Even voorstellen: Jan, de lokale reisexpert in Bhutan

Jan komt al sinds de jaren tachtig in de Himalaya. Hij is getrouwd met de Indiase Suchie, was jaren reisjournalist en – fotograaf in het gebied en organiseert sinds 2011 reizen in Bhutan, in het noordoosten van India en Ladakh. “In 2000 reisde ik voor het eerst naar Bhutan”, vertelt hij. “Televisie was toen nog verboden en traditionele kleding was verplicht. We reisden 26 dagen door het land en we vonden het geweldig.” In 2009, toen Jan al in India woonde, kreeg zijn vrouw een baan aangeboden in Bhutan. “Voor Indiërs is het relatief makkelijk om in Bhutan aan de slag te gaan, maar voor alle andere buitenlanders is het praktisch onmogelijk”, zegt Jan. “Echtgenoten mogen wel altijd mee, dus verhuisden we samen naar de Bhutanese hoofdstad Thimphu. Ik deed pro-deo-werk als adviseur duurzaam toerisme en samen met een bevriende Bhutanese agent ontwikkelde ik Bhutan-reizen.”

Vakantie Bhutan – ongerepte gebieden

Jan en zijn vrouw woonden anderhalf jaar in Bhutan en hij gaat nog regelmatig terug. Hij woont vlak over de grens in Assam, India. “Vooral de mensen in Bhutan zijn heel bijzonder”, zegt Jan. “Ze doen er alles aan om hun tradities en cultuur te behouden, maar het land is geen levend museum. De Bhutanezen bekijken welke maatregelen in andere landen goed werken en nemen die over, maar altijd zo dat het past binnen hun cultuur. Het Bruto Nationaal Geluk is de toetssteen op basis waarvan alle beslissingen worden genomen. Onderwijs en zorg zijn uitstekend geregeld en ook aan natuurbehoud wordt veel gedaan. 66% van het land bestaat uit bos en er zijn nergens in Azië zoveel beschermde gebieden als in Bhutan. Je kunt hier dan ook prachtige trekkings maken, door ongerepte berglandschappen.”

Benieuwd naar ervaringen van reizigers naar Bhutan? Lees het hier!

Bezienswaardigheden vakantie Bhutan

Jan heeft zelf een aantal favoriete plekken in Bhutan, waaronder de hoofdstad Thimphu. Deze stad is een mooie mix van tradities en het moderne leven. “Daarnaast vind ik de Phobjikha Valley prachtig”, zegt Jan. “Niet alleen om de black necked-kraanvogels die hier leven, maar ook vanwege de vallei zelf, met glooiende hellingen en kleine dorpjes. Je kunt hier ook in leuke homestays overnachten of zelfs een homestay-trek doen. De dzong, het kloosterfort, van Punakha mag je ook niet missen. Tot slot raad ik iedereen aan om te proberen om een festival bij te wonen, met traditionele muziek en dans en dolenthousiaste en traditioneel geklede toeschouwers. En als ik één gouden tip mag geven, dan is dat om je gids zoveel mogelijk vragen te stellen. Maak gebruik van al zijn kennis en leer Bhutan zo nog beter kennen.”

Plan jouw reis naar Bhutan

Ben je op zoek naar een bijzondere Bhutan rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert van Bhutan. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.