
Wales is een ideale bestemming om met de auto heen te gaan. Je rijdt er eenvoudig naartoe via Engeland en eenmaal aangekomen kijk je je ogen uit. Van ruige kustlijnen en groene valleien tot kastelen en sfeervolle dorpen – onderweg valt er genoeg te ontdekken. Met je eigen auto ben je flexibel, hoef je geen huurauto te regelen en kun je stoppen waar en wanneer je maar wilt. In dit blog lees je alles wat je moet weten als je met de auto naar Wales wilt reizen: van handige tips tot de mooiste routes.
Bij Better Places stel je je rondreis Wales samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

De beste routes vanuit Nederland
Er zijn verschillende autoroutes naar Wales. Afhankelijk van je voorkeur voor reistijd, overnachtingen en het soort overtocht kun je kiezen uit de volgende routes:
- Met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle. De overtocht duurt ongeveer zestien uur en je slaapt in een eigen hut. Vanaf Newcastle is het nog zo’n vijf uur rijden naar Noord-Wales. Perfect als je onderweg nog wilt stoppen en genieten van de omgeving.
- Met Stena Line van Hoek van Holland naar Harwich. Je kunt kiezen uit een dag- of nachtboot. De overtocht duurt ongeveer zes tot zeven uur. Vanuit Harwich is het een rit van zes à zeven uur naar Zuid-Wales.

Overweeg ook deze routes
- Met P&O Ferries van Rotterdam naar Hull. De nachtboot doet er zo’n tien uur over. Vanuit Hull rijd je in ongeveer vier à vijf uur naar Noord-Wales, afhankelijk van je exacte bestemming.
- Over land via Calais en de Kanaaltunnel of ferry naar Dover. Als je liever over land rijdt, kun je via België en Frankrijk naar Calais rijden. Daar neem je de Kanaaltunnel (Le Shuttle) of de veerboot naar Dover. Vanaf Dover is het nog zo’n vijf uur rijden naar Zuid-Wales. Deze route is vooral handig als je liever overdag reist en onderweg wat wilt zien.

Autorijden in Wales
Rijden in Wales is goed te doen, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Net als in de rest van het Verenigd Koninkrijk rijd je in Wales aan de linkerkant van de weg. Let vooral goed op bij rotondes en kruispunten, en neem de tijd om in het begin wat rustiger te rijden. De wegen in Wales zijn over het algemeen goed onderhouden. In en rond steden kun je te maken krijgen met druk verkeer, maar op het platteland en in de nationale parken is het vaak lekker rustig. Houd er wel rekening mee dat je buiten de steden regelmatig op smalle, bochtige wegen terechtkomt, zeker in bergachtige gebieden zoals Snowdonia. Ook goed om te weten is dat je loslopende schapen of ander vee op de weg kunt tegenkomen. Verder hoef je Wales geen tol te betalen voor het gebruik van snelwegen of bruggen.
Let op: rijd je met je Nederlandse auto in het Verenigd Koninkrijk, dan kunnen je koplampen het tegemoetkomend verkeer verblinden, omdat ze op de verkeerde weghelft schijnen. Dat is niet alleen hinderlijk, maar ook strafbaar. Zorg er daarom voor dat je je koplampen aanpast of gebruik speciale koplampstickers om verblinding te voorkomen.

De verkeersregels
In Wales rijd je aan de linkerkant van de weg, wat even wennen kan zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal andere verkeersregels waar je rekening mee moet houden. Bestuurders moeten hun aandacht volledig bij het verkeer houden – handelingen zoals bellen, appen, eten of het afspelen van harde muziek kunnen worden bestraft met een boete. Ook bij rotondes en kruispunten zijn de regels soms nét even anders dan je in Nederland gewend bent. Wil je goed voorbereid op pad? Op de website van de ANWB vind je een overzicht van de belangrijkste verkeersregels in het Verenigd Koninkrijk.

Wat moet je meenemen in de auto?
Wales, en de rest van het Verenigd Koninkrijk, kent geen verplichtingen voor veiligheidsmaterialen die in je auto moeten liggen, maar adviseert wel om altijd deze spullen bij je te hebben:
- Een veiligheidsvest
- Een gevarendriehoek
- Verbanddoos
- Sleepkabels en startkabels
- Reservelampen
- Rijbewijs, autopapieren en verzekeringsbewijs
Maak een rondreis door Wales met kinderen en overweeg om met je eigen auto te gaan.

Benzinestations
Tanken in Wales is eenvoudig en vergelijkbaar met Nederland. Je vindt in het hele land voldoende tankstations, ook in landelijke gebieden – al is het daar soms wat verder rijden naar het volgende pompstation. Het is dus belangrijk om op tijd te tanken als je de natuur in gaat. Bij de meeste tankstations kun je gewoon met je pinpas of creditcard betalen. Soms moet je vooraf betalen bij de kassa of een automaat. Hiernaast zijn de meeste pompen zelfbediening.

Reizen met elektrische of hybride auto
Reizen door Wales met een elektrische of hybride auto is goed te doen, mits je je route van tevoren plant. In en rond steden zijn laadpunten ruim aanwezig, maar in landelijke gebieden zoals Snowdonia of de Brecon Beacons zijn ze schaarser. Apps zoals Zap-Map en een universele laadpas komen goed van pas. Met een plug-in hybride heb je extra flexibiliteit dankzij de benzinemotor als back-up. Met een beetje voorbereiding reis je ontspannen en duurzaam door het afwisselende, groene landschap van Wales.
Plan je reis naar Wales
Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Thea, onze Wales specialist. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Wales reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Wales.
Bekijk onze voorbeeldreizen
Veelgestelde vragen
Heb je een vignet of tolbadge nodig om in Wales te rijden?
Nee, er zijn geen tolwegen in Wales. Ook voor de Severn Bridge, de toegang vanuit Engeland, hoef je sinds 2018 geen tol meer te betalen.
Hoe lang duurt de autoreis van Nederland naar Wales?
De reistijd van Nederland naar Wales hangt af van je gekozen route, maar gemiddeld doe je er zo’n 10 tot 15 uur over, inclusief een overtocht met de boot of de Kanaaltunnel. Reken op een langere reistijd als je via een nachtboot reist of onderweg overnacht.
Zijn er genoeg laadpunten voor elektrische auto’s in Wales?
In steden en bij grotere bezienswaardigheden zijn laadpunten goed beschikbaar. In afgelegen gebieden is het aanbod beperkter, dus vooraf plannen is belangrijk.