Met de trein naar bestemmingen zoals Spanje, Zweden of Slovenië? Dat is heel goed te doen! Toch blijft zo’n internationale treinreis best wel spannend. Wat is nou eigenlijk het beste moment om je treinticket te boeken? En welke nachttreinen zijn aan te raden (en welke niet)? Om het boeken van een treinreis naar je bestemming zo eenvoudig mogelijk te maken, werken wij samen met The Train Traveller. Treinreisexpert Dennis deelt hier alvast zijn tips voor het boeken van treinreizen.

Tips voor het boeken van je treinreis

  • Boek zo vroeg mogelijk voor de voordeligste prijs
  • Kies bewust voor een nachttrein of tussenstop met hotel
  • Zorg voor voldoende speling in je reisschema
  • Download een app voor actuele reisinformatie

Hoe vroeger je je treinreis boekt, hoe lager de prijs

Treintickets worden in tegenstelling tot vliegtickets alleen maar duurder als je langer wacht met boeken. De goedkoopste tickets zijn direct bij de start van de verkoop beschikbaar en prijzen lopen over het algemeen alleen maar op. Hoe vroeg je kan boeken varieert per bestemming en soms ook per periode, maar tickets naar veel Europese bestemmingen zijn ongeveer een half jaar van tevoren te boeken. Dat geldt bijvoorbeeld voor een reis naar Tsjechië, Oostenrijk, Italië, Slovenië en de Balkanlanden. Reis je naar of via Frankrijk? Voor de Eurostar en TGV-treinen naar Parijs geldt dat je tickets zo’n 90 tot 120 dagen van tevoren kunt boeken.

Vergelijk de ticketprijs met een Interrail Pas

Met een Interrail Pas kan je voor een bepaald aantal dagen binnen een maand (afhankelijk van het soort ticket) met nagenoeg alle treinen binnen Europa reizen. Als je een aantal mooie tussenstops wilt maken of tijdens je rondreis meerdere landen combineert, dan is de Interrail Pas vaak voordeliger dan losse tickets. Is een enkele reis naar jouw bestemming op het moment dat je wilt boeken duurder dan 150 euro? Ook dan kan een Interrail Pas de betere optie zijn. Je profiteert dan bovendien van de flexibiliteit van dit ticket. Deze drempel ligt iets hoger voor reizen naar Frankrijk en Spanje, omdat de toeslagen en reserveringen daar duurder zijn.

 Het is duurzaam, je kunt onderweg mooie tussenstops maken en profiteert ook nog eens van de voordelen van slow travel. Nog niet overtuigd van de trein als alternatief voor het vliegtuig of de auto? Bekijk alle voordelen van reizen per trein door Europa.

Wel of niet met de nachttrein?

Bij een lange treinreis heb je altijd twee mogelijkheden. Je kunt overdag reizen en van een overstap gebruikmaken om de nacht in een hotel te slapen. Of doorreizen met de nachttrein. Qua comfort zal de nachttrein het niet winnen, maar je bespaart er wel tijd mee en het is natuurlijk een hele beleving. De kwaliteit en betrouwbaarheid van nachttreinen varieert per land. Over het algemeen geldt dat nachttreinen naar Zürich en in Zweden beter vermeden kunnen worden omdat ze geregeld worden geannuleerd. Ook bij nachttreinen vanuit Stuttgart naar Hongarije en Kroatië en van Wenen naar Roemenië komt dit voor. Nachttreinen binnen Italië zijn daarentegen zeer betrouwbaar en goed verzorgd. Op stations is 24/7 personaal aanwezig, net als in ieder rijtuig. Dit is dus een goede optie voor bestemmingen als Sardinië en Sicilië, maar bijvoorbeeld ook voor Albanië, in combinatie met de ferry.

 Benieuwd voor welke Europese bestemmingen je prima om de trein kunt stappen? Ontdek hier onze top 5 bestemmingen om met de trein te bereiken

Download de app van je treinmaatschappij

Zet voor vertrek de app van de treinmaatschappij waarmee je reist op je telefoon. Dat kunnen er dus ook meerdere zijn. Zo weet je zeker dat je altijd actuele informatie hebt over vertrektijden en eventuele wijzigingen. Voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is de app van Deutsche Bahn onmisbaar. Reis je verder, dan kun je vanaf Basel of Zürich naar Italië de Trenitalia app gebruiken. Voor alle treinen naar en via Frankrijk (inclusief Eurostar) is de SNCF app het meest actueel. Maar ook alle andere landen hebben een eigen website en/of app, zoals: Zweden SJ, Polen PKP, Tsjechië CD, Hongarije MAV-START. In Spanje is je treinreis wat dat betreft iets avontuurlijker; de app van Google Translate is in dat geval een slimme optie, zo kan je onderweg in elk geval iemand vragen naar informatie.

Boek je internationale treinreis via The Train Traveller

Wil je duurzaam met de trein naar je bestemming reizen? Better Places werkt samen met The Train Traveller. Hier kun je terecht voor bijna alle treintickets binnen Europa en daarbuiten. De treinexperts van The Train Traveller kennen de verschillende boekingssystemen op hun duimpje en weten zo de beste prijs voor treintickets te vinden. Je hoeft zelf niet te puzzelen en alles wordt voor je geregeld. Wil je met de trein naar een bestemming in Europa, vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan.

Bekijk onze voorbeeldreizen met de trein