Vakanties zonder vliegen

Onze duurzame reizen zijn speciaal samengesteld voor reizigers die reizen op een zo duurzaam mogelijke manier willen uitvoeren. Bij deze duurzame reizen houden we rekening met het verminderen van CO2 uitstoot, het stimuleren van de lokale economie en het creëren van werkgelegenheid en zorgen we voor behoud van de natuur en biodiversiteit. Deze reis biedt de perfecte oplossing voor het maken van een mooie reis zonder dat de wereld er onder lijdt.

Uitstoot van het vervoer naar de Baltische Staten (kg CO2e)

Bijzonder aan deze duurzame reis

  • Accommodaties met eco-label
  • Rondreizen met de trein en elektrische auto
  • Excursies met minimale uitstoot
  • Slow travel; neem de tijd om de landen te ervaren
  • Lokale ondernemers steunen met een bezoek
  • Bezoek vele nationale en regionale parken
  • Human powered activities

Route duurzame reis Baltische Staten

 

Dag 1-3: Vilnius - Litouwen

Je komt aan op het treinstation van Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Daar staat een elektrische huurauto op je te wachten. Je duurzame Baltische Staten reis kan van start! De komende twee dagen ga je de omgeving van de Litouwse hoofdstad ontdekken. Wandel door de geplaveide straten en knusse parkjes in Vilnius en bezoek een vegetarisch restaurant. Op de twee dag kun je een bezoek brengen aan het Trakai kasteel, op een half uurtje rijden van Vilnius. Daarnaast is ook Kernavé een bezoekje waard. Het dorp en haar omgeving is een UNESCO werelderfgoed, met een unieke archeologische en historische waarde. Je overnacht in Vilnius. 

De hoofdstad van Litouwen is drie keer per week goed te bereiken met de trein. Op donderdag, vrijdag en zaterdag reis je vanaf Polen door naar Vilnius. Een prachtige treinreis met leuke stops zoals Berlijn en Warschau.

 

Dag 3-5: Paluse - Litouwen

De komende dagen breng je door in de omgeving van Paluse in Litouwen. Maak een tussenstop in Dubingiai, waar de Litouwse natuur gegarandeerd een indrukwekkende indruk achterlaat. Bezoek ruïnes, grote meren en houten bruggen die je terug in de tijd nemen. Andere mogelijke activiteiten in de omgeving zijn het unieke observatorium museum en het bijenteelt museum in Stripeikiai. Ook volg je op een van deze dagen een kookworkshop, waar je het traditionele dessert Skotis leert maken. Je verblijft in een homestay met het nationale park Aukstaitija in je achtertuin. Hier kom je heerlijk tot rust en kun je prachtig wandelen door de bossen en rondom de meren van het park. 

Tijdens deze rondreis bezoek je veel nationale parken die beschermd worden door de staat. De overheid in Litouwen introduceerde een aantal jaren geleden een vrijwillig park ticket. De opbrengsten van deze tickets gaan direct naar de nationale en regionale parken om de parken te onderhouden. De prijs voor dit ticket is opgenomen in de reis.

 

Dag 5-7: Pakruojis -  Litouwen

Je blijft nog een paar dagen in Litouwen, in Pakruojis, gelegen in het noordelijke deel van het land. Onderweg maak je een mooie tussenstop in de boomstappen van het Anyksciai dennenbos. Je maakt een mooie wandeling door de enige boomtopwandeling van de Baltische Staten. Een stukje verderop vind je het Pasiliai Bison Paddock, waar je de Europese bizons kunt spotten in hun natuurlijke habitat. Je overnacht in een bijzonder landhuis in Pakruojis. Op het landhuis worden veel workshops gegeven, je mag er zelf ook een kiezen om aan mee te doen. 

Tijdens je reis kun je veel verschillende excursies ondernemen. Juist deze excursies, waar je in contact komt met de locals, zijn fantastische ervaringen.

 

Dag 7-9: Skrunda - Letland

Op naar het volgende land van de Baltische Staten, Letland! Via de heuvel der kruisen passeer je de grens tussen Litouwen en Letland. Je verblijft in het kleine plaatsje Skrunda waar de focus ligt op Letse natuur. In deze streek van Letland komen weinig toeristen, waardoor je echt van de gebaande paden afgaat. Je bezoekt Kuldyga, een middeleeuws stadje dat bekent staat als het Venetië van het noorden. Niet als het gaat om het aantal toeristen, maar met de romantische huizen en rivieren ziet het er erg idyllisch uit. Aan het einde van de Venta rivier zie je de Ventas Rumba, de breedste Europese waterval.

Tijdens deze duurzame reis door de Baltische Staten overnacht je in kleinschalige accommodaties en homestays. Alhoewel de meeste hotels geen duurzaam certificaat of keurmerk hebben, laten ze zeker zien dat ze druk bezig zijn om wél zo te opereren.

 

Dag 9-11: Kurzeme - Letland

Je vervolgt je reis door Letland en reist richting de Golf van Riga. De komende twee nachten overnacht je tussen de heuvels van de Kurzeme regio in een klein paleis, midden in de natuur. Het paleis is ontworpen door een Duitse architect en naast een aantal slaapkamers vind je er ook een museum over de bossen van Letland. Op een half uurtje rijden van je verblijf ligt het stadje Jurmala. Je vindt hier een prachtige uitgestrekte strand van 30 km lang. Hier kom je heerlijk tot rust na een wandeling over de gezellige promenade. 

Tijdens deze duurzame reis ben je onderweg met een elektrische (huur)auto. Dit zorgt ervoor dat je alle afstanden aflegt zonder daarmee CO2 uit te stoten. Onze reisexpert zorgt voor een overzicht met oplaadpunten. Zo heb je altijd genoeg stroom tijdens je rondreis.

 

Dag 11-13: Riga - Letland

De volgende stop van duurzame rondreis is Riga, de hoofdstad van Letland. De komende twee nachten verblijf je in een boutique hotel in de stad. Neem de tijd om de Letse hoofdstad te ontdekken. Dwaal door de smalle straten, oude steegjes en laat je verrassen door de veelzijdigheid van de stad. De oude stad is een echt hoogtepunt voor wie van architectuur houdt. Tijdens je verblijf in Riga heb je ook de tijd en ruimte om het Gauja nationaal park te bezoeken. De enorme biodiversiteit is adembenemend. Wandel langs natuurlijke bronnen en zandsteenformaties, naaldbossen en historische monumenten. Als je nog tijd over hebt, kun je nog een bezoek brengen aan het Etnografisch openluchtmuseum, waar je meer leert over de georgrafische zones van Letland.

De natuur in Letland is verrassend mooi. Bijna de helft van het land is gevuld met een variëteit aan bossen. Ben je benieuwd naar meer informatie over deze groene wereld? Bekijk hier de blog van Naturescanner die de mooiste plekken van de Letse natuur weergeeft.

 

Dag 13-15: Parnu - Estland

Op dag 13 laat je ook Letland achter, en reis je verder naar het laatste land van de Baltische Staten, Estland. Je reist door naar Parnu, een leuke kustplaats waar je twee nachten slaapt. Onderweg kun je nog een prachtige wandeling maken in Tolkuse, waar je vanaf een uitzicht punt Parnu al kunt zien liggen, omringt door zandduinen, dennenbossen en moeras. In Parnu krijg je een korte rondleiding door de stad en heb je tijd om te relaxen aan het strand. De overige dagen kun je het Soomaa landschap verkennen. Het nationaal park bestaat uit hoogveenmoerassen en staat bekend om het 'vijfde jaargetijde'. Aan het eind van de winter kan het gebied met smeltwater overstroomd worden, waardoor het waterpeil snel kan stijgen.

Wil je meer weten over duurzaam op reis? Bekijk eens onze checklist duurzaam reizen. In deze reis komen veel punten uit de checklist terug.

 

Dag 15-17: Lahemaa NP - Estland

Tijd om door te reizen naar het volgende nationale park, Lahemaa. De komende drie dagen overnacht je midden in het park, in een 15e eeuws landhuis. Het park wordt goed beschermd om de puurheid van het park te waarborgen. Bezoek de grootste natuurlijke waterval van Estland, Jagala Juga, en wandel langs meren en moeraslanden. In de buurt van je accommodatie vind je authentieke vissersdopjes aan de Gold van Finland. De omgeving is ideaal voor wandelingen dwars door de natuur van het park. Neem dus je wandelschoenen mee om dit mooie stukje van Estland te ontdekken.

 

Dag 17-18: Tallinn - Estland

Op dag 17 rijd je door naar de Estse hoofdstad Tallinn, de derde hoofdstad van de reis en het laatste punt van de duurzame rondreis door de Baltische Staten. Bekijk de houten huisjes, parken en het oude stadscentrum. Je kunt hier heerlijk traditionele eten en reisexpert Egle kan je tips geven voor vegetarische restaurants. Op dag 18 lever je je elektrische huurauto weer in en vertrek je met de trein weer terug huiswaarts. Je duurzame rondreis Baltische Staten zit erop.

Vanaf Tallinn kun je met de veerboot naar Stockholm varen. Vanaf hier kun je verder met de trein reizen naar Nederland of België.Lees hier meer informatie over de treinreis van en naar de Baltische Staten.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Giedré je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

 

Met de trein naar de Baltische Staten

De trein is de mooiste en meest duurzame manier om naar de Baltische Staten te reizen. Het is comfortabel, je hebt genoeg beenruimte, je geniet van de prachtige uitzichten, je hebt mobiel bereik (of zelfs gratis wifi) en – misschien wel het belangrijkste – je krijgt nog dat échte reisgevoel. Je ziet de landschappen, steden en mensen langzaam veranderen en je ziet en beleeft veel meer dan wanneer je het vliegtuig pakt. Egle geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

 

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door de Baltische Staten maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Tijdens je duurzame reis verblijf je veel in accommodaties met een Europees Eco-label.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Baltische Staten

Alle praktische informatie voor een rondreis naar de Baltische Staten. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Baltische Staten

rondreis-baltische-staten

Beste reistijd Baltische Staten

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.

Boek je internationale treinreis via The Train Traveller

Wil je duurzaam met de trein naar je bestemming reizen? Better Places werkt samen met The Train Traveller. Hier kun je terecht voor bijna alle treintickets binnen Europa en daarbuiten. De treinexperts van The Train Traveller kennen de verschillende internationale boekingssystemen op hun duimpje. Vraag vrijblijvend een prijsopgave aan.