Wil je vegetarisch eten in Vietnam? Dat kan, alleen moet je wel goed weten hoe. In Vietnam zijn ze namelijk dol op vis. Niet zo gek als je bedenkt dat het land over de hele lengte aan zee ligt. Het geheime ingrediënt in de Vietnamese keuken is dan ook ‘vissaus’. Ze roeren het goedje door werkelijk elke saus, wokschotel en noedelsoep. Niet zo handig als je als vegetariër naar het oosterse land gaat. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven te vinden en kun je ook zonder vlees en vis genieten van de beroemde en smakelijke Vietnamese keuken. Lees in deze blog de beste tips. 

Bij Better Places stel je je rondreis Vietnam samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

1. ‘Ik ben vegetariër’

Vietnam is een boeddhistisch land en dat betekent dat de bewoners heel goed weten wat een vegetarisch of veganistisch dieet inhoudt. De monniken leren tenslotte dat je geen levende wezens mag doden. Ook niet om te eten. Toch zijn nog maar weinig Vietnamezen vegetariër. Dus is het belangrijk om je goed voor te bereiden op je reis. Dat begint met deze zin: ‘toy an chay’. Dat betekent ‘ik ben vegetariër’. Als je deze woorden uit je hoofd leert kan het haast niet meer fout gaan. Of toch wel?

2. Altijd weer die vissaus

Zelfs als de garnalen of kip vervangen zijn door tofu, worden de gerechten vaak nog op smaak gebracht met vissaus en vleesbouillon. Het is dus belangrijk dat je na ‘toy an chay’ ook nog even aangeeft dat je vissaus en vleesbouillon liever niet eet. Je kan rekenen op verbaasde blikken. Want wie eet er nou geen vissaus?

In Vietnam kun je ook hele leuke lokale excursies doen, zodat je de cultuur echt leert kennen. Ben je geïnteresseerd in het bereiden van lokale gerechten? Volg dan een authentieke kookworkshop.

3. 2x per maand vegetarisch eten 

Als vegetariër kun je twee keer per maand je hart ophalen. De 1ste en de 15de van elke maand zijn belangrijke, boeddhistische dagen. Dan eten (bijna) alle Vietnamezen veganistisch. Zelfs de restaurants die normaal gesproken vlees en vis serveren, veranderen op die dagen hun menu. Maar let op! In Vietnam gebruiken ze de maankalender. De beste manier om te achterhalen wanneer de veganistische dagen precies zijn, is door het even te vragen bij de receptie in je hotel.

4. Ze doen hier niet moeilijk over nepvlees

Als je geen vis en vlees eet betekent dat nog niet dat je het niet lekker vindt. De Vietnamezen doen niet moeilijk over nepvlees. Runderlapjes, garnalen, vis, kipstukjes, zelfs ei maken ze van plantaardige producten. Hier hebben ze het namaken van dierlijke producten tot een kunst verheven. En dat maakt de culinaire reis voor vegetariërs en veganisten extra bijzonder. Als je vlees wél laat staan vanwege de smaak, kun je het nepvlees maar beter overslaan. Soms zijn de smaak en structuur zo echt, dat je bijna gelooft dat de kok je voor de gek houdt.

Als je bij Mr. Binh en zijn gezin blijft slapen in hun homestay maak je pas echt wat mee. Zijn vrouw kan ontzettend lekker vegetarisch koken.

5. Gerechten die je echt moet proberen

  • Banh mi: de beroemde chefkok Anthony Bourdain noemde het Vietnamese broodje een ‘symphony in a sandwich’. De meeste banh mi-kraampjes verkopen alleen de vleesvariant. Maar in de grote steden vind je hier en daar ook kraampjes met het toverwoord ‘chay’ in de naam. Daar moet je zijn voor het lekkerste broodje tofu met groente dat je ooit zult proeven.
  • Pho: na de banh mi is pho misschien wel het meest bekende Vietnamese gerecht. Het is een goed gevulde noedelsoep met kruiden en chilli. Met de pho is het wel opletten geblazen dat ze de vegetarische versie niet in een vleesbouillon serveren. 

6. En nog meer!

  • Banh xeo: dit is een knalgele, knapperige pannenkoek gemaakt van rijstbloem, kurkuma en kokosmelk. De vegetarische variant wordt gevuld met groente en verse kruiden en opgerold tot een soort burrito. Onweerstaanbaar! Veganisten vragen voor de zekerheid of de kok ei gebruikt.
  • Verse loempia’s: natuurlijk kun je in Vietnam overal een gefrituurde loempia krijgen. Maar probeer vooral ook eens een verse loempia. Die worden gemaakt van rijstpapier en gevuld met verse, knapperige groenten, kruiden, tofu en/of ei. Vraag dan wel even om sojasaus in plaats van vissaus.

7. Happy Cow

Met de handige Happy Cow app op je telefoon is het geen enkel probleem om vegetarische en veganistische restaurants te vinden in Vietnam. Vooral in de grote steden, zoals Ho Chi Minh, Hanoi en Hoi An barst het van de kwalitatieve restaurants voor vegetariërs. Verblijf je in een homestay? Geef van te voren aan dat je ‘chay’ eet, en de host kookt voor je zoals ze normaal gesproken tijdens boeddhistische feestdagen doet. Geen enkel probleem!

Plan jouw reis naar Vietnam

Ben je op zoek naar een bijzondere Vietnam rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sunny, de reisexpert in Vietnam. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sunny.