Ontmoet de locals tijdens een Kroatië excursie

Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Hieronder hebben we een aantal toffe excursies voor je verzameld waarmee je tijdens je reis prachtige ervaringen kan opdoen bij de lokale gemeenschap. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Mountainbiketocht op het eiland Brac

Het Adriatische eiland Brac is een ultieme mountainbike (MTB) bestemming. Je fietst over heerlijke gravelwegen door de wijngaarden en bossen en fiets je zij aan zij met de zee. Wat dacht je van een 30 km lange afdaling vanaf de hoogste piek van alle Dalmatische eilanden? Vanaf bijna 800 meter zoef je terug naar zeeniveau door bossen, olijvenplantages en eeuwenoude dorpen. Daarvoor moet je natuurlijk wel eerst even klimmen, maar dat doe je grotendeels per busje, met de MTB op de trailer. 

Gastronomische boottocht - Excursies Kroatië

In het stadje Skradin werken we samen met een heel sympathiek pension, waarvan de eigenaar fervent visser is. Hij vist het liefst op schaal- en schelpdieren. Voor liefhebbers van een ontspannen en gastronomisch dagje uit is deze dag vullende excursie echt ultiem genieten. Vaar met Zlatko mee op zijn boot en ga in mooie baaien voor anker. Onderweg geniet je van een duik in zee of lees je een boek terwijl het water rustig tegen de boeg kabbelt. Ondertussen duikt Zlatko je lunch op. Verser heb je je coquilles en langoustines nog nooit gegeten!

Ben je benieuwd naar bijzondere bezienswaardigheden en leuke tips voor het eiland Brac? Bekijk onze blog met tips van onze reisexpert.

Dagje zeilen rond het eiland Cres

"No stress on Cres" is het motto van dit heerlijke eiland in de Kvarner baai. Als er iets ontspannen is, is het wel een dagje zeilen. De kustlijn van Cres is rijkelijk bedeeld met mooie baaien. De wateren rondom het eiland zitten vol dolfijnen. En wie de lucht aftuurt heeft grote kans om vale gieren te zien zweven op de thermiek. Op deze dagtocht op een snelle en luxe zeilboot met maximaal 12 gasten aan boord, trek je er een hele dag op uit. Zwemmen doe je op verschillende locaties, waaronder in een mooie zee-grot.  

Kookworkshop in Istrië

In Istrië ga je tijdens deze kookworkshop leren koken met Cripnja. Alleen al het correct uitspreken van deze traditionele Istrische kookmethode is een hele klus. Het koken zelf nog meer. Maar onder leiding van de Istrische gourmet goeroe Goran ga je dit avontuur tot een goed einde brengen. En natuurlijk zelf opeten. Cripnja is een hele zware stalen deksel, waaronder je maaltijd op gloeiend hete kolen gaat sudderen. Dit proces duurt uren. Terwijl je wacht maak je een lekkere pasta voor bij je gerecht. Deze leuke workshop duurt van 09:00 tot 16:00 uur, als je zeer voldaan het laatste hapje van je dessert neemt.  

Naturescanner toont je nog meer tips voor leuke activiteiten in Kroatië

Bezoek de Drakengrot

Verscholen op een steile helling aan de zuidkust van het eiland Brac ligt een heel bijzondere grot; Zmajeva Spilja, ofwel de Drakengrot. Het is hier waar de eerste christenen van het eiland zicht vestigden. Ze leefden er als heremiet en lieten er indrukwekkende sculpturen na. Deze sculpturen zijn tot op de dag van vandaag voer voor discussie onder wetenschappers. De lokale wijnboer Zoran, wonend in het dorpje onder de grot, raakte als kind al gefascineerd door de hele geschiedenis. Hij las alles wat er over de grot verscheen. Op een verkenning van 3 uur neemt hij je mee in dit fascinerende verhaal en natuurlijk in de grot zelf. Hij kan heerlijk vertellen, alsof je naar een National Geographic documentaire kijkt, maar dan in het echt. Tegen lunchtijd ben je terug in zijn dorpje, waar je een prima taverne en een heerlijk strand vindt om de rest van de middag te vullen.  

Tweedaagse trektocht in Risnjak Nationaal Park

Europa's grootste aaneengesloten bosgebied strekt zich uit over de grens tussen Kroatië en Slovenië. In de centrale delen ervan steken grillige kalksteenpieken boven het eindeloze groen uit. Op deze 2-daagse trektocht wandel je door dit prachtige natuurgebied naar de hut, die pal onder de hoogste top ligt. In totaal doe je hier een uur of 3-4 over. Vanaf de hut bereik je in 15 minuten de top zelf; een onvergetelijke ervaring om hier samen de zonsondergang te zien! Na een overnachting (inclusief beddengoed, diner, ontbijt & lunchpakket voor morgen) wandel je in 5 uur via de tweede piek van Risnjak Nationaal Park terug naar je auto.  

Ontdek Korcula per scooter

Op een scooter (piaggio) over een eiland cruisen. Weids uitzicht over zee. Autoluwe landwegen door de wijngaarden. Her en der een pauze voor een kopje koffie, een duik in zee of een uitgebreide lunch. Dat is toch wel het ultieme mediterrane gevoel! Op het eiland Korcula bieden we deze ervaring, inclusief beschreven route, op een comfortabel scooter.

Plan jouw reis naar Kroatië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Kroatië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ruud, de reisexpert in Kroatië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ruud.

Meer inspiratie voor excursies Kroatië?

Wil je meer lezen over wat je kunt doen in Kroatië? Op de blog van Stop and Stare lees je meer over de mooiste plekken in Kroatië en de activiteiten die je daar kunt ondernemen.

Beste reistijd Kroatië

Je plant je reis naar Kroatië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Kroatië.

Kroatië met kinderen

Wil je op reis naar Kroatië met kinderen? Dat kan! Reisexpert Ruud heeft met zijn kinderen vaak door Kroatië gereisd en kan je goede tips geven. Bekijk hier een actieve familierondreis door Kroatië.