Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers vanaf 2020 geen enkele (wegwerp)plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Reisexpert Agnes uit Peru bezocht Vietnam en ging voor ons de uitdaging aan.

LifeStraw Go - Plasticvrij reizen Vietnam

Twijfelend schuif ik mijn nieuw aangeschafte waterfles meteen na aankomst in Hanoi onder de kraan en laat hem vollopen. Het moment is daar: ik ga Vietnamees kraanwater drinken. Niet zomaar, natuurlijk. Er zit een waterfilter in mijn fles. Ik ben nieuwsgierig en wat huiverig tegelijkertijd, gaat dit echt goed? De fabrikant belooft 99,999% van de bacteriën én 99.999% van de protozoa uit het water te halen. Toch vraag ik me af of ik me nog steeds lekker zal voelen na deze fles kraanwater. Ik haal diep adem en neem de eerste slokken… Hmm, dit smaakt verrassend fris eigenlijk, net als thuis! 

Niet overal toegang tot schoon drinkwater

Elke keer als ik in Nederland ben, merk ik weer dat het een voorrecht is water uit de kraan te kunnen gebruiken. Er zijn veel plekken op de wereld waar schoon drinkwater ver te zoeken is. Volgens Unicef zijn er nog steeds 663 miljoen (!) kinderen en volwassenen die geen schoon water kunnen drinken. Ook in Vietnam kun je beter niet uit de kraan drinken. Uit angst voor bacteriën en virussen wordt het kraanwater zo veel mogelijk vermeden. Op elke hoek van de straat vind je flesjes water voor een paar duizend Dong (omgerekend naar euro’s slechts een paar dubbeltjes). Lekker goedkoop, zullen de meeste toeristen denken. Sterker nog, op veel plekken krijgt men gratis flesjes water toegereikt, de dop ‘netjes’ verzegeld met nog meer plastic.

Voordelen – Vietnam reistips

Ik vraag me af waar al dat plastic hier naartoe gaat, hoe groot zal die bult wel niet zijn? Gelukkig heb ik daar niet (zo veel) aan bijgedragen! Nu weet ik dat er met een goede waterfilter minder plastic op die bult bijkomt én dat het me in de portemonnee scheelt. Twee vliegen in één klap! Na het lezen van een reizigersblog leek de LifeStraw Go voor mij dé manier om tijdens mijn eigen reizen die vreselijke plastic soep niet verder te vergroten. Ook was ik nieuwsgierig uit te vinden of het werkt. En ja hoor, ik heb het zelf kunnen ontdekken, het werkt echt! Na die eerste fles kraanwater in Hanoi was ik om. Huiverig? Niet nodig! Mijn hele reis lang heb ik door Vietnam overal alleen maar kraanwater gedronken en heb ik nergens last van gehad. Elke keer smaakte het precies zoals je het het liefst drinkt: fris, zonder smaakjes en puur.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Reizen zonder plastic

De waterfles is ook ontzettend praktisch in gebruik, want de filter zit ín de fles, waardoor het gebruikersgemak top is: je vult de fles met kraanwater en klaar, je kunt er meteen uit drinken. Ideaal!
Vlak voor vertrek vul ik op het vliegveld nog eenmaal mijn fles met kraanwater. Zonder twijfel, deze keer. Met een goed gevoel verlaat ik het prachtige Vietnam dat er van mij geen plastic afval bij heeft gekregen.

Let op: Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.

Andere manieren om je water te zuiveren

Graag geven we je nog 2 opties om je water op een veilige manier te zuiveren. Een methode is het gebruik van een Steripen . De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s. Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om een liter water te zuiveren. Ook een goede methode is de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. Het werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl  is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Neem een herbruikbare waterfles mee

Onderweg zul je ook op veel plaatsen grote hervulbare watercontainers tegenkomen, waar je je waterfles kunt bijvullen. Better Places reisspecialist Hang stimuleert de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te plaatsen. Ook zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is eveneens veilig om te drinken (je thee of koffie wordt immers ook met gekookt kraanwater gemaakt). Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen.

Laat de gratis plastic flesjes staan

Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard.

Vietnam reistips: verminder plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

Plan jouw reis naar Vietnam

Ben je op zoek naar een bijzondere Vietnam rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sunny, de reisexpert in Vietnam. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sunny.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw tips voor het verminderen van het gebruik van plastic

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via Facebook of Instagram of mail ons op [email protected] .