Met de auto naar de Baltische Staten rijden? Dat kan! Je kunt kiezen voor verschillende routes, waarbij je via Polen of Zweden naar Estland, Letland en Litouwen reist. Zo maak je er een mooi rondje Europa van, waarbij je verschillende bijzondere plekken bezoekt. Allemaal op je eigen tempo, met alle tijd om te stoppen waar je wilt. Ontdek de Baltische Staten in alle vrijheid!

Met de auto naar de Baltische Staten 

  • Optimale vrijheid en flexibiliteit
  • Je rijdt door heel Europa en ziet zo veel meer dan tijdens een vliegreis
  • Je reis begint al op het moment dat je vertrekt
  • Je bepaalt zelf je reistempo en stopt waar je maar wilt

De beste reisroutes van Nederland naar de Baltische Staten 

Er zijn verschillende reisroutes naar de Baltische Staten mogelijk, afhankelijk van de landen die je aan wilt doen. Hieronder volgen enkele voorbeelden indien je met de auto naar de Baltische Staten gaat.

Via Duitsland naar de Baltische Staten met de veerboot 

Je kunt in de Duitse stad Travemünde de veerboot nemen naar Letland. Met Stena Line maak je de overtocht naar de stad Liepaja in het zuiden van Letland. Een alternatieve route is via de route van DFDS, die vanuit Kiel naar Klaipeda in Litouwen vaart. Beide routes zijn vanuit Amsterdam zo'n vijf en een half uur rijden, en komen na zo'n 20-22 uur aan in de Baltische Staten. 

Benieuwd naar wat de ervaringen zijn van reizigers naar de Baltische Staten? Lees de blog hier.

Via Stockholm naar Letland met de veerboot 

Wil je een stukje Scandinavië meepikken? Rijd dan via Hamburg en Kopenhagen naar de Zweedse stad Malmö. Je leest hier meer over met de auto naar Zweden reizen. In de Zweedse hoofdstad Stockholm neem je de ferry naar Riga, de hoofdstad van Letland. De bootreis duurt ongeveer achttien uur. Ook deze boot vertrekt maar eens per week. 

Via Zweden naar Estland 

Wil je je autorondreis door de Baltische Staten in Estland starten? Rijd dan naar Stockholm en neem vanuit daar een ferry naar Tallinn. Er vertrekken meerdere boten per dag en de reis duurt tussen de zestien en de twintig uur, afhankelijk van de ferrymaatschappij. 

Is met de auto naar de Baltische Staten rijden niks voor jou? Wat dacht je van een reis met de trein naar de Baltische Staten? Dat is niet alleen heel ontspannen, je kunt onderweg ook een paar mooie stops maken.

Overland via Duitsland en Polen 

Geen zin om met de ferry te gaan? Dan kun je ook over het vaste land naar de Baltische Staten rijden. In dat geval rijd je via Hannover en Berlijn naar Warschau in Polen. Vervolgens steek je de grens met Litouwen over. Vanuit daar start je rondreis door de Baltische Staten. Wil je niet dezelfde route terugrijden? Neem dan de boot vanuit Tallinn in Estland naar Stockholm en rijd via Zweden, Denemarken en Duitsland naar huis. 

Heb je interesse om lekker lang op reis te gaan? Lees meer over de voordelen van slow travel.

Autorijden in de Baltische Staten: de feiten 

De wegen in de Baltische Staten verschillen in kwaliteit. De hoofdwegen tussen de grote steden in Letland zijn vrij goed, maar de provinciale wegen in het land zijn soms nog onverhard of bevatten veel gaten. Als je rustig rijdt, is dat geen probleem. De wegen in Estland zijn goed onderhouden en het verkeer is er rustig. Ideaal voor een roadtrip. De wegen in Litouwen zijn ook goed, zowel de snelwegen als de hoofdwegen. Provinciale wegen kunnen wat minder goed zijn. 

Met de auto naar de Baltische Staten: verkeersregels 

Lees voor je vertrekt over de verkeersregels in Estland, Letland en Litouwen. De regels kunnen per land verschillen en er zijn soms specifieke zaken waar je rekening mee moet houden. Zo mag je in Litouwen als autobestuurder geen mobiele telefoon vasthouden als de automotor loopt. In Letland is het verboden om aan de linkerkant van de weg te parkeren, tegen de rijrichting in. Op de website van de ANWB vind je hier volop informatie over. 

Let op: zorg dat je voor elk land wat je bezoekt de juiste tolvignetten hebt. Op de website van de ANWB vind je per land wat je nodig hebt. 

Wat moet je meenemen in de auto? 

Laat je auto van tevoren goed checken op algemene zaken als het oliepeil en wielprofiel. Je gaat een flinke rit maken, dus de auto moet in goede conditie zijn. Je bent in Estland, Letland en Litouwen verplicht om deze spullen in de auto te hebben liggen: 

  • Een gevarendriehoek
  • Een veiligheidsvest (bij voorkeur voor alle inzittenden)
  • Verbanddoos (in Estland alleen verplicht in bedrijfsauto’s)
  • Brandblusser

Tanken in de Baltische Staten 

In heel Letland vind je langs de hoofdwegen tankstations van Statoil, Neste en Lukoil. In dorpen zijn er soms ook benzinepompen van lokale ondernemers. Brandstof is goed verkrijgbaar in Letland. In Estland is tanken ook geen probleem, zeker als je tussen de grotere plaatsen rijdt. Bij kleine tankstations kan de brandstof soms uitverkocht zijn, dus tank altijd op tijd. In Litouwen vind je voldoende moderne tankstations langs de hoofdwegen. 

Benieuwd welke excursies je kan doen tijdens je autoreis in de Baltische Staten? Lees meer op onze blog.

Reizen naar de Baltische Staten met elektrische of hybride auto 

Heb je een elektrische of hybride auto? Dan kun je ook naar de Baltische Staten rijden. Estland heeft een kleine vierhonderd laadpunten, verspreid over het hele land. De afstand tussen de laadpunten is maximaal zestig kilometer. Letland heeft zo’n 230 laadpunten en Litouwen heeft er circa 170. Wil je weten waar je je auto op kunt laden? Download dan de app Chargemap, voor IOS en Android.  

Wil je weten bij welke hotels in je je auto kunt opladen? Kijk dan op www.hotelsmetlaadpaal.nl en kies het land van bestemming. Onze lokale reisspecialist geeft je graag advies over het reizen met een elektrische auto in de Baltische Staten. 

Met de auto reizen in de Baltische Staten: op je eigen tempo 

Estland, Letland en Litouwen hebben elk een unieke cultuur, prachtig bewaard gebleven middeleeuwse steden en ongerepte natuur. Het zijn alle drie heerlijke bestemmingen voor een roadtrip en met de auto rijd je makkelijk naar de mooiste plekken. Onze lokale reisexpert stelt graag je ideale rondreis voor je samen. Neem contact met haar op voor een vrijblijvend voorstel op maat. 

Plan jouw reis naar de Baltische Staten

Ben je op zoek naar een bijzondere Baltische Staten rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Egle, de reisexpert in de Baltische Staten. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Egle.

Veelgestelde vragen met de auto naar de Baltische Staten

Hoe lang duurt de autoreis van Nederland naar de Baltische Staten?

Kun je met een elektrische auto door de Baltische Staten rijden?

Wat is de beste reistijd voor een autoreis naar de Baltische Staten?