Een ecolodge in Vietnam met een verhaal

Pu Luong Retreat ligt 180 km ten zuidwesten en op vier uur rijden van de hoofdstad, Hanoi. De lodge is gebouwd op een berg en is verdeeld in drie delen. Het bovenste deel bevat een groot traditioneel huis op palen dat dient als restaurant en lounge. Het tweede deel van de lodge is eveneens een traditioneel huis op palen en dient als groepsaccommodatie. De twee traditionele huizen op palen waren oorspronkelijk van de familie die op het land heeft gewoond. Het laatste deel bestaat uit 9 bungalows en een infinity pool met uitzicht over rijst velden en bergpassen.

De perfecte plek voor een ecolodge in Vietnam

Thanh, de oprichter van de ecolodge in Vietnam, was lange tijd bezig om zijn droom te verwezenlijken en de perfecte plek voor de lodge te vinden. Uiteindelijk kwam hij terecht in Don Village in Pu Luong Nature Reserve. Volgens Thanh is Pu Luong Nature Reserve een “microcosmos” van het Noorden van Vietnam. Het bevat Sapa’s schitterende rijstvelden, Ha Giangs enorme bergpassen, Coa Bangs rivieren en watervallen en Mai Chau’s traditionele dorpjes en inwoners.

Slapen in een ecolodge in Vietnam is één van de dingen die je kunt doen om de impact van je reis te minimaliseren. Je kunt er ook voor kiezen om vegetarisch te eten. Wij geven tips.

De oorspronkelijke staat behouden

Thanhs oog viel op een stuk land in Don Village. Er werden afspraken gemaakt over een nieuwe leefomgeving voor de familie en het aanbieden van werk aan familieleden en andere inwoners van Don Village. Daarnaast beloofde Thanh de originele staat van de omgeving en de natuur zoveel mogelijk te behouden en te beschermen. Eén van de familieleden is de 82-jarige Tram. Zij gaf aan dat niemand de oude jackfruit boom mocht aanraken en dat deze moest blijven staan. Deze boom staat nog steeds op dezelfde plek. Ook het kappen van andere bomen werd zoveel mogelijk vermeden. Wanneer er een boom in de weg stond, werd deze terug geplant op een andere plek.

Een natuurlijk zwembad

De lodge is gebouwd met hulp van de lokale inwoners van Don Village. Stenen uit de rivier zijn gebruikt voor het maken van een muur en paden en voor de bouw van de bungalows. Interessant is het ontstaan van de infinity pool. Op de plek waar het zwembad zich bevindt lag eerst de vis vijver. Het zwembad heeft dezelfde afmetingen als de vijver eerst had.
Het water in het zwembad is water dat via de rivier vanuit de bergen naar beneden stroomt. Via het zwembad stroomt het door naar de rijstvelden. Zo wordt er geen water verspilt en hoeven er geen chemicaliën worden gebruikt om het zwembad schoon te houden.

Er zijn plekken in Vietnam waar zoveel toeristen komen, dat de lokale bewoners er last van hebben. Met deze tips kun je overtoerisme voorkomen.

Viskooien als decoratie in de ecolodge in Vietnam

Viskooien waren de inspiratie voor de lampen in de lodge. Thanh zag een groep lokale mannen de viskooien gebruiken, wat hem op een idee bracht om deze te gebruiken als decoratie. De kooien worden gemaakt door een oude gehandicapte man. Deze man maakt al jarenlang viskooien, muziek instrumenten en verschillende dieren van riet. Ook alle tafels, stoelen, ligstoelen en schommels zijn gemaakt door een lokale inwoner. Deze man wordt ook wel de “Bamboo Master” genoemd, hij kan werkelijk alles maken van bamboe.

Werkgelegenheid voor de lokale bevolking

Het bijzondere aan Pu Luong Retreat is dat de lokale bevolking enorm betrokken is en profiteert van de aanwezigheid van de lodge. Lokale inwoners zijn niet alleen werkzaam in de lodge, maar begeleiden ook allerlei activiteiten, zoals kajakken, raften, wandelen en fietsen. Ook bevat het activiteiten programma een bezoek aan de lokale markt om zoveel mogelijk inwoners te laten profiteren van de lodge.

Plan jouw reis naar Vietnam

Ben je op zoek naar een bijzondere Vietnam rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sunny, de reisexpert in Vietnam. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sunny.

Beste reistijd Vietnam

Een rondreis door Zuid-Afrika kan je in principe het hele jaar door goed maken. Lees meer over de beste reistijd Vietnam.

Duurzaam reizen Vietnam

Geïnspireerd door de ecolodge in Vietnam en wil je weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de bezienswaardigheden. Reisblogger Naline reist de hele wereld rond en heeft ook in Vietnam veel gezien. Hier lees je over haar avonturen.