Vegetarisch eten in Kroatië

Vis en kip vegetarisch?
Mediterrane invloeden
Een portie medelijden
Lokale gerechten die stiekem vegetarisch zijn

Vegetarisch eten in Kroatië

Heb je onlangs gesproken met iemand die jaren geleden in Kroatië is geweest? Dan is de kans groot dat die je heeft gewaarschuwd: “vegetarische eten in Kroatië? Dat wordt op een houtje bijten.” Tijden veranderen. En eetgewoontes ook. De veganhype dringt ook langzaam door tot het Oost-Europese land, wat betekent dat het steeds makkelijker is om ook als veganist of vegetariër lekker te eten tijdens jouw rondreis. Maar let op; niet elke Kroaat weet precies wat vegetarisch of veganistisch eten precies is. Het kan dus zomaar gebeuren dat je vis of kip voorgeschoteld krijgt. “Je eet toch geen vlees?” Wil je voorkomen dat je inderdaad op een houtje moet bijten? Dan ben je op de juiste plek beland.

Mediterrane invloeden

De Kroatische keuken is divers en verschilt enorm per regio. Reis je in het binnenland? Dan kun je stevige gerechten verwachten, zoals gerookte paprika's, aardappelen, kool en kaas. Verblijf je aan de kust? Dan herken je vast de Mediterrane invloeden uit onder andere Italië. Olijfolie, verse kruiden, pizza's en pasta's vliegen je om de oren. Dat is goed nieuws, want een pizza of pasta is gemakkelijk te veganisen. Bestel de variant met de meeste groenten en vraag eventueel of je hem zonder kaas kan krijgen. Smullen maar! Eet je veganistisch? Dan is het slim om van tevoren even te checken of de pasta met ei gemaakt wordt.

Vegetarisch eten in Kroatië is één van de manieren om je persoonlijke voetafdruk op reis te verkleinen. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om duurzaam te reizen.

Een portie medelijden

Reis je van de gebaande paden af, het mooie binnenland in? Dan is de kans groot dat je vooral veel medelijden krijgt als je vertelt dat je vegetariër bent. De tijd dat vlees een onbetaalbaar voorrecht was staat veel ouderen nog vers in het geheugen gegrift. Waarom zou je er vrijwillig voor kiezen die luxe te laten staan? Wil je toch graag veganistisch of vegetarisch eten in Kroatië? Dan is het handig om een paar zinnen op te schrijven, of – beter nog - uit je hoofd te leren:

Vrouwen: ik ben vegetariër/veganist – Ja sam vegetarijanka/veganka
Mannen: ik ben vegetariër/veganist – Ja sam vegetarijanac/vegan
Ik eet geen... – Ja ne jedem...
...vlees – ...meso
...vis – ...ribu
...ei – ...jaja
...zuivel – ...mlijecne proizvode

Mix & match de bijgerechten

Ga je uit eten in Dubrovnik, Split of Zagreb? Dan zijn er genoeg plekken waar je heerlijk kunt eten als vegetariër of veganist. In de minder bekende steden en dorpen is het slim om met een creatieve blik naar de menukaart te kijken. Mix en match de veelal vega en vegan bijgerechten en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel staan. Wat dacht je van een tafel gevuld met povrće na žaru (gegrilde groenten), kupus na tabak (fijngesneden kool met aardappel en knoflook), abšmalcane mahune (boontjes met knoflook, boter en broodkruim) en sataraš (groentenstoof)? Kroatische tapas, zeg maar.

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar het eten in Kroatië? Tijdens onze culinaire rondreis door Kroatië en Slovenië ontdek je het beste uit de lokale keuken.

Lekker en lokaal vegetarisch eten in Kroatië

Wat is er nou leuker dan de onbekende smaken van de lokale keuken leren kennen? Dat vinden vegetariërs en veganisten op reis ook. Daarom een lijstje met onze favoriete Kroatische specialiteiten die per ongeluk vegan of vegetarisch zijn.

  • Soparnik: een dunne, hartige taart met een vulling van snijbiet die op een wel heel bijzondere manier bereid wordt. Kijk maar eens naar de video. (vegan)
  • Pašta Fažol: een stevige soep met bonen en pasta (vegan)
  • Zeljanica: börek, oftewel een deeggerecht gevuld met spinazie en feta
  • Granatir: pastagerecht met heel veel paprikapoeder. Simpel en heerlijk! (vegan)

Zo wordt vegetarisch eten in Kroatië nog makkelijker

Ben je op reis in Kroaitë en op zoek naar een leuk restaurant met voldoende vegetarische opties? Met de HappyCow app op je telefoon heb je die zo gevonden. De app laat precies zien welke restaurants helemaal vegetarisch of veganistisch zijn of een goed aanbod aan vleesloze gerechten op de kaart hebben staan. Zo wordt veganistisch en vegetarisch eten in Kroatië wel heel makkelijk!

The Vegan Passport is een andere handige app als je veganistisch of vegetarisch wil eten in Kroatië. In de app staat in elke taal beschreven wat je liever niet en wat je vooral wel kunt eten. Ook in het Kroatisch. Handig!

Vegetarisch eten in Kroatië - laat je inspireren

Reisjournalisten Daisy en Patrick reizen samen de hele wereld over en eten bovendien 100% veganistisch. Zij delen hun beste tips en ervaringen voor veganistisch en vegetarisch eten op reis.

 

Plan jouw reis naar Kroatië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Kroatië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ruud, de reisexpert in Kroatië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ruud.

Beste reistijd Kroatië

Je plant je reis naar Kroatië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Kroatië.