Het lijkt Zwitserland wel, maar dan ruiger én aan zee!

Toen reisspecialist Debora in 2011 voor het eerst in het noorden van Spanje kwam, werd ze volledig verrast door deze groene, gastvrije en gevarieerde regio. Inmiddels woont ze al jaren met haar Spaanse man en twee kinderen in Asturië en weet ze precies waar je moet zijn om dit deel van Spanje te ervaren.

Van Amsterdam naar Asturië

Tijdens haar studie in Wageningen leerde Debora haar huidige man kennen, een echte Asturiër. “Eén of twee keer per jaar gingen we samen naar zijn geboorteplaats toe. Daarvoor was ik nog nooit in dit deel van Spanje geweest maar ik kreeg een steeds sterker gevoel dat ik er wel wilde wonen.” In 2018, toen ze klaar was met haar studie, besloten ze de sprong te wagen. “We woonden destijds in een huurhuis in Amsterdam en we voelden gewoon dat het ‘now or never’ was.” Zonder baan en met wat spaargeld kwamen ze aan in Asturië, en daar wonen ze nu nog steeds met veel plezier.

Debora reisspecialist Spanje

Van passie naar werk

In Nederland studeerde Debora achtereenvolgens Bos- en Natuurbeheer en Land- en Waterbeheer. Die passie voor natuur, duurzaamheid en ondernemen zat er altijd al in. “Van jongs af aan was ik al actief bij het Wereld Natuur Fonds en tijdens mijn studie was ik betrokken bij een project met zeeschildpadden in Griekenland en werkte ik in Indonesië aan het behoud van mangrovebossen.” Tijdens haar promotieonderzoek naar ondernemerschap en klimaatadaptatie interviewde ze veel ondernemers en het viel haar op dat veel van hen zichzelf de vraag hadden gesteld ‘wat doe ik nou het liefste in het leven?’ en daar vervolgens hun werk van hadden gemaakt.

Die vraag bleef bij haar rondspoken toen ze in Asturië settelde. “Voor het WNF begeleidde ik excursies en voor de Wageningen Universiteit nam ik middelbare scholieren mee door de uiterwaarden van Wageningen. Dat vond ik het leukste om te doen. En we woonden natuurlijk in een prachtig, nog relatief onbekend deel van Spanje. 70% van de toeristen komt uit Spanje zelf, dus ik zag veel kansen. Zo besloot ik om als reisspecialist aan de slag te gaan.”

Je hebt hier op korte afstand heel veel verscheidenheid. Je kunt letterlijk ’s ochtends in de bergen lopen en ’s middags aan het strand liggen.

bijzondere spanje reis

Bergtoppen en stille strandjes

En dat doet ze bevlogen, want niet alleen weet ze nog precies hoe verrast ze was toen ze hier zelf voor het eerst kwam, ze gaat ook zelf nog regelmatig op pad met haar gezin om nieuwe ontdekkingen te blijven doen. “Je hebt hier op korte afstand heel veel verscheidenheid. Je kunt letterlijk ’s ochtends in de bergen lopen en ’s middags aan het strand liggen. Aan de kust kan je prachtig fietsen langs honderden kleine strandjes en onderweg mooie kustplaatsen en grotten bezoeken. Maar je hebt hier tegelijkertijd ook hooggebergtes met veel wandelmogelijkheden; in Cantabrië bijvoorbeeld krijg je echt het Zwitserlandgevoel. In Bilbao en San Sebastian kun je weer volop genieten van de gastronomie en in Galicië en La Rioja heb je de wijngebieden.

Zo kan je in twee weken tijd een rondreis maken met enorme diversiteit en heel veel verschillende indrukken opdoen.” Wat dit deel van Spanje volgens haar extra aantrekkelijkheid maakt als reisbestemming, is dat het vanwege het klimaat ook in de zomer heel geschikt is om actief te zijn. “Het is lekker weer maar het wordt niet te heet, dat is ook de reden dat het zo populair is onder de Spanjaarden uit andere delen van het land.”

Naast reisspecialist is Debora ook officieel gecertificeerd gids. Ze begeleidt diverse excursies, waaronder een wandeltocht over de Camino Primitivo. Vanuit Oviedo neemt ze je in een dag mee op een etappe van 12 kilometer waarbij je echt kan proeven aan de ervaring van een pelgrimstocht.
Debora reisspecialist Spanje

De Spanjaarden hier hebben een enorme liefde voor hun regio, ze zijn echt trots op waar ze geboren zijn en dat merk je in de gastvrijheid.

Laat je verrassen

Dat dit deel van Spanje nog helemaal niet zo bekend is onder Nederlanders, maakt het voor Debora alleen maar leuker om mensen hier wegwijs te maken. Daarbij combineert ze de hoogtepunten van de regio het liefst met plekken waarvan je echt moet weten dat ze er zijn. “Op die manier verspreid je de bezoekers beter over de regio’s, zodat ze ook in delen komen waar behoefte is aan toerisme. Ook als reiziger is dat prettig, want zelfs in het hoogseizoen kan je op dat soort plekken nog rust ervaren. En het zijn vaak ook de grootste verrassingen! Zo is natuurpark Redes helemaal niet zo bekend maar ken ik er een heel leuk hotelletje waar de man van de gastvrouw ook nog eens een erg goede kok is. Tijdens je verblijf kan je daar een kookworkshop volgen. Achteraf zijn dat meestal de leukste ervaringen maar je moet wel weten dat het bestaat. Die kennis heb ik en deel ik graag in de reisvoorstellen die ik maak.

Ik hoop dat mensen zich ook juist dat soort momenten van hun reis blijven herinneren, zoals een bijzondere overnachting of een tocht met een vogelgids waarbij ze echt even helemaal in de natuur waren. Of dat ze dankzij mijn beschrijving bij een heel mooi strandje zijn uitgekomen. En de Spanjaarden hier hebben een enorme liefde voor hun regio, ze zijn echt trots op waar ze geboren zijn en dat merk je in de gastvrijheid.”

Asturias Spanje

Plan jouw reis naar het noordwesten van Spanje

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door het noordwesten van Spanje? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Debora, de reisexpert in dit deel van Spanje. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Debora.