Wat te doen in Sofia? 5 tips van onze reisexpert

  • Bijzondere kerken en kathedralen
  • De Romeinse stad Serdica
  • Verrassende streetart
  • Wandeling in het Vitosha-gebergte
  • Dagtrip naar het Klooster van Rila

1. Bijzondere kerken in Sofia

Op bijna iedere straathoek in Sofia vind je wel een kerk of een kapelletje. De diversiteit maakt het juist leuk om er zo veel mogelijk te bewonderen. De Sint-Sofiakerk is de oudste kerk van de stad. Deze kerk heeft een museum onder het gebouw waar je zo de geschiedenis van Bulgarije induikt. Onder de grond is het namelijk een doolhof van eerdere kerken die op deze plek stonden. 

Als je maar één bijzondere kerk in Sofia bezoekt, ga dan voor de Alexander Nevski-kathedraal, hét icoon van de stad. Dit is niet alleen de grootste orthodoxe kathedraal van de Balkan, maar zelfs een van de grootste ter wereld. Deze indrukwekkende kathedraal is tussen 1892 en 1912 gebouwd ter ere van de soldaten die tijdens de Russisch-Turkse oorlog omkwamen. Deze kathedraal is gratis te bezoeken.
 

2. Eeuwenoude Romeinse stad onder Sofia: Serdica

Duizenden jaren geleden leefden er al mensen op de plek waar nu Sofia is gebouwd. In 2010 werd er een nieuwe metrolijn aangelegd in het centrum van Sofia. Tijdens deze werkzaamheden werd het eeuwenoude Serdica ontdekt. De Romeinse ruïnes die ze hier aantroffen komen uit de vierde tot de zesde eeuw na Christus. Een deel van de ruïnes kun je gratis zien in en buiten de metrohal van Serdica.
 

Bulgarije heeft naast de prachtige stad Sofia nog veel meer te bieden. Wil je weten wat? Neem een kijkje naar de 3-weekse Bulgarije vakantie waar je inspiratie opdoet voor een gevarieerde reis. 

3. Street art in Sofia

Je zou het misschien niet verwachten, maar er is verrassend veel street art in Sofia te spotten. Street art is dynamisch en verandert constant, waardoor er altijd iets nieuws te zien is. Er zijn wel specifieke plekken waar veel street art te vinden is, bijvoorbeeld in de wijk van de kerk van Paraskeva en op de parkeerplaats tegenover de moskee. Iets verder buiten het centrum vind je de wijk Hadzhi Dimitar. Hier zijn de betonnen flats geschilderd met kleurrijke werken. 

Wil je liever niet zelf op zoek gaan? Er worden ook street art tours in Sofia georganiseerd. Zo leer je ook meer over de kunstenaars en het verhaal achter de werken.
 

4. Wandelen in het Vitosha-gebergte

Voor natuurliefhebbers is Bulgarije een prachtig land. Zelfs wanneer je in Sofia bent, kun je zo de bergen in. Sofia ligt namelijk aan de voet van het Vitosha-gebergte. Er zijn meerdere wandelpaden die je naar prachtige plekken leiden. Een leuke wandeling van ongeveer 3 uur brengt je naar de Boyana watervallen. Deze wandeling start bij de Kerk van Boyana net buiten Sofia: een bouwwerk dat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Vanaf hier volg je de rode of de groene wandelroute. Beide wandelroutes lopen in een cirkel naar de watervallen toe: de rode route brengt je eerst naar het laagste punt van de watervallen, de groene route juist eerst naar het hoogste punt van de watervallen van Boyana.

Ben je in de wintermaanden in Sofia? Dan kun je van de besneeuwde Vitosha bergen genieten, op de pistes of tijdens een sneeuwschoenwandeling.

5. Dagtrip vanaf Sofia naar het Rilaklooster

Het Rilaklooster ligt op zo’n 2 uur rijden ten zuiden van Sofia, in het gelijknamige gebergte. Het Klooster van Sint Ivan van Rila, zoals dit klooster officieel heet, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ivan van Rila leefde hier als kluizenaar in de tiende eeuw en na zijn dood ontstond dit prachtige klooster op de plek waar hij jaren had geleefd. Hierna werd het een populaire pelgrimsplaats en tegenwoordig trekt het bezoekers van over de hele wereld. Het kloosterterrein en het klooster in Bulgaarse renaissancestijl zijn gratis te bezoeken. De musea op het terrein hebben wel betaalde toegang. Achter het klooster vind je bijvoorbeeld het keukenmuseum, waar je een kijkje krijgt in de keuken van het kloosterleven van eeuwen geleden.

Plan je reis naar Bulgarije

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sirma, onze Bulgarije specialist. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Bulgarije reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Bulgarije of de beste reistijd Bulgarije.

Beste reistijd Bulgarije

Je plant je reis naar Bulgarije het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Bulgarije.

Meer inspiratie opdoen voor Bulgarije?

Wil je meer weten over wat er te doen en zien is in Bulgarije? We hebben verschillende blogs waar je inspiratie voor Bulgarije kunt opdoen of neem een kijkje naar onze wijnreis Bulgarije.