneo en haar dieren moeten beschermd worden. Daarom is het belangrijk dat je als reiziger zo duurzaam mogelijk reist. Slaap in kleinschalige ecolodges die zo min mogelijk impact hebben op de natuur en ga op pad met lokale gidsen die hun gebied op hun duimpje kennen. Zo leer je alles over de jungle en haar dieren, en ook over wat je kunt doen om die in stand te houden. Lokale gidsen komen meestal uit de gemeenschappen in de buurt. Zo draag je als reiziger je steentje bij aan de welvaart in die dorpen. Je kunt in Maleisisch Borneo bovendien kennismaken met lokale stammen en hun gebruiken. Zo help je hen om hun traditionele cultuur in stand te houden.Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.

De impact van je vakantie op het klimaat 

Een verre vliegreis veroorzaakt veel CO2e-uitstoot. Dat is niet goed voor het klimaat. Tegelijkertijd is het geen goed idee om helemaal niet meer te reizen naar verre bestemmingen. Op veel bestemmingen is één op de tien mensen afhankelijk van hun inkomsten uit het toerisme.  

Daarom adviseren we je om niet elk jaar een verre reis te maken. Als je toch gaat, ga dan zo lang mogelijk en zorg ervoor dat je een zo groot mogelijke positieve impact maakt met jouw vakantie. Onze lokale reisexperts helpen je daar graag bij.