Maak je reis naar Kroatië extra avontuurlijk en kies voor de trein of je eigen auto. Dat is comfortabel, duurzamer en geeft je de vrijheid om meer plekken te ontdekken. We snappen dat de alternatieven voor vliegen niet voor iedereen mogelijk zijn. Kun je dan beter thuisblijven? Niet meer reizen heeft grote gevolgen voor de lokale economie, de mensen die werken in het toerisme en de natuur.

Bij het samenstellen van onze reizen maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat jouw reis een zo groot mogelijke positieve impact heeft en dat de klimaatschade zoveel mogelijk beperkt blijft. Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen naar Kroatië, beoordelen we de reisroutes met een uitgebreide impactscore. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Kroatië. 

Met de eerlijke reiswijzer willen we op een transparante en positieve manier duidelijk maken dat we niet per se minder, maar vooral anders moeten reizen. 

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme in Kroatië

In de hele Europese Unie is er geen ander land dan Kroatië waar zo'n groot aandeel van het Bruto Nationaal Product (BNP) door toerisme wordt gegenereerd. Maar liefst 21% van het BNP is afkomstig van de toeristische sector. Dat betekent ook dat Kroatië zeer afhankelijk is van inkomsten hieruit. In 2019 was toerisme direct verantwoordelijk voor bijna 100.000 banen. Daarin zijn alleen banen meegenomen van personeel in bijvoorbeeld hotels, restaurants en tourbureaus en niet alle indirecte banen die toerisme ook nog creëert.

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Kroatië. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Kroatië in 2024.

Overnachtingen

Door in een land als Kroatië de grote resorts links te laten liggen en in plaats daarvan te verblijven in kleinschalige accommodaties, draag je actief bij aan een duurzamere vorm van reizen. Voor de selectie van hotels in Kroatië wordt gebruikt gemaakt van een lijst met criteria voor duurzame hotels

Tijdens de Kroatië reizen in 2024 vond 93% van het totaal aantal nachten plaats in kleinschalige en/of duurzame accommodaties. Kroatië scoort hiermee het maximale aantal van 5 punten voor overnachtingen in de Eerlijke Reiswijzer.

hotels in Kroatië

Excursies

Een van de beste manieren om een positieve impact te maken met je reis, is door contact te maken met de bevolking. Door met een lokale gids op pad te gaan of een activiteit te ondernemen waarbij je de inwoners ontmoet, profiteren zij zoveel mogelijk van jouw bezoek aan hun land. In de Kroatië reizen zitten standaard een aantal van dit soort activiteiten opgenomen. Zo maak je in Dubrovnik een stadswandeling met een gids en maak je in Istrië kennis met de gastronomie door met een Kroaat en twee honden opzoek te gaan naar truffels. Een ander hoogtepunt is de zeilexcursie van twee dagen en een kajaktocht op de Mreznica. Kroatië scoort 1 punt voor het onderdeel excursies in de Eerlijke Reiswijzer. Dit betekent dat er gemiddeld 1 excursie is opgenomen in de uitgevoerde reizen in 2024.

Lokale chauffeur

Tijdens onze reizen door Kroatië reis je met een eigen (huur)auto. Er is daarom weinig tot geen gebruik gemaakt van lokale chauffeurs. Hierdoor scoort Kroatië 0 punten op de Eerlijke Reiswijzer voor dit onderdeel.

Natuur en cultuur

Bij Kroatië wordt al snel gedacht aan de stranden of culturele steden als Dubrovnik, maar het land telt ook 8 nationale parken en nog eens 11 beschermde natuurparken. Natuurconservatie is een belangrijk punt in de gebieden die veel toeristen trekken, waarvan Plitvice Lakes National Park de bekendste is. De entreegelden van de parken komen ten goede aan de bescherming van de natuur in Kroatië en het onderhoud van de faciliteiten in de parken. Kroatië scoort 4 punten op dit onderdeel in de Eerlijke Reiswijzer.

Slow travel

Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers afleggen te beperken. Een voordeel van slow travel is dat reizigers langer in gebieden verblijven. Op die manier kun je een plek echt leren kennen en is er ook voldoende gelegenheid voor oprechte ontmoetingen met de inwoners van het land en gebied.

Kroatië ligt in zone 1. Voor reizen naar bestemmingen in zone 1 hebben we als doelstelling om een minimale reisduur van 8 dagen te halen. Maar liever zorgen we ervoor dat de rondreizen in Kroatië langer duren. In 2024 was het gemiddelde aantal reisdagen voor de reizen naar Kroatië 16 dagen. Daarmee scoort de bestemming 2 punten in de Eerlijke Reiswijzer.

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten, minder wegwerpplastics te gebruiken en overtoerisme te voorkomen.

Vegetarisch eten

Een effectieve manier om je eigen ecologische voetafdruk laag te houden is door vegetarisch of veganistisch te eten. Traditioneel gezien is de Kroatische keuken er eentje vol vlees en vis. Maar ook hier geldt: tijden veranderen. De vraag naar vegetarische en veganistische gerechten groeit, zeker ook vanuit de vele toeristen die jaarlijks naar het land toekomen. Steeds meer restaurants passen hierop hun menukaart aan. In de toeristische steden, zoals Dubrovnik, Split en Zagreb zal je totaal geen moeite hebben met vegetarisch eten in Kroatië

Plasticvrij reizen

Het kraanwater is veilig drinkbaar in Kroatië, wat er voor zorgt dat plasticvrij reizen over het algemeen goed te doen is. In de meeste dorpen staan bovendien drinkfonteintjes waar je een flesje kan vullen. Neem daarom zeker een hervulbare waterfles mee op reis, zo is het niet erg moeilijk om het gebruik van plastic flesjes onderweg te vermijden. Lees meer over plasticvrij op reis

Kajak fahren bei der Slowenien Kroatien Reise

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij stimuleren onze reizigers om zoveel mogelijk te kiezen voor het minst schadelijke transport.

Retour Amsterdam - Zagreb: uitstoot per persoon per vervoersmiddel (kg CO2e)

(Elektrische) auto o.b.v. 2 personen per auto
Bron: Greentripper & Google Flights

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2e-uitstoot van je vliegreis naar Kroatië maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2e-uitstoot per vervoersmiddel.

Met de trein naar Kroatië

Reis je met de trein naar Kroatië? Dan is je CO2e-uitstoot met 69kg minimaal. Hoewel de reis naar Kroatië per trein iets langer is dan de route met de auto, kom je een stuk beter uitgerust aan op bestemming. Wij delen de mooiste en meest efficiënte routes, om reizigers te stimuleren om met de trein naar Kroatië te gaan. 

Met de auto naar Kroatië

Met 320kg CO2e per persoon veroorzaakt reizen met de auto iets meer broeikasgassen in vergelijking met de minst vervuilende vlucht. Dat geldt alleen wanneer je met één of twee personen reist. Deel je de auto met meer dan twee personen? Dan is de auto de betere optie. Heb je de mogelijkheid te reizen met je eigen elektrische auto? Dan wordt je uitstoot nog minder: op basis van 2 personen stoot je slechts 120 kg CO2e per persoon uit. 

Vliegen naar Kroatië

De retourvlucht van Amsterdam naar Zagreb veroorzaakt gemiddeld 263kg CO2e per persoon. Dan kies je de meest efficiënte vlucht voor het klimaat: een directe chartervlucht op basis van economy class. Voor korte afstanden loont het om te kiezen voor een directe vlucht, omdat het opstijgen en landen relatief veel vervuiling en veel overlast veroorzaakt. 

Retour Amsterdam - Zagreb: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e)

Non CO2e-effecten door vliegen

Naast CO2e komen bij vliegtuigen ook andere schadelijke stoffen vrij. Denk aan stikstofoxiden en waterdamp. Op bepaalde hoogtes kan door stikstofoxide ozon ontstaan, met smog als gevolg. Waterdamp bevriest rond tien kilometer hoogte. De ijskristallen van de bevriezing vormen de vliegtuigstrepen die je wel eens ziet. Veel strepen vormen als het ware een deken die ervoor zorgt dat er minder warmte terugstraalt van de aarde naar de ruimte. Zo hebben ze een opwarmend effect. Het is niet duidelijk hoe groot de bijdrage van deze zogenaamde non CO2e-effecten is op het opwarmen van de aarde. 

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.