Mr Thuat: vriend van de familie én van de natuur

Een taxi zet ons af bij het domein van Mr. Binh: Cat Tien Bridge Homestay. Mr. Thuat, een vriend van de familie, schudt onze handen. “Welkom in het familiehuis van Mr. Binh.” Hij helpt ons vertalen. De gastheer en zijn vrouw spreken maar een paar woorden Engels. Als bioloog zet Mr. Thuat zich al jaren in voor het behoud van het natuurgebied. Morgen neemt hij ons mee de jungle in. “We gaan in stilte genieten van de geluiden van de natuur.”

Een magnifieke thuiskok

Als de avond valt worden we uitgenodigd in de huiskamer van Mr. Binh. Grote houten banken staan tegen de muur geschoven. Die worden niet gebruik. Eten doen ze in Vietnam op de grond. Mr. Binh kruist z’n benen en zakt soepel in kleermakerszit op de vloer. Onze stijve Hollandse benen moeten even wennen. Dan komt mevrouw Binh met een vol dienblad de keuken uit. Een grote pan rijst, schalen met groenten, aardappels en zelfs vegetarisch vlees worden voor ons neergezet. Om je vingers bij af te likken! “Uw vrouw is een great chef.” Ik wrijf over mijn buik om te laten zien dat ik heerlijk gegeten heb. Mr. Binh knikt trots en steekt zijn duimen in de lucht. We spreken niet dezelfde taal, maar hij snapt wat we bedoelen.

Ben je benieuwd hoe het is om een nachtje bij de bewoners te slapen? Wij zetten vijf redenen waarom je echt eens in een homestay moet slapen op een rij.

Homestay in Vietnam – Vietnamese koffie

We hoeven hier geen wekker te zetten. De familiehaan waarschuwt ons als het tijd is om op te staan. We hebben goed geslapen in de simpele, maar comfortabele kamer. Op de houten veranda zit Mr. Binh klaar met zijn persoonlijke specialiteit: Vietnamese koffie. Hij is erom bekend in het dorp. Naast zijn zijdeboerderij en de homestay doet het familiehuis dienst als een lokaal koffiecafé. Een vijftal mannen drinkt gezellig met ons mee voor ze zich naar de rijstvelden haasten. Vol trots stelt Mr. Binh zijn vrienden voor, terwijl zijn vrouw met een grote glimlach de zoete koffie serveert.

Mindfull door de jungle

“Zijn jullie klaar om de jungle in te gaan?” Thuat staat ons stipt op tijd op te wachten. Na een korte rit achterop de scooter en een snelle overtocht met het pondje, lopen we de jungle van Cat Tien in. “Ik noem deze wandeling mindfull trekking”, zegt de gids zachtjes. “Tijdens het lopen zijn we zo stil mogelijk. Dan jagen we de dieren niet weg én we zijn even helemaal alleen met onze gedachten en de geluiden van de jungle.”
In stilte wijst de bioloog ons op bijzondere planten, grote vlinders, insecten en eeuwenoude bomen. Af en toe heft hij zijn hand, als teken dat we moeten stoppen. Geconcentreerd luisteren we naar het geritsel van de bomen. Is het een gibbon?
Aan het einde van de wandeling, als we de hoop op het zien van een gibbon hebben opgegeven, duiken er onverwachts toch twee slingerende apen op. “Het zwarte mannetje probeert indruk te maken op het witte vrouwtje.” We zien het tweetal enthousiast om elkaar heen draaien. Wat een geluk dat we ze toch te zien krijgen.

Slaap je ook een nachtje in een homestay? Geen zorgen. Bij de locals thuis kun je heerlijk vegetarisch eten in Vietnam.

Een klein slokje rijstwijn

Bij thuiskomst zit Mr. Binh al op ons te wachten met het diner. Het feestmaal is zowaar nog uitgebreider dan de avond ervoor. We vouwen onze benen in kleermakerszit op het kleedje en scheppen onze bordjes vol. Mr. Binh kijkt ondeugend de kring rond. Vanachter zijn rug haalt hij een klein, plastic flesje gevuld met een helder drankje tevoorschijn. “Rijstvodka”, zegt Thuat lachend. “Dat drinkt hij het liefst elke dag. Maar ik denk dat hij het nog leuker vindt om het met jullie te delen.” Met het grootste plezier schenkt de vrolijke man voor iedereen een glaasje in. “Mot, Hai, Ba, Yo!”, schreeuwen we gezamenlijk, waarna we zelfgestookte drank achterover slaan. Één ding is zeker: hier ga ik vanavond goed van slapen.

Geen vis, vlees en zuivel eten is het beste wat je kunt doen voor het milieu. Wij delen nog meer tips waarmee je de CO2-uitstoot van je reis kunt verkleinen. Goed bezig!

Slapen bij de locals met The Local Package

Dit onvergetelijke verblijf bij Mister Binh en zijn familie organiseren wij in samenwerking met The Local Package. Oprichtsters en wereldreizigers Maaike en Marieke vinden het belangrijk dat de lokale bewoners ook profiteren van het toerisme. Tijdens hun vele reizen door Azië zagen ze maar al te vaak dat grote vastgoedhandelaren en rijke investeerders er met het geld vandoor gingen. Zij geloven dat het anders kan en richten The Local Package op. Op dit platform werken zij samen met de bewoners en organiseren ze kleinschalige activiteiten en homestays in Vietnam en andere plekken. De lokale bewoners zetten zich op hun beurt weer in voor hun eigen community en het beschermen van de natuur.

Plan jouw reis naar Vietnam

Ben je op zoek naar een bijzondere Vietnam rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sunny, de reisexpert in Vietnam. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sunny.

Meer inspiratie voor je Vietnam rondreis?

Slapen in een homestay in Vietnam is een unieke beleving en een echte must als je de lokale bevolking beter wilt leren kennen. Een andere aanrader is om een paar nachten te overnachten in een bijzondere ecolodge in Vietnam

Beste reistijd Vietnam

Een rondreis door Zuid-Afrika kan je in principe het hele jaar door goed maken. Lees meer over de beste reistijd Vietnam.

Duurzaam reizen in Vietnam

Als het om vervoer gaat, kun je in Vietnam heel makkelijk duurzaam reizen. Het treinnetwerk is uitgebreid en de treinen zijn prima, dus de trein is een uitstekend alternatief voor binnenlandse vluchten. Een stuk duurzamer dan vliegen én veel leuker. Zo zie je landschappen veranderen en maak je in de trein makkelijk contact met de locals. Ook fietsen is in Vietnam erg populair. In de groene Mekong Delta biedt Better Places meerdaagse fietstochten aan, waarbij je overnacht in homestays bij mensen thuis. In het noorden kun je prachtige wandelingen maken, met overnachtingen in de dorpen van bergstammen. Dat is nog maar een greep uit de bezienswaardigheden met de locals die je in Vietnam kunt ondernemen. Een mooie manier om kennis te maken met bijzondere culturen en het dagelijkse leven in Vietnam. Het is ook slim om zo min mogelijk plastic te gebruiken op rondreis in Vietnam.