De Baltische Staten in het kort

  • Verzameling van 3 landen
  • Overeenkomsten in geografie en geschiedenis
  • Veschillen in taal, demografie en tradities
  • Gemakkelijk te combineren in een reis

Over de Baltische Staten

De Baltische Staten verwijst naar een regio in Noord-Europa bestaande uit drie landen: Estland, Letland en Litouwen. De naam is afgeleid van de Baltische regio waarin deze landen zich bevinden, en is afgeleid van de Baltische Zee die een belangrijk kenmerk is van de geografie van dit gebied. De Baltische Zee scheidt namelijk Scandinavië van de Baltische Staten. De Baltische Staten hebben een gemeenschappelijke geschiedenis als onderdeel van het voormalige Russische rijk en de Sovjet-Unie, maar zijn na de val van het communisme in 1991 onafhankelijk geworden. Naast een rijke geschiedenis hebben de landen ook een rijke cultuur. Sinds de onafhankelijkheid hebben deze landen zich ontwikkeld tot moderne democratieën met een sterke economie, en zijn ze onder andere lid geworden van de Europese Unie en de NAVO. 

Wat zijn de overeenkomsten? 

De Baltische Staten hebben verschillende overeenkomsten. Ze liggen alle drie aan de oostkust van de Baltische Zee en hebben gedeelde grenzen met elkaar. Ze hebben door de ligging ook vergelijkbare geografische kenmerken, waaronder bossen, meren en een kustlijn. De Baltische Staten hebben tevens een gemeenschappelijke geschiedenis als onderdeel van het voormalige Russische rijk en de Sovjet-Unie, met een daaropvolgende onafhankelijkheid na de val van het communisme in 1991. Ze werken dan ook veel samen op verschillende gebieden, onder andere qua veiligheid en economie.

Wat zijn de verschillen? 

Hoewel de Baltische Staten de nodige overeenkomsten hebben, zijn er uiteraard ook verschillen tussen deze landen. Het eerste dat zal opvallen, is dat elk land een eigen taal heeft. Ook qua grootte en bevolking zijn er duidelijk verschillen: Estland is het kleinste land van de Baltische Staten, zowel qua oppervlakte als bevolking. Letland is iets groter dan Estland en heeft ook een grotere bevolking. Litouwen is het grootste land van de Baltische Staten, zowel in termen van oppervlakte als bevolking. Hoewel de Baltische Staten zeker gedeelde culturele tradities hebben, hebben ze ook unieke kenmerken. Elk land heeft haar eigen folklore, traditionele kleding, muziekstijlen en culinaire tradities die specifiek zijn voor die regio. Door deze eigen unieke identiteit en bijzondere kenmerken maakt dat het uieraard de moeite waard om te ontdekken!

Hoe is het reizen in de Baltische Staten? 

Over het algemeen is het vrij makkelijk om te reizen tussen de Baltische Staten, omdat ze alle drie relatief dicht bij elkaar liggen en er goede verbindingen zijn met verschillende vormen van vervoer. Het is dan ook heel goed mogelijk om de Baltische Staten te combineren in een reis. Je zult weinig van de grensovergangen merken, behalve dan wellicht door de wijzigingen in het landschap en de taal. De hoofdsteden van de landen geven al duidelijk aan dat er per land verschillen zijn. Zo staat Tallinn, de hoofdstad van Estland, bekend om haar middeleeuwse oude stad en de prachtige kustlijn. Vervolgens vind je Riga, de hoofdstad van Letland, in het midden. De stad staat bekend vanwege haar art nouveau-architectuur, historische gebouwen en levendige kunstscene. Als laatste, meest zuidelijke stad vind je dan Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, met haar barokke architectuur, prachtige kerken en levendige sfeer. Kortom, de moeite waard om met eigen ogen te zien wat welk land te bieden heeft!

Plan jouw reis naar de Baltische Staten

Ben je op zoek naar een bijzondere Baltische Staten rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Egle, de reisexpert in de Baltische Staten. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Egle.