Voor verre reizen moet je vliegen. Dat is slecht voor het milieu. Maar helemaal niet meer vliegen heeft ook grote gevolgen. Toerisme brengt namelijk veel goeds, als het op de juiste manier gebeurt. Bij het samenstellen van onze reizen door Vietnam maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Het doel daarvan is om een zo groot mogelijke positieve impact te hebben op de lokale gemeenschap en de natuur. Tegelijkertijd doen we er alles aan om de negatieve impact op het klimaat zoveel mogelijk te beperken. Als je toch die lange, vervuilende vlucht maakt, kan je er maar beter voor zorgen dat die het waard is.

Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen, beoordelen we de reisroutes met een uitgebreide impactscore. Zo kunnen we zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. De impactscores vind je onderaan de voorbeeldreizen. Op deze pagina geven we een algemene toelichting bij die scores.

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Vietnam. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de hoogtepuntenreis door Vietnam.

Positieve impactscore

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

Kleinschalige en duurzame accommodaties

In Vietnam neemt het aanbod aan duurzame hotels elk jaar toe. Dat maakt het voor onze reisexpert makkelijker om zoveel mogelijk te kiezen voor accommodaties die voldoen aan onze criteria voor kleinschalige en duurzame hotels. Zo dragen we bij aan de werkgelegenheid en het stimuleren van de economie. Op sommige plekken zijn er weinig kleinschalige accommodaties beschikbaar of voldoet de standaard niet aan wat wij onze reiziger willen bieden. Dat geldt bijvoorbeeld voor grote steden, zoals Ho Chi Minh en Hanoi. In dat geval kiest onze reisexpert voor hotels die aan zoveel mogelijk van onze duurzaamheidseisen voldoen. 

Rondreis Vietnam - Ecolodge

Tussen de rijstvelden van de Mai Chau vallei ligt Mai Chau Ecolodge. De accommodatie blinkt uit als het gaat om duurzaam ondernemen. De bungalows zijn gebouwd van natuurlijke materialen en ontworpen in de traditionele bouwstijl uit de regio. Naast zonnepanelen en een systeem om afvalwater te zuiveren, wordt al het eten bereid op gas uit eigen biomassa. De medewerkers in de lodge komen uit de omgeving en gaan gekleed in de lokale klederdracht.

Homestays in Vietnam

De beste manier om kennis te maken met de lokale bewoners en hun cultuur is door te verblijven in een homestay. Voor de reiziger is het een bijzondere ervaring. Voor de familie is het een manier om extra inkomsten te verdienen. Dat geld verhoogt de levensstandaard en creëert betere kansen voor de volgende generatie. Bijvoorbeeld doordat ouders schoolgeld en (betere) medische zorg kunnen betalen. In Vietnam zijn er een aantal mogelijkheden voor verblijven in homestay's langs de routes die wij aanbieden. Vooral in de meer afgelegen gebieden nam het aantal homestay in 2019 hard toe. Helaas hebben veel de deuren alweer moeten sluiten vanwege de wereldwijde pandemie. Het voordeel van een homestay is dat het meestal niet de belangrijkste of enige bron van inkomsten is voor de familie. Wanneer het toerisme wegvalt, blijft er in elk geval genoeg over om het gezin te voeden. 

Tijdens de hoogtepuntenreis verblijf je één nacht in een homestay net buiten Sapa. Kies je voor de duurzame reis van vijfentwintig dagen? Dan slaap je twee keer bij een lokale familie thuis. 

 Vlakbij Cat Tien National Park in het zuiden van Vietnam vind je de bescheiden homestay van Mr. Binh. Het gezin ontvangt reizigers met open armen. Je voelt je meteen thuis. Mevrouw Binh is een kunstenaar in de keuken en zet de lekkerste gerechten op tafel. Nou ja, op de grond eigenlijk. Want zo eet men het liefst in Vietnam. Tijdens je verblijf krijg je een inkijkje in het dagelijks leven van de zijdeboer en zijn gezin. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

Rondreis Vietnam - homestay

Meet the locals

Met onze reizen in Vietnam streven we ernaar om een zo groot mogelijke positieve impact te hebben op de lokale bevolking. Zogenaamde meet the local-excursies zijn daar een perfect voorbeeld van. De activiteiten worden georganiseerd door de bewoners en zij profiteren daar direct van doormiddel van het geld dat het oplevert. In Vietnam zijn er allerlei excursies mogelijk waarbij ontmoetingen met de lokale bewoners voorop staan. Op het platteland van Sapa leer je over de kunst van batikken door een lokale Hmong-vrouw. Maar ook in de grote stad zijn er tal van mogelijkheden. Zo is er in onze voorbeeldreizen ruimte gemaakt voor een tofu-excursie, waarbij een familie laat zien hoe de Aziatische lekkernij gemaakt wordt. In de duurzame route door Vietnam is er meer aandacht voor ontmoetingen met de bewoners. Zo krijg je een kookles bij een familie thuis en ga je fietsen door kleine dorpjes.

Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie

Aantal dagen

We stimuleren onze klanten om minder vaak en langer op reis te gaan. In samenwerking met onze lokale reisexperts hebben we alle voorbeeldreizen nog eens onder de loep genomen en de reisroutes waar nodig verlengd. Voor een verre bestemming als Vietnam zijn alle voorbeeldreizen minimaal zeventien dagen. Met negentien dagen scoort de hoogtepuntenreis daarom maar één punt. De duurzame vakantie duurt vijfentwintig dagen en behaalt daarmee een score van vier punten. Hoe langer de reis, hoe meer je eruit kan halen en groter de positieve impact is die je kunt bereiken.

Vegetarisch eten

In 2021 noemde ongeveer 17% van de Vietnamese bevolking zichzelf boeddhist. Een kenmerk van de boeddhistische levensstijl is het vermijden van dieren in je dieet. Het is dan ook niet zo gek dat er veel mogelijkheden zijn voor vegetarisch eten in Vietnam. Vooral in de grote steden vind je veel restaurants met het woordje 'chay' in de naam. Dat betekent dat er geen vis en vlees geserveerd wordt. De eerste en vijftiende dag van elke maand zijn belangrijke dagen in het boeddhisme. Bijna alle restaurants serveren dan uitsluitende vegetarische gerechten. Aangezien het gebruik van dierlijke melk niet gebruikelijk is in de Vietnamese keuken, kunnen veganisten de meeste vegetarische gerechten ook gewoon eten. Hoewel ei veel gebruikt wordt, kan de kok het makkelijk weglaten.

Duurzaam vervoer

Van noord naar zuid is Vietnam zo'n 1600 km lang. De verleiding is groot om lange afstanden met een binnenlandse vlucht te overbruggen. Toch kiezen we ervoor om zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzaam vervoer. In de hoogtepuntenreis zitten bijvoorbeeld vier treinreizen; naar Sapa en terug, naar Hue en Ho Chi Minh. De treinen in Vietnam zijn comfortabel en veilig. Waar de trein niet rijdt kiezen we voor gedeeld vervoer. Meestal is dat met gedeelde busjes die bestemd zijn om toeristen te verplaatsen. Helaas zijn er nog geen mogelijkheden voor elektrisch vervoer, omdat het niet mogelijk is om elektrische of hybride auto's te importeren in Vietnam. Al in 2000 werd er aangekondigd dat Vietnam zelf elektrische auto's gaat produceren. Vooralsnog zijn er maar een paar exemplaren van de loopband gerold. Onze lokale reisexpert houdt de ontwikkelingen in de gaten en hoopt in de toekomst gebruik te kunnen maken van duurzamer vervoer per auto. 

 Benieuwd bij welke restaurants op je bestemming je als vegetariër of veganist goed kan eten? Download dan voor vertrek de app Happy Cow. Daarmee heb je vega(n) vriendelijke adresjes in meer dan 180 landen op zak. Eet smakelijk! 

Ausflug ins Tra Que Organic Village in Vietnam
Bescherm, toon respect en reis plasticvrij

Nationale parken in Vietnam

Vietnam heeft een enorme natuurlijke rijkdom en telt meer dan 30 nationale parken en nog eens talloze gebieden met beschermde natuur. Veel reizigers komen dan ook naar Vietnam voor de mooie natuur. Tijdens de Vietnam hoogtepuntenreis bezoek je diverse nationale parken. Zo maak je vanuit Sapa, gelegen in het hart van het Hoang Lien National park, een prachtige trekking. Ook het gebied rondom de Mekong Delta telt diverse nationale parken. Voor enkele nationale parken en bewoonde gebieden binnenin deze parken betaal je een toegangsprijs van enkele euro's per persoon. Dit geld wordt gebruikt voor bescherming van de natuur, het cultureel erfgoed en voor onderhoud van de (toeristische) voorzieningen. 

Plasticvrij reizen

Het kraanwater in Vietnam is niet veilig om te drinken. Om het gebruik van plastic wegwerpflesjes tegen te gaan, vragen we onze reizigers een hervulbare waterfles mee te nemen. Onze lokale reisexpert zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk bijvulstations zijn en deelt de mogelijkheden in het reisvoorstel. 

In 2018 is het Refill My Bottle programma in Vietnam gestart. Het initiatief is over komen waaien uit Indonesië en biedt een app waarin je precies kan zien waar je jouw flesje kan vullen met veilig drinkwater. De tappunten staan meestal in hotels, restaurants en winkels. De ondernemers helpen in de strijd tegen plastic afval en zijn beter zichtbaar voor potentiële klanten.

Impact op het klimaat

CO2-uitstoot van de vlucht

Voor de reis van en naar Vietnam kiezen de meeste reizigers voor een zogenaamde open jaw-vlucht. Dat betekent dat je op een andere luchthaven aankomt dan waar je weer vertrekt. Heen vlieg je van Amsterdam naar Hanoi (gemiddeld 2405kg CO2e). Na afloop van je reis vertrek je vanuit Ho Chi Minh naar Amsterdam (gemiddeld 2723kg CO2e). Je retourvlucht veroorzaakt in totaal gemiddeld 5128kg CO2e per persoon.

Travelife Certificering logo Travelife

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen of een ander vergelijkbaar certificaat dat erkend wordt door de GSTC. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexpert in Vietnam is Travelife Certified.