Waarom een kindervakantie in Kroatië?

  • Veelzijdig land met korte reisafstanden
  • Heel veel diverse eilanden
  • Een oneindige prachtige kustlijn
  • Samen actief in de natuur, omringd door water

Korte reisafstanden zijn erg fijn in Kroatië

Lang in de auto zitten is met kinderen niet ideaal. In Kroatië hoeft dat gelukkig niet. De reisafstanden zijn relatief kort en als je één of meerdere eilanden bezoekt, wordt de autoreis ook nog eens opgebroken door een overtocht met de veerboot. Maak je een rondreis door Kroatië, dan bestaat geen enkele reisdag uit meer dan een paar uurtjes in de auto. Alleen Dubrovnik, in het uiterste zuiden van het land, is een eindje uit de richting. Met een stop in Dalmatië op zowel de heen- als de terugweg is dat op te lossen. Kroatië heeft zoveel mooie plekken, dat een reis helemaal naar het zuiden overigens niet nodig is. Alleen al in Istrië is zoveel te zien en doen, dat je er makkelijk een paar weken kunt verblijven zonder je te vervelen. Vanuit vrijwel elke accommodatie in Istrië ben je in een uur op elke andere plek van dit mooie, groene schiereiland.

Ben je op zoek naar de ultieme kindervakantie in Kroatië vol waterpret? Bekijk dan deze voorbeeldreis voor een avontuurlijke vakantie in Kroatië.

Ultiem vakantiegevoel voor het hele gezin op de eilanden

Kroatië heeft schitterende eilanden, elk met een eigen gezicht en karakter. Wat ze wél allemaal gemeen hebben, is de overvloed aan stranden en baaien, gezellige dorpen met kleurrijke huizen en activiteiten op of aan het water. Het is zonde om er niet minstens één te bezoeken als je in Kroatië bent. Zodra je met je auto op de boot rijdt en met je gezin op het bovendek uitkijkt over de haven, boten om je heen en het intens blauwe water, kun je niets anders doen dan ontspannen. Wie weet spot je onderweg zelfs dolfijnen! In Kroatië kun je leuk snorkelen. Bovendien worden er vaak excursies aangeboden, waarbij je met een bootje verschillende baaien langs gaat om te zwemmen en snorkelen.

Let op: Zandstranden zijn in Kroatië erg zeldzaamheid. Zorg dus voor goede waterschoenen voor je kinderen en jezelf, zeker ook omdat er tussen de rosten zee-egels wonen.

Met het gezin actief bezig zijn in de natuur

Eén van de fijnste dingen aan Kroatië is dat je overal actief kunt zijn in de beeldschone natuur. De talrijke Plitvice- en Krka watervallen zijn natuurfenomenen die we in ons eigen land niet kennen en zelfs in Europa uniek zijn. Het Velebit gebergte nodigt uit om te wandelen met adembenemende uitzichten en vlakbij kun je schitterende kanotochten maken over de Zrmanja rivier. Reis je met jonge kinderen of wil je de natuur ervaren met minder inspanning? Dan kun je op verschillende plekken bootjes huren, waarvoor je geen vaarbewijs nodig hebt. Zo is een tochtje door de kloof over de Cetina rivier bij Omis, een onvergetelijke ervaring! Voor oudere kinderen is raften op één van de rivieren of ziplinen erg gaaf om te doen.

Heb je interesse om lekker lang op reis te gaan tijdens je kinderreis in Kroatië? Lees meer over de voordelen van slow travel.

Indrukwekkende kastelen door het hele land

Mocht je twijfelen of je op cultureel gebied wel uit de voeten kan in Kroatië: dat is nergens voor nodig! Zo kun je in het uiterste noorden een duik in de geschiedenis van de Neanderthalers nemen, door het interactieve museum en de grotten te bezoeken. Verder vind je op verschillende plekken in Kroatië bouwwerken uit de Romeinse tijd. Sommigen, zoals het amfitheater in Pula, zijn nog in erg mooie staat. Bij anderen heb je iets meer fantasie nodig. Ook zijn er door het hele land indrukwekkende kastelen en forten. In het noorden hebben de kastelen een sprookjesachtig uiterlijk, met hun witte muren en rode daken. In het zuidelijke Dalmatië vind je echte verdedigingswerken, met imposante stadsmuren. De stad Dubrovnik is echter de kers op de taart als je kinderen van kastelen en forten houden. Deze compleet ommuurde vestingstad is niet voor niets een Unesco Werelderfgoed. Een wandeling over de dikke, lange stadsmuren mag je eigenlijk niet overslaan tijdens je kindervakantie door Kroatië.

Kindervakantie in Kroatië – laat je inspireren

Wil je na het lezen over waarom een familiereis in Kroatië een aanrader is nog meer inspiratie opdoen? Lees het blog van Karlijn en geniet van haar verhalen over dit prachtige land.

Plan jouw reis naar Kroatië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Kroatië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ruud, de reisexpert in Kroatië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ruud.

Beste reistijd Kroatië

Je plant je kindervakantie door Kroatië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Kroatië.

Met de trein naar Kroatië

Het is verrassend goed te doen om met de trein naar Kroatië te reizen, ook met kinderen. Het is een prachtige reis, dwars door de Alpen. Wij raden je dan ook aan om je treinreis onderdeel te laten zijn van je reis. Zo kun je stops maken in Parijs, Wenen, de Zwitserse Alpen en in Slovenië. Hier lees je meer over reizen met de trein naar Kroatië.