Ben je gebonden aan de schoolvakanties en wil je er even tussenuit? Wat dacht je van een rondreis in de meivakantie? Want er is niets fijner dan het vooruitzicht van een weekje avontuur tussen het drukke werkleven en de bergen huiswerk door. Bovendien profiteer je in het voorjaar op veel Europese bestemmingen al van een aangename temperatuur! Wij vertellen je welke bestemmingen perfect zijn voor reizen in de meivakantie met het hele gezin.

Reizen in de meivakantie

De meivakantie valt voor alle regio's in dezelfde periode. Meestal is dat rond eind april en begin mei. Voor kinderen en tieners zijn het de laatste vrije dagen voor de grote zomervakantie. Na de lange winter is het geen gek idee om er in het voorjaar even tussenuit te gaan. Het mooie van reizen in de meivakantie is dat de temperaturen op veel bestemmingen al aangenaam zijn, maar het nog niet zo heet is dat je de hele middag op zoek bent naar schaduw. Het voorjaar is natuurlijk ook de periode waarin de natuur tot bloei komt en dat levert de mooiste landschappen op. Tijdens een rondreis in de meivakantie geniet je misschien wel het mooiste seizoen qua natuur, met op veel plekken volop wilde bloemen en dieren die zich weer laten zien!

Verminder overtoerisme door te reizen in de meivakantie

Voor alle Europese bestemmingen geldt dat het er in de maanden juli en augustus het drukst is. Zowel voor jou als voor de bestemming zelf is het prettig als toerisme zich zo goed mogelijk verspreidt over het jaar. Buiten de vakantieperiodes op reis gaan is het allerbeste. Maar heb je bijvoorbeeld schoolgaande kinderen, dan kan dat niet. Door te reizen in de meivakantie in plaats van de drukste zomermaanden, profiteer je al van meer rust. Zo kan je tijdens je reis ook van de populairste bezienswaardigheden en mooiste stranden op een aangename manier genieten. Lees meer over overtoerisme voorkomen.

Europa is perfect voor de meivakantie

De ideale bestemming voor de meivakantie is een plek waar je met het hele gezin naartoe kan. Maar ook een bestemming waar je in een korte tijd veel kan zien en doen. Europa is daarvoor perfect! De landen zijn relatief klein, waardoor je geen lange reisdagen hoeft te maken om toch veel plekken te bezoeken. In de bekende vakantielanden, zoals Spanje en Italië, nemen onze rondreizen je van de gebaande paden af. Je gaat met het hele gezin op zoek naar archeologische vondsten of beklimt een vulkaan. Maar ook mooie fietsroutes, een overnachting in een boomhut of een actieve kajaktocht behoren tot de mogelijkheden. In minder bekende landen, zoals Albanië, Roemenië of Georgië, dompel je je met het hele gezin onder in een andere cultuur. Op zoek naar meer inspiratie? Hieronder vind je de mooiste bestemmingen voor onvergetelijke reizen in de meivakantie.

Reizen in de meivakantie

Beste bestemmingen voor reizen in de meivakantie

Catalonië: actieve meivakantie in Spanje

Ideale mix van cultuur, natuur, actief en strand
Goed te rijden vanuit Nederland 
Qua drukte en temperatuur aangenamer dan de zomer

Je laten verrassen door het noordoosten van Spanje bij temperaturen van 20+ in plaats van 30+ graden? Terwijl het in de zomermaanden in Catalonië erg heet kan worden, is de meivakantie juist een ideale tijd om deze mooie regio te verkennen. Je kunt zo volop profiteren van een actieve rondreis. Van stoere excursies als canyoning en via ferrata tot een wandeling over historische paden. Maar ook lekker spelen en ontspannen aan de baaitjes van de Costa Brava, waar de zomerdrukte nog niet begonnen is.

Slovenië: outdoor gezinsvakantie in mei

Bijzondere excursies voor alle leeftijden
De weelderige natuur op haar mooist 
Veel zien in weinig tijd

Slovenië is een ongelofelijk divers land en omdat het erg compact is (de helft van Nederland!) kan je hier ook tijdens een korte vakantie veel zien. Voor kinderen in alle leeftijden is dit een goede bestemming voor een avontuurlijke meivakantie. Suppen op het schilderachtige meer van Bled, kajakken en bergwandelen in Triglav National Park of een spannende tocht in een grottenstelsel: het kan allemaal. Plan je je rondreis Slovenië in de meivakantie, dan kan je ook beren spotten! In mei zijn de temperaturen aangenaam, al heb je in dit uitzonderlijk groene land altijd kans op een bui.

Sardinië: Italiaans eilandleven zonder de massa 

Profiteer van reizen buiten het hoogseizoen
Heerlijk strandweer
Ervaar het lokale eilandleven

Genieten onder de zon van het Italiaanse eilandleven. Klinkt heerlijk toch? In mei beleef je eigenlijk Sardinië op haar mooist. In juli en augustus wordt het op dit populaire eiland erg druk terwijl je in de meivakantie meer rust en ruimte hebt. Je kunt bovendien al genieten van heerlijke zonnige dagen aan zee. Onze rondreizen Sardinië met kinderen worden zo samengesteld dat je de mooiste plekken ziet, maar ook het lokale leven ervaart. 

Albanië: avontuurlijke reizen in de meivakantie

Dompel je onder in een nieuwe cultuur
Zonnebaden aan de Adriatische Zee
Veel actieve excursies mogelijk

Ben je op zoek naar een bestemming waar je je kinderen een heel andere cultuur kunt laten ervaren en ook steden, bergen en strand combineert? Ook daar hoef je Europa niet voor uit! Albanië is een fantastische bestemming voor avontuurlijke reizen in de meivakantie. Met hagelwitte stranden, culturele steden en de Alpen, is er echt voor ieder wat wils. Door te overnachten in kleinschalige, lokale accommodaties maak je bovendien volop kennis met de vriendelijke Albanezen. 

Montenegro: bergen en kust in de Balkan

Eropuit in de ongerepte natuur
Ontdek de cultuur van de Balkan
Ultiem vakantiegevoel aan de kust

Nog een verrassende meivakantie bestemming is Montenegro. Dit land biedt de ideale combinatie van ongerepte natuur en culturele steden. Bovendien heeft het een prachtige kustlijn waar je in de meivakantie heerlijk over de boulevard slentert en op het terras geniet van de voorjaarszon. In de bergen en nationale parken kan je prachtig wandelen. Of misschien kies je voor een raft excursie in de beroemde Tara Canyon. Sommige plekken in Montenegro, zoals Kotor, worden in de zomer erg druk. In de meivakantie is het hier rustiger. 

Veelgestelde vragen over reizen in de meivakantie

Wat is een goede meivakantie bestemming?

Kan ik ook een verre reis in de meivakantie maken?

Waar kan ik naartoe in de meivakantie met kinderen?